Wat hebben enkele van België zijn mooiste kastelen, twee wereldbekende tuinen, het beroemde Afrikamuseum, de luchthaven en een handvol unieke brouwerijen met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal op fietsafstand van elkaar te bezoeken – en dat gaan we uiteraard doen! Bovendien hoef je er niet ver voor te reizen.

Afwisseling troef

Op onze fietsvakantie door de Groene Gordel ontdek je een gevarieerd groen en heuvelachtig landschap. Door de vele culturele en culinaire stops zitten we nooit superlang aan een stuk op ons stalen ros, maar reken wel dagelijks op een 40-tal kilometer in totaal. 

We logeren in gezellige, lokale bed and breakfasts.

Foto's © Lander Loeckx / Beer and Food Media /  vzw De Rand / David Samyn

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

prinsenkasteel en plantentuin

’s Morgens spreken we af aan het station van Vilvoorde. Daar pikken we onze fietsen op en hangen we onze bagage er stevig op vast. Na een korte kennismaking met Vilvoorde en het mooie park Drie Fonteinen fietsen we verder richting Grimbergen. In dit gezellige dorpje bezoeken we zeker de prachtige basiliek van de abdij en de ruïnes van het oude Prinsenkasteel. En hé, wie heeft al eens een Grimbergen in Grimbergen gedronken? Voor onze volgende voltreffer hoeven we niet ver te rijden: de Plantentuin Meise. Alle kenners zijn het erover eens dat dit serrecomplex van wel 1 hectare een van de mooiste van Europa is!

dag
02

op een roze wolk

Ook vandaag staat in het teken van tuinen en kastelen. Onze eerste stop is het kasteel van Gaasbeek. Door talrijke verwoestingen en wederopbouwingen veranderde de middeleeuwse verdedigingsburcht in een romantische residentie. Na een wandeling rond dit impressionante kasteel, steken we de straat over naar alweer een ander prachtig kasteeldomein: Groenenberg. 

Een uurtje verder te fietsen brengt ons op onze volgende stop: de rozentuin van Coloma. Wanneer je tussen de 3000 verschillende soorten rozen wandelt, waan je je in een natuurlijke parfumerie. Zalig, die internationale faam is welverdiend!

Na deze heerlijke dag hoort een toffe afsluiter. In de gezellige stad Halle vinden we ongetwijfeld onze gading voor een terrasje in de avondzon. Santé! 

dag
03

geuze en lambiek

De regio rond Halle staat ook bekend als geuzeregio. Ken jij het verschil tussen een geuze en een lambiek? En wat maakt deze bieren nu zo speciaal? We ontdekken er alles over in Geuzestekerij Oud-Beersel. In de buurt vind je het kasteel van Beersel. Deze waterburcht uit 1420 is een van de weinige goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. De geluidsfragmenten katapulteren ons meteen enkele eeuwen terug in de tijd.

Daarna zetten we onze fietstocht verder door de groene long van ons land: het Zoniënwoud. Wist je dat de oude beukenkathedralen erkend zijn als natuurlijk werelderfgoed? 

Na een lekker avondmaal is er tijd voor een gezelschapsspel en kruipen we voldaan onder de wol.

dag
04

vele facetten in het Afrikamuseum

Deze laatste dag laten we onze benen nog even rusten. We duiken in de tropische regenwouden van Midden-Afrika en leren veel bij over de natuur en cultuur, maar ook over de gruwelen uit ons  koloniaal verleden in het Afrikamuseum. Na ons museumbezoek fietsen we langs de luchthaven naar de plaats waar dit geweldige fietsavontuur begon. Hopelijk geen te stramme benen na deze afwisselende groepsfietstocht langs de Groene Gordel! 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 4 / max. 5
Inbegrepen
 • alle activiteiten volgens het programma (bezoek Prinsenkasteel, kasteel van Gaasbeek, rozentuin van Coloma, Geuzestekerij, plantentuin van Meise, kasteel van Beersel, plantentuin van Meise, Afrikamuseum)
Niet inbegrepen
 • huur fiets (1d)
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • optionele activiteiten
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 140
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

heuvelachtige fietstochten van zo’n 40 km per dag, goed voor 130 km fietsen in totaal

Praktisch

Eigen fiets of fiets huren?

Voor deze reis is het nodig om over een stevige touring bike met versnellingen en stevig bagagerek te beschikken. (Geen koersfiets, omdat we ook op onverharde wegen fietsen). Heb je zo’n fiets niet, dan kan de reisbegeleider voor jou een fiets huren (niet inbegrepen in de prijs van de reis). Richtprijs: € 60 voor een gewone fiets en € 120 voor een elektrische fiets. 

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden