De Lofoten en Vesterålen liggen op de noordpoolcirkel, in het noorden van Noorwegen. ‘De mooiste reis van mijn leven’ … Als je toeristen vraagt naar hun ervaring in dit verbluffende deel Noord-Europa, zullen ze je overladen met superlatieven.

Zelfs elke Noor wil hier minstens één keer in zijn leven zijn geweest.

Non-stop

In de periode van onze reis, kunnen we genieten van het fenomeen van de middernachtzon: de klok rond blijft het klaar. In het begin is dat wennen, maar al snel zal je merken dat de zon deze reis nog specialer maakt. Het zorgt voor onvoorstelbaar mooie lichtschakeringen en het geeft de al prachtige zomerkleuren nog meer intensiteit. Ook laat het ons toe om flexibeler te reizen.

Onmetelijk rijke natuur

Deze sprookjesachtige eilandengroep heeft in de Lofoten heel steile en ruwe bergtoppen en -wanden. In de Vesterålen daarentegen is het landschap iets glooiender. De bergflanken contrasteren sterk met de groene weides, het blauwe zeewater en de kleurrijke rorbu’s (vissershutjes).

Vikings, trollen en vissers

Deze regio heeft een rijke geschiedenis. De Vikings vestigden zich hier en gingen een figuurlijk gevecht aan met de grillen van de natuur. Op de Lofoten wemelt het van de trollen. Met de nodige fantasie vind je ze terug in de rotsformaties. Ook de Tweede Wereldoorlog liet in dit noordelijke punt van Noorwegen sporen na. Maar vooral de geschiedenis van het vissersleven leeft hier nog, net zoals die van de veelbesproken walvisvaarders.

Flexibel toerisme

De Lofoten en de Vesterålen zijn (schier)eilanden. Daardoor hebben we tijdens onze wandelingen altijd zicht op de oceaan. Zo is ons uitzicht telkens om van te snoepen, maar het zorgt evengoed voor onvoorspelbare weersomstandigheden. Soms kan de zon volop schijnen, terwijl maar een beetje verder laaghangende wolken het zicht beperken, al dan niet in combinatie met regen en veel wind. Dat vraagt tijdens de reis de nodige flexibiliteit.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vliegen over de bergtoppen

We landen in Evenes. Tijdens de vlucht krijg je al een prachtig zicht op de bergtoppen van de Lofoten. We rijden door naar Harstad, waar we voor de eerste nacht onze tent opslaan en inkopen doen.

dag
01

papegaaiduikers, zeearenden en walvissen


In de voormiddag varen we naar het Bleiksoya. De Golfstroom komt in de Vesterålen heel dicht bij de kust. Dat zorgt voor een warme en voedselrijke oceaanstroming, waardoor de Vesterålen in de zomer beschikken over een enorme vogelrijkdom en unieke flora. Het beeld van duizenden papegaaiduikers, die zowel op het water als in de lucht de show stelen, houdt onze blikken vast. Maar ook andere watervogels zoals de drieteenmeeuw en de zeearend, kan je hier bewonderen.

In de namiddag rijden we door naar de toeristische trekpleister van de Vesterålen: Andenes, het startpunt van de whalewatchings. Na een boeiende uitleg in het walvismuseum, schepen we in voor een boottocht van enkele uren. Op het water speuren onze ogen mee naar water dat de walvissen de lucht in spuiten. Tijdens deze tocht zien we voornamelijk spermwhales. Als kers op de taart spot je misschien een orka.

Na dit avontuur rijden we naar Bulknesfjord. We slaan er onze tenten op en vertrekken dan voor een middernachtzonwandeling. Het unieke lichtspel zal je camera overuren laten maken!

dag
02

hallo noordpoolcirkel

Vandaag rijden we richting Vesterålen, waar we als eerste halt houden in Eidet. Als we aankomen op de idyllisch gelegen camping, besef je meteen dat dit een topvakantie wordt!

We strekken de benen en beklimmen de Veten. Vanaf de top hebben we een uitzicht over enkele eilanden van de Vesterålen. Bij helder weer lachen de toppen van de Lofoten ons in de verte toe.

dag
03

machtige middernachtzon

’s Morgens vertrekken we naar Stø. Tijdens deze formidabele rit stappen we geregeld uit om het landschap te bewonderen. We maken een korte wandeling en bezoeken enkele lokale dorpen. Als we geluk hebben, mogen we even piepen in een bedrijf waar ze de tonnen stokvis verwerken die net van de droogrekken zijn gehaald. Dat zou een geschikte kennismaking zijn met dit stukje Noorwegen dat leeft met én van de zee.

Als we in Stø zijn, rijden we letterlijk tot het einde van de weg. Daar bevindt zich de camping waar we de volgende twee nachten onze tenten opslaan. De camping heeft een wijds zicht op de oceaan. De ideale plek dus om te genieten van de middernachtzon. Wil je proeven van de lokale keuken? Dan tovert de vriendelijke eigenaar van de camping je iets overheerlijks op je bord.

dag
04

in de voetsporen van de Noorse koningin

Onze beenspieren zijn ondertussen opgewarmd. Tijd voor het échte werk. We wandelen de Dronningenruta of Koninginnenroute, zo genoemd nadat de Noorse Koningin Sonja ze zelf bewandelde. Deze wandeling van ongeveer 15 km toont ons de natuurpracht tussen Stø en Nyksund.

Halverwege de wandeling krijgen we de keuze om nog af te dalen naar het vissersdorpje Nyksund. Hier vind je nog enkele originele vissershuizen en kan je de sfeer van de vroegere glorietijd opsnuiven.

dag
05

het langste zandstrand van Noord-Europa

Vandaag volgen we de westkant van Andoya. Dit eiland is bekend om zijn uitgestrektheid, (beschermde) moerasgebieden en ongeveer 356 meren. De wisselende landschappen op deze in totaal meer dan 100 km lange kustroute doen ons verder wegdromen. Vanuit deze veen- en moerasgronden rijzen steile bergen op die tot wel 700 m hoogte gaan.

Na deze lange rit stoppen we in Bleik voor een kustwandeling tot in Stave. Zo wandelen we over het langste strand van Noord-Europa: Bleikstranda met zijn witte zand en omringende steile kliffen. Betoverend mooi! Vanaf de Matinden hebben we een prachtig zicht op Bleiksoya, het vogeleiland bij uitstek. Wellicht zien we tijdens onze wandeling wel een zeehond in de oceaan of een zeearend die zich laat meevoeren op het ritme van de wind.

dag
07
08

Lofoten, here we come

Na een beetje uitslapen, rijden we voor het tweede deel van onze reis naar de Lofoten. ‘Sprookjesachtig’ is voor dit mystieke stukje Europa nog de beste omschrijving. In tegenstelling tot de Vesterålen zal je merken dat de bergen hier veel grilliger en steiler zijn. Tegelijk zal je zien dat het toerisme hier al meer ontwikkeld is.

Net voor de grens van de Lofoten nemen we de afslag naar Diggermullen. Alleen de weg daarheen is al fenomenaal. Onderweg zien we in de verte de ingang van het Trollfjord. Dit populaire fjord is 2 km lang en 72 m diep. Tijdens de eerder lichte wandeling (384 m) naar Digermulokollen treed je letterlijk in de voetsporen van de Duitse Keizer Willem II. Maar wat een prachtig uitzicht, rondom rond. Dit is 360° puur genieten!

De volgende dag gunnen wij onze benen wat rust en genieten van het prachtige landschap. Voor wie het toch niet kan laten kan een tochtje maken per kayak langsheen de archipel Risvaer of per mountainbike een van de vele trails nabij Diggermullen exploreren.

dag
09

de Matmora laat ons zweten!

Het eerste stukje van onze dagwandeling naar Matmora gaat recht omhoog naar de top van de Delpen (374 m). Daar komen we even terug op adem. Dat zal van pas komen om het stuk vals plat richting Matmora (788 m) aan te vatten.

Ter afkoeling laten we ons aan de top verleiden tot een klein sneeuwballengevecht met de sneeuw die we onderweg tegenkomen.

We rijden door naar Haukland en Utakliev. Op een van deze prachtige stranden – volgens velen de mooiste van het land – slaan we onze tenten op voor een nachtje wildkamperen. We zullen wellicht niet de enigen zijn, maar de natuurpracht is zodanig groot dat we die gerust nog met een paar anderen kunnen delen.

dag
10

topper van formaat

Vandaag vatten we de tocht aan naar de Himmeltinden (964 m), de hoogste top van deze trip. Bereid je voor op 700 m non-stop stijgen, onze kuiten zullen het geweten hebben! De vraag is niet of je krampen krijgt, maar wie ze het eerst zal krijgen. Maar je inzet wordt gegarandeerd beloond.

Wanneer we terug op zeeniveau zitten, kunnen de waaghalzen ter afkoeling een duik nemen in het ijskoude oceaanwater.

dag
11

stoere Vikings achterna

Onze stramme spieren mogen even ontspannen, terwijl wij in de huid kruipen van de Vikings die hier vroeger actief waren. Ons bezoek aan het Lofotr Vikingsmuseert toont ons het grootste Vikinghuis dat ooit is ontdekt. En gaan we met een replica van een echte Vikingboot het water op?

Als we nog energie overhebben, kunnen we wandelen van Nesland naar Nusfjord, het lokale Bokrijk, en terug. Protesteren onze benen te erg, dan bezoeken we Nusfjord met de wagen.

We rijden door naar Ramberg, waar we onze tenten opslaan en een strandbarbecue houden.

dag
12

eerst een beklimming

Een mooi begin van de dag: de Kvalvika en de Ryten beklimmen. Daarna rijden we naar het einde van de E10, tot in Å. Dit naambordje is een van de meest gewilde van de wereld. Op het laatst bereikbare puntje via de weg, slaan we onze tenten op voor twee nachten wildkamperen.

dag
13

save the best for last

We nemen de eerste boot naar Vinstad. Onderweg varen we door het magische Reinefjord. Wanneer we zijn aangekomen, hebben we de keuze tussen twee wandelroutes. Een zwaardere naar de Helvetestinden (602 m) of een korte wandeling naar Bunesstranda?

De ferry brengt ons terug. We bezoeken het dorp Reine, wellicht het meest gefotografeerde dorp van de Lofoten. Ooit won het zelfs de prijs van mooiste uitzicht. Wie spot een van de vijf boten die vanuit de Lofoten nog aan walvisjagen doen?

dag
14

afsluiten met een pareltje

Onze terugweg start vandaag. Maak je geen zorgen, we nemen zo veel mogelijk alternatieve wegen, om de omgeving nog eens goed in ons op te nemen. Vooral de route tussen Leknes en Solvaer is een pareltje.

We rijden door naar Harstad, pakken onze rugzakken in en genieten van onze laatste nacht samen. Een ideaal moment om die fantastische twee weken opnieuw de revue te laten passeren.

dag
15

terug naar Belgenland

Trots en dankbaar dat we dit uitzonderlijke stukje van Europa hebben ontdekt, keren we terug huiswaarts. Vanuit het vliegtuig knipogen we nog een laatste keer naar deze adembenemende natuurpracht.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
  • 1x trein Antwerpen – Schiphol
  • vlucht Amsterdam – Evenes, vlucht Evenes – Brussel
  • luchthaventaksen
  • alle transport ter plaatse (huurwagens)
  • alle overnachtingen (camping)
  • gebruik kampeermateriaal
  • whale watching + walvismuseum Andenes
  • puffinsafari
  • toegang tot vikingmuseum
  • toegang Nusfjord
  • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
  • Join for Water-bijdrage
  • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
  • alle maaltijden
  • overige toegangsgelden
  • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

  • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
  • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
  • medische kosten tijdens de reis
  • bagageverzekering
  • kapitaal reisongevallen
  • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stevige dagwandelingen met hoogteverschillen tot 700 meter

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 40 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden