Merckx, Hinault, Pogacar. Namen die klinken als klokken. En deze zomer treden we in hun voetsporen, op een tocht in het wiel van de Tour de France. We volgen het grootste wielerevenement ter wereld gedurende een week doorheen het zuidoosten van Frankrijk met de minibus, van massasprint tot Alpenrit.

De rode – of beter gele – draad is uiteraard het Tourcircus, maar onderweg proeven we ook van la douce France met uitstapjes naar slapende vulkanen en wijnkastelen. ’s Avonds kaarten we gezellig na over de rit van de dag op de camping. En wie weet lopen we Karl Vannieuwkerke wel tegen het lijf, en figureren we in een aflevering van Vive le Vélo?!  

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

c’est parti!

Nadat de renners een week eerder het startschot kregen in het Baskenland, vertrekken ook wij om aan te sluiten bij het supporterspeloton. We rijden in onze minibus richting Clermont-Ferrand, waar het Tourcircus – net als wij trouwens – zijn tenten een paar dagen opslaat. Onderweg kunnen we alvast de eerste Tourweek nabespreken en pronostiekjes opstellen. In de vooravond komen we aan op onze prachtige camping middenin het groen waar wie wil, nog een plons in het zwembad kan nemen om het reiszweet wat af te spoelen. We koken meteen ook samen ons eerste potje. 

dag
02

bahamontes achterna

We testen meteen onze stramme knoken met een wandeling van anderhalf uur bij het Lac de Guéry, het hoogstgelegen meer van de Auvergne en onze eerste kennismaking met het vulkanische landschap van de streek.  

Ondertussen slingeren de renners van de Limousinstreek naar de mythische Puy de Dôme. Op de vulkaan zelf is geen bezoek toegelaten, maar niet getreurd! Eenmaal teruggekomen aan de camping, gaat de wandeltocht nog wat verder en trachten we in de aanloop van de klim een glimp op te vangen van de wielerhelden. Nadien zoeken we een petit café of écran géant op om de finale samen met de Fransen te beleven. Een eerste kennismaking met de Tour op het terrein, en hopelijk al meteen een serieus spektakelstuk!

dag
03

vulkaanvelden en lavakoepels

Voor de renners staat er op maandag al meteen een rustdag op het programma, wat ons de kans geeft om de wondermooie streek van de Chaîne des Puys te verkennen. Dit is een vulkaanveld van lavakoepels in het Centraal Massief van Frankrijk.  

Een gids geeft ons ’s ochtends deskundige uitleg bij de Volcan de Lemptégy, een 30.000 jaar oude vulkaan die werd uitgegraven voor de ontginning van puzzolaan.  

In de namiddag kan wie wil zich aan een (elektrische) fietstocht wagen en zakken we af naar Clermont-Ferrand om de stad te verkennen. Ook wij smeren dus maar beter onze kuiten goed in! 

dag
04

en route

De renners vertrekken vandaag vanuit het pretpark Vulcania voor een heuvelachtige rit tot in Issoire. Een uitgelezen kans voor vluchters dus! Wij laten het klimwerk over aan het peloton en zitten ze in onze minibus op de hielen doorheen de Auvergne. Waar we met onze trouwe vierwieler niet doorgeraken, reppen we ons te voet richting parcours om de bonte massa op tijd te zien passeren. 10.000 stappen en rood aangelopen gezichten gegarandeerd! En op deze Vlaamse feestdag duimen we natuurlijk voor een overwinning van een landgenoot. ’s Avonds is er tijd voor een gezelschapsspel of een spel jeu de boules.

dag
05

Puy de Dôme: De sprint bergop

In het routeboek vinden we vandaag een vlakke etappe terug. Spek naar de bek van alle sprinters in het peloton dus. Eerst genieten we van een lekker ontbijt en daarna pikken we de sfeer mee aan de start in Clermont-Ferrand en maken ons dan op voor een eigen sportieve inspanning: de beklimming van de Puy de Dôme. Via de steile Chemin des Muletiers banen we ons een weg om het adembenemende uitzicht op de top te bewonderen – en zien we op die manier wat de renners enkele dagen vóór ons ook al konden aanschouwen. Een stuk GR leidt ons terug naar de minibus, een welkom zicht na bijna 14 km wandelen (en 500 meter klimmen). We komen hopelijk nog net op tijd op de camping aan om het resultaat van de massasprint mee te pikken, en daarna uit te blazen met de voetjes in het water.

dag
06

overgangsetappe

Stilletje aan komen de Alpen in het zicht… Het peloton trekt oostwaarts richting wijnstreek in alweer een heuveletappe, maar wij richten onze ogen al op de eerste Alpenrit. Daarom vandaag geen rendez-vous met de renners, maar een ritje tot aan de voet van de Grand Colombier, waar we onze tenten opslaan op een nieuwe camping. Deze keer zonder zwembad, maar mét een meer om ons in te verfrissen in geval van hittegolf. Onderweg kopen we proviand voor onze exploten van de volgende dag, en stoppen we even in de Beaujolais voor een bezoek aan een wijnkelder – mét proeverij uiteraard. We klinken op alweer een geslaagde dag. Santé!

dag
07

allez les bleus!

Quatorze juillet en een rit met aankomst op de Grand Colombier, een combinatie die spektakel belooft. Daarom vertrekken we vandaag voor dag en dauw op een pittige klim naar de top van deze Alpenreus. 17 km lang, met stijgingspercentages tot 12%, dat voelen we zelfs als wandelaar. We zoeken halverwege zijn flanken dan ook een plek tussen de campers, uitzinnige Fransen en berggeiten voor een dag VIVE LE VELO! ’s Avonds dalen we terug af naar onze tenten, blij dat wij deze beproeving niet op twee wielen hebben moeten ondernemen!

dag
08

adieu le Tour

Onze laatste kans om de renners nog eens te zien schitteren en het Tourcircus nog eens aan ons te zien voorbijtrekken. We beproeven ons geluk op een van de eerste bergen die het peloton voor de kiezen krijgt op weg naar Morzine en keren daarna terug naar de camping om het eindresultaat in volle spanning mee te volgen. Wie zijn buik even vol heeft van de koers, kan een kanotocht doen op het nabijgelegen Lac du Bourget.  

Na het avondmaal duiken we voor de laatste keer onze slaapzak in en dromen we over de Champs-Élysées.

dag
09

huiswaarts

En zo zit ons avontuur in het wiel van de Tour de France erop. Tijd om terug huiswaarts te keren… Maar misschien spreken we een week later al af om de aankomst in Parijs samen te volgen?

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • alle overnachtingen (camping)
 • wijndegustatie Beaujolais
 • bezoek Volcan de Lemptégy
 • KrisKras-begeleiding
 • Join for Water-bijdrage
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden en persoonlijke uitgaven
 • optionele activiteiten
Reisbudget
€ 260
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Deze reis vereist een goede conditie. Het grootste deel van de reis speelt zich af in bergachtig gebied en er zijn verschillende klimtochten gepland. Bovendien kunnen de temperaturen in juli in Frankrijk hoog oplopen. Een flexibele ingesteldheid is een plus! 

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden