Als je Birma vanuit een vliegtuig bekijkt, valt de adembenemende diversiteit je meteen op. Van de woeste bergtoppen in het noorden tot de rivieren, tropische wouden en moerassen in het zuiden. Het Aziatische land, dat omwille van zijn talloze goudkleurige heiligdommen ook wel het ‘Gouden Land’ wordt genoemd, heeft het allemaal.

Weg van de westerse wereld

Op de meeste plaatsen lijkt het of de Britse kolonisator nog maar net zijn biezen heeft gepakt. Veel koloniale gebouwen worden stilaan gerestaureerd en ook meer en meer toeristen vinden de weg naar dit zalige land.

Verrassende locals

Kortom, laat je gewoon overspoelen door de lokale cultuur! Je ontmoet in Birma mannen getooid in een longyi, vrouwen en kinderen met gele thanaka-stof op het gezicht en ouderen met rode tanden van het kauwen op betelnoten.

Duizenden tempels

Tijdens de vakantie verpozen we in de talrijke theehuisjes en genieten we van een dampende mohinga in de lokale restaurantjes. We bezoeken de duizenden tempels en stoepa's op de vlakte van Bagan, de balancerende gouden rots in Kyaiktiyo, de overweldigende Schwedagonpagode en de houten U Bein-brug. Logeren doen we in guesthouses of bij de mensen thuis.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vertrek naar het Gouden Land

In Brussel springen we vol verwachting op het vliegtuig naar Yangon, de grootste stad en voormalige hoofdstad van Birma.

dag
02

de sfeer opsnuiven in Yangon

Onze eerste stap op Birmaanse bodem! Eerst installeren we ons in het guesthouse in Yangon, waarna we te voet de buurt verkennen. We zoeken een gezellig restaurant voor ons eerste maaltijd samen.

dag
03

Yangon ten voeten uit

Na een traditioneel ontbijt met mohinga – rijstnoedelsoep met visbouillon – duiken we de binnenstad in van Yangon. Door de jarenlange isolatie heeft de stad nog niets van zijn koloniale charme verloren. In de levendige, drukke straatjes en grote openluchtmarkten hangt een melancholische sfeer. We bezoeken de 70 jaar oude Bogyoke Aung San-markt, die meer dan 2000 winkeltjes telt, en de bekende Schwedagonpagode. Dit spectaculaire boeddhistische heiligdom is 98 meter hoog en bedekt met 50.000 kilogram bladgoud! Tijdens de zonsondergang droom je volledig weg. Dan veranderen de felle goudkleuren in magische rode en oranje tinten.

dag
04

glamoureuze heiligdommen

Tijd voor wat glamour en glitter! Een twee uur durende busreis brengt ons naar de oude hoofdstad Bago. De stadspaleizen bevatten er oogverblindende gouden glinsters. Je zou het niet zeggen, maar deze paleizen zijn wel degelijk eeuwen oud. Met een gehuurde fiets rijden we langs de plaatselijke tempels, stoepa’s en pagodes.

In de namiddag reizen we verder met de bus naar Kinpun, de uitvalsbasis voor een bezoek aan Kyaiktiyo.

dag
05

beklimming naar het rotsheiligdom

Op de top van de Mount Kyaiktiyo ligt de goudgekleurde rotsstoepa van Kyaiktiyo vervaarlijk te balanceren. Volgens de Birmanen houdt een haar van Boeddha de rots op zijn plaats. Vanuit Kinpun nemen we een lain-ka, een soort truck met houten bankjes, die tot halverwege de berg rijdt. Voor het laatste stuk trekken we onze stapschoenen aan. We bereiken de top langs een steil wandelpad, tussen de talloze pelgrims.

dag
06

busreis naar het noorden

Met de bus rijden we de hele dag in noordelijke richting naar Kalaw. Maar saai wordt het niet, want langs de expresweg Yangon-Mandalay zien we het dagelijkse leven in Myanmar passeren. Een vleugje sightseeing in het Birmaanse binnenland.

dag
07

rustdag in Kalaw

Na de rit nemen we de tijd om ons in het guesthouse te installeren, wat uit te rusten en het dorp te verkennen. En dan … klaar voor de 3-daagse trektocht!

dag
08
10

3-daagse trekking van Kalaw naar het Inle-meer

We hebben drie flinke wandeldagen voor de boeg, met zo’n zes à zeven uur stappen per dag. Het wordt vooral een culturele tocht, met het dagelijkse leven in Myanmar als leidraad. In slaperige Pa-O- en Danu-dorpjes zien we de huisjes van bamboe en de spelende kinderen. We passeren de plantages waar tabak, chili, sesam, aardappelen, thee, rijst en graan worden gekweekt, terwijl de rode pepers liggen te drogen in de zon.

De wandeltochten zelf zijn niet heel lastig, maar door de vochtigheid en hitte kunnen ze zeker zwaar aandoen. We eten en slapen in de dorpjes, waar we kennismaken met de lokale bevolking.

De laatste avond komen we aan in Nyaungshwe, een dorpje aan de oevers van het Inle-meer.

dag
11

peddelen langs de paalwoningen

Met de wind in de haren glijden we over het Inle-meer. Overal op en rond het schilderachtige meer liggen paalwoningen en drijvende tuintjes van de Intha-bevolking. De lokale bevolking navigeert vlot over het water in typische roeibootjes. Die worden bestuurd met één roeispaan, die met de voeten wordt bediend. Bij zonsopgang en -ondergang hangt er mist boven het water, die de omgeving in een sprookjesachtige sfeer hult.

dag
12

rustdag in Nyaungshwe

Overal waar je kijkt, zie je guesthouses en cafés. Juist ja, Nyaungshwe is hét backpackercentrum van Birma. De ideale plaats om halverwege onze rondreis een rustdag in te plannen. Na een dagje rondslenteren langs de plaatselijke winkels, restaurants en marktjes stappen we op de nachtbus naar Mandalay.

dag
13

bruisend Mandalay

Mandalay, de culturele hoofdstad van Birma, is met zijn lawaaierige verkeersdrukte een typisch Aziatische stad. Maar je vindt er ook wijken met ambachtsmannen en bedelende monniken, een typisch ochtendritueel in boeddhistische steden.

Bezoeken we vandaag Mandalay Hill? Of het Shwe In Bin Kyaung-klooster? Na de middag huren we een fiets om naar de U Bein-brug te rijden, met haar 1200 meter de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld. ’s Avonds maken we ons klaar voor een streepje politieke kritiek van de Moustache Brothers. Eén van de broers is intussen gestorven maar de verhalen zijn gebleven.

dag
14
16

naar het noordoosten

We nemen de minibus naar het oosten van Birma, te midden van Shan-regio naar het dorpje Hsipaw. Van hieruit kunnen we tal van activiteiten doen: wandelingen naar nabijgelegen dorpen, een boottocht, we bezoeken de tempels en de markt, we kunnen fietsen huren of workshops kiezen.

De laatste namiddag nemen we de bus terug naar Mandalay.

dag
17

relaxen op de boot naar Bagan

Vandaag moeten we vroeg uit de veren voor de prachtige boottocht naar Bagan. We genieten van het leven langs de oevers van de Ayeyarwady-rivier en bewonderen het voorbijglijdende landschap.

dag
18
19

fietsen tussen duizenden tempels

Ons bezoek aan de tempels van Bagan wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze reis! Een vlakte met duizenden tempels en stoepa’s, voor zover het oog reikt. Twee dagen lang wandelen en fietsen we tussen al dat moois. Onderweg komen we de boeren tegen die hun veld bewerken met paard en kar, kinderen die naar school stappen en vrouwen die hun koopwaar dragen. En we worden getrakteerd op de meest wonderlijke zonsopgang en -ondergangen. Onwaarschijnlijk mooie beelden, die op je netvlies gebrand zullen blijven.

dag
20
21

Mount Popa

777 trappen stijgen brengen ons bij de vergulde animistische tempel bovenop de kaarsrechte Mount Popa, een vulkaan die 1.518 meter boven de zeespiegel uittorent. Eens bovengekomen hebben we een fenomenaal uitzicht op de Myingyian-vlakte.Dit is één van de meest heilige plaatsen van Birma.

Na de beklimmig nemen we wat rust om te bekomen van onze stevige rondreis door dit prachtige zuidoost-aziatische land.

We reizen terug naar Yangon.

dag
22

de laatste dag in Yangon

Het afscheid nadert … We snuiven voor het laatst de geur op van de theehuisjes en slurpen van de laatste stomende noedelsoep.

dag
23
24

op het vliegtuig naar Brussel

Na drie intense, onvergetelijke weken laten we dit Aziatische land vol verrassingen achter ons. Een land dat nog maar weinig toeristen hebben ontdekt, dus aarzel niet om mee het vliegtuig op te stappen!

dag
23
24

op het vliegtuig naar Brussel

Na drie intense, onvergetelijke weken laten we dit Aziatische land vol verrassingen achter ons. Een land dat nog maar weinig toeristen hebben ontdekt, dus aarzel niet om mee het vliegtuig op te stappen!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Yangon (h/t)
 • alle overnachtingen (guesthouse en 2 nachten homestay tijdens trekking)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • toegang Schwedagon Pagode
 • toegang + beklimming Golden Rock
 • 3-daagse trekking Kalaw-Inle Lake (op basis van vol pension)
 • toegang Inle Lake + boottocht
 • activiteiten rond Hsipaw
 • toegang Bagan + huur fietsen Bagan
 • combiticket Mandalay
 • toegang Moustache Brothers
 • aanvraagkost visum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • visum (gratis, elektronisch aanvragen)
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actieve reis: 3-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak draagt en waarvoor een normale conditie is vereist. Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een heel flexibele ingesteldheid nodig.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 100 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum Birma verplicht
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.

VERANTWOORD REIZEN IN BIRMA

“. . . it is a corrupting thing to live one's real life in secret. One should live with the stream of life, not against it.” ? George Orwell, Burmese Days

Een discussie die nog altijd actueel is: moeten/mogen we reizen naar Birma? In 1995 riep de NLD van Aung San Suu Kyi een toerismeboycot uit over het land. Daarom wachtte KrisKras zo lang om de reis aan te bieden. Pas in 2010 liet de regering de boycot vallen.

Toch blijft het belangrijk om tijdens onze rondreis met een aantal zaken rekening te houden. Laat vooral zo weinig mogelijk geld in de zakken van de generaals verdwijnen. Een aantal tips:

 • neem niet deel aan groepsreizen die door grote touroperators zijn georganiseerd
 • verspreid je uitgaven; kleine aankopen, zoals souvenirs, doe je best op verschillende plaatsen
 • maak zo weinig mogelijk gebruik van overheidsinfrastructuur zoals treinen, transport over de rivieren dat niet in privéhanden is, overheidshotels etc.

Gaan of niet gaan?

Wij vinden dat de pro’s opwegen tegen de contra’s. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van een reis naar Birma.

Pro

 • Dankzij het toerisme krijgen de Birmanen de kans om in contact te komen met de wereld buiten Birma. Heel wat mensen zijn er immers bang om nog meer geïsoleerd te geraken.
 • In een land waar het gemiddelde maandelijks inkomen extreem laag is, zorgt het toerisme voor de nodige jobs.
 • De meeste Birmanen, ook de aanhangers van de democratisering, verwelkomen toeristen.
 • Individuele reizigers kunnen beslissen om hun geld niet aan de overheid uit te geven, maar aan de privésector (bv. kleine restaurantjes, taxichauffeurs, ambachtslieden, onafhankelijke gidsen en guesthouses).

Contra

 • Het is onmogelijk om Birma te bezoeken zonder geld achter te laten aan de overheid (bv. de toegangsprijzen voor Bagan of Mandalay).
 • Toeristen kunnen worden beschouwd als een ‘goedkeuring’ voor de corrupte regering, die de mensenrechten schendt, bvb de recente problemen met de Rohingya in het noorden van Birma.

Onze voorwaarden