Van Alexander De Grote tot Dzjengis Khan: veel historische heersers drukten hun onuitwisbare stempel op de Iraanse cultuur. Hun invloed vind je vandaag nog altijd terug in onder meer het Golestanpaleis in Teheran, het Meidan Emam-plein in Isfahan en de Fintuinen in Kashan. Zet je schrap voor een kleurrijk land met een verscheidenheid aan landschappen en mensen.

Een unieke inkijk in de Iraanse leefwereld 

Het vriendelijkste land ter wereld? Na deze reis antwoord je hoogstwaarschijnlijk ‘Iran’. De gastvrije bevolking biedt ons onderdak en leert ons hun boeiende cultuur kennen. Tijdens een kookworkshop en gegidste excursies nemen ze ons trots en met plezier op sleeptouw.  

Van hoogtepunt naar hoogtepunt 

We stappen door het hooggebergte in het noorden en reizen via de eeuwenoude steden in Centraal-Iran tot aan de Kalutwoestijn rond Kerman. Deze reis combineert de mooiste islamitische architectuur met indrukwekkende bergen, uitgestrekte woestijnen en een hartverwarmende bevolking. 

 

“The Earth would die
If the sun stopped kissing her.” 

- Khwaja Šams ud-Din Muhammad Hafez-e Širazi, The Gift

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

miljoenenstad Teheran

We starten onze reis in de hoofdstad Teheran. Een metropool waar bijna 9 miljoen mensen wonen, maar overdag nog eens die hoeveelheid verwelkomt voor werk, shoppen, vakantie en andere activiteiten. Er valt hier dan ook ontzettend veel te beleven. Met een rijke oosterse traditie en veel hypermoderne ontwikkelingen is Teheran een stad vol verrassingen. Imposante architectuur, zoals het Golestanpaleizencomplex, en charmante volkscafeetjes vullen het straatbeeld. Bijzonder is de Tabiat Brug, een voetgangerszone omringd door bomen die twee parken verbindt. 

In het Nationaal Museum van Iran bestuderen we de geschiedenis van het land. Erna volgt het museum voor hedendaagse kunst, waar we naast Iraanse meesters ook werk van Picasso, Pollock en Lichtenstein herkennen. ‘s Avonds rijden we naar Darband, een sprookjesdorp in het noorden van Teheran en de favoriete weekendbestemming van veel Teheraners. Hier ontsnappen we aan de drukte van de stad en beleven we een gezellige avond.

dag
03
06

op trektocht door de bergen

In de namiddag komen we aan op onze tweede bestemming: de Alamutregio. Deze noordelijke bergstreek is een mengeling van het woeste Patagonië, de Zwitserse Alpen en de ruwe outback van Australië. Samen met een lokale gids stippelen we een vierdaagse trekking uit. Verwacht je aan magische valleien, meren en berguitzichten. Maar ook aan veel hoogtemeters, al zeker wanneer we de Alborzbergen oversteken. In kleine bergdorpjes logeren we bij de plaatselijke bevolking. 

Dag 1: Teheran – Ghazvin – Alamut-vallei – Alamut kasteel – Dinehroud (2271m)

Na een 6-tal uren rijden komen we in de namiddag aan in de Alamut-regio.
We bezoeken het Alamut kasteel en passeren aan het Evan-meer met een magisch uitzicht over de Alamutbergen. We eindigen de dag in het dorp Dinehroud, één van de meest afgelegen dorpjes van Alamut. We logeren in een lokaal huis.

Dag 2: Trekking van Dinehrood naar Evater (2600 m)

Onze volgende eindhalte is het meest afgelegen dorp van de Alamut met geen toegangsweg. Naast het feit dat we een adembenemend uitzicht hebben op de Alborz-bergen ervaren we ook wat het is om te leven in een stil en geïsoleerd dorp.

Dag 3: Trekking van Evater tot Picheh-bon (2800m)

Vandaag starten we de dag met de oversteek van de Alborz bergketen en trekken we verder naar Picheh-bon, het hoogst gelegen dorp in de Alamut-vallei met een prachtig uitzicht op de 4000m toppen van de Alamut- en Taleghan-vallei.

Dag 4: Trekking van Picheh-bon naar Salanbar (2500m)

We ronden onze oversteek van het Alborz-gebergte af, we starten in het dorp, klimmen tot 3500m en dalen dan af richting het dorp Salanbar in Mazaradan provincie.

dag
07
09

op naar Kashan

Na al dat wandelen hebben onze benen wel wat rust verdiend. Gelukkig zitten we vandaag acht uur op de bus richting Kashan. Onderweg stoppen we even in het heiligdom Qom. Kashan is minder toeristisch dan de andere Iraanse steden en een echt Perzisch paradijs. De Agha Bozorg-moskee voelt bijvoorbeeld veel huiselijker aan dan de gigantische moskeeën in de rest van het land.

Een knusse bazaar, koepeldaken en oude koopmanshuizen met schitterende tuinen en vijvers: we kijken onze ogen uit. Het vroegere zomerverblijf van de Iraanse koningen, de Bagh-e-Fin of Fintuin, prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en meer dan terecht! Tot slot brengen we een bezoek aan een van de omliggende dorpjes. Abyaneh, Neyasar of Qamsar: jij mag kiezen.

dag
10
12

Isfahan, stad van poëzie en rozen

Isfahan is gelegen aan de oevers van de Zayandeh Rud en de op een na grootste stad van Iran. Nergens anders smelten Iraanse geschiedenis en moderniteit zo verrijkend samen als hier. We bezichtigen prachtige historische gebouwen, kuieren door de drukke bazaar en koelen af in de schaduwrijke tuinen of traditionele theehuizen. 

Tijdens een kookworkshop leren we alles over de Iraanse keuken en haar ingrediënten. Nog een hoogtepunt is het gigantische Meidan Emam-plein, ook UNESCO-Werelderfgoed en na het Tiananmenplein in Peking het grootste plein ter wereld. Je blijft nieuwe dingen ontdekken – hoelang je er ook loopt.

dag
13
14

UNESCO-werelderfgoed in Yazd

Van alle Iraanse steden is Yazd het best voorzien op toeristen. UNESCO wist wel waarom deze stad ook op haar Werelderfgoedlijst moest. We logeren er in een comfortabel hotel en scoren er kleurrijke souvenirs. Vroeger was dit het centrum van het zoroastrisme. Deze monotheïstische godsdienst ontstond 3500 jaar geleden in Iran, maar kent vandaag slechts 10% aanhangers.

In een labyrint van steegjes laten we ons verrassen door de dagelijkse architectuur: woonhuizen, koeltorens, waterciternes en windtorens of badgirs. We bezoeken de Vrijdagsmoskee en de heilige vuurtempel, waar al meer dan 3000 jaar een vuur brandt. ’s Avonds testen we enkele plaatselijke gerechten onder de verlichte bogen van het Amir Chakhmaq Complex. Wie wil, proeft erna van een echte Iraanse waterpijp. Op de tweede avond organiseren we een traditioneel Perzisch feest.

dag
15
17

Shiraz en Persepolis

We stappen opnieuw de bus op en rijden naar Shiraz, een levendige universiteitsstad. Aan karaktervolle cafés geen gebrek: we slurpen thee in Ferdowsi Cafe en spelen backgammon in Naderi Cafe. Verder verkennen we de vele moskeeën, paleizen, prachtige tuinen en parken. Ook de tombe van beroemde Iraanse dichter Hafez ontbreekt niet op onze agenda.

Bovendien is Shiraz de perfecte uitvalsbasis voor daguitstappen naar het Iraanse platteland en de ruïnes van Persepolis op de Marv Dasht-vlakte. Samen met een gids dwalen we langs paleizen, rotsgraven en koningshallen uit de vijfde eeuw voor Christus. Ook deze Perzische nederzetting prijkt op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

dag
18
19

de provincie Kerman

Na een lange busrit komen we aan in Kerman, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. We bewonderen de 14e-eeuwse Masjed-e Jameh-moskee en het enorme Ganjali Khan Complex. Veel traditionele badhuizen in de stad kregen een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld het badhuismuseum Hammam-e Ganjali-Khan of het theehuis chaykhane Hammam-e Vakil. Verderop in de Kermanprovincie houden we halt in Mahan, bekend om zijn mooie, zorgvuldig aangelegde Perzische tuinen: de Bagh-e Shahzadeh. Wie zin heeft, kan binnenwippen in het museum van moderne Perzische kunst.

dag
20
22

sterrenkijken in de woestijn

We eindigen in stijl met een meerdaagse woestijntocht door de Kalutwoestijn, ook UNESCO-Werelderfgoed en een van de heetste plekken op aarde. In 2005 maten wetenschappers er een bodemtemperatuur van maar liefst 70,7°C! In onze jeep hebben we daar gelukkig geen last van. We doorkruisen het gebied vol grillige kaluts of natuurlijke zandsculpturen en logeren bij lokale families. 

‘s Morgens trekken we naar het woestijndorp Shahdad, waar we de ingenieuze waterkelders en aquaducten bezoeken. We lunchen in het kasteel van Shafiabad. Die nacht zetten we ons kamp op in Kalut Chadr en slapen onder een heldere sterrenhemel. Veel indrukken rijker bereiken we op de derde dag opnieuw de bewoonde wereld in Kerman.  

dag
23
24

van Kerman over Teheran naar huis

Van Kerman nemen we de nachttrein naar Teheran. De cirkel is rond, we zijn terug aan het vertrekpunt van deze fantastische reis en maken ons klaar voor onze vlucht huiswaarts.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Teheran (h/t)
 • luchthaventaksen
 • aanvraagkost visum
 • alle overnachtingen (kleine lodges, hostels, homestay, tent tijdens de woestijntocht)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle activiteiten volgens programma (toegang Golestan-paleis, 4-daagse begeleide trekking in de Alamut-bergen in vol pension, kookworkshop + bezoek aan de kruidenbazaar in Isfahan, 3-daagse woestijntocht in vol pension, Perzische muziekavond in Isfahan, begeleide dagtrip vanuit Shiraz)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • kostprijs visum
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Actief: inclusief 4-daagse trekking in de Alamut-bergen en 3-daagse woestijntocht. Door het soms extreme klimaat en de reisomstandigheden is een flexibele en open instelling vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 43 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • Het paspoort mag geen stempel van een bezoek aan Israël bevatten
 • visum verplicht

Onze voorwaarden