Highlights in IJsland: oorverdovende watervallen, spuitende geisers, adembenemende natuurpracht, heerlijke wandeltochten en totale ontspanning in natuurlijke warmwaterbronnen. Buitengewoon snorkelen tussen de continenten in Þingvellir en een bezoek aan Reykjavik, de meest noordelijke en hippe hoofdstad ter wereld. Check, check en dubbelcheck!

Een streling voor het oog

Zoveel natuurpracht samengebald in een land kom je zelden tegen. We rijden door de mooiste lavavelden, langs pikzwarte stranden, machtige gletsjers en meren vol ijsbergen. We wisselen de autoritten af met korte wandelingen in die natuurpracht en dompelen ons onder in een van de vele heerlijke warmwaterbronnen. IJsland gaat nooit vervelen! 

Langs de parels van zuidelijk IJsland

Met onze minibus bezoeken we alle hoogtepunten van zuidelijk IJsland. We beslissen zelf waar we halt houden en hoelang we ergens blijven. Met onze wandelschoenen aan ontdekken we de echte parels van de natuur. Een doorwinterd stapper hoef je hiervoor niet te zijn. Onze wandelingen zijn beperkt in afstand en zitten mooi verspreid in ons programma. We logeren telkens in guesthouses. Voor ons eten zorgen we zelf of we gaan op restaurant als we daar meer zin in hebben. 

Noorderlicht: fingers crossed!

De winterse sfeer laat ons nog extra genieten van dit magische land. Nu enkel nog duimen voor een glimp van de laatste flarden noorderlicht. Hopelijk steekt de bewolking er geen stokje voor. Maar garanties op magnifieke fotolocaties en unieke belevenissen kunnen we je wel geven!

Kortom, deze groepsreis naar IJsland heeft het allemaal! Waar wacht je nog op? Schrijf je in, pak je warme jas en wandelschoenen in en je bent klaar voor dit avontuur in het mythische land van ijs en vuur!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

take-off en heerlijk ontspannen in de Blue Lagoon

We vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld.  Aan de luchthaven halen we onze minibus op en start ons avontuur op IJslandse bodem! We verkennen eerst de Reykjanes Peninsula en ervaren in primeur de geothermische activiteit en vulkanische diversiteit van het eiland. Wist je trouwens dat de Reykjanes Peninsula ook een UNESCO Global Geopark is? 

Nog onder de indruk trekken we naar de Blue Lagoon, IJslands bekendste geothermische meer. De opvallende melkblauwe kleur dankt het aan de mineralen in het water. Dat heilzame, warme water wordt bovendien gebruikt om de nabijgelegen milieuvriendelijke krachtcentrale van warmte-energie te voorzien. Baden in de Blue Lagoon vergeet je nooit meer. Wat een ideale afsluiter van onze eerste dag samen! 

dag
02

langs de watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss naar de Eyjafjallajökull

We verlaten de Reykjanes Peninsula en zetten koers naar zuidelijk IJsland. Onze eerste stop is Hveragerði, een stadje aan de Varmá (‘Warme Rivier’). Dat het aan de rand van een geothermaal zeer actief gebied ligt, verbaast dan ook niet. Daardoor kan een belangrijk stuk van de IJslandse groenten- en fruitvoorziening worden verbouwd in kassen met geothermische energie. 

We strekken de benen en trekken de heuvels achter de stad in. In deze natuurpracht komen we makkelijk terug op adem. Het warme water van de Varmá-rivier voelt heerlijk aan. Helemaal opgekikkerd vervolgen we onze tocht naar de prachtige watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss. Onderweg hebben we een fenomenaal uitzicht over typisch IJslandse boerderijen, zwarte zandstranden en de beruchte vulkaan Eyjafjallajökull. 

dag
03

door de lavavelden naar Skaftafell Nationaal Park

Het vliegtuigwrak Solheimasandur – check maar eens op sociale media! – is de bestemming van onze ochtendwandeling. Terwijl we ploeteren door het zwarte zand, wanen we ons haast op de maan. Over sociale media gesproken: is dit geen ideaal decor voor je nieuwe profielfoto? Die brede smile verschijnt spontaan, zeker weten!

Nadien trekken we naar het Skaftafell Nationaal Park. Onderweg worden we beloond met de mooiste vulkaanlandschappen. Elke twintig kilometer lijken ze wel een metamorfose te hebben ondergaan. Ook vangen de basaltformaties rond Kirkjubæjarklaustur meer dan onze aandacht.

’s Avonds maken we nog een korte wandeling naar de gletsjer en houden we onze kansen op noorderlicht nauwlettend in het oog. Fingers crossed!

dag
04

het thema van de dag is ‘gletsjer’

Vandaag staat helemaal in het teken van IJslands grootste gletsjer: de Vatnajökull. Dit natuurfenomeen is niet alleen UNESCO Werelderfgoed, maar ook een nationaal park. De vele gletsjertongen monden via brede smeltwaterrivieren uit in de Atlantische Oceaan. 

In Skaftafell wandelen we tussen de Skeiðarárjökull en de Skaftafellsjökull naar de tot ieders verbeelding sprekende waterval Svartifoss. Zoveel natuurschoon is haast onbeschrijfelijk, dat moet je met je eigen ogen zien! 

In de namiddag zetten we koers naar het gletsjermeer Jökulsárlón. Daar kalft de gletsjertong Breiðamerkurjökull grote stukken ijs af in het meer. Kippenvel gegarandeerd, het lijkt wel een droom! Deze spectaculaire scenerie zag je trouwens misschien ook al in kaskrakers als Batman, James Bond en Tomb Raider.

Na al dat moois trakteren we ons ’s avonds op een lekker IJslands avondmaal en kruipen we moe maar voldaan in bed.

dag
05

terug naar de zwarte zandstranden van Vík

Onze reis is halverwege. We kruipen terug in onze minibus en rijden naar de sublieme zandstranden in de buurt van Vík. Tijdens een strandwandeling genieten we met de wind in de haren van de prachtige, ruwe kustlijn. Ook de basaltformaties Hálsanefshellir en Reynisdrangar komen je misschien bekend voor. Na Vík moeten we zeker nog pauzeren in Dyrhólaey, het zuidelijkste punt van IJsland. 

dag
06
07

de befaamde Golden Circle, aka Gullfoss, Geysir en Þingvellir

De komende twee dagen verlaten we de zuidelijke ringweg langs de kust en we trekken landinwaarts voor de Golden Circle. Afgaand op het lawaai houden we eerst halt bij de oorverdovende watervallen van Faxi en Gullfoss.

Sowieso is een stop in het geothermische Haukadalur een absolute must! Hier bevinden zich immers Geysir en Strokkur. Deze laatste geiser bedient de massa toeristen om de tien minuten op hun wenken door wel 20 meter hoog water naar boven te spuiten. Camera’s klaar, én actie!

De dag nadien bezoeken we de kloof Þingvellir. We lopen er in niemandsland op de breuklijn tussen het Euraziatische- en Noord-Amerikaanse continent. Door de tektonische beweging van deze platen drijft IJsland hier met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar, en dat zie je goed.

Met een wel heel bijzondere snorkeltocht sluiten we het natuurstuk van deze groepsreis af. Daarvoor hijs je jezelf in een heerlijk warme drysuit. Maak je klaar voor deze ‘once in a lifetime’-ervaring: snorkelen tussen de continentale platen! In het helderblauwe gletsjerwater drijf je langs de grootste bezienswaardigheden van de Silfra Lagoon, zo leer je Þingvellir ook van binnenuit kennen. Daarna gaan we het hippe Reykjavik ontdekken met een lekker drankje én de beste hotdogs ter wereld.

dag
08

vrije tijd in Reykjavik

We voorzien een vrije voormiddag. Wil je het Fallusmuseum bezoeken? Een ‘gewone’ expo kan uiteraard ook. Of spreekt een wandeling door de botanische tuinen je meer aan? Opties in overvloed! Op de zaterdagse vlooienmarkt Kolaportið tik je een blits souvenir en een lekkere lunch op de kop.

Na de middag toeren we nog eens rond in de stad en dan verwennen we ons met een laatste overheerlijk IJslands avondmaal. Ook het nachtleven heeft heel wat in petto, dus haal je beste dansmoves boven. 

dag
09

thuiskomen

Helaas, zelfs mooie IJslandse liedjes blijven niet duren. Met een pak superleuke herinneringen en adembenemende foto’s keren we terug naar de luchthaven van Amsterdam. Gelukkig neemt niemand ons deze prachtige ervaring nog af. Dat mildert het thuiskomen – zelfs in het IJslands klinkt dat beter: Heima – toch een beetje.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 8
Inbegrepen
 • trein Brussel-Amsterdam (heen en terug)
 • Vlucht Amsterdam-Reykjavik h/t
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouse)
 • vervoer ter plaatse (minibus)
 • toegang Blue Lagoon
 • begeleide snorkeltocht
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Deze reis is geschikt voor iedereen die regelmatig beweegt. De wandelingen zijn eerder kort (+/- 5 km) maar soms uitdagend door het terrein en de winterse weersomstandigheden. Voor het snorkelen moet je kunnen zwemmen en je comfortabel voelen in open water. 

Praktisch

Om deel te nemen aan het snorkelen moet er een medische fiche ingevuld en ondertekend worden. Je moet kunnen zwemmen en je voldoende comfortabel voelen in open water. Tijdens het snorkelen krijgen we drysuits  ter beschikking, die goed moeten aansluiten. Deze zijn beschikbaar voor mensen met een lengte van min 150 cm en max 200 cm en een gewicht tussen min 45 kg en max 120 kg.

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. 

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden