De Parel van Afrika - deze titel hebben we echt niet zelf verzonnen: een zekere W. Churchill deed dit toen het land nog een Britse kolonie was. Gelegen op het kruispunt tussen savanne, bergen en ondoordringbaar regenwoud bevat Oeganda dan ook een schat aan fauna en flora.

De actieve roep van de natuur 

We ontdekken Oeganda op een actieve manier. We mountainbiken aan de overkant van het Victoriameer en strekken onze benen voor verschillende unieke wandelingen. Langsheen kratermeren, naar verbluffende viewpoints en zelfs doorheen het Bwindi Impenetrable Forest – de biotoop van de berggorilla’s. Naast onze hike doorheen het Bwindi Forest kan je optioneel de gorilla’s gaan bezoeken. 

We kanoën met zicht op de Virguna vulkanen en spenderen veel tijd in de natuur.    

Unieke safari’s 

We bezoeken maar liefst 3 nationale parken en spotten de BIG 5 op diverse manieren. Naast safari per auto spotten we nijlpaarden en olifanten vanop de boot en fietsen we tussen zebra’s, elanden en antilopes doorheen de savannah. We leren heel wat bij over alle unieke vogelsoorten, spotten de chimpanzees en zoeken naar de ‘treeclimbing lions’, leeuwen verscholen in bomen.  

Afrikaanse gastvrijheid 

‘Muzungu! How are you?’ Dankzij de gastvrijheid van de Oegandezen en de Engelse taal staan we dichtbij de bevolking. We gaan op stap met twee Oegandese gidsen/drivers doorheen onze reis en ontdekken het land op een lokale manier.  Een boordevol programma, weliswaar helemaal op het Afrikaanse ritme! 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

van noord naar zuid

Het vliegtuig brengt ons rechtstreeks van Brussel naar Entebbe, de voormalige hoofdstad van Oeganda. We verblijven in het ViaVia guesthouse van Entebbe, een oase van natuur en klinken er op de start van ons avontuur. 

dag
02

Mabamba Swamp

We wagen ons meteen aan een niet-alledaagse safari. Met een lokale boot varen we het Victoriameer op richting de Mabamba Swamps. We vertrekken aan een vissersdorpje en krijgen meteen heel wat lokale zaken voorgeschoteld. We gaan speciaal op zoek naar de ‘prehistorische’ Shoebill Stork. Wie kan hem spotten?

dag
03

Kampala natuur

We ruilen de oude hoofdstad in voor de nieuwe en ontdekken Kampala op een unieke manier – per fiets! Een bootje brengt ons naar de ‘overkant’ van een baai van het Victoriameer waar we op rode aardewegen het rurale leven ontdekken. We fietsen doorheen de jungle, langsheen lokale wegen en spotten misschien onze eerste aapjes.

dag
04

Kampala cultuur

Van natuur naar cultuur. We beleven de ‘urban jungle’ van Kampala en gaan op ontdekkingstocht. Achterop de “Bodaboda” – lokale brommers – begeven we ons naar de meest historische plekken in Kampala. We bezoeken onder andere de Gaddafi-moskee, het oude taxipark, de martelkamers uit het tijdsperk van Idi Amin en gaan op wandeling downtown. 

dag
05

naar Fort Portal

We verlaten Kampala en een vroege transfer van 6u brengt ons naar Fort Portal in het westen van het land. Deze streek staat bekend voor haar o-zo-mooie kratermeren. In de namiddag staan we al aan de rand van een imposant kratermeer. Wie maakt als eerste een plons?  

dag
06

met een boer op pad

Na een heerlijk ontbijt met zicht op het kratermeer strekken we de benen voor een prachtige wandeling – we hiken tussen de bananenplantages en gaan als echte padvinders opzoek naar twee verborgen kratermeren.  

Op de terugweg brengen we een bezoekje aan een lokale agro-boer die ons op zijn plantage meeneemt. Van suikerriet, zoete aardappel tot het produceren van bio-gas, we komen het allemaal te weten. 

dag
07

projectbezoek Join For Water

We bezoeken de projecten van Join For Water in de omgeving van Fort Portal. Een NGO die Kriskras ook actief steunt. De exacte invulling van deze dag volgt nog, maar neem alvast een kijkje op https://joinforwater.ngo 

dag
08

Vanilla, koffie en thee!

Achterop de brommers bezoeken we een thee-, koffie- en vanilla-plantage. We krijgen uitleg door gidsen die in de streek wonen, ondermeer over het proces van koffieboon tot kopje koffie. Slapen doen we op een unieke locatie – tussen de apen en naast een kratermeer.

dag
09

bootsafari in Queen Elizabeth NP

Vroege vogels kunnen met een natuurgids ‘birdwatchen’ en late vogels kunnen eens rustig uitslapen. We richten ons vandaag op de Savannah van Queen Elizabeth National Park. De komende drie dagen beproeven we ons geluk bij het spotten van verschillende antilopen, leeuwenfamilies, olifanten en andere wilde dieren. In de namiddag staat er eerste safari op het programma – we spotten buffels, olifanten en nijlpaarden vanuit een bootje op het kanaal.  Slapen doen we in glamping tenten aan de oevers van het kanaal!

dag
10
11

allemaal beestjes!

Vroeg uit de veren want we trekken op autosafari doorheen Queen Elizabeth National Park. Hoe vroeger op pad, hoe groter de kans om leeuwen te spotten. Tijdens de voormiddag bevinden we ons te midden van de savannah – in de namiddag staan we in het midden van een regenwoud. We bezoeken samen met een ranger de chimpanzees in hun natuurlijke habitat. 

We verlaten onze accommodatie op de tweede dag en rijden door naar Ishaha – een speciale sector in Queen Elizabeth waar je leeuwen in bomen kan spotten. Een zeer bijzonder tafereel, fingers crossed! Later op de dag komen we toe aan de rand van het Bwindi regenwoud.

dag
12
13

gorilla’s en het ondoordringbare regenwoud

Eén van de meest exclusieve gebieden ter wereld – het Bwindi Impenatrable Forest als thuisbasis van de gorilla’s. Wij verblijven rondom het Impentrable forest bij een lokale NGO die zich inzet voor vrouwenemancipatie (vrouwen in armoede, HIV, huiselijk geweld...).  

Wie wil kan de gorilla’s vandaag ontmoeten. Deze prijzige optionele activiteit vereist een gorilla permit (700$ + 20$ boeking fee) en geeft je toegang tot één van de meest unieke activiteiten ter wereld: oog in oog met berggorrila’s.  

Met onze dagrugzak wandelen we de dag erna doorheen het impentrable forest. Goed voor zo’n 15 kilometer op de teller. Met onze auto’s en/of brommers beëindigen we onze expeditie en nestelen we ons in Kisoro town voor enkele dagen. 

dag
14

kanoën op Lake Mutanda

Kisoro heeft iets magisch. Dit kleine dorpje naast het meer van Mutanda ligt in de schaduw van de Virunga vulkanen. We nemen onze tijd om de stad eens te bezoeken en bevinden ons in de namiddag te midden van Lake Mutanda al peddelend in een kano.  

dag
15

rustdag

Na inspanning volgt ontspanning, een rustdag is welverdiend. Wie wil kan Mount Sabinyo beklimmen (8-10u) en even op het drielandenpunt van Rwanda-Oeganda-Congo staan. Wie het rustiger aan wilt kan ook relaxen aan het meer of voor een boswandeling kiezen. Opties voor iedereen. 

dag
16

Duizend eilanden van Bunyonyi

Een autotransfer van 2,5 uur over een prachtige bergpas brengt ons van Kisoro naar Bunyonyi. Aan het meer van de 1000-eilanden staat een bootcruise op het programma waar we verschillende eilanden in het meer bezoeken. Éen eiland fungeert zelfs als hospitaal voor alle omliggende eilandbewoners!  

dag
17

naar Mburo

We reizen verder en wisselen het meer van Bunyonyi om voor de savannah van Lake Mburo National Park. In het kleinste nationale park van Oeganda staan zebra’s, giraffen en heel wat andere dieren in de kijker. We eindigen de dag met een mountainbikerit doorheen de savannah. Vanop de fiets spotten we zebra’s. Uniek! 

dag
18

afsluiten met Safari!

Onder begeleiding van een park-ranger gaan we op autosafari door Lake Mburo National Park en spotten we heel wat wild. Misschien komen we wel dichtbij giraffen?! In de namiddag kiezen we voor rust of gaan we nog op een wandeling doorheen de Savannah opzoek naar een uitkijkpunt over het park.  

dag
19

via de Evenaar terug naar Entebbe

 

Terug naar Entebbe, onderweg stoppen we op de evenaar. Hier kunnen we souvenirs kopen zodat we niet met lege handen naar huis gaan. De ViaVia in Entebbe vormt hét decors voor ons laatste avondmaal. Met het Afrikaanse ritme nog in ons bloed stappen we op het vliegtuig dat ons terug naar Brussel brengt.

dag
20

aankomst Brussel

Oeganda, de parel van Afrika, ja toch? ’s morgens landen we in Brussel. Welkom thuis!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Entebbe (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (glamping, B&B)
 • alle transport ter plaatse (rondreis met twee minibussen inclusief chauffeurs)
 • activiteiten: shoebill tracking, mountainbike huur 2x, agro-tour, boda tour 2x
 • 3-daagse begeleide safari in Queen Elisabeth NP (game-drives, boat-cruise en chimpansees)
 • begeleide dagwandeling in Bwindi
 • huur kano
 • safari in Lake Mburo
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden en persoonlijke uitgaven
 • visumkost
 • OPTIONEEL bezoek aan de berggorilla’s (op moment van publicatie 700 USD + 20 USD boekingsfee)
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Actief: Verschillende wandelingen (tot 15KM), optionele gorilla tracking, kanoën, 2x mountainbiken en bezoek aan natuurparken; door lange reisafstanden en vaak moeilijke omstandigheden op de weg is een flexibele ingesteldheid vereist. 

Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • inenting gele koorts verplicht
 • VISUM VERPLICHT
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden