Hongarije zit vol verrassingen. Bij Hongarije denk je aan vriendelijke mensen, uitgestrekte puszta, lekker eten, historische stadjes, een schitterende Donau, thermische baden, burchten, beboste heuvels, velden vol bloemen en ooievaarsnesten op schoorstenen.

We wandelen door de weidse puszta, maken een dagtocht in het Mátragebergte en we verkennen de oevers van het Tiszameer.

De rijke cultuur en historische hoogtepunten ontdekken we in middeleeuwse steden, abdijen en kerken. De kers op de culturele taart is natuurlijk Boedapest. Kuieren langs de blauwe Donau, een stadswandeling langs de burchtheuvel, het vissersbastion, een avondje opera of even relaxen in een van de vele kuuroorden.

De plaatselijke drankjes slaan we niet over. Wat denk je van egri bikavér, het fameuze stierenbloed, en van barackpàlinka, de iets minder notoire abrikozenjenever?

dag
01

kennismaking op de minibus

’s Ochtends laden we onze minibus vol voor een rit doorheen België, Duitsland en Oostenrijk. Er is tijd genoeg om je reisgenoten beter te leren kennen en plannen te smeden. 

We overnachten in Oostenrijk.

dag
01

kennismaking op de minibus

’s Ochtends laden we onze minibus vol voor een rit doorheen België, Duitsland en Oostenrijk. Er is tijd genoeg om je reisgenoten beter te leren kennen en plannen te smeden. 

We overnachten in Oostenrijk.

dag
02

eerste stappen op Hongaarse bodem

We hervatten onze rit en via landschappen met zacht glooiende valleien, goudgele graanvelden en donkergroene dennenbossen komen we aan in Sopron. Hier overnachten we.

In deze middeleeuwse stad is het prettig rond kuieren. Ondertussen genieten we van de rijke architectuur: het Storno- en Fabriciushuis en de voormalige joodse straat. Vele gotische en barokke gevels sieren de stad. 

Als we nog voldoende tijd hebben, kunnen we het stadsbezoek combineren met een wandeling in de nabijgelegen ‘Lővér Hills’.

dag
03

een stukje werelderfgoed

’s Ochtends rijden we naar Pannonhalma, waar we de fraaie Benedictijnenabdij bezoeken. Deze abdij is door UNESCO als werelderfgoed geklasseerd en herbergt vele Hongaarse cultuurschatten. De prachtige, groene omgeving is een extra troef!

Nadien zetten we koers naar Boedapest. We hebben 4 dagen de tijd om de hoofdstad te verkennen. 

dag
04
07

de vele gezichten van Boedapest

Ook al brengen we hier meerdere dagen door, we zullen toch moeten selecteren, want deze stad heeft werkelijk heel veel te bieden. 

Mogelijke keuzes zijn: de oude stad, de middeleeuwse stad, de gotische en renaissance stad, de Turkse stad, de Habsburgse stad, de neoclassicistische stad en de historische stad. Aan elke periode houdt Boedapest een aantal gebouwen en monumenten over. 

De lijst van bezienswaardigheden is omvangrijk: het koninklijk paleis, het parlement, het Gellért-monument, het Margaretha-eiland, de Matthias-kerk, de Kettingbrug, de Staatsopera en de thermale baden. Teveel om op te noemen…

Natuurlijk willen we ook het nachtleven leren kennen!

dag
08

oostwaarts naar Eger

Vandaag rijden we in oostelijke richting naar onze volgende halte: Eger, onze uitvalsbasis voor een paar prachtige trektochten. Ooit was deze stad felbegeerd en vele volkeren lieten er hun sporen na. Vestingmuren, een burcht, minaretten, het dal van de mooie vrouwen en de volkstuin: allemaal restanten van vroegere tijden. De prachtige barokke architectuur straalt een warm, mediterraan gevoel uit. We nemen onze tijd om deze stad en streek te verkennen want we overnachten  hier 2 keer.

Er zijn vele thermale baden en openluchtzwembaden, die door de Turken werden aangelegd. Een betere plek om tot rust te komen, vind je niet gauw. 

Eger is een befaamd wijngebied. Of moeten we eerder ‘berucht’ zeggen? Hier komt immers egri bikaver of het ‘stierenbloed’ vandaan, gemaakt door de ‘strijdende vrouwen van Eger’. Dit moeten we proeven!

dag
09

tussen de bergen

We bevinden ons niet ver van het Mátragebergte, een kalksteengebergte met een weelderige plantengroei. Het spreekt voor zich dat we daar een frisse neus halen! 

De boommarter, wilde kat, wezel, das en steenmarter die zich hier in de bossen schuilhouden, zullen ons pad waarschijnlijk niet kruisen. Het is wel mogelijk dat we een glimp opvangen van de herten, fazanten, hazen of kwartels. Ook roofvogels, zoals de veldarend en giervalk, zien we vermoedelijk boven de bomen rondcirkelen. 

We komen al dat moois niet zomaar tegen: af en toe moet er behoorlijk voor geklommen worden. Maar de natuurpracht die we als beloning kunnen bewonderen, maakt alles goed! 

dag
10

huifkartocht door de steppe

We verlaten het ons intussen vertrouwde Eger en trekken verder naar het nationaal park van Hortobágy. Dit bestrijkt maar liefst 52 000 hectare. In dit steppegebied leven oeroude dierenrassen zoals grijze ossen, zakkelschapen, wilde paarden en een enorme variatie aan vogels.

Vanuit onze huifkar genieten we van de rijke fauna en flora.  Het wordt zeker één van de hoogtepunten van de reis! In de namiddag kiezen we voor een mooie wandeling door het natuurpark. We overnachten 2 keer in Tiszafüred, in de buurt van het prachtige Tiszameer. 

dag
11

Tiszameer

Het Tiszameer is het op 1 na grootste meer van Hongarije. Deze mooie omgeving is ideaal om op een sportieve manier te verkennen. Wandelen we langs één van de vele natuurwandelpaden bij het meer? Of wagen we ons aan de fietsroute rond het meer? Verpozen doen we nadien op één van de vele strandjes aan de oever, we vinden er zeker en vast een leuk terrasje!

dag
12
14

vakantie aan het water

Vanuit Tiszafüred zullen we vandaag na een lange rit arriveren aan het Balatonmeer. Dit grootste binnenmeer van Europa, met een oppervlakte van 600 km², heeft 78 km ‘Hongaarse Côte d'Azur’. 

Op het prachtige schiereiland Tihany zoeken we een leuk pensionnetje voor de volgende 3 nachten. Heb je zin in een kajaktochtje op het meer? Wil je gewoon wat zwemmen of rondslenteren? Of verkies je een wandeling op het gezellige schiereiland? Je zegt het maar!

dag
15
16

aan alle mooie liedjes …

Onze laatste ochtend in Tihany – en in Hongarije – is aangebroken. We moeten afscheid nemen van het meer en het land, want de minibus staat al startensklaar … Tijdens de terugrit overnachten we in Duitsland.

Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen
 • alle overnachtingen (pension)
 • toegang abdij Pannonhalma
 • huifkartocht met gids in Hortobágy NP
 • openbaar vervoer in Boedapest
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige toegangsgelden
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden