Midden-Spanje is verrassend mooi. We reizen doorheen drie bijzondere regio’s: Castilië-La Mancha, Extremadura en Castilië-Leon. Deze reis kan uitpakken met vele troeven: UNESCO Werelderfgoed in steden als Toledo en Salamanca; natuur en avontuur in de nationale parken . En de heerlijke keuken natuurlijk!

Na inspanning komt ontspanning

Onze huurwagens zijn ideaal om deze eigenzinnige regio’s te verkennen. De pittige wandelingen stellen onze conditie op de proef, maar de prachtige natuur is onze beloning. Gelukkig volgt nadien altijd een portie ontspanning. Daarvoor zorgen de lekkere streekspecialiteiten en gezellige steden. 

In een notendop

Na onze start in Toledo verkennen we het Cabañeros Nationaal Park, met de jeep én te voet. Daarna trekken we naar Monfragüe, een van de belangrijkste roofvogelgebieden van Europa en uitgeroepen tot biosfeerreservaat, dus erkend en beschermd door UNESCO. Voorts ligt ook Plasencia op onze route richting Sierra de Gredos, waar we tussen de steenbokken wandelen. Na deze onderdompeling in de Midden-Spaanse natuur, zoeken we nog wat cultuur op in Salamanca, Àvila en Segovia. We overnachten in een casa rural, pension, hotel of jeugdherberg.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

welkom en kuieren in Toledo

We vliegen van Brussel naar Madrid. Op weg naar het Cabañeros Nationaal Park maken we een tussenstop in Toledo, een van de belangrijkste historische steden van Spanje. Toledo is in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De ligging is spectaculair: langs de flank van een granieten heuvel en vrijwel volledig omringd door de Taag-rivier. We flaneren er in de kronkelende en steile straatjes en bewonderen de vele binnentuinen en betegelde balkonnetjes. 

dag
02

avontuur in het Cabañeros Nationaal Park

Vandaag zijn we vroeg uit de veren voor een safari doorheen het Cabañeros Nationaal Park. We wanen ons even in Afrika! Onze tour brengt ons langs vlakten van gras en met eikenbomen en kurkeiken, omringd door bergen. Het open landschap maakt het makkelijker om wilde dieren te observeren. We genieten van de zonsopgang en kijken onze ogen uit. Met een beetje geluk zien we edelherten, reeën of wilde zwijnen. Talloze roofvogels houden ons ondertussen in de gaten. Onze gids vertelt ons meer over de fauna, flora, geschiedenis en geologie van dit gebied. Onderweg komen we ook etnografisch erfgoed tegen, zoals hutten en een oud molenaarshuisje. 

In de namiddag strekken we de benen voor een pittige wandeling van ongeveer 11 km naar de ‘Chorro en Chorrera Chica’-watervallen. Als we daar aankomen, hebben we 6 uur gewandeld en zo’n 300 hoogtemeters afgelegd. Daarna blazen we uit en genieten van een lekker avondmaal.

dag
03

droomplek Monfragüe

Monfragüe Nationaal Park, gelegen aan de Taag, is een toevluchtsoord voor zeldzame dieren en een echt vogelparadijs. In 2003 werd dit Park door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Steile rotswanden, bossen en stromende beken … je hebt het hier allemaal. De wandelmogelijkheden zijn oneindig. 

Vanuit Villareal de San Carlos wandelen we naar het kasteeltje van Monfragüe. Tijdens deze dagtocht worden onze kuitspieren op de proef gesteld: 16 km, 580 hoogtemeters. Goed voor 5,5 uur wandelplezier. We worden beloond met een onvergetelijk uitzicht. Omhoog kijken is de boodschap, we zijn hier niet alleen! 

’s Avonds is een zonsondergang aan een van de vele uitkijkpunten de kers op deze al mooie taart.

dag
04

natuur en cultuur alom, in Monfragüe en Plasencia

Tijdens een laatste wandeling – ongeveer 8 km, 2.5 u. wandelen – naar Cerro Gimio genieten we nog even met volle teugen van het gezelschap van de vele vogels. Onderweg doorkruisen we boomweides en een cistusroosvegetatie. 

Daarna rijden we door naar Plasencia. We maken een stadswandeling door de smalle straatjes in het oude centrum. Dat ligt op een heuvel, tussen de Rio Jerte en de Sierra de Gredos. We drinken samen een drankje op de Plaza Mayor en genieten  van een vrije namiddag in deze stad.

dag
05

Sierra de Gredos, tussen de steenbokken!

Onze wandeling in de Sierra de Gredos leidt ons tussen de steenbokken naar de Laguna Grande, een prachtig gletsjermeer. Na ongeveer 12,5 km hebben we zo’n 800 hoogtemeters overbrugd, goed voor 5 u. wandelplezier van de bovenste plank. 

Nadien rijden we verder naar ‘de Gouden stad’ of Salamanca, gelegen aan de rivier de Tormes. Die treffende bijnaam kwam er dankzij de fraaie architectuur in glimmende zandsteen. In deze levendige studentenstad hebben we keuze te over in gezellige bars en eethuisjes. Dit is het ideale moment om streekgerechten zoals cochinillo (speenvarken), farinatos (gekookte worst met ei), chanfaina salmantina (rijst met chorizo en orgaanvlees) of hornazo (gevulde taart) te proeven. Of gaan we liever op tocht langs de vele ‘pinchos’-bars? Als we daarna nog tijd en zin hebben, snuiven we een eerste keer de sfeer op van de stad.

dag
06

UNESCO à volonté in Salamanca

In Salamanca kan je een pak zien en ontdekken in het historische centrum. Dat prijkt sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij de vele gebouwen in renaissance, gotische en romaanse stijl. We wandelen langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Plaza Mayor, de universiteit, het Casa de las Conchas, de Patio de las Escuelas, het Museo de Art Nouveau y Art Déco en de Puento Romano. 

’s Avonds laten we al die indrukken bezinken in een knus restaurantje.

dag
07

nog meer hoogtepunten in Ávila en Segovia

We reizen verder naar het op 1131 m hoogte gelegen Ávila, dat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De stad staat bekend voor zijn goed bewaarde middeleeuwse stadsmuur, zijn kathedraal, de basiliek van San Vincente en zijn vele kerken in gotische of romaanse bouwstijl. Na een stadsverkenning rijden we door naar Segovia, beroemd voor zijn Alcázar en Aquaduct. Het historische centrum is met zijn vele kerken en kloosters een bezoek meer dan waard. 

We pikken de laatste zonsondergang mee van deze reis en genieten nog van de rest van onze avond in Midden-Spanje.

dag
08

hasta la proxima!

Helaas, vandaag moeten we onze huurauto’s inleveren en vliegen we van Madrid terug naar huis. Tijdens deze geweldige week hebben we samen een schat aan onvergetelijke ervaringen en herinneringen verzameld. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Madrid (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse (2 huurauto’s)
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (casa rural, pension, hotel, jeugdherberg)
 • Jeepsafari Parque Nacional de Cabañeros
 • Toegang stadsmuur Avila
 • Toegang en audioguide Alcázar Segovia
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 180
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

stadswandelingen en 4 dagtochten (telkens 2,5u tot 6u wandelen)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 13 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden