Ontdek de Friese cultuur en natuur in een 7-daagse actieve rondreis. Van zeehonden spotten in de Waddenzee over e-biking tot historische stadswandelingen.

Friesland, in het uiterste noorden van Nederland, krijgt weleens de bijnaam ‘mooiste lan op ierde’ – Fries voor ‘mooiste land op aarde’ – van zijn inwoners. Maar ook bezoekers spreken vol lof over deze regio die zijn bekendheid dankt aan de legendarische Elfstedentocht en de natuurpracht van de Waddeneilanden.

Een cocktail van cultuur en actie

Op onze rondtocht bezoeken we de steden Leeuwarden, Sneek, Harlingen en het eiland Terschelling. Eigenzinnige plaatsjes die ons volledig onderdompelen in de Friese cultuur. Waar water alomtegenwoordig is, van grachten over kanalen tot het IJsselmeer en de Waddenzee. Verplaatsingen doen we te voet, al fietsend of per boot. Zo hoef je geen seconde te missen van het typische landschap.

Tijdens een vertrekvergadering ontmoet je alvast je reisgenoten en begeleider, en maken we enkele praktische afspraken. Twijfel je over wat er allemaal in je trekzak moet of welke schoenen je het beste meeneemt? Op deze bijeenkomst vóór vertrek krijgen al je vragen een antwoord.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

welkom in Friesland!

Afspraak ’s morgens aan het station Antwerpen-Centraal. We nemen er de trein om 4 uur later aan te komen in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland en een van de oudste steden van Noord-Nederland.

Onze eerste tussenstop? De Blokhuispoort, een oude gevangenis in het centrum van Leeuwarden. Vandaag staat het gebouw bekend als een van de gezelligste hostels van de stad en wij nemen er dan ook meteen onze intrek. Pittig detail: we slapen in de voormalige cellen!

Later op de dag is er nog tijd voor een stadwandeling in de historische binnenstad en ontdekken we waarom Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa was.

dag
02

Leeuwarden, het culturele hart van Friesland

Na een nachtje in de cellen, duiken we het aangename stadscentrum van Leeuwarden in. We wandelen langs de grachten, historische panden en volgen onze neus doorheen de talrijke kleine kronkelstraten. 

De geschiedenis van de Friese hoofdstad gaat terug tot in de Romeinse tijd. Toen woonden er al mensen waar nu de Oldehove staat, een lokale versie van de toren van Pisa. We beklimmen de 39-meter hoge toren en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Daarna wandelen we verder richting Kerkstraat. Je merkt al snel waarom deze straat tweemaal de titel ‘leukste winkelstraat van Nederland’ won.

In de namiddag neemt een gids ons mee op sleeptouw. 

dag
03

Friesland van op het water

In de ochtend halen we onze e-bikes op en fietsen we zuidwaarts richting Sneek, een tocht van ongeveer 50 kilometer doorheen het Friese landschap. Onze eindbestemming is niet alleen een Elfstedenstad maar ook een echte waterstad, volledig omringd door grachten. Liefhebbers van watersporten zoals wakeboarden en zeilen komen hier zeker aan hun trekken. Daarnaast krijgen we ruim de tijd om op ontdekkingstocht te gaan, onze voeten onder tafel te schuiven in een van de vele gezellige restaurants en nadien de lakens op te zoeken in onze stadsherberg. 

dag
04

zeehonden spotten in de Waddenzee

Vandaag fietsen we naar de kust. Na een rit van anderhalf uur rijden we Harlingen binnen. We ruilen er onze e-bikes voor een boot en varen de Waddenzee in, op zoek naar zeehonden. Die vinden we terug op een zandbank vlak voor de kust en een professionele gids geeft ons uitleg over deze zeezoogdieren en hun natuurlijke habitat.

’s Middags bezoeken we Harlingen, de enige havenstad in Friesland. Het nautische karakter van de stad zie je overal terug: grachtengordels, pakhuizen en smalle steegjes waar vroeger handel plaatsvond. We sluiten onze wandeling af aan de adembenemende Zoutsloot.

Wanneer de avond valt, nemen we de overzetboot naar Terschelling. Op een van de vele duinen van dit eiland ligt onze hostel, waar we van een welverdiende nachtrust genieten.

dag
05

Terschelling, leven op een eiland

Ontwaken op een eiland is een unieke ervaring, zeker als dat eiland Terschelling heet. Hier vind je de breedste stranden van Nederland terug, waarbij je soms 500 meter moet overbruggen om tot aan de eerste zeegolven te raken. Schijnt de zon, dan trekken we er meteen op uit. Als de weergoden het laten afweten, kunnen we terecht in het Wrakkenmuseum. Daar vinden we een grote collectie voorwerpen uit verscheidene scheepswrakken terug.

Als we zin hebben brengen we een bezoek aan een lokale ecologische boerderij. 

dag
06

wadlopen, een unieke eilandbeleving

Sinds 2009 heeft de Waddenzee de Unesco Werelderfgoed status. Een uniek gebied dat je niet mag overslaan wanneer je op Terschelling bent. Er leven ontzettend veel dieren en planten en door het wisselende getij is het aanzicht altijd anders.

Het mooie UNESCO werelderfgoed belopen, bekijken, voelen en proeven. Dit ongerepte natuurgebied waar eb en vloed een vrij spel hebben. We ontdekken de natuurelementen van het Wad.

Later op de dag gaan we terug naar het vasteland. Na een uur fietsen bereiken we Leeuwarden, waar we de laatste avond van ons avontuur vieren in een van de vele gezellige bars. Proost!

dag
07

Leeuwarden en terug naar huis

Na het kopen van de laatste souvenirs, is het tijd om de koffers te pakken. ’s Middags sporen we richting België met een nieuwe lading toffe reisverhalen en bijzondere herinneringen.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Trein Antwerpen Centraal-Leeuwarden (h/t)
 • alle overnachtingen (hostel, herberg) met ontbijt
 • Huur e-bikes (3 dagen)
 • wadlopen (incl. huur waterschoenen, gids)
 • fjerleppen
 • boot Harlingen-Terschellingen (h/t)
 • Begeleide zeehondentocht (2u.)
 • Bezoek wrakmuseum
 • Toegang Oldehove
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 150
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

E-biken (gemiddeld 1.5u per dag), (stads)wandelingen, fjerleppen, wadlopen

Belangrijk
 • Voor deze reis worden e-bikes gehuurd (3 dagen) in Leeuwarden. Je moet je bagage meenemen op je fiets. Probeer deze dus te beperken voor deze korte reis.
Praktisch

Voor deze reis worden e-bikes gehuurd (3 dagen) in Leeuwarden. Je moet je bagage meenemen op je fiets. Probeer deze dus te beperken voor deze korte reis. 

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden