Op de grens van de evenaar en op de scheidingslijn van de Indische en de Stille Oceaan ligt de grootste archipel ter wereld: Indonesië. Duizenden eilandjes, variërend in grootte, worden samen de ‘gordel van smaragd’ genoemd. Het is een rijk van goden, geesten, palmstranden, bergflanken, koralen, rijstvelden en vulkanen.

Van de ene verbazing in de andere

Laat je in vervoering brengen door deze jungle van culturen, religies, fauna en flora. Van de idyllische Gili-eilanden met een tropisch onderwaterleven trekken we door het oerwoud en de sawa’s naar vulkaanmeren. We wonen een van de vele kleurrijke ceremonies bij. Tussendoor genieten we, met zicht op een magistrale zonsondergang, van een glas vers geperst sap van papaya, ananas of mango.

Hindoeïstische enclave in het grootste moslimland ter wereld

Onderweg bestuderen we de moderne rituelen en gebruiken van het hindoeïstische Bali in het islamitische Indonesië. We bezoeken Java waar de historische boeddhistische en hindoeïstische sites van Borobodur en Prambanan ons naar adem doen happen. 

Vurige uitbarsting

Het betoverende spektakel van de Bromo-vulkaan maakt indruk. Maar ook de vulkaantrekking op en rond de Gunung Rinjani, is een hoogtepunt van deze reis.

We logeren in guesthouses  en maken gebruik van het openbaar vervoer.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

naar Javaanse oorden

We vliegen vanuit Amsterdam naar Yogyakarta, het culturele centrum van Java.

Deze koninklijke stad is niet voor niets de meest bezochte stad van Java en wordt wel eens de ziel van Java genoemd. In dit artistieke en intellectuele centrum maken we kennis met de Indonesische ‘way of life’.

We zoeken onze weg tussen de duizenden fietstaxi’s en laveren tussen het paleis van de Sultan of kraton en het bruisende leven op de vele marktjes. Yogya heeft niet alleen een rijke cultuur, maar het is vooral een wervelende en jeugdige stad. We voelen ons er meteen thuis!

dag
03

Yogya voor de vrienden

Vandaag verkennen we de wirwar van straatjes en steegjes van Yogyakarta en het omliggende plattelandsleven met de fiets. We zijn getuige van het traditionele Javaanse dorpsleven. Het intense groen van de rijstvelden maakt een onvergetelijke indruk.

dag
04

Boeddhisme én Hindoeïsme?

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar het heeft ook een belangrijke band met andere godsdiensten. We brengen een bezoek aan een spiritueel hoogtepunt : Borobudur, het grootste boeddhistische monument ter wereld. De site is meer dan 1000 jaar oud, maar heeft nog niets aan charisma ingeboet. We beklimmen de 9 terrassen en bewonderen de 72 stoepa’s. Misschien komen we zo een stapje dichter bij de verlichting?

Op amper 17 km van Yogyakarta vind je ook het grootste hindoeïstische centrum van Indonesië. We maken dan ook graag tijd voor een bezoek aan de tempels van Prambanan. Zoeken we Brahma, Vishnu of Shiva op? Of is het de wijze Ganesha die onze gids zal zijn?

’s Avonds nemen we de nachttrein naar Malang 

dag
05

Malang

Aankomst in Malang ’s morgens om 8u. We gaan ons verfrissen en na een rustige ochtend, is het tijd om Malang te gaan verkennen. Dit  stadje was reeds tijdens de koloniale periode een plek om tot rust te komen omdat het klimaat er koeler was in vergelijking met andere Oost-Javaanse plaatsen.

dag
06

Hindoetempel en watervallen

We trekken verder door Oost-Java op weg naar de Bromo. Onze eerste stop is de Singosari hindoetempel. Daarna rijden we door naar de Madakaripura watervallen. Wees erop voorbereid dat je nat zal worden! Tenslotte rijden we naar Cemara Lawang, het dorp dat een prachtig zicht biedt op de Mt. Bromo. We gaan tijdig slapen want de volgende ochtend moeten we vroeg opstaan.

dag
07

unieke zonsopgang

Iets voor 3 uur ’s morgens loopt onze wekker af. Na 2 u stappen wordt duidelijk waarom we op zo’n ontiegelijk uur uit de veren moesten. Wat een adembenemend schouwspel! We staan op de top van de Penanjankan op 2770 meter hoogte en zien het eerste zonlicht dagen. Straal per straal laat de zon haar licht schijnen op de spectaculaire Bromo-vulkaan op 2392 meter hoogte. We genieten uitgebreid van dit visuele hoogstandje!

Na de afdaling wandelen we over de zee van zand die ons naar de kraterrand brengt. Wie de zwaveldampen kan weerstaan, kan een blik werpen op de binnenkant van onze Moeder Aarde. Daarna laten we alle indrukken bezinken tijdens de  lange rit naar het Ijen plateau. 

dag
08

de vulkaan Kawah Ijen

Vandaag verkennen we de Kawah Ijen vulkaan en omgeving. Deze vulkaan is het belangrijkste exploitatiecentrum van zwavel in heel Indonesië. Tijdens de beklimming en in de krater zullen we dan ook de weg kruisen met de zwaveldragers. Ronduit schitterend is het groot meer met turkoois water op de bodem van de krater.

Daarna zeggen we Java vaarwel. We verplaatsen ons met ferry en bus naar Bali. Pemuteran is onze eindbestemming voor vandaag. Deze kleine baai, te midden van de groene bergen, is een ideale plaats om tot rust te komen na de drukke dagen in Java.

dag
09
10

genieten

Niets moet, alles kan. We kunnen genieten van het rustige strand. Wil je het een beetje actiever, dan kunnen we nog opteren om te gaan snorkelen of te gaan wandelen.

dag
11

tussenhalte in Padangbai

We reizen verder naar Padangbai, een klein vissersdorp dat vooral bekend is als inscheephaven naar Lombok en de Gili-eilanden.

dag
12

hoofdstuk Lombok

Een vroege boot brengt ons naar Lombok. Met een bemo of minibus – een typisch Indonesisch openbaar vervoermiddel – rijden we door het binnenland van dit eiland. We nemen een kijkje in de traditionele dorpen aan de voet van de dramatische Gunung Rinjani, op een hoogte van 3726 meter. De bewoners van het eiland zijn overwegend moslim. 

In Tetebatu, ver weg van de grote toeristische drukte, komen we tot rust in een pensionnetje tussen de rijstvelden.

dag
13

manden vlechten en sarongs weven

We genieten van een schitterende ochtendwandeling. We verkennen het dorpje en begeven ons via talrijke kronkelwegjes naar een verfrissende waterval. In de namiddag maken we kennis met de belangrijkste artisanale produkten van Lombok, nl. het mandvlechten en het weven. Via de rustige oostelijke kuststreek, begeven we ons richting Senaru. Daar bereiden we de langverwachte 2-daagse trekking voor. 

dag
14
15

2-daagse vulkaantrekking

Deze begeleide trektocht leidt ons op en rond de Gunung Rinjani. De vulkaan is de derde hoogste piek van Indonesië. We stappen door jungle, over droge vulkanische bodem en langs het kratermeer dat op 2634 meter hoogte ligt. Er zijn enkele warmwaterbronnen waar we halt houden. 

Tijdens deze trekking worden we vergezeld door een gids en dragers/kok.

dag
16
18

paradijselijke eilanden

In Senaru kunnen we een frisse duik nemen in een van de majestueuze watervallen van Sindan Gile. Maar we kunnen ook onmiddellijk verder doortrekken, richting Gili ! Daar wacht ons immers het grote paradijs ! 

Een boot voert naar één de Gili-eilanden: Gili Meno, Gili Trawangan of Gili Air. Deze 3 idyllische eilandjes liggen tussen Bali en Lombok. Als je stevig doorstapt, kan je op een paar uur tijd zo’n eiland rondwandelen. 

We laten ons helemaal meeslepen door de paradijselijke betovering van de Gili-eilanden. Snorkelen en zwemmen zijn hier zeker aan te raden. In de lagunes treffen we schitterende koraalriffen en een kleurrijk onderwaterleven aan. Het klimaat en de watertemperatuur vervolledigen het perfecte vakantiegevoel.

dag
19
20

alle mogelijke nuances van groen in Bali

Het derde en laatste gedeelte wijden we aan Bali. Denk je ook aan indrukwekkende groene rijstvelden, spectaculair gelegen langs een bergwand, als je de naam Bali hoort? Dit beeld klopt en is alomtegenwoordig. 

Onze eerste halte wordt Tirtagangga .En wie Tirtagangga zegt, denkt aan het “Water palace”. Werkelijk te mooi voor woorden !
We vervolgen onze tocht door het landelijke Bali, richting Sidemen. We maken uitgebreid kennis met het Balinese dagelijkse leven. We stappen langs en door de rijstvelden en krijgen het ene adembenemende panorama na het andere te zien. 

dag
21

het culturele centrum

We reizen verder naar Ubud, het culturele en artistieke hart van Bali. Een guesthouse met tropische tuin, gerund door een familie, wordt onze uitvalsbasis voor de volgende dagen. De relaxte sfeer in dit dorp van kunstenaars en ambachtslieden is bijzonder aangenaam.

Je zal je niet vervelen, zoveel is zeker. In Monkey Forest kan je een frisse neus halen en naar de de spelende aapjes kijken. De jungle, de beeldhouwwerken en de tempels zijn er te bewonderen: absolute aanraders. 

Als je geboeid bent door kunst zijn de vele winkeltjes, galerijen en de kleurrijke markt een must om te bezoeken. Ook de kunstenaarsdorpen in de nabije omgeving van Ubud verdienen extra aandacht. Een museumbezoek in deze kunstenclave mag niet ontbreken. Het Antonio Blanco-museum is zeker en vast een aanrader !

’s Avonds kunnen we kiezen uit een waaier van restaurants en bars, de ene al exotischer gedecoreerd dan de lotustuin van de andere. Elke avond worden schaduwspelen of voorstellingen van traditionele dans en muziek in de tempels opgevoerd. Vele dansen en muziekgeluiden brengen de artiesten in trance en laten ons kennismaken met de rijke geestenwereld van Bali en het hindoeïsme. Er wordt gebruik gemaakt van maskers, een prachtige klederdracht en de gegolfde ‘Kriss’-dolk.

dag
22

kookworkshop

Tijd voor iets nieuws. Vandaag volgen we een kookworkshop en leren we het echte Balinese eten klaar te maken. We starten onze workshop met een bezoek aan een lokale markt en maken kennis met de lokale ingrediënten.
Terug in België zal je zeker en vast je vrienden imponeren met je exotische kookkunsten.

dag
23
24

van groen naar grijs

Onze laatste dag in Bali starten we met een ontbijt met banana jaffles en tropische fruitsla in een Ubudiaans tempeltuintje. Daarna hebben we nog even tijd om op souvenirjacht te gaan. Dan is het zover: de vlucht terug naar huis. We rijden naar de luchthaven van Denpasar, waar we het vliegtuig naar Amsterdam nemen. De volgende dag komen we aan.

Na al dat groen van de afgelopen weken maakt België beslist een grijze indruk!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • trein Antwerpen – Amsterdam (h/t)
 • vlucht Amsterdam-Yogyakarta / Denpasar-Amsterdam
 • luchthaventaksen
 • alle vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (pension en 1 nacht kamperen tijdens trekking)
 • 2-daagse begeleide vulkaantrekking op basis van vol pension
 • toegangsgelden + gids Borobodur
 • toegangsgelden + gids Prambanan
 • toegang tot het NP Bromo-Tengger-Semeru
 • toegang tot het Ijen NP
 • gids en privétransport in Oost-Java
 • begeleide fietstocht Yogyakarta
 • kookworkshop Ubud (incl. eten)
 • toegang waterpaleis Tirtagangga
 • toegang Monkey Forest
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 335
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actieve vakantie, inclusief zeer actieve 2-daagse vulkaantrekking waarbij je zelf je bagage voor deze 2 dagen draagt; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 133 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (minimaal geldig tot 6 maanden na terugkomst)
Praktisch

voorzie ongeveer € 15 aan fooien voor de plaatselijke gidsen

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden