Het zuidoosten van de VS staat vooral bekend om zijn rijke geschiedenis. Hier zwoegden de Afrikaanse slaven op de katoen- en rijstplantages, tot de burgeroorlog een einde maakte aan deze vorm van dwangarbeid. Maar deze regio heeft veel meer te bieden.

Historische natuur

Het mooiste Nationale Park van het Zuiden, het Great Smokey Mountains National Park staat op ons reisprogramma. Dit is een waar groen paradijs, met uitgestrekte bossen  en 1300 km wandelpaden en een enorme rijkdom aan dieren.

Jazz, blues, country & rock-’n-roll

We trekken naar New Orleans, hoofdstad van de jazz en de blues. Via de Cajunroute, langs de beruchte plantages van het Zuiden, en enkele kleinere soulsteden eindigen we onze tocht in rock-’n-roll Memphis en countrystad Nashville.

Chill …

We laten ons meedrijven op het typische – rustige – zuidelijke tempo. Onze overnachtingsplaatsen zijn erop afgestemd. Met de minibus rijden we van stad naar stad en stoppen her en der om de plaatselijke (muziek)cultuur op te snuiven.

Jonger dan 21 jaar?

Denk er aan dat je ’s avonds niet toegelaten wordt in de bars.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

de poort naar ‘het diepe Zuiden’

We landen in Atlanta, de officieuze hoofdstad van het Zuiden van de VS. Hier starten we onze zoektocht naar muziek en nostalgie. Verhalen van slavernij en burgeroorlog zullen ons pad kruisen. 

In dit zuidoostelijke deel van de VS liggen de roots van heel wat Amerikaanse grootheden en in Atlanta komen we meteen een eerste tegen: Martin Luther King. Na een bezoek aan zijn geboortehuis én aan het Civil and Human rights museum zullen we de geschiedenis van de burgerrechten zoveel beter begrijpen en onthouden.

dag
03
05

New Orleans

Met ons busje beginnen we aan onze tocht naar het diepe zuiden richting New Orleans.

New Orleans: een icoon met Franse roots, de bakermat van de blues en de jazz en een kleurrijke mengeling van invloeden.’s Avonds staan ons hier vast en zeker enkele fantastische optredens te wachten. 

Uitgebreid verkennen we deze prachtige stad, die ondertussen de doortocht van de orkaan Katrina heeft verteerd. Onder meer de ‘French quarter’, met zijn koloniale architectuur en leuke straatjes, krijgt onze aandacht. Ook maken we een begeleide fietsrit die ons een ander beeld van New Orleans belooft. 

dag
06
07

moeras en cajun

Terwijl we afkicken van het ‘amazing’ New Orleans, begeleidt de Mississippi ons op onze tocht.
In Bayou Sorrel ‘Swamp Country’, wacht een bootje ons op om de moerassen te verkennen. Hopelijk spotten we krokodillen, vogels en andere dieren. Daarna rijden we verder naar Natchez.

In Natchez, waar gezellige cajunmuziek weerklinkt, kan je eventueel een mondje Frans spreken. 

In het land van de katoenvelden, die ons meenemen naar de tijd van de grootgrondbezitters en de slavernij, spreekt het voor zich dat we een aantal ‘plantershuizen’ bezoeken.

dag
08

waar de blues geboren is …

De Mississippidelta is onlosmakelijk verbonden met de blues. We snuiven de sfeer op in Vicksburg, waar het heerlijk wandelen is langs de rivier. Een volgende stop is het bezoekerscentrum van het Vickburgs National Military Park vooraleer we het park verder verkennen. Hier krijgen we een idee hoe het tijdens de burgeroorlog moet geweest zijn.

dag
09

in het spoor van de plantages

We zetten onze weg verder richting Memphis. Dit is het landelijke zuiden. Langs de weg zien we onder meer katoenvelden, zweefvliegtuigjes en graansilo’s. En dan nadert het heiligdom voor elke muziekliefhebber, de King lonkt ... 

dag
10
11

walking in Memphis

Memphis: thuisstad van de allergrootsten. Hier zorgde de fusie van blues, country en gospel voor ware rock-’n-roll. We bezoeken de Sun Studio, waar Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison en vele anderen hun eerste stappen naar eeuwige roem zetten.

We staan – letterlijk en figuurlijk – stil bij het Lorraine Hotel, waar Martin Luther King werd vermoord. Wie wil, kan ook het National Civil Rights Museum bezoeken.

Graceland, heiligdom van die andere King, werkt verslavend. De ’Elvis Experience tour’ brengt ons langs het huis van de King en zijn graf. We zien zijn auto’s en vliegtuigen. Slapen doen we toepasselijk op de Graceland campground.

dag
12
14

cowboyhoeden, stevige laarzen en de man in het zwart

Het is tijd om naar de stad van die andere grootheid te trekken. Nashville is het mekka van de country en de thuisbasis van Johnny Cash en zijn geliefde June. Bij voldoende interesse bezoeken de Country Music Hall of Fame waar we alle legendes uit de countrymuziek tegenkomen (optioneel). Maar ook het Johnny Cash museum mag niet ontbreken op ons programma.

Sowieso zullen we ons niet vervelen in deze hoofdstad van de country-and western met z’n talloze podia en clubs.

dag
15
18

grote rokende bergen

Vol van al die muzikale ervaringen kiezen we voor een brok ongerepte natuur. Maar eerst overleggen we of er interesse is om een tussenstop te maken aan de Jack Daniels Distillery voor een rondleiding met proevertjes (optioneel).

Daarna rijden we tot diep in de Appalachen naar het Great Smokey Mountains National Park, goed voor ongeveer 1300 km wandelpaden. De meeste voeren ons door dichte wouden en over bergruggen, waar we genieten van een schitterend uitzicht.  

dag
19
20

bye bye, America

We nemen afscheid van een ongerepte streek in de VS. Misschien wat melancholisch, maar vast en zeker met de muziek van Elvis en Cash in het hoofd, landen we in Brussel. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 6
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Atlanta (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (hostel, hotel, cabins)
 • alle transport ter plaatse: huur minibus (18d)
 • toegang National center for Civil and Human rights
 • begeleide fietstoer in New Orleans
 • toegang Sun Studio
 • Graceland ‘Elvis experience tour’
 • moerastoer met boot
 • Johnny Cash museum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 975
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, fietsen en dagtochten in de parken

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 82 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • ESTA verplicht (online aan te vragen reisvergunning)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden