Madagaskar: het land van de Fady (het taboe), de baobabs, de maki’s en de nachtlemuren. Het eiland staat bekend om zijn unieke fauna en flora. De Malagassiërs behoren tot de armste, maar ook tot de meest gastvrije mensen ter wereld. Tijdens deze reis zal niet alleen de natuur, maar vooral de bevolking ons steeds weer verrassen.

Warm Madagaskar

Tijdens deze afwisselende reis staan zowel de natuur als ook de lokale cultuur centraal. We reizen van Tuléar doorheen de hooglanden tot aan Antananarivo. Onderweg bezoeken we enkele van de verschillende parken die Madagaskar rijk is. Zo ontdek je al snel waarom parken als Isalo, Ranomafana en Tsingy de Bemaraha met recht en reden tot de mooiste van Afrika gerekend mogen worden. 

Tussendoor houden we regelmatig halt in zowel de grotere steden als ook kleinere dorpen om ook de lokale bevolking beter te leren kennen. Een bezoek aan een lokaal dorp via het Franse l’Accueil Villageois, een rondleiding doorheen Antsirabe met een traditionele Pousse Pousse, het weversdorp Fonohasina en ronddwalen doorheen het paleis van de Koningin in Tana zijn slechts enkele van de vele hoogtepunten.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

met tussenstops tot in Tuléar

We vliegen naar Istanbul, waar we het vliegtuig nemen naar Tana, languit Antananarivo. De eerste dag houden we het rustig, we regelen onze visums, wisselen geld en genieten ´s avonds van een eerste heerlijke Malagassische maaltijd in of rond onze hostel.

dag
03

Tuléar

In de voormiddag nemen we een binnenvlucht naar Tuléar. Hier in deze bruisende studentenstad start onze reis. We trekken naar het Arboretum d’Antsokay: ongetwijfeld het bekendste arboretum van Madagaskar. Aanvankelijk telde het enkel bomen. Nu groeien hier, op een oppervlakte van 4 hectare, meer dan 900 zeldzame of endemische planten uit Zuidwest-Madagaskar. We kunnen er ook 2 zeldzame schildpaddensoorten spotten. National Geographic wijdde al een volledige reportage aan deze prachtige tuin. Met wat geluk spotten we nu al de eerste maki’s of lemuren.

Opgelet! Omdat de vertrekuren van binnenvluchten in Madagaskar vaak op het laatste moment nog veranderen is vandaag niets in steen geschreven.

dag
04

met de boot naar Anakao en Nosy Ve

Vanuit Tuléar reizen we met een gemotoriseerde Vezoprauw naar Anakao, het bekendste dorp van Vezovissers in de streek. Vermits Anakao niet bereikbaar is via het vasteland, genieten we hier nog van het ongerepte Madagaskar. De Vezoprauw zet ons af op het strand voor ons hostel. L’Auberge Peter Pan wordt uitgebaat door twee Italiaanse avonturiers, die zorgen voor een heerlijk einde-van-de-wereld-sfeertje, waar alles in het teken staat van ontspannen en genieten. 

In de namiddag nemen we de boot naar Nosy Ve. Dit heilige eiland heeft een schitterend, nagenoeg verlaten strand, een fantastische zeebodem en een unieke vogelkolonie. Nosy Ve telt een van de twee gekende broedplaatsen ter wereld voor de roodstaartkeerkringvogel, die zijn eieren hier op het strand uitbroedt. ‘s Avonds genieten we van een heerlijke Italiaans-Malagassische maaltijd, geserveerd met een cocktail op basis van rum. 

dag
05

snorkelen bij Nosy Satrana

Vandaag gaan we naar het minder bekende Nosy Satrana: een tweede heilig eiland. Lokale vissers nemen ons mee met hun prauw tot vlakbij de kust, waar we kunnen snorkelen tussen prachtige koralen. Bij laag water ontstaat hier een landtong die Nosy Satrana verbindt met het vasteland. 

Samen met de mensen van Peter Pan plannen we een walvissafari. De avonturiers onder ons kunnen deze bewandelen, terwijl de rest snorkelt of rust langs het natuurlijke zwembad.

dag
06

Zombitse National Park

We verlaten Anakao met de gemotoriseerde Vezoprauw en stappen over in de wagen. Vanaf nu verlaten we de westkust en volgen de RN7 die tot in Tana loopt. 

Na een rit van ongeveer drie uur stoppen we aan het Zombitse-Vohibasia National Park. Hier wordt duidelijk wat de houtkap in Madagaskar teweegbrengt. De omgeving van het park is een maanlandschap waar niets meer kan groeien. We trekken onze wandelschoenen aan voor een mooie wandeling van drie uur met een gids. Hoewel je er met wat geluk enkele Sifaka kan spotten, staat Zombitse National Park ook bekend voor zijn lemuren. De vogelfanaten kunnen hier hun hart ophalen. Het park telt meer soorten dan elk ander park in Madagaskar. Het is de laatste plek op aarde waar de Apperts tetraka nog leeft. 

Daarna rijden we door naar Ranohira, waar we overnachten.

dag
07
08

tweedaagse trekking in Isalo National Park

Twee dagen lang verlaten we de bewoonde wereld en maken we een trekking doorheen het Isalo National Park. De natuurpracht hier behoort tot het mooiste dat Madagaskar te bieden heeft. Omwille van de grillige rotsformaties wordt het park ook het 'Colorado van Madagaskar' genoemd. We verkennen het samen met een gids, dragers en een kookploeg. We wandelen onder meer naar de Canyon des Makis en de Canyon des Rats – waar de ratten allang vertrokken zijn. Vandaag leven hier vooral daglemuren. 

We overnachten per twee in een tent aan een natuurlijk zwembad. Met wat geluk spotten we hier het vingerdier, dat door zijn uniek uiterlijk gekend staat als de Aye-Aye. Later wandelen we terug naar Ranohira, waar we opnieuw verblijven in ons hostel. 

Opgelet: om voettochten te maken in Isalo is een goede fysieke conditie noodzakelijk. Neem een hoofddeksel mee, een dikke trui voor ‘s avonds, en drink veel water tijdens de tocht. Overdag is het er heel warm en vaak is er weinig tot geen schaduw.

dag
09

de lange weg terug naar Fiananrantsoa

We vervolgen onze route langs de RN7 naar Fiananrantsoa, een rit van acht uur. Onderweg stoppen we regelmatig om iets te drinken of om foto’s te nemen. We overnachten in Fiananrantsoa: een stad in het hart van een productieve streek, vermaard om haar thee en wijn. Hiervan zullen we die avond zeker proeven in een van de vele restaurantjes die de stad rijk is.

dag
10

Ranomafana National Park

Op anderhalf uur van Fiananrantsoa ligt het Ranomafana National Park. Het ligt in dicht tropisch regenwoud, dat reikt van in de bergen tot in de vallei. De grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten trekt er sinds de jaren 80 de aandacht van wetenschappers uit de hele wereld. Zo zijn er 12 variëteiten van maki’s geteld, van de 30 die in Madagaskar leven. Een ervan is de zeldzame gouden halfmaki, ontdekt in 1986. 

dag
11

naar Antsirabe

Vandaag staat er een zware verplaatsing op het programma. We hebben een rit van ongeveer zes tot tien uur voor de boeg naar het oude Antsirabe. Deze stad is een voormalige kuurstad, bekend als het ‘Vichy van Madagaskar’. Ze is verkommerd, maar behield een ouderwets koloniaal cachet. Overnachten doen we bij Chez Billy, deze populaire hostel, en vooral haar bar, is gekend en geliefd bij zowel de lokale bevolking als bij de doorwinterde reiziger. 

dag
12

Belazao

Belazao is een dorp net buiten Antsirabe, dat wordt ondersteund door het Franse Les Accueil Villageois. Deze ngo werkt samen met verschillende dorpen in Madagaskar en draagt duurzaam toerisme hoog in het vaandel. Vijftien procent van de opbrengsten gaat rechtstreeks naar het dorp, onder meer voor de bouw van de school en het lokaal ziekenhuis. 

Tijden ons bezoek aan Belazao worden we wegwijs gemaakt in het Malagassische touwknopen en de vrouwen tonen ons hun weefkunsten. We bezoeken enkele mijnen en beklimmen de Itavoberg voor het prachtige uitzicht over Antsirabe.

dag
13
14

Tsiribihina

De komende dagen verplaatsen we ons steeds met de boot over de Tsiribihina rivier. Tsiribihina is de laatste plaats in Madagaskar waar je nog Nijlkrokodillen kan vinden en betekent dan ook zeer toepasselijk “Ga er niet in”. Overnachten doen we twee dagen lang in de tent onder een prachtige sterrenhemel.

De eerste dag staat onze gids ons al vroeg op te wachten. Onderweg naar de rivier kiezen er voor om te stoppen bij of Betafo of Mandato. In deze twee kleine dorpjes heerst nog steeds een ware goudkoorts, de lokale bevolking vertelt en toont je graag hoe er goud gewassen en gevonden kan worden. Wie iets vindt mag trakteren! Tegen de namiddag aan stappen we de boot op. Het begin van een spannende tocht. De tweede dag zetten we onze tocht met de boot verder. Voor je het weet ben je alle besef van tijd kwijt. De natuur is er overweldigend mooi en weet steeds weer te verrassen. Onderweg worden we toegewuifd door kinderen en is er tijd om wat te lezen, te zonnen of bij te rusten. Met wat geluk krijgen we s´ avonds bezoek van de lokale bevolking die ons maar wat graag lokale muziek en dans toont.

dag
15

Bekopaka

Na een stevig ontbijt aan boord en een laatste verplaatsing met de boot wordt het tijd om terug over te stappen naar de wagen. We verplaatsen ons vandaag in de namiddag met 4 maal 4. Er moet slechts 100 kilometer overbrugt worden maar de weg is zodanig slecht dat dit gemakkelijk een halve dag in beslag kan nemen… Iemand een Afrikaanse massage gevraagd? Tegen de avond komen we aan te Bekopaka, de ideale uitvalbasis voor morgen Tsingy National Park te ontdekken.

dag
16

Tsingy de Bemaraha

Het nationale park Tsingy de Bemaraha staat sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en beslaat maar liefst 158.000 hectare. Het is daarmee het grootste nationaal park van Madagaskar. 

Tsingy’s zijn puntige rotsen, ontstaan door erosie van kalksteen. Op sommige plekken zijn de rotsen wel 50 meter hoog waardoor je het gevoel hebt door een kathedraal te wandelen. We maken een pittige wandeling tussen de rotsen, sommige doorgangen zijn zeer smal en het kan er gedurende de dag erg warm worden. We sluiten af met een wandeling over één van de wandelbruggen over de Tsingy. Met wat geluk zien we enkele lemuren de Tsingy beklimmen naar hun slaapplaatsen voor die nacht.

dag
17
18

Morondava – Allée des Baobab

We reizen vandaag naar Morondava. Om tot bij dit slaperig kuststadje te geraken moeten we tweemaal een rivier oversteken met de ferry. Je ontdekt al snel dat alles hier wat trager gaat. “En Afrique le temps est élastique” is echt wel het gezegde van de dag. 

Ongeveer een uur voor zonsondergang komen we aan bij de Allée des Baobabs. Langs dit zandpad staan enkele van de meest bekende en meest gefotografeerde bomen ter wereld. De 25 Baobab hier zijn allemaal tussen de achthonderd en duizend jaar oud. Eens je de zon over deze oude giganten ziet ondergaan snap je meteen waarom iedereen die Madagaskar bezoekt deze plek gezien wilt hebben.

dag
19

Zon, zee, strand en mangroven

Na de zware verplaatsingen van de afgelopen dagen nemen we vandaag een extra dagje rust te Morondava. Dit kuststadje herbergt enkele van de mooiste stranden langs de Westkust van Madagaskar. Wie zin heeft kan optioneel nog een begeleide tour doorheen de mangroven-wouden rondom de stad doen.

dag
20

Verplaatsing naar Antsirabe

We reizen met onze oude vetrouwde minibus terug naar Antsirabe waar we terug verblijven in dezelfde hostel als eerder. Deze verplaatsing kan gemakkelijk meer dan tien uur in beslag nemen. Gelukkig voor ons rijden we door één van de mooiste streken van Madagaskar waardoor we ons niet snel zullen vervelen.

dag
21

Tana voor de vrienden

We vervolgen onze weg terug langs de RN7 naar Antananarivo, kortweg Tana. De hoofdstad van Madagaskar is gebouwd tussen de heuvels en heeft een fascinerende geschiedenis. 

Een gids neemt ons op sleeptouw. We trekken naar de koningsheuvel Ambohimanga, waar we het Koninklijke paleis en de tuinen bezoeken. Daarna nemen we de wagen naar Fonohasina – het dorp van de wevers – aan de voet van de koningsheuvel. Hier ligt het Paleis van de Koningin en dat van de Eerste Minister. We sluiten af met een wandeling door het bovenste gedeelte van Tana. Vooral de vergezichten rond Ambohipotsy en de sfeer in Andohalo maken indruk.

dag
22

Het huilen van de Indri

Van alle lemuren en maki’s is er niet één zo mysterieus als de Indri. De Indri is de grootste maar ook meest zeldzame ter wereld. Er zouden er naar schatting nog maar maximum een goede duizend van bestaan. De roep van de Indri kan je met niets in deze wereld vergelijken en gaat door merg en been. De enige plaats waar je hem nog met relatieve zekerheid kan bezichtigen is in en rond het Andasibe Nationaal Park. Tegen de avond aan keren we terug naar Antananarivo om samen de laatste avond te vieren.

dag
23
24

afscheid nemen bestaat niet

Voordat we naar de luchthaven rijden maken we nog een korte stop aan de Marché Artisanal de La Digue, de plek voor een laatste souvenirtje op de kop te tikken. Hierna is het rechtdoor naar de luchthaven waar we met spijt in het hart afscheid nemen van een prachtig land. Wat we meenemen, zijn herinneringen aan een uniek eiland met een warme bevolking. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
  • vlucht Brussel – Antananarivo (h/t) en binnenvlucht Antananarivo – Tuléar
  • luchthaventaksen
  • alle overnachtingen (guesthouses)
  • alle transport ter plaatse (minibus met chauffeur, openbaar vervoer, ferry, pirogue)
  • activiteiten en toegangsgelden volgens programma: inkom arboretum Tuléar, snorkeltrip Nosy Santrana, toegang + gids Zombitse NP, 2-daagse begeleide trekking in Isalo NP (vol pension), toegang + gids Ranomafana NP, begeleide dagtrip naar Belazao (lunch incl.), gegidste wandeling in Tana, huur fietsen, toegang Tsingy de Bemaraha en toegang Allée des Baobabs (3x lunch incl.), gegidste wandeling in Tana,toegang Andasibe NP, walvissafari
  • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
  • Join for Water-bijdrage
  • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
  • overige maaltijden
  • overige toegangsgelden
  • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

  • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
  • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
  • medische kosten tijdens de reis
  • bagageverzekering
  • kapitaal reisongevallen
  • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

2-daagse trekking, 1 fietsdag en regelmatig stevige wandelingen. Het klimaat en de zware verplaatsingen vragen een flexibele ingesteldheid.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 101 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
  • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
  • visum verplicht (ter plaatse te regelen)
  • Inenting gele koorts verplicht (geldig tot min. 1 maand na terugkomst)
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden