Het kleinste land van Afrika kan uitpakken met 80 km goudgeel strand, een achterliggende natuur van lagunes en kleine vissersdorpjes en een binnenland aan de oevers van de Gambia-rivier. Als introductie tot dit prachtige continent kunnen we geen betere bestemming indenken.

Het kleinste land van Afrika kan uitpakken met 80 km goudgeel strand, een achterliggende natuur van lagunes en kleine vissersdorpjes en een binnenland aan de oevers van de Gambia-rivier. Hier huist een paradijs voor dieren: bijna 600 vogelsoorten, nijlpaarden, zeekoeien en krokodillen vinden er een thuis. In de hoge bomen slingeren colobusapen. Als introductie tot dit prachtige continent kunnen we geen betere bestemming indenken. Met het openbaar vervoer banen we ons een weg over de soms moeilijke wegen. We overnachten in kleine lodges, hostels en visitors camps.

Kleurenpracht in de hoofdstad

Banjul is de kleinste hoofdstad van Afrika. Veel toeristen laten de stad links liggen en trekken naar de hotels aan de kust. Toch hangt er veel karakter en sfeer in de stad. Architecturaal is het een samenraapsel van verkruimelende koloniale gebouwen, overheidsgebouwen en sjofele woningen. Cultureel is het een smeltkroes van Touaregs uit Mauretanië, Berbers, Gambiaanse zakenmannen en elegante vrouwen in kleurrijke modieuze tunieken. We bezoeken de zinderende Albert Market en genieten van de gezellige chaos.

Stroomopwaarts, de vogels achterna

Met het openbaar vervoer trekken we het binnenland in. Gambia is wereldwijd bekend bij ornitologen voor de ongelofelijke vogelrijkdom. Alle meest exotische vogels bevolken de oevers van dit waterrijke land. We trekken door bush, over de rivier, tussen mangroven. Te voet of met de boot.

Kusten om bij weg te dromen

De heel toeristische kustgebieden laten we aan ons voorbij gaan. We kiezen voor de verlaten rust van Jinack Island in Niumi National Park. Het eiland staat ook gekend als Coconut Island omwille van zijn 10 km ongerept strand. Je merkt er niets van de grote resorts in de rest van Gambia. Hier wonen de vissers en heeft de natuur de overhand.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht van Zaventem naar Banjul

De hoofdstad van Gambia is de kleinste hoofdstad van het Afrikaanse continent. Gelegen aan de zee en met een bruisende Albertmarkt is het een kort bezoek zeker waard. Verwacht je aan een typische Afrikaanse stad met de nodige ambiance op straat in miniversie.

dag
02
03

op de boerderij in Tumani Tenda

We charteren een taxi naar Tumani Tenda, een klein Jola-dorp waar een ecotoerisme project is opgestart door de lokale gemeenschap. We verblijven in Kachokorr Camp en genieten van de extreme rust: van elektriciteit, telefoons of auto’s is nog geen sprake. Op deze boerderij van 140 ha wordt bijna alles duurzaam gecultiveerd: mango’s, bananen, aardnoten, sinaasappels, kruiden enzovoort. Bovendien bestaat het terrein gedeeltelijk uit woud. 

Vanuit Tumani Tenda worden verschillende activiteiten georganiseerd. We bezoeken de boerderij en komen alles te weten over de werkzaamheden. Tijdens een kookworkshop leren we werken met de lokaal gekweekte ingrediënten en koken op houtvuur. 

Vanuit Tumani Tenda bezoeken we ook Makasutu Forest, waar we meer leren over het dagelijkse leven en de tradities in Gambia. Daarnaast zijn in het park vijf ecosystemen te zien waaronder mangrove, wetlands en savanne. 

Gedurende deze twee dagen vullen we onze tijd zoals de mensen in het dorp: op het gemak, terwijl we plaats maken voor rust.

dag
04
05

het wilde Kiang West National Park

We verplaatsen ons naar Dumbuto, de uitvalsbasis om het Kiang West NP te bezoeken. Dit park is een van de wildste en minst bezochte natuurgebieden van het land. Het grootste nationale park van Gambia telt 110 km² droge savanne, tropisch woud, mangroven en kreken. Nationaal is het een van de belangrijkste beschermgebieden voor fauna: meer dan 300 vogelsoorten, otters, gevlekte hyena’s, duikers en wrattenzwijnen leven hier in alle rust. Met wat geluk krijgen we een aantal van deze dieren te zien.

dag
06
08

verder oostwaarts naar Janjanbureh

Janjanbureh, het vroegere Georgetown, is de op een na grootste stad van Gambia. Gelegen op Janjanbureh-eiland, in het midden van de Gambia-rivier, is het vooral een uitvalsbasis om dit landsdeel te ontdekken. We bezoeken de Wassu stone circles, een overblijfsel uit de prehistorie. Nog altijd is er niets bekend over hoe, wanneer en waarom die stenen zijn geplaatst. Ondanks het kleine museum blijven er meer vragen dan antwoorden bestaan over deze mysterieuze stenen.

Het landschap op en rond de rivier is ronduit fenomenaal. Het River Gambia National Park, beter bekend als Baboon Island, is een van de meest rustige van het land. Hier zie je hoe de laatste wilde zoogdieren in Gambia leven. Ook herbergt het park het in 1979 opgerichte Chimpansee Rehabilitation Project, dat 100 chimpansees opvangt.

dag
09
11

naar Jinack Island

Tussen november en januari kan je vanaf het strand dolfijnen spotten in de zee. Samen met de mensen van de Jinack Lodge, waar we logeren, bezoeken we het eiland en enkele mooie stranden.

We plannen een ‘mangrove creek’-trip op de grens met Senegal. In deze mangroven groeien oesters en kokkels, met een beetje geluk kunnen we deze volgroeide schelpen zien geoogst worden. Op de rivierbanken merken we kingfishers, reigers, visarenden, aalscholvers en zonnende krokodillen op.

Indien mogelijk steken we de grens met Zuid-Senegal over voor een bezoek aan de prachtige Casamance-regio.

dag
12
13

Banjul en de zuidelijk gelegen stranden rond Kartong

Na een bezoek aan de Albert-markt genieten we nog even van de gezellige drukte in Banjul vooraleer we zuidelijker reizen naar Kartong. Een greep uit mogelijke activiteiten: de Gambia Reptile Farm, de krokodillenpool, bird-watching met KART (Kartong Association for Responsible Tourism). Je merkt het, tijd voor verveling zal er niet zijn.

dag
14

retourvlucht

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Ook wij moeten afscheid nemen van dit warme land. Hopelijk brengen we een beetje zon terug mee naar België! 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Banjul / Banjul-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (kleine lodges, hostels en visitor camps)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle activiteiten volgens programma
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 250
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

korte wandelingen, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist. We reizen op het ritme van het  land en leren omgaan met veel tijd.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 49 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • INTERNATIONAAL PASPOORT VERPLICHT (min. 3 maand geldig)
 • Inenting gele koorts verplicht (geldig tot min. 1 maand na terugkomst)

Onze voorwaarden