Als je Birma vanuit een vliegtuig bekijkt, valt de adembenemende diversiteit je meteen op. Van de woeste bergtoppen in het noorden tot de rivieren, tropische wouden en moerassen in het zuiden. Het Aziatische land, dat omwille van zijn talloze goudkleurige heiligdommen ook wel het ‘Gouden Land’ wordt genoemd, heeft het allemaal.

Weg van de westerse wereld

Op de meeste plaatsen lijkt het of de Britse kolonisator nog maar net zijn biezen heeft gepakt. De westerse wereld zoals wij die kennen, heeft Birma nog niet bereikt. Hier vind je geen bankautomaten en gsm-verbindingen, en als er al een internetconnectie is, werkt dat krakkemikkig.

Verrassende locals

Kortom, laat je gewoon overspoelen door de lokale cultuur! Je ontmoet in Birma mannen getooid in een longyi, vrouwen en kinderen met gele thanaka-stof op het gezicht en ouderen met rode tanden van het kauwen op betelnoten.

Duizenden tempels

Tijdens de vakantie verpozen we in de talrijke theehuisjes en genieten we van een dampende mohinga in de lokale restaurantjes. We bezoeken de duizenden tempels en stoepa's op de vlakte van Bagan, de balancerende gouden rots in Kyaiktiyo, de overweldigende Schwedagonpagode en de houten U Bein-brug. Logeren doen we in guesthouses of bij de mensen thuis. of bij de mensen thuis.

dag
01

vertrek naar het Gouden Land

In Brussel springen we vol verwachting op het vliegtuig naar Yangon, de grootste stad en voormalige hoofdstad van Birma.

dag
02

de sfeer opsnuiven in Yangon

Onze eerste stap op Birmaanse bodem! Eerst installeren we ons in het guesthouse in Yangon, waarna we te voet de buurt verkennen. We zoeken een gezellig restaurant voor ons eerste maaltijd samen.

dag
03

Yangon ten voeten uit

Na een traditioneel ontbijt met mohinga – rijstnoedelsoep met visbouillon – duiken we de binnenstad in van Yangon. Door de jarenlange isolatie heeft de stad nog niets van zijn koloniale charme verloren. In de levendige, drukke straatjes en grote openluchtmarkten hangt een melancholische sfeer. We bezoeken de 70 jaar oude Bogyoke Aung San-markt, die meer dan 2000 winkeltjes telt, en de bekende Schwedagonpagode. Dit spectaculaire boeddhistische heiligdom is 98 meter hoog en bedekt met 50.000 kilogram bladgoud! Tijdens de zonsondergang droom je volledig weg. Dan veranderen de felle goudkleuren in magische rode en oranje tinten.

dag
04

avontuurlijke ferry richting platteland

Aan de Pansodan-jetty nemen we de veerboot over de Yangonrivier. Inschepen op deze ferry is een avontuur op zich. Haast je om een plaatsje te bemachtigen, want iedereen drumt voor een zitje. Aan de overkant van de rivier bezoeken we het plattelandsdorpje Dalah, waar de orkaan Nargis in 2009 passeerde. We sluiten de dag in stijl af, met een aperitiefje in het Strandhotel.

dag
05

glamoureuze heiligdommen

Tijd voor wat glamour en glitter! Een twee uur durende busreis brengt ons naar de oude hoofdstad Bago. De stadspaleizen bevatten er oogverblindende gouden glinsters. Je zou het niet zeggen, maar deze paleizen zijn wel degelijk eeuwen oud. Met een gehuurde fiets rijden we langs de plaatselijke tempels, stoepa’s en pagodes;

In de namiddag reizen we verder met de bus naar Kinpun, de uitvalsbasis voor een bezoek aan Kyaiktiyo.

dag
06

beklimming naar het rotsheiligdom

Op de top van de Mount Kyaiktiyo ligt de goudgekleurde rotsstoepa van Kyaiktiyo vervaarlijk te balanceren. Volgens de Birmanen houdt een haar van Boeddha de rots op zijn plaats. Vanuit Kinpun nemen we een lain-ka, een soort truck met houten bankjes, die tot halverwege de berg rijdt. Voor het laatste stuk trekken we onze stapschoenen aan. We bereiken de top langs een steil wandelpad, tussen de talloze pelgrims.

dag
07

busreis naar het noorden

Met de bus rijden we de hele dag in noordelijke richting naar Kalaw. Maar saai wordt het niet, want langs de expresweg Yangon-Mandalay zien we het dagelijkse leven in Myanmar passeren. Een vleugje sightseeing in het Birmaanse binnenland.

dag
08

rustdag in Kalaw

Na de rit nemen we de tijd om ons in het guesthouse te installeren, wat uit te rusten en het dorp te verkennen. En dan … klaar voor de 3-daagse trektocht!

dag
09
11

3-daagse trekking van Kalaw naar het Inle-meer

We hebben drie flinke wandeldagen voor de boeg, met zo’n vier à vijf uur stappen per dag. Het wordt vooral een culturele tocht, met het dagelijkse leven in Myanmar als leidraad. In slaperige Pa-O- en Danu-dorpjes zien we de huisjes van bamboe en de spelende kinderen. We passeren de plantages waar tabak, chili, sesam, aardappelen, thee, rijst en graan worden gekweekt, terwijl de rode pepers liggen te drogen in de zon.

De wandeltochten zelf zijn niet heel lastig. De paden zijn, op een paar uitzonderingen na, zo goed als vlak. We eten en slapen in de dorpjes, waar we kennismaken met de lokale bevolking.

De laatste avond komen we aan in Nyaungshwe, een dorpje aan de oevers van het Inle-meer.

dag
12

peddelen langs de paalwoningen

Met de wind in de haren glijden we over het Inle-meer. Overal op en rond het schilderachtige meer liggen paalwoningen en drijvende tuintjes van de Intha-bevolking. De lokale bevolking navigeert vlot over het water in typische roeibootjes. Die worden bestuurd met één roeispaan, die met de voeten wordt bediend. Bij zonsopgang en -ondergang hangt er mist boven het water, die de omgeving in een sprookjesachtige sfeer hult.

dag
13

rustdag in Nyaungshwe

Overal waar je kijkt, zie je guesthouses en cafés. Juist ja, Nyaungshwe is hét backpackercentrum van Birma. De ideale plaats om halverwege onze rondreis een rustdag in te plannen. Na een dagje rondslenteren langs de plaatselijke winkels, restaurants en marktjes stappen we op de nachtbus naar Mandalay.

dag
14

bruisend Mandalay

Mandalay, de culturele hoofdstad van Birma, is met zijn lawaaierige verkeersdrukte een typisch Aziatische stad. Maar je vindt er ook wijken met ambachtsmannen en bedelende monniken, een typisch ochtendritueel in boeddhistische steden.

 

Bezoeken we vandaag Mandalay Hill? Of het Shwe In Bin Kyaung-klooster? Na de middag huren we een fiets om naar de U Bein-brug te rijden, met haar 1200 meter de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld. ’s Avonds maken we ons klaar voor een streepje politieke kritiek van de Moustache Brothers.

dag
15

op blote voeten naar de Mingun-tempel

De boottocht over de Ayeyarwady belooft opwindend te worden! We varen een halve dag lang langs smalle inhammen, en over kanaaltjes met bamboewoningen. In Mingun, een stadje dat bekendstaat om zijn drie unieke pagodes, beklimmen we blootvoets de Mingun Paya.

’s Middags keren we terug  naar Mandalay, waar we een kijkje nemen in de wijk van de goudslagers. Daar wordt onder meer het bladgoud voor veel religieuze monumenten gemaakt. We bezoeken ook de Mahamuni Paya. De toezichters geven er de tanden van Boeddha een dagelijkse poetsbeurt. Iets wat je moet gezien hebben! ’s Avonds blazen we uit bij een heus poppentheater.

dag
16

een stukje old Britain

Met de bus trekken we naar Pyin Oo Lwin, waar je je zowaar in het Engeland van rond 1900 waant. In 1896 bouwde de Britse bezetter er een hill station. In de koele heuvels konden ze de tropische hitte gemakkelijk ontvluchten. Er hangt in Pyin Oo Lwin een onvervalste Britse sfeer: paardenkoetsen voeren je door de stad, er is een golfclub en de mensen wonen er in villa’s met groene tuinen. Op onze huurfietsen trappen we langs de jaren 20-huizen in Circular Road.

dag
17

Anisakan Falls

Verkoeling vinden we aan de watervallen van Anisakan, een kwartiertje buiten Pyin Oo Lwin. Via een steil en glibberig pad bereiken we de Dat Taw Gyaik. Hier nemen we een frisse duik in een van de poelen. In de late namiddag nemen we de bus terug naar Mandalay.

dag
18

relaxen op de boot naar Bagan

Vandaag moeten we vroeg uit de veren voor de prachtige boottocht naar Bagan. We genieten van het leven langs de oevers van de Ayeyarwady-rivier en bewonderen het voorbijglijdende landschap.

dag
19
21

fietsen tussen duizenden tempels

Ons bezoek aan de tempels van Bagan wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze reis! Een vlakte met duizenden tempels en stoepa’s, voor zover het oog reikt. Twee dagen lang wandelen en fietsen we tussen al dat moois. Onderweg komen we de boeren tegen die hun veld bewerken met paard en kar, kinderen die naar school stappen en vrouwen die hun koopwaar dragen. En we worden getrakteerd op de meest wonderlijke zonsopgang en -ondergangen. Onwaarschijnlijk mooie beelden, die op je netvlies gebrand zullen blijven.

dag
22

de laatste dag in Yangon

Het afscheid nadert … We snuiven voor het laatst de geur op van de theehuisjes en slurpen van de laatste stomende noedelsoep.

dag
23
24

op het vliegtuig naar Brussel

Na drie intense, onvergetelijke weken laten we dit Aziatische land vol verrassingen achter ons. Een land dat nog maar weinig toeristen hebben ontdekt, dus aarzel niet om mee het vliegtuig op te stappen!

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Yangon (h/t)
 • alle overnachtingen (guesthouse en 2 nachten homestay tijdens trekking)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • toegang Schwedagon Pagode
 • tour Dalah, toegang + beklimming Golden Rock
 • 3-daagse trekking Kalaw-Inle Lake (op basis van vol pension)
 • toegang Inle Lake + boottocht
 • huur fietsen Bago
 • huur fietsen Pyin Oo Lwin
 • toegang Bagan + huur fietsen Bagan
 • combiticket Mandalay
 • toegang Mingun
 • aanvraagkost visum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • visum
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actieve reis: 3-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak draagt en waarvoor een normale conditie is vereist. Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een heel flexibele ingesteldheid nodig.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 202 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum Birma verplicht

Onze voorwaarden