Nepal weet als geen enkel ander land de rijkdommen van 2 van ’s werelds grootste culturen – de Indische en de Tibetaanse – te verenigen tot een unieke mix.

De koningssteden Kathmandu, Bakthapur en Patan bezitten onvoorstelbare schatten aan hindoeïstische en boeddhistische tempels, waar mystieke religieuze gebruiken als vanouds worden uitgevoerd. Nepal was vroeger het enige hindoekoninkrijk ter wereld, dat sinds 2008 een republiek werd, en de hoofdstad Kathmandu is een heilige stad voor de saddhu's op Durbar Square. Het is tevens een snuisterplaats voor souvenirjagers en boekenverzamelaars. Voor ons is het de ideale intro en smaakmaker voor de rest van het land. Op 1700 meter hoogte genieten we bovendien van een perfecte acclimatisatie.

Dichtbij de Tibetaanse grens wagen we ons, bijgestaan door professionele gidsen, aan een 2-daagse rafting.

Nepal is bekroond met de hoogste bergtoppen ter wereld. Dagelijks brengen dragers en hun lastdieren hun waren op hun bestemming langs eeuwenoude handelsroutes. Diezelfde paden gidsen ons 11 dagen lang naar het basiskamp van de machtige Annapurnas op 4200 meter hoogte. De sherpa’s en andere vriendelijke bergbewoners zorgen met hun openstaande deuren en versbereide dhal bhat voor een minimum aan comfort. We slapen in lodges, eenvoudig en netjes ingericht.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog vóór de effectieve reis van start gaat, ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat - afhankelijk van de reis - een paar weken of maanden voor vertrek door.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment dat praktische afspraken gemaakt worden voor het vertrek (waar, wanneer,…) en voor tijdens de reis.

Niet zeker wat er allemaal in je bagage moet, of over welk soort schoenen je best meeneemt? Op de vertrekvergadering krijg je een antwoord op al je vragen.

Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen!

dag
01
04

acclimatiseren in Kathmandu

In Kathmandu kom je oren en ogen te kort om het contrast tussen traditionele en moderne invloeden te bevatten. Op iedere hoek staan boeddhistische of hindoeïstische tempels. De eetstalletjes, fietsriksja’s en verschillende bevolkingsgroepen vervolledigen het beeld. Ons guesthouse is een ideale basis om de stad en zijn omgeving te absorberen.

De vallei van Kathmandu beperkt zich niet enkel tot de hoofdstad. Je treft in de nabijheid ook de steden Patan en Bhaktapur aan. Het centrale punt van iedere stad is het Durbarplein, waar de belangrijkste tempels en de oude koninklijke paleizen zich bevinden. Iedere stad en Durbar hebben hun eigen hoogtepunten gekend in het verleden. Samen bieden ze een goed beeld van hoe de vallei en de steden zich in de loop van de eeuwen hebben ontwikkeld.

Wie geboeid is door het Tibetaanse boeddhisme moet zeker een van de grootste stupa’s ter wereld bezoeken, Bodhinath. Dit is het centrale punt van de rijke Tibetaanse cultuur in Nepal en ligt broederlijk naast de hindoeïstische tempels van Pashupatinath. Op deze plaats wordt afscheid genomen van overleden dierbaren. Bij een bezoek is het altijd mogelijk om getuige te zijn van een lijkwassing of verbranding. Geen alledaagse rituelen voor ons!

Kathmandu is ‘the place to be’ om nog de laatste aankopen te doen voor je op rafting of trekking vertrekt. 

dag
05
06

het wilde water

Onder begeleiding van een ervaren organisatie met degelijk materiaal gaan we vandaag met een raft de Bhoti Kosi op. Amper 30 km van Tibet stappen we aan boord.

Water, extase en adrenaline zijn de hoofdbrok van dit programma. Met onze helm op en een veiligheidsvest aan, nemen we plaats per 6, samen met een ervaren bootsman. Het lijkt misschien vreemd dat er gaten in de bodem zitten? Die moeten het spatwater afvoeren. De boot drijft hoofdzakelijk op de stevig opgeblazen rand, waarop je zit. Vrij snel komen we de eerste stroomversnellingen tegen.

Onze eerste dag proberen we vooral de technieken onder de knie te krijgen. We kamperen op de oever van de Bhoti Kosi. Hopelijk geniet je van een goede nachtrust, we plannen in ieder geval een stevig ontbijt. Daarna maken we ons klaar voor het echte werk. De stroomversnellingen volgen elkaar snel op. Voor de kenners: er is een opvolging van rapids klasse 3 en 4.

Na een verwarmende douche keren we terug naar Kathmandu, een rit van 3 uur.

dag
07

de voorbereiding

Met de bus rijden we een 6-tal uur naar Pokhara. Verveling staat niet op ons lijstje vandaag, want het uitzicht is adembenemend. We volgen een ketting van Himalaya-toppen en snelstromende rivieren. 

In de late namiddag komen we aan in Pokhara, waar we nog een voorraad krachtvoer inslaan. Na een laatste uitgebreide maaltijd overnachten we hier.

dag
08
18

11-daagse trekking

Je zal energie nodig hebben om het eindpunt van de trekking, het Annapurna Base Camp (ABC), te bereiken. We trekken 11 dagen door het uitgestrekte Annapurna-gebied. De paden die we nemen zijn aangelegd door de lokale boer. Het is de enige weg om zijn dieren naar het land te brengen of om gewassen op te vervoeren. 

Tijdens de wandelingen passeer je kleine, pittoreske dorpjes en ontelbare terrasvormige velden. Bereid je voor op 11 dagen lang alleen het stromende geluid van bergrivieren en watervallen. Vergeet voorlopig alle motorgeluid. 

Chomrong is het middelpunt van de trekking. Het zal 4 dagen duren vooraleer we het bereiken. Ondertussen passeren we de dorpen Tikedungha en Ghorepani. In het blauwe dorp Ghorepani staan de liefhebbers vroeg op om de zonsopgang vanaf Poon Hill (3210 m) mee te maken. Je ziet de zon rijzen boven de Annapurna’s, Dhaulagiri en de Machapuchhare. 

Na het ontbijt stappen we moedig verder. Het wordt een buitengewoon mooie wandeling. We starten boven de boomgrens en op onze weg naar een spectaculaire vallei kruisen we rododendronbossen en bamboebossen. 

De dag nadien staat ons een stevige klim naar Chomrong te wachten. Hier kunnen we even van een beetje ‘luxe’ proeven. Je kan kiezen uit verschillende theehuizen, een bakkerij en een aantal souvenirwinkeltjes. 

Op dag 5 van de trekking beginnen we aan de tocht naar het Base Camp. We volgen de loop van de Modi Khola. Tijdens de volgende 4 dagen zien we de evolutie van deze stevige bergstroom tot een kleine bron. 

Vanaf nu worden we omringd door bergtoppen, waaraan we kunnen aflezen hoe snel we vooruitgaan. Het landschap varieert van bemoste wouden tot een dichte bamboebegroeiing.

Daarna wordt het ruiger en meer rotsachtig. 

De kans bestaat dat we tussen Machapuchhare Base Camp en ABC de eerste twijfelende sneeuw tegenkomen. Dit weerhoudt ons er niet van ons doel te bereiken. We gaan tot 4200 meter boven de zeespiegel en zijn nu al omsingeld door duizelingwekkende toppen. Iedere zonsopgang is hier een adembenemend spektakel. Het uitzicht over de omliggende gletsjers is grandioos!

De afdaling op dag 9 biedt meer dan enkel terugkeren. We genieten nog volop van het moois dat de omgeving voor ons in petto heeft. Zo overnachten we in Jinua, waar je kan baden in natuurlijke warmwaterbronnen. Verder passeren we de landbouwersdorpen Landruk en Tolka, waar het landschap opener is en de vallei uitgestrekter.

Onderweg slapen we in theehuizen en in lodges bij de plaatselijke bevolking. Soms werkt de warmwaterkraan niet, elektriciteit is nog zeldzamer en de sanitaire voorzieningen zijn beperkt. 

De tochten zijn gemiddeld goed voor 6 tot 7 uur wandelen, enkele dagen zelfs tot 8 uur. Onderschat een wandeling in de Himalaya niet. Het komt zelden voor dat je over een vlakte trekt. Je moet geen sportfreak zijn, maar bij deze trekking is een goede conditie een noodzaak! Het is niet zozeer technisch moeilijk, maar af en toe moet je langs een stevige afgrond. Als je hoogtevrees hebt, kies je beter niet voor deze reis.

KrisKras ondersteunt tijdens de trekking het Annapurna Conservation Area Project (ACAP). Dit project werd in 1968 gestart onder toezicht van de toenmalige koning. Het bestrijkt de ganse Annapurna regio, een gebied van 7683 km². Het ACAP-programma steunt op de participatie van de lokale bevolking en behelst milieu-educatie en milieu-behoud. Toerisme wordt in de programma’s geïntegreerd. ACAP wordt gesteund door een bijdrage van 2000 Nepalese Rupies. Iedereen die in het gebied wil trekken betaalt deze bijdrage. 

dag
19

welverdiende ontspanning

Pokhara voelde gisteren een beetje als thuiskomen. We nestelen ons nog een dag in de gezelligheid van het stadje. Wat dacht je van een therapeutische, ontspannende massage? Of verlang je eerder naar een bord gevuld met lekkers? Snak je naar een warme douche? Een biertje om de overwinning te vieren kan er wel in. Meer moet dat niet zijn vandaag. Ben je nog altijd op dreef, dan kan je met een bootje op het meer dobberen of de Sarankot beklimmen. Het uitzicht over Pokhara en het meer is er fenomenaal. 

dag
20
22

Kathmandu nogmaals onder de loep

We nemen de bus terug naar Kathmandu en in de late namiddag komen we aan in ons vertrouwde hotel.

Er valt nog zoveel te beleven in Kathmandu en wijde omgeving. 

Er rest ons nog voldoende tijd om die laatste souvenirs te kopen, maar dan is het einde van deze vakantie onvermijdelijk aangebroken.

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Kathmandu (h/t)
 • luchthaventaksen
 • departure taks
 • alle overnachtingen (pension en lodge, 1 nacht in tenten tijdens rafting)
 • alle transport ter plaatse
 • 11-daagse trekking (inclusief gids + dragers + Annapurna Park permit)
 • 2-daagse rafting (inclusief gids, vol pension en materiaal)
 • toegangsgelden Durbar Square Bakthapur en Kathmandu
 • verzekeringen (bijstand, annulatie, vakantieonderbreking en lichamelijke ongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

inclusief trekking op grote hoogte met dagelijks 5 tot 7 u. stappen.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 106 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • VISUM VERPLICHT
Praktisch

voorzie bovenop het 'budget ter plaatse' van €350 nog ongeveer € 65 aan fooi voor de gidsen ter plaatse


Onze voorwaarden