Bolivië is een land van uitersten. Het is een land met culturele rijkdom en materiële armoede en het is het hoogstgelegen land van Latijns-Amerika.

Met de jeep over de grootste zoutvlakte ter wereld

Sucre, bijgenaamd de ‘witte stad’, mag niet op het programma ontbreken. We ontdekken tijdens een spectaculaire 3-daagse jeeptocht de surrealistische witte pracht van Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld.  

 

3-daagse Incatrail El Choro 

De Incatrail ‘El choro’ leidt ons 3 dagen lang in dalende lijn van het imposante Andesgebergte naar het tropische regenwoud. We wandelen langs oude Inca paden van de hoge Andes bergen richting het subtropische regenwoud. 

 

Het hoogst bevaarbare meer ter wereld 

We varen, stappen en relaxen op en rond het wereldberoemde Titicacameer. 

 

Levendige La Paz en witte stad Sucre

Tijdens deze reis krijgen we de nodige ontspanning en de gezellige stadsdrukte van La Paz  voorgeschoteld. We genieten van de lokale gastvrijheid en we worden overdonderd door het uitzicht over de besneeuwde toppen van de Andes. 

In Sucre op 2790m hoogte gaan we langs bij een local en bereiden we zelf een heerlijk Boliviaans gerecht! Dat wordt smullen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

acclimatiseren in het bergdorpje Samaipata

’s Morgens landen we in Santa Cruz van waaruit we rechtstreeks doorrijden met het openbaar vervoer naar Samaipata, op 1640 meter hoogte aan de rand van het nationaal park Amboro. Na ongeveer 4u rijden komen we aan in dit leuke bergdorpje gedrukt tegen de oostelijke flanken van het Andesgebergte, met zijn glooiende valleien en steile bergwanden.  

Het dorpje heeft tevens een aangenaam klimaat het hele jaar door! 

Samaipata komt uit het Quechuaans en betekent ‘uitrusten-in-de-hoogte’. Deze goede raad van de Inca’s gaan we dan ook opvolgen!  

dag
03

prachtige verzichten en zwemmen in watervallen

 

Vandaag maken we een panoramische wandeling in de Codo de Los Andes (ofwel de Andes elleboog genoemd). We wandelen ong. 5 uur en genieten van de prachtige uitzichten over het Andes gebergte. Met een beetje geluk kunnen we ook dé Condor, de machtige vogel van de Andes zien vliegen. Deze heeft een spanwijdte van maar liefst 3 meter!  

We eindigen bij de prachtige watervallen van Las Cuevas. Wie wil, kan hier ook een plonsje wagen! 

dag
04

archeologische site van El Fuerte

Vandaag gaan we terug in de geschiedenis en bezoeken we het archeologisch museum in Samaipata en de indrukwekkende archeologische site van El Fuerte.  

We genieten verder van de natuurpracht en de restanten van de oude culturen van de Mojocoyas, Chanés, Guaraní, Inca's en later de Spanjaarden. ‘El Fuerte’, of ‘het fort’, is een ceremoniële pre-Inca site op een heuveltop. De heldere bergriviertjes die langs onze wandelroute liggen, wenken uitnodigend. En wie goed oplet, ziet 'el condor pasa'. 

Ondertussen zijn we al een beetje gewend aan de hoogte en voelen we ons klaar voor de nachtelijke busrit naar Sucre.

dag
05

de witte stad en koken met een local

Op 2790 meter hoogte ligt de oude hoofdstad Sucre. Daar worden we terug in de tijd van de conquistadores gekatapulteerd. De barokke kerken en plazas van de 'witte stad’ zijn nu beschermd als UNESCO werelderfgoed. Naast die pracht en glorie is ook de armoede van de ooit zo rijke, zuidelijke Altiplano nog steeds merkbaar. 

In deze voetgangersvriendelijke stad mogen we sommige zaken niet over het hoofd zien. Het zou zonde zijn als we La Recoleta, een mooie kerk en klooster met een prachtig uitzicht over de stad, zouden overslaan. We brengen een bezoek aan het centraal gelegen Plaza 25 de Mayo. Ook de Casa de Libertad, oorspronkelijk gebouwd als een jezuïtische kapel, maar nu het gedenkteken van de onafhankelijkheid, verdient onze aandacht. En dan vergeten we nog de Catedral Metropolitana met de Virgen de Guadaloupe, Santa Monica, Santa Francisco, San Miguel en de vele witte (herinneringen aan zijn koloniale verleden) gebouwen … 

’s avonds gaan we langs bij een echte local en leren we meer over basisingrediënten van de Boliviaanse keuken en die van Sucre. We gaan uiteraard zelf ook aan de slag en maken ons eigen traditionele Boliviaanse avondeten klaar, dat wordt smullen! 

dag
06

hoger en hoger

Het geurige en kleurige openbaar vervoer brengt ons naar Potosí, gelegen op een hoogte van 4090 meter. In 1611 was dit de grootste stad van de nieuwe wereld. 

De Cerro Rico de Potosí voorzag de Spanjaarden van voldoende zilver om een weg aan te leggen tot in Madrid. We verkennen het gezellige stadscentrum en drinken de nodige cocathee om het hoogteverschil te overwinnen. 

dag
07

in het teken van zilver

Vandaag is een volledige dag gewijd aan zilver: in ware speleologiestijl duiken we de zilvermijnen in. Plaatselijke gidsen leiden ons door nauwe gangen, waar mijnwerkers nog altijd manueel ertsen ophalen. In Casa Real de la Moneda leren we bij over zijn geschiedenis van slavernij en munten slaan.

Voor de ‘kerkspotters’ onder ons, is de Iglesia de San Lorenzo en de Convento de San Francisco op wandelafstand te bezichtigen. 

dag
08

stilte voor de storm in Uyuni

We laten de steden even voor wat ze zijn. Met de bus reizen we verder naar het zuiden, langs een prachtig landschap, met het dorpje Uyuni als eindpunt. Het wordt een voorbereiding op een 3-daagse jeepexpeditie door één van de mooiste en meest surrealistische natuurwonderen op aarde: Salar de Uyuni. 

dag
09
11

3-daagse jeepsafari

Vandaag staat een jeeptocht door Salar de Uyuni op 3650 meter hoogte op het programma: een enorme uitgestrekte vlakte in het zuidoosten van Bolivia. De Salar de Uyuni is anderhalve keer zo groot als België en is de grootste zoutvlakte ter wereld.  

Stralend witte zoutvlaktes, fel gekleurde meren met roze flamingo’s, geisers, warmwaterbronnen, vulkanen en Andesbewoners zoals lama’s, alpaca’s en nandoes sieren de gevarieerde landschappen. 

Een van de hoogtepunten is het Isla de Pescadores, een eiland vol cactussen die tot 5 meter hoog groeien. Het wordt een buitengewoon fotogenieke 3-daagse waarvoor een zonnebril onontbeerlijk is. Warme dagen wisselen koude nachten af. We achterhalen hoe groen het water van de Laguna Verde is. 

dag
12

in stijgende lijn

We reizen met de bus naar La Paz, de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. Hoe hoog precies? 3600 tot 4000 meter boven de zeespiegel, in hartje Altiplano.  

dag
13

relaxen in La Paz

We genieten van onze dag in La Paz. We kuieren op de Avenida 16 de Julio en snuisteren rond op de Mercado de los Brujos en Negro. Papas rellenas en empanadas stillen onze honger.  

Er vallen heel wat mooie musea, iglesias, plazas en kleine straatjes te ontdekken. Maar ook uit het ruime aanbod restaurants en cafeetjes kunnen we een keuze maken.

dag
14
16

3-daagse Inca trail trekking

Choro Inka Trail of de Choro trek volgt een van Bolivia's oude Inca paden van de hoogten van de Andes naar het subtropische regenwoud. Deze gemakkelijk toegankelijke tocht biedt een spectaculair gevarieerd landschap en een fascinerende kennismaking met de gevarieerde omgeving van Bolivia. We beginnen onze tocht op een pas in het Andesgebergte, dalen af door het regenwoud en eindigen uiteindelijk bij een dorp in de subtropen.

 

Dag 1: La Paz naar Challapampa - Bergen en Inca paden (6u wandelen) 

We rijden ongeveer 1 uur naar La Cumbre (4700 meter). Vanuit La Cumbre beginnen we aan onze trektocht. Dit deel van de tocht kan in de ochtenduren erg koud zijn en het is niet ongewoon om sneeuw en ijs tegen te komen. We stijgen naar een pas van 4900 meter, waar we onze afdaling beginnen over een stenen pad dat geplaveid is door pre-Incaanse en Inca-beschavingen. Na een trektocht van ongeveer 6 uur arriveren we bij het dorp Challapampa, waar we ons kamp opzetten, warme dranken, snacks en avondeten nuttigen voordat we in tenten overnachten. 

 

Dag 2: Challapampa naar Sandillani - uitzicht op het regenwoud (8u wandelen) 

Na een vroeg ontbijt beginnen we aan onze dagtocht. We komen door verschillende op- en neergaande stukken als we het regenwoud ingaan. Naarmate de dag vordert, wordt de vegetatie dichter en het klimaat tropischer. Na een tocht van ongeveer 8 uur komen we aan bij het kleine dorpje Sandillani, waar we ons kamp opzetten, genieten van warme dranken en een diner, en de nacht doorbrengen in tenten. 

 

Dag 3: Sandillani naar Chairu dan La Paz - Tropische Jungle Trails (4u wandelen) 

Onze laatste dag van de trekking voert ons door heet subtropisch terrein met weidse uitzichten over de omringende heuvels en valleien. Na ongeveer 4 uur trekking komen we aan in het dorp Chairo, later keren we terug naar La Paz. 

dag
17

rustdag in La Paz

Vandaag laten we de benen rusten en kiezen we wat we willen doen. Op souvenirjacht in de stad, rustig een boek lezen of spelletje spelen, een free walking tour,.. het kan allemaal!  

Wie toch nog energie over heeft, kan zich wagen aan de befaamde Mountainbike Death Tour (optioneel: ca. €75). 

dag
18
20

het heilige Copacabana en Isla del Sol

Vandaag staat opnieuw een onvergetelijke busrit op het programma. Deze keer gaan we naar Copacabana, dat gelegen is vlak aan het hoogste bevaarbare meer ter wereld, het beroemde Lago de Titicaca, op 3812 meter hoogte. We huren een kajak en genieten van het ongelofelijke gevoel om op het hoogste bevaarbare meer ter wereld te varen!  

Vanuit Copacabana nemen we de boot naar Isla del Sol. Dit gezellige, autovrije eilandje is een heus wandelparadijs. We ontdekken kleine traditionele dorpjes, oude ruïnes en de ‘geboorterots’ van de Inca’s. Daarna stappen we via oude pampas of terrassen met de geur van zoete koastruiken in onze neus. De laatste dag keren we ‘s avonds terug naar La Paz.

dag
21
22

een laatste glimp voor het vertrek

Met een geest vol nieuwe indrukken, kleuren, landschappen en culturen zijn we klaar om terug te vliegen naar België. We nemen eerst een binnenlandse vlucht terug naar Santa Cruz vanwaar we de grote vlieger richting België terug nemen. Een bezoek aan een van de mooiste landen ter wereld zit erop … 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Santa Cruz (h/t)
 • binnenlandse vlucht La Paz – Santa Cruz
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, hostels, tenten tijdens de trektocht)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • codo de los Andes Tour met gids
 • bezoek archeologische site en museum El Fuerta
 • kookworkshop Sucre
 • mijnbezoek Potosi
 • 3-daagse jeepsafari in Salar de Uyuni (incl gids, maaltijden en overnachtingen)
 • 3-daagse Incatrail trekking (incl gids, maaltijden en overnachtingen)
 • huur kajak Titicacameer
 • Join for Water-bijdrage
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige toegangsgelden
 • fooien
 • optionele activiteiten
Reisbudget
€ 490
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Zeer fysieke, intensieve reis omwille van de hoogte! Goede basisconditie is vereist. 3-daagse trekking, stevige dagtochten, stadswandelingen, kajaktocht..  

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 125 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • goede enkelomsluitende stapschoenen (cat. B) zijn verplicht. Een goede regenjas en een comfortabele dagrugzak maken de wandelingen aangenamer.
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden