Lissabon is een mengelmoes van wijken, stijlen, culturen en sferen. De ene wijk ademt luxe en een rijk koloniaal verleden uit. In de andere komt de volkse sfeer je tegemoet.

In sommige wijken vind je de nieuwste mode, muziek en kunst. In andere liggen pleinen, parken en botanische tuinen. We doorkruisen de hele stad te voet, met de metro, met de bekende ‘tram 28’, kabeltrams en een antieke lift. Zo belanden we van de ene verbazing in de andere.

Een stad vol contrasten

Door de steegjes van het levendige en volkse Alfama wandelen we naar het imposante Castelo de São Jorge waar we een fenomenaal uitzicht hebben over de alomtegenwoordige Taag. In Baixa, het commerciële centrum van Lissabon, kunnen we van de Praça do Comércio de winkelstraten induiken. Op bruisende pleinen zien we een allegaartje van mensen.
Of wat dacht je van de fascinerende wijk Barrio Alto met fadocafés, hippe bars, kleine restaurants, designwinkels en kruideniers met de beste en goedkoopste wijnen en porto?

Een beetje uit de buurt

Uiteraard trekken we naar Belém, waar we ons laten overdonderen door de pracht van het indrukwekkende Mosteiro dos Jerónimos. Ook de Torre de Belém, die weerspiegeld wordt in de Taag, is ongelofelijk.

We ontdekken ware sprookjesmagie in het groene en heuvelachtige Sintra, zo’n 25 km ten noorden van Lissabon. Volgens een oud Portugees gezegde is dit een absolute must: ‘To see the world and leave out Sintra is to go blind about.’ We schrijden er door de paleizen met immense, weelderige tuinen en laten onze fantasie de vrije loop …

Ontspannen aan zee doen we in de gezellige badplaats Cascais.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

we vliegen er meteen in

Na een korte vlucht vanuit Zaventem landen we in Lissabon. We droppen onze bagage  en trekken meteen op verkenning door de centraal gelegen wijk Baixa. We snuiven de sfeer op van het volkse Praça do Rossio, Praça da Figueira en Praça dos Restauradores. De neogotische metalen liftconstructie zorgt voor bewonderende blikken.

We wandelen verder door het geometrische stratenplan van Baixa richting het mooie Praça do Comercio. Daar zijn de mooiste klassieke en elegante gebouwen rond gebouwd. We wandelen langs de Taag en duiken terug Baixa in. De fraai gedecoreerde kathedraal Sé zoeken we eerst op. Ondertussen vangen we een eerste glimp van het Castelo op.

's Avonds eten we goedkoop en lekker in een van de huiselijke restaurantjes in Barrio Alto. In café A Brasileira, een chique art nouveau bar, toosten we op de volgende dagen.

dag
02

een vleugje exotisme in Lissabon

Vandaag bezoeken we Bélem. Een niet te missen monument in deze wijk langs de Taag is het Mosteiro dos Jerónimos, een enorm klooster in zuivere Manuelinestijl: een uitbundige exotische architectuur genoemd naar Manuel I. Tijdens de enorme welvaart ten tijde van de ontdekkingsreizen liet hij heel wat kerken en monumenten optrekken en verfraaien in deze Portugese versie van de laatgotiek. De tropische tuin bij het klooster zorgt voor afkoeling en rust. 

Daarna gaan we naar de LX-factory. Dit is een voormalig industrieel terrein dat omgevormd is tot een hipsterparadijs met restaurants, boekenwinkels, winkels met speciale snuisterijen.

Daarna gaan we Estrela nog gaan verkennen met onder meer de mooie koepelbasiliek, vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt over de Taag. Aan de overzijde vinden we de Jardim de Estrela met een uitheemse vegetatie, vijvers, rust en enkele oude Lissabonners op een bankje. Op een boogscheut daarvan ligt de Jardim Botânico, een van de mooiste 19e-eeuwse tuinen van het Iberische schiereiland, met een subtropische cactus- en vetplantentuin.

dag
03

weet iemand nog de weg?

We verkennen al stijgend en dalend de levendige volkse wijk Alfama. Sommige stukken doen we te voet, voor andere nemen we ‘tram 28’. Deze authentieke tram doorkruist de oudste stadsdelen van Lissabon, waaronder de steile hellingen naar het imposante Castelo de São Jorge. Tot in de 16de eeuw was dit het koninklijk paleis. Nu biedt het een prachtig uitzicht over Alfama en de Taag.

Na een bezoek aan het Castelo en de steegjes binnen de kasteelmuren, laten we ons leiden door de vele kronkelende straatjes met kruidenierszaken en tavernas. Onze tocht gaat via gezellige pleintjes en kerkjes. Deze ongedwongen buurt houdt ons geboeid tot het vallen van de avond. We dineren in een authentiek restaurant en zoeken daarna een bar op waar de muziek, drank en sfeer op en top Portugees zijn!

dag
04

de betovering van Sintra

Met de trein sporen we naar Sintra, een stadje boven Lissabon, op de noordelijke hellingen van de Serra. We overleggen samen wat we gaan doen in Sintra. Keuze genoeg.

Nemen we de minst bewandelde route door de bossen naar boven waar we na een stevige klim aankomen in het Castelo dos Mouros? Dit is een Moors kasteel waarvan de wallen over de toppen van de Serra slingeren. Vanaf de kasteelmuren hebben we een prachtig uitzicht. 

Of kuieren we in het nabijgelegen Parque da Pena? Dit is een weelderig park met exotische bomen en struiken. De vijvers, brugjes en wandelpaden met mooie uitzichten geven dit park extra glans. Op de top staat het extravagante Palácio da Pena, in een bonte mengeling van bouwstijlen. ‘Hoe chiquer hoe beter, hoe gekker hoe liever,’ moet men hier gedacht hebben.

Of wordt het de Quinta da Regalera? Terug een mooi paleis met een indrukwekkende tuin. Verdwaal in de ondergrondse grotten waar je soms geen steek ziet zonder zaklamp. Spannend en mooi!

’s Avonds keren we nog terug naar Lissabon.

dag
05

museumtijd, Cristo Rei en fadoconcert

Bezoeken we het Museo del azulejo’s of kiezen we toch liever een ander museum? Keuze genoeg.

Daarna gaan we ons vergapen aan al het lekkers op de Ribeira markt, de grootste vis-, fruit- en groentemarkt. 

Verder nemen de ferry en de bus naar Cristo Rei, het 28 meter hoge Christusbeeld dat een kleine replica is van de bekendere versie uit Rio de Janeiro. We nemen de lift naar boven in het beeld. Spannend.

's Avonds gaan we lekker eten in het hippe Bairro Alto en genieten van een melancholisch fadoconcert.

dag
06

Ontspannen in Cascais

Deze gezellige badplaats ligt zo’n 30 km ten westen van Lissabon en is gemakkelijk te bereiken met de trein. Tijdens de treinreis genieten we van het prachtige uitzicht.

Eénmaal aangekomen nemen we de tijd om het voormalige vissersplaatsje te verkennen met o.a. het mooie centrale plein, de mercado da Vila, het strand, de jachthaven….

’s Avonds sporen we terug naar Lissabon.

dag
07
08

tram 28 en dan het vliegtuig

Lissabon heeft zoveel uiteenlopende en aantrekkelijke wijken, dat je er een aantal zeker nog(maals) wil bezoeken. Tram 28 is daarvoor de perfecte oplossing: je doorkruist de oudste stadsdelen en stapt af wanneer je wil. In tegenstelling tot onze rit op dag 2, is er nu wel tijd om rond te snuffelen in de leuke winkeltjes. Je kan, genietend van de zon, een vrolijke cocktail drinken op een terras. Er zijn musea, parken en pleinen die we nog niet bezocht hebben, dus als je nog iets wil ondernemen: vandaag is de dag!
Of gaan we toch voor Parque das Naçoes in het oosten van Lissabon? Dit is het nieuwe Lissabon, een voorproefje van de ideale stad van de toekomst. 

We sluiten af met een lekker dinertje. Wat de rest van de avond brengt, hangt van jou af.
Het enige dat vaststaat, is dat we onze vlucht naar huis niet mogen missen de volgende dag.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Lissabon (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (pension)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • daguitstap naar Sintra en naar Cascais
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • toegangsgelden
Reisbudget
€ 250
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Stadswandelingen. Citytrippen is behoorlijk intensief, zeker in de steile straatjes van Lissabon

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 17 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden