Bolivië is een land van uitersten. Het is een natie met culturele rijkdom en materiële armoede. Het heeft een roemrijk verleden en een onzekere toekomst. En het breekt verschillende records: het is het hoogstgelegen, het meest geïsoleerde en het armste land van Latijns-Amerika.

Vandaag de dag is het een serene en uitnodigende bestemming. De combinatie van de sneeuwtoppen van de Cordillera Real en de rivieraders van het machtige Amazonewoud met de oneindigheid van de Altiplano heeft een overtuigende aantrekkingskracht. De overwegend indiaanse bevolking leeft vanuit een rijke Andesfilosofie, die draait rond de gemeenschap en het respect voor Pachamama, onze Moeder Aarde.

Het witte thema

Sucre, bijgenaamd de ‘witte stad’, mag niet op het programma ontbreken. We ontdekken tijdens een spectaculaire 3-daagse jeeptocht de surrealistische witte pracht van Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld.

Stevige benentraining

De Incatrail ‘El choro’ leidt ons 3 dagen lang in dalende lijn, tot we in het tropische dorpje Coroico belanden. We varen, stappen en relaxen op en rond het wereldberoemde Titicacameer.

Afgewisseld met …

Tijdens deze reis krijgen we de nodige ontspanning en de gezellige stadsdrukte van La Paz
voorgeschoteld. We genieten van de indiaanse gastvrijheid en we worden overdonderd door het uitzicht over de besneeuwde toppen van de Andes.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

eerst acclimatiseren

’s Morgens landen we in Santa Cruz en we bevinden ons meteen op 416 meter boven de zeespiegel. We laten de indrukken van deze drukke, moderne Boliviaanse metropool op ons afkomen en rusten even uit op de Plaza de 24 de Septiembre. In de namiddag reizen we verder naar Samaipata, op 1660 meter hoogte. Dit dorpje ligt gedrukt tegen de oostelijke flanken van het Andesgebergte, met zijn glooiende valleien en steile bergwanden.

‘De Andes, zo worden ze genoemd, maar de naam betekent niets. Ik vond het merkwaardig dat zulke enorme, besneeuwde bergen zo 'n eenvoudige naam droegen en niet individueel bekend stonden. ... Maar deze gevarieerde woestijn, vijftienhonderd kilometer vlakten en vreemde vormen, stond alleen bekend als de Altiplano, de hoogvlakte.’
Uit ‘De oude Patagonië Expres’, Paul Theroux.

Samaipata doet denken aan een westerndecor, met zanderige straatjes, authentieke huizen en lege hotelletjes. We verblijven in een prachtig gelegen biologische boerderij met kruidentuinen.

dag
03

op verkenning

We slapen lang uit en kuieren rond in het dorpje Samaipata. Daarna verkennen we  de bergen in de omgeving. Onderweg stoppen we  in een zoologico waar de toekans en de aapjes een wedstrijdje ‘aandacht trekken’ spelen.

dag
04

pre-Inca

We genieten verder van de natuurpracht en de restanten van de oude culturen. ‘El Fuerte’, of ‘het fort’, is een ceremoniële pre-Inca site op een heuveltop. De heldere bergriviertjes die langs onze wandelroute liggen, wenken uitnodigend. En wie goed oplet, ziet 'el condor pasa'.

Ondertussen zijn we al een beetje gewend aan de hoogte en voelen we ons klaar voor de nachtelijke busrit naar Sucre.

dag
05

de witte stad

Op 2790 meter hoogte ligt de oude hoofdstad Sucre. Daar worden we terug in de tijd van de conquistadores gekatapulteerd. De barokke kerken en plazas van de 'witte stad’ zijn nu beschermd als UNESCO werelderfgoed. Naast die pracht en glorie is ook de armoede van de ooit zo rijke, zuidelijke Altiplano nog steeds merkbaar.

In deze voetgangervriendelijke stad mogen we sommige zaken niet over het hoofd zien. Het zou zonde zijn als we La Recoleta, een mooie kerk en klooster met een prachtig uitzicht over de stad, zouden overslaan. We brengen een bezoek aan het centraal gelegen Plaza 25 de Mayo. Ook de Casa de Libertad, oorspronkelijk gebouwd als een jezuïtische kapel, maar nu het gedenkteken van de onafhankelijkheid, verdient onze aandacht. En dan vergeten we nog de Catedral Metropolitana met de Virgen de Guadaloupe, Santa Monica, Santa Francisco, San Miguel en de vele witte koloniale gebouwen …

dag
06

goed opwarmen

We smeren onze kuiten in voor een mountainbiketocht in de omgeving van Sucre. De vergezichten zijn wijds en prachtig. Tussen alle stenen zien we hier en daar een huisje. Het is een bevreemdende ervaring om op het dak van de wereld te fietsen.

dag
07

ooit de grootste

Het geurige en kleurige openbaar vervoer brengt ons naar Potosi, gelegen op een hoogte van 4926 meter. In 1611 was dit de grootste stad van de nieuwe wereld.

De Cerro Rico de Potosi voorzag de Spanjaarden van voldoende zilver om een weg aan te leggen tot in Madrid. We verkennen het gezellige stadscentrum en drinken de nodige cocathee om het hoogteverschil te overwinnen.

dag
08

in het teken van zilver

Vandaag is een volledige dag gewijd aan zilver: in ware speleologiestijl duiken we de zilvermijnen in. Plaatselijke gidsen leiden ons door nauwe gangen, waar mijnwerkers nog altijd manueel ertsen ophalen. De geschiedenis van slavernij en munten slaan, kunnen we aanschouwen in het mooie Casa Real de la Moneda.

Voor de ‘kerkspotters’ onder ons, is de Iglesia de San Lorenzo en de Convento de San Francisco op wandelafstand te bezichtigen.

dag
09

stilte voor de storm in Uyuni

We laten de steden even voor wat ze zijn. Met de bus reizen we verder naar het zuiden, langs een prachtig landschap, met het dorpje Uyuni als eindpunt. Het wordt een voorbereiding op een 3-daagse jeepexpeditie door één van de mooiste en meest surrealistische natuurwonderen op aarde: Salar de Uyuni.

dag
10
12

3-daagse jeepsafari

Vandaag staat een jeeptocht door Salar de Uyuni op 3650 meter hoogte op het programma: een enorme uitgestrekte vlakte in het zuidoosten van Bolivia. De Salar de Uyuni is anderhalve keer zo groot als België en is de grootste zoutvlakte ter wereld.
Stralend witte zoutvlaktes, fel gekleurde meren met roze flamingo’s, geisers, warmwaterbronnen, vulkanen en Andesbewoners zoals lama’s, alpaca’s en nandoes sieren de gevarieerde landschappen.

Een van de hoogtepunten is het Isla de Pescadores, een eiland vol cactussen die tot 5 meter hoog groeien. Het wordt een buitengewoon fotogenieke 3-daagse waarvoor een zonnebril onontbeerlijk is. Warme dagen wisselen koude nachten af. We achterhalen hoe groen het water van de Laguna Verde is.

dag
13

in stijgende lijn

We reizen met de bus naar La Paz, de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. Hoe hoog precies? 4000 meter boven de zeespiegel, in hartje Altiplano.

Dat deze metropool, omgeven door besneeuwde vulkanen, nog steeds als een magneet werkt op de Aymara indianen, laat zich merken in het gezellige straatbeeld.

dag
14

relaxen in La Paz

We genieten van onze dag in La Paz. We kuieren op de Avenida 16 de Julio en snuisteren rond op de Mercado de los Brujos en Negro. Papas rellenas en rempanadas stillen onze honger.

Er vallen heel wat mooie musea, iglesias, plazas en kleine straatjes te ontdekken. Maar ook uit het ruime aanbod restaurants en cafeetjes kunnen we een keuze maken.

dag
15

met de wielen op de dodenweg

De Ruta de la Muerte was tot eind 2006 de ‘dodelijkste weg ter wereld’. Nu racen de auto’s, bussen en vrachtwagens via een ander dal over een gloednieuwe weg tussen Coroico en La Paz. De Ruta de la Muerte is dus helemaal voor ons alleen!

We dalen met de mountainbike ettelijke kilometers af via deze spectaculaire route. Verwacht je aan diepe dalen, loodrechte wanden en een vegetatie, die evolueert van gras over nevelwoud tot weelderig bos.

dag
16
18

3-daagse trekking

Vanuit La Paz staan we klaar voor een adembenemend mooie trekking ‘El Choro’. We vertrekken vanuit de vrieskou van La Cumbre. Verder daalt de oude Incatrail af langs typische dorpjes en overblijfselen van het Incatijdperk. Het wordt een prachtige en stevige fysieke belevenis. 

dag
19
20

in de omgeving van La Paz

In het dorpje Coroico kunnen we zalig relaxen. Het is gelegen in een mooie streek op ongeveer 1700 meter hoogte, waar het klimaat zeer aangenaam is. In de namiddag keren we terug naar La Paz.

’s Anderendaags bezoeken we de ruines van de Incasite ‘Tiahuanaco’ of we struinen wat verder rond in La Paz.

dag
21

het heilige Copacabana

Vandaag staat opnieuw een onvergetelijke busrit op het programma. Deze keer gaan we naar het hoogste bevaarbare meer ter wereld, het beroemde Lago de Titicaca, op 3812 meter hoogte.

In de namiddag bezoeken we de kathedraal van Copacabana. Auto's staan hier op zondag in lange rijen aan te schuiven om gezegend te worden door de priesters. Copacabana is namelijk een heilige stad. We kuieren langs de oever van het meer met zicht op de besneeuwde toppen.

De Cerro Calvario heeft een stenen trap en een terras, waar rituelen worden gehouden. En op de Cerro Sancollani of Seroka, bevindt zich de ‘Incavork’, twee parallelle rotsen die op een ceremoniële doorgang lijken.

dag
22
23

daar waar de zon geboren is

Een bootje zet ons over naar Isla del Sol. Dit gezellige, autovrije eilandje is een heus wandelparadijs. Op de top van het eiland genieten we van een adembenemende zonsondergang.

De volgende dag strekken we voor de laatste keer de benen en verkennen het eiland verder. We ontdekken kleine traditionele dorpjes, oude ruïnes en de ‘geboorterots’ van de Inca’s. Daarna stappen we via oude pampas of terrassen met de geur van zoete koastruiken in onze neus. ‘s Avonds keren we terug naar La Paz.

dag
24

laatste inkopen

We laden onze rugzakken in La Paz met al het moois voor thuis.

dag
25
26

een laatste glimp voor het vertrek

Met een geest vol nieuwe indrukken, kleuren, landschappen en culturen zijn we klaar om terug te vliegen naar België. Een bezoek aan een van de mooiste landen ter wereld zit erop …

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Santa Cruz / La Paz-Brussel
 • luchthaventaksen
 • departure taks
 • alle overnachtingen (pension, tenten tijdens de trektocht)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • bezoek aan El Fuerte
 • huur fiets (1d)
 • 3-daagse jeepsafari in de Salar de Uyuni op basis van vol pension
 • mijnbezoek in Potosi met professionele gids
 • begeleide fietstocht ‘Ruta de la muerta’ (inclusief eten)
 • 3-daagse trektocht met professionele gids op basis van vol pension
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • toegangsgelden
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

zeer actief: inclusief 3-daagse trekking; door het klimaat, de extreme hoogte en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 120 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • Inenting gele koorts is strikt aanbevolen
Praktisch

Voorzie ongeveer € 20 fooi voor plaatselijke gidsen

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden