Groenland spreekt tot de verbeelding. Het grootste eiland maar ook het dunbevolktste gebied ter wereld. De reusachtige Groenlandse ijskap, de ongerepte natuur en de boeiende Inuit-cultuur, de lange zomerdagen … Het zijn maar enkele ingrediënten van deze reis. En we ontdekken alles op de meest respectvolle manier. Let op: schrijf je in vóór 28 mei 2019. Dan sluiten we de inschrijvingen af.

The Arctic Circle Trail

Deze trektocht van 160 km bestrijkt 9 dagen en gaat van Kangerlussuaq naar Sisimiut. Om de 20 km is een onbemande schuilhut voorzien. De markering is matig tot goed en de route is niet-technisch. Je stapt de hele trekking met een zware rugzak van ongeveer 20 kg, inclusief kampeermateriaal en proviand voor de volledige route.

In het spoor van de eerste Inuit op Disko Island

Wellicht hebben de voorvaderen van de huidige Inuit voet aan wal gezet op Disko Island, gelegen voor de Ilulissat IJsfjord. Diverse overblijfselen, waaronder ook van Vikingen, doen dat vermoeden. Disko Island telt vele rustieke dorpjes. Het is een populair wandeleiland met eindeloze vergezichten. In Disko Bay, waar ijsbergen ronddobberen, kan je in de zomer bijna altijd walvissen spotten.

Ervaring vereist

Deze reis is alleen weggelegd voor doorgewinterde wandelaars met kampeer- en trekkingservaring. Ook is flexibiliteit essentieel. Groenland is een extreme bestemming en onverwachte omstandigheden kunnen zorgen voor veranderingen in het programma. Tenzij anders vermeld, kamperen we deze hele reis.

Spreekt het je aan om drie weken te worden weggeblazen door een van de meest onherbergzame gebieden ter wereld? Scheep dan in voor een onvergetelijk arctisch avontuur.

Let op: schrijf je in vóór 28 mei 2019. Dan sluiten we de inschrijvingen af.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht Brussel – Kopenhagen – Kangerlussuaq

Via de Deense hoofdstad vliegen we naar Groenland. We landen in Kangerlussuaq, de ‘grootste’ internationale luchthaven.

dag
02
03

Kangerlussuaq, naar de rand van de ijskap

We maken een wandeling (20 km) ten zuiden van Kangerlussuaq. We wandelen een kleine 20 km en overwinnen 400 hoogtemeters. We picknicken op de heuvel. Dit is al een eerste kleine voorbereiding op de wandelkilometers die volgende de komende dagen. Wie ziet er als eerste een muskusos?

De volgende dag vertrekken we met een gids naar één van Groenlands prachtigste ijskappen. We passeren een 400 meter hoge rotsformatie ‘Sugar Loaf’ en genieten van een prachtig landschap. Aan de ijskap gaan we op verkenning. Op de terugweg naar Kangerlussuaq warmen we op en genieten we van toendra-uitzichten en spotten we met enig geluk enkele rendieren.

dag
04
12

9-daagse trektocht langs de ‘Arctic Circle Trail’

Deze prachtige en intensieve trekking van 160 km leidt ons in ongeveer 9 dagen van de rand van de immense ijskap naar de kust. De Arctic Circle Trail is de ideale manier om de unieke wildernis van het eiland te ervaren. Meren, kristalheldere rivieren, bergen, valleien, arctische fauna en flora. We kamperen in het wild.

Gemiddeld stappen we 20 km per dag. Als je weet dat jaarlijks slechts zo’n 300 (!) wandelaars deze route nemen, besef je dat je vrijheid, stilte en avontuur wachten. Na deze buitengewone ervaring overnachten we in de jeugdherberg van Sisimiut, waar we genieten van een Groenlands gerecht op restaurant.

dag
13

frisse zeelucht in Sisimiut

Tijd om de benen wat rust te gunnen.  Sisimiut is na de hoofdstad Nuuk de grootste ‘stad’ van Groenland en beschikt over de meest noordelijke haven die het hele jaar ijsvrij is. Wie wil kan een bezoekje brengen aan het museum, dat een mooi cultuurhistorisch beeld schetst van het eiland. Of neem je liever een duik het enige verwarmde openluchtzwembad van Groenland?

’s Avonds nemen we de ferry richting Ilulissat.

dag
14

subliem uitzicht vanaf de ferry

Op de publieke ferry naar Ilulissat genieten we van de meest ongerepte landschappen. Rond 13 uur varen we Ilullisat binnen. De op twee na grootste stad van Groenland wordt onze nieuwe uitvalsbasis.

dag
15

wandelen langsheen de machtige Ilullisat Icefjord

Dit natuurwonder in het westen van Groenland, ten noorden van de poolcirkel, vormt een van de absolute hoogtepunten van deze reis. We wandelen langs immense ijsbergen en merken dat deze ijsfjord leeft! Hij ‘loopt’ zo’n 40 meter per dag. Sinds 2004 is deze immense muur van ijs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De wandelroutes langs de ijsfjord zijn magisch mooi.

dag
16

walvisspotten op weg naar Disko Island

We nemen een kleine ferry naar Disko Island, een ongerept en dunbevolkt eiland. Houd je ogen open, want de kans is heel groot dat we walvissen spotten!

dag
17
19

wandelen en dogsledding op Disko Island

Al wandelend langs de kustroute en in het ruwe gebergte genieten we van dit wonderlijke eiland. IJsbergen, walvissen … bereid je voor op een adembenemende tocht. Disko Island is de enige plek in Groenland waar je ook in de zomer aan ‘dogsledding’ kan doen. Die kans laten we niet liggen! De Lyngmark-gletsjer vormt het ijzige en bergachtige decor voor die typisch Groenlandse activiteit waarbij we worden voortgetrokken door een hondenslede. De klimaatverandering is hier duidelijk merkbaar.

In het enige dorp op Disko eiland snuiven we de couleur locale op. De lokale bevolking leeft hier nog steeds voornamelijk van de jacht en de visvangst. We overnachten op een camping met een wondermooi uitzicht. De laatste avond varen we terug naar Ilullisat.

dag
20

laatste dag op Groenlandse bodem

Vandaag genieten we nog een keer van de weergaloze omgeving in en rond Ilullisat. De nabijheid van de immense ijsfjord maakt dit een bijzondere ervaring. Geïnteresseerden kunnen een bezoek brengen aan het Ilullisat Museum, dat ons meer vertelt over de ontwikkeling van deze streek en zijn unieke bewoners. Onze laatste nacht spenderen we in het Ilullisat Youth Hostel. 

dag
21
22

terugkeer naar Brussel via Kangerlussuaq en Kopenhagen

Het einde van een onvergetelijk avontuur is aangebroken. We hopen dat Groenland – in een tijdperk van zware milieuproblemen – nog vele generaties reizigers zal kunnen verwonderen!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Kopenhagen-Kangerlussuaq/ Ilullisat-Kangerlussuaq-Kopenhagen- Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostels en vrij kamperen tijdens trekking)
 • alle transport ter plaatse
 • huskysafari
 • gegidste tocht (5u.) naar ijskap Point 660
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

alleen geschikt voor wandelaars met kampeer- of trekkingservaring; de omstandigheden kunnen extreem zijn in Groenland

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 30 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
Praktisch

Opgelet: trekervaring is een vereiste voor deze reis. 


Onze voorwaarden