Groepsreis naar Santiago de Compostella: wandel 225 km langs de authentieke dorpen en prachtige natuur van Noord-Portugal en Galicië.

225km wandelen: een echte ontdekkingsreis door het wondermooie Alto Minho en Galicië

Santiago de Compostella trekt al eeuwen pelgrims aan uit alle windstreken. Vanuit Porto trekken we te voet door de Alto Minho en steken rond Valença de grens over naar het Spaanse Galicië. Onze eindbestemming is  Santiago de Compostella. De centrale Camino Portugués wordt steeds bekender, maar het aantal wandelaars hier is niets vergeleken met de hordes  mensen die de Camino Francès lopen.

Per dag wandelen we 4 tot 6 uur en leggen we gemiddeld 19 km af in een glooiend landschap (geen extreme hoogteverschillen). Een goede conditie is wel een must. Onderweg komen we een waaier aan uitzichten en landschappen tegen: valleien, bossen en weilanden. We stappen vooral over landweggetjes en lokale paden en door authentieke dorpjes.

We overnachten in 2 en 3-persoonskamers. Een karaktervolle guesthouse of quinta met zwembad wisselen we af met een comfortabel hotel. Het ontbijt is altijd inbegrepen, zodat we aangesterkt aan de volgende etappe kunnen beginnen. Over onze bagage moeten we ons geen zorgen maken: die wordt voor ons naar de bestemming van de dag gebracht.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Porto tot Arcos (17 km)

We starten onze reis in Porto, waar we een  briefing krijgen over onze route. 

We slenteren door de kleurrijke steegjes op zoek naar een gezellig restaurantje en genieten van het uitzicht bij Cais da Ribeira. We overnachten in Porto.

De volgende ochtend brengt een busje ons naar Vilar do Pinheiro, in de buurt van Mosterió. Zo vermijden we de drukke autowegen rond Porto. 

Het avontuur begint nu echt! We stappen door de groene natuur,  bezoeken het pittoreske dorpje Vilarinho en steken de rivier Ave over via een middeleeuwse brug. Onze eerste etappe van 17 km sluiten we af in Arcos.

dag
03

Arcos tot Barcelos (20 km)

De eerste stop van de dag is het charmante dorpje Rates, waar we de romaanse São Pedro-kerk bewonderen. Daarna doorkruisen we de dorpen Courel en Pedra Furada. In de namiddag zoeken we de natuur op en wandelen we langs rustige landwegen door de Portugese eucalyptus- en naaldbossen. Onze bestemming is Barcelos, een Romeinse stad met gezellige restaurants en cafeetjes. De stad ligt op een heuvel en kijkt uit op de rivier Cávado.

dag
04

Barcelos tot Balugães (15 km)

Via kleine wegels verlaten we de stad en maken we kennis met het agrarische Portugal. Op enkele lokale landbouwers en dorpelingen na, lopen we onderweg nauwelijks iemand tegen het lijf. In de schilderachtige dorpjes Tamel en Aboim lijkt de tijd stil te staan en snuiven we de sfeer van het oude Portugal op. We bereiken de rivier Neiva, die we via een middeleeuwse brug oversteken naar onze eindbestemming van de dag: Balugães.

dag
05

Balugães tot Ponte de Lima (18 km)

We blijven in een landelijke omgeving en wandelen door het glooiende landschap van Noord-Portugal, waar we ons te goed doen aan fraaie panorama’s. Na twee dagen in de volle natuur is de aankomst in Ponte de Lima op zijn minst spectaculair te noemen. De stad is een van de oudste van Portugal en heeft haar naam te danken aan de Romeinse brug over de Lima. We komen in de namiddag aan en nemen uitgebreid de tijd om het historische centrum en de vele parken en tuinen te verkennen. ’s Avonds proeven we van de traditionele Portugese keuken. Denk maar aan polvo à lagareiro: gebakken octopus met aardappeltjes. Of aan bacalhau assado com broa: gebakken kabeljauw met maïsbrood. Een zachte witte Loureiro-wijn mag daarbij niet ontbreken. Achteraf flaneren we net zoals de locals op de brug, of keuvelen we wat na aan de rivier. 

dag
06

Ponte de Lima tot Cossourado (22 km)

Na het charmante Ponte de Lima trekken we opnieuw de natuur in. Halverwege de tocht komen we aan het meest uitdagende stuk van de tocht: de Labruja-vallei. Maar we geven ons niet gewonnen en beginnen vol goeie moed aan de klim van 2 km. De beloning mag er zijn: een adembenemend uitzicht over de vallei en de Goura-rivier. Eenmaal over de heuvel, is het rustig wandelen tot Cossourado.

dag
07

Cossourado tot Valença (14 km)

We starten de ochtend met een stevige klim naar de São Bento da Porta Aberta-kerk. Van hieruit werpen we een laatste blik op de groene Labruja-vallei. Onze tocht gaat verder door de velden en kreupelhoutbosjes richting Fontoura. Tegen de avond bereiken we onze eindbestemming: Valença. Wie wil kan nu al even de Spaanse grens oversteken om te dineren in een van de vele restaurants in het gezellige Tui.

dag
08

Valença tot O Porriño (19 km)

We nemen afscheid van het Portugese landschap en steken de grens over naar Galicië. Tijdens een kort maar krachtig bezoek aan Tui bewonderen we de gotische Santa-Mariakathedraal. Vervolgens dalen we af naar de Louro-vallei. Een bospad brengt ons naar een moeras, waar we talloze vogels spotten. We steken een bijzondere brug over, gemaakt uit een plaat over een stapel stenen. Het einde van de etappe is O Porriño, bekend om zijn imposante gotische stadhuis.

dag
09

O Porriño tot Arcade (22 km)

Vandaag zoeken we het schaduwrijke naaldbos van Chan das Pipas op. In de namiddag passeren we langs het dorpje Redondela, waar de centrale pelgrimsweg en de kustroute samenkomen. Daarna is het nog 7 km wandelen tot in Arcade, onze eindbestemming van de dag. Dit kleine stadje is wijd en zijd bekend om zijn oesters. Dat moeten we proeven!

dag
10

Arcade tot Pontevedra (13 km)

We hebben al meer dan helft van de camino afgelegd en plannen een korte wandeldag in om onze benen wat rust te gunnen. Deze etappe is de kortste, maar misschien ook wel de mooiste van de hele tocht. Bij aankomst in Pontevedra ontspannen we in het historische centrum en genieten we van een glas Galicische wijn in een van de talrijke tapasbars.

dag
11

Pontevedra tot Caldas de Reis (22 km)

Door een groen landschap wandelen we naar Caldas de Reis. In tegenstelling tot gisteren is deze etappe vrij lang: gelukkig zijn we goed uitgerust! De weg is makkelijk bewandelbaar en onze bestemming is vlot bereikbaar. Eenmaal aangekomen, trekken we onze wandelschoenen uit en dompelen we ons onder in de thermale baden van Caldas de Reis.

dag
12

Caldas de Reis tot Padrón (19 km)

De route naar Padrón start met een zachte klim. Hierna is het heerlijk wandelen door de bossen van Valga. Onderweg komen we verschillende pittoreske kerken en oude stenen kruisen tegen. 

dag
13

Padrón tot Santiago de Compostella (24 km)

Het einde is in zicht! De camino eindigt met een vrij stevige etappe door velden en dorpjes. Dan is het zover: na 12 dagen stappen bereiken we Santiago de Compostella, een stad die al eeuwenlang wandelaars en avonturiers lokt. Samen met pelgrims van over de hele wereld bezoeken we de beroemde kathedraal met het graf van de apostel Jakobus. ‘s Avonds heffen we het glas op onze fantastische prestatie en doen we ons tegoed aan een welverdiende overwinningsmaaltijd.

dag
14

Santiago de Compostella en terug naar Brussel

Santiago  is een gezellige en levendige universiteitsstad. Er is nog wat tijd om rond te kuieren in het centrum vooraleer we terugvliegen naar Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Porto, Santiago De Compostela-Brussel
 • luchthaventaksen
 • openbaar vervoer van luchthaven Porto en Santiago – centrum h/t
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (hotel)
 • Transfer Porto – Vilar do Pinheiro
 • Bagagetransport tussen de overnachtingsplaatsen (1 stuk van 15 kg per persoon)
 • Pelgrimskit : credencial (paspoort) en schelp
 • Roadbook
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 320
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actief: 225 km wandelen door Portugal en Spanje mét bagagevervoer, je draagt enkel een dagrugzak

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 15 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden