Je houdt van het buitenleven, van wilde, ongerepte natuur, en van actief avontuur? Je bent op zoek naar een wel heel bijzondere ervaring? Deze week in Noors Lapland is precies wat je zoekt!

De Engholm Husky Lodge ligt iets buiten Karasjok – in het hart van de Sámicultuur – en is onze basis voor de eerste 4 dagen van de reis. Op deze husky farm worden maar liefst 50 sledenhonden getraind, en gasten overnachten er in de charmante design lodges die gastheer Sven Engholm helemaal zelf bouwde. Op het programma staan onder andere een eerste ontmoeting met de huskies, en een dagtocht met een traditionele Sámiherder en zijn rendierkudde. 

Uitdagende expeditie met de huskies

Daarna vertrekken we op een onvergetelijk avontuur: een driedaagse tocht met sledehonden, waarbij je je eigen team van 4 à 6 honden leidt. Een unieke manier om écht te connecteren met de sneeuwwitte omgeving, zonder zelf veel sporen achter te laten. 

Onze gids is een ervaren outdoor-gids die al verschillende expedities naar Spitsbergen, Groenland en Siberië begeleid heeft. Hij won reeds 11 keer Europa’s langste sledehond-race in Finnmark. Als geograaf kan hij met plezier de vele natuurfenomenen onderweg verklaren.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Vlucht vanuit Brussel naar het hoge noorden

We vliegen samen over bevroren landschappen richting het hoge noorden, waar we worden opgehaald aan de luchthaven en naar de Engholm Husky Lodge gebracht. 

Daar wacht ons een lekkere, lokale avondmaaltijd, gevolgd door een briefing over de komende 8 dagen. We kunnen de sledehonden al horen, en dromen vannacht alvast over de prachtige tocht die ons morgen te wachten staat.

dag
02

eerste ontmoeting met de huskies

Vandaag krijgen we het gedroomde ‘voorproefje’ om ons voor te bereiden op onze driedaagse huskytocht later in de week. In de voormiddag krijgen we allemaal onze winterproof kledij aangemeten en organiseren we onze husky-teams. We krijgen een introductie in hondensleeën, en leren de basics over het besturen van de slee en leiden van de honden. En dan zijn we weg met ons ‘eigen’ hondenspan met 4 à 6 honden! We sleeën door een gevarieerd landschap en stoppen voor de lunch rond een kampvuur. Onze gids deelt graag zijn kennis en enthousiasme over de natuur en het outdoor-leven. 

dag
03

een dag op het plateau met een rendierherder

Ook vandaag wordt onvergetelijk! We worden opgehaald per sneeuwscooter en verlaten de platgetreden paden, richting een nederzetting waar Sámi-herders ’s winters hun brood verdienen. 

We brengen er de dag door en krijgen de unieke kans om binnen te kijken in het leven en werk van deze Sámi-familie uit Karasjok.

dag
04

ontspanning en sneeuwraketten

Deze dag vullen we in hoe we het zelf willen. Er valt altijd wel iets te beleven op de husky farm! Een wandeling met de sneeuwraketten in de omgeving slaan we ook niet af.

dag
05
07

3-daagse tocht met de hondensleden

We worden verenigd met onze huskies, die we ondertussen al wat kennen, en vertrekken op een 3-daagse tocht. Omdat al ons materiaal met de sleden vervoerd wordt, herleiden we onze impact op de omgeving tot een minimum. Dit is fysiek best zwaar, zorg dus dat je in conditie bent!

Na een steile klim naar het bergplateau, glijden we door een heuvelachtig landschap, langs meren en moerassen. Tijdens deze tocht overnachten we in het Engholm Husky wildernis camp, een gezellige en warme basecamp tent die verborgen ligt in de wildernis. Afhankelijk van het weer, nemen we misschien de alternatieve route en overnachten we in een berghut op het Finnmark plateau.

Op de terugweg naar de Husky Lodge sleeën we door een prachtig winters landschap. Hier brengen rendieren de winters door. De kans bestaat dat we nog meer Sámi-rendierherders ontmoeten in hun winterhabitat. En als we geluk hebben, spoten we zelfs elanden! Deze majestueuze dieren blijven ’s winters meestal in de vallei. 

Terug in de gezellige lodge smaakt ons eten extra goed na de avonturen van de voorbije dagen. Wie wil kan gebruikmaken van de sauna of de hot tub die buiten klaarstaat. Misschien trakteert het noorderlicht ons op een onvergetelijk spektakel?

dag
08

het leven op de farm

Vandaag genieten we van een vrije dag, en krijgen we de kans om deel te nemen aan het dagelijks leven op de Engholm husky farm. De volwassen sledehonden krijgen hun training, puppies leren de wereld kennen,… Wie wil, kan gebruik maken van sneeuwschoenen of een kickbike om de omgeving te verkennen. 

dag
09

terug naar huis

Helaas is onze reis in Noors Lapland bijna voorbij… Nog een laatste knuffel voor de huskies, nog een laatste sneeuwbal gooien, en dan is het tijd om te vertrekken naar Ivalo en van daar terug naar huis. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • vlucht Brussel/Ivalo (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van vol pension (6 nachten in lodge, 2 nachten in een tent in wildernis camp)
 • alle transport ter plaatse
 • begeleide activiteiten volgens programma
 • alle materiaal voor de toer (incl. winterproof kledij)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • persoonlijke uitgaven
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Deze reis is geschikt voor mensen die houden van ‘outdoor leven’ met een stevige fysieke conditie, concentratie en evenwichtsgevoel

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 24 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden