Maramures, in het hart van de Karpaten, katapulteert je terug in de tijd. Dit is het traditionele Roemenië, waar de inwoners bonte bloemenkleding dragen en paarden en karren het straatbeeld kleuren. Recht uit de boeken van Grimm. Het woord ‘idyllisch’ omschrijft het uitstekend.

Goed geconserveerd

Verwacht je aan dichtbegroeide bossen, vruchtbare valleien en steile toppen. Combineer die prachtige natuur met eeuwenoude culturele en landbouwtradities, en je weet dat je een mooi bewaard stukje Europa te wachten staat.

Op avontuur

In de Tibles-bergen trekken we door oerbossen. Deze regio geniet faam omdat ze de grootste populatie bruine beren herbergt. We fietsen twee dagen langs de dorpen aan de Mara- en Cosau-rivier. Het dagelijkse leven van de boeren geeft het ritme aan.

In Botiza, een dorpje in de Izei-vallei en een van de parels van Maramures, overnachten we in een homestay. Als afsluiter slapen we drie dagen in het Maramures Mountains Nature Park. Houd je ogen open, want wilde dieren tonen zich niet spontaan! Misschien moeten we ons wel tevreden stellen met enkel de sporen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht en rit in de minibus

We landen in Cluj. Daar halen we de minibus op en rijden we door naar Baia Mare, gelegen in het noorden van Roemenië aan de voet van de Gutâi-bergen. Het middeleeuwse centrum is een bezoek meer dan waard. De Piaƫa Libertăƫii vormt de kers op de taart.

We overnachten in Baia Mare.

dag
02
06

5 dagen in Breb en trekking in Tibles Mountains

Na een rustige voormiddag reizen we door naar Breb, onze uitvalsbasis voor de komende dagen. Wat een idyllisch dorpje!

In de volgende dagen bezoeken we de Mara-vallei, waar de dorpjes met de typische houten kerken uit de 16e en 17e eeuw opvallen. Je ziet er de bevolking het land bewerken en ze rijden nog met paard en kar. Hier worden oude ambachten nog dagelijks gebruikt. Kerkgangers trekken naar de zondagsmis in hun mooiste kleren.

Samen met een Roemeense touroperator, gespecialiseerd in ecotoerisme, trekken we de Tibles Mountains in. Hier vind je oerbossen ouder dan 300 jaar, 1000 jaar oude heuvels en rotsen en fauna en flora die in de rest van Europa zijn uitgestorven. 

Nergens in de regio tref je meer bruine beren aan. We verplaatsen ons in stilte en leren hun signalen te lezen, zoals pootafdrukken en uitwerpselen. Samen met een gids proberen we er te spotten.

We trekken met schaapherders de bergen in en eten in een herdershut.

dag
07
08

2-daagse fietstocht langs de rivier

Onze fietsroute verbindt de dorpen langs de rivieren Mara en Cosau met de natuurgebieden in de gebergtes Gutai en Ignis. Tijdens de tocht deelt onze gids de geheimen van deze prachtige regio.

Dag 1: Breb – Budeşti - Sȃrbi – Călineşti – Ocna Şugatag – Handal – Breb

De culturele rijkdom van de Maramureş is opmerkelijk. We bezoeken de door UNESCO beschermde houten kerk in Budeşti en de dorsmachines, volmolen, graanmolen en stokerij in Sȃrbi. Ook de traditionele ambachten in Călinesti en de zoutmeren van Ocna Şugatag staan vandaag in de kijker. We rijden ongeveer 25 km over verharde en onverharde wegen.

Dag 2: Breb – Budeşti – Valea Mare – Gura Rȃielor – Schitul Roşia

Als we Budeşti verlaten, komen we in de prachtige Mara-vallei. Omgeven door vulkanische bergen passeren we groene weides. Onze klim brengt ons naar het Roşia-klooster, opgetrokken uit natuursteen en hout, de traditionele stijl van Maramureş. We rijden ongeveer 27 km op verharde weg.

Een deel van de opbrengsten van deze tweedaagse rit gaat naar WWF-Roemenië.

dag
09

rijden door de Izei-vallei

Met de auto verkennen we de Izei-vallei. We rijden door tot Botiza, een van de mooiste dorpjes van Maramureş. Daar logeren we in een homestay.

dag
10
12

wandelen in de Muntii Rodnei

We rijden verder naar Borsa, onze uitvalsbasis. Van daar uit wandelen we samen met een lokale gids naar Lacul Lala en eventueel Prislop Pas. We gaan in elk geval moeten rekening houden met het weer en de toestand van de wegen om te zien waar onze wandelingen kunnen starten.

dag
13
14

terugrit en bezoek Cluj

Terug naar ons startpunt van de reis: Cluj. We leveren onze auto’s in en gebruiken het openbaar vervoer. Nu nemen we de tijd om van deze mooie stad te genieten. Na twee weken op het platteland en in de wilde natuur, voelt de afwisseling van de oude binnenstad wel fijn. Een gezellig terrasje is eveneens welkom.

dag
15

terugvlucht

Na de zachte overgang naar ‘het gewone leven’, zetten we vandaag opnieuw een stap verder. Deze keer is het menens, en vliegen we terug naar huis. Terug naar de realiteit! Gelukkig hebben we een extra koffer vol herinneringen en ervaringen om mee te nemen.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 8
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Cluj (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, homestay, huisje, jeugdherberg)
 • transport ter plaatse met eigen vervoer (13 d)
 • begeleide dagtrips in Breb
 • gegidste mountainbiktour gedurende 2 dagen
 • driedaagse in Maramures Mountains Nature Park in vol pension
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actieve vakantie met stevige wandelingen en twee dagen mountainbiken

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 15 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • DEZE REIS KWAM TOT STAND MET MEDEWERKING VAN WWF-BELGIË EN WWF-ROEMENIË
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden