De minibus brengt ons naar een ruwer stukje Frankrijk: Bretagne. Wie kent niet het beeld van de ontzagwekkende Bretoense kliffen, waar de zee woest op inbeukt?

Geheimzinnige sfeer

Mysterieuze mythen en sagen blijven rondwaren in dit grillige landschap van rotsen, menhirs en dolmens. Zo zijn ‘de Ridders van de Ronde Tafel op zoek naar de heilige Graal’, ‘Merlijn’, ‘Arthur’ en ‘Lancelot’ onlosmakelijk met de streek verbonden.

De lokale bevolking spreekt vaak nog Bretoens, een al even raadselachtig taaltje.

Wat kunnen we doen in 11 dagen?

Er valt zoveel te zien en te beleven! Onderweg maken we een eerste tussenstop aan de schilderachtige rotsen van Etretat in Normandië. In Bretagne klauteren we over de rotsen van de Côte de Granit Rose, we slenteren door middeleeuwse stadjes zoals Saint-Malo en Dinan en we wandelen in Huelgoat.

Verder wagen we ons aan een paddle XXL. Al fietsend verkennen we Belle Ile, een van de Bretoense eilanden. In Carnac laten we ons overweldigen door de enorme velden menhirs en dolmens. En langs het mooiste stukje Atlantische kust van Frankrijk laten we onze verbeelding de vrije loop.

Wat staat nog op het menu?

Het wordt een verkenningstocht te voet, per fiets en per boot. Onder een fonkelende sterrenhemel kamperen we in deze natuurpracht en we koken samen ons eigen potje. Natuurlijk proeven we van de Bretoense pannenkoeken en de befaamde ‘fruits de mer’. We nemen de tijd om gezellig te keuvelen bij een glaasje wijn of te genieten van een stevige zwempartij in de Atlantische Oceaan.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

een waardige tussenstop

Onderweg naar Bretagne maken we een tussenstop in Normandië, in het gezellige stadje Etretat. Het is een kleine badplaats, gelegen tussen twee imposante, grillig gevormde kliffen. Deze kalkrotsen zijn ongetwijfeld de bekendste van Normandië. 

De schrijver Alphonse Karr omschreef ze in de 19e eeuw als volgt: ‘Als ik een vriend voor de eerste keer de zee zou laten zien, zou ik hem meenemen naar Etretat.’ 

‘s Avonds slaan we onze tenten voor 3 nachten op in de omgeving van Cancale.

dag
02

boven het water

We vertrekken vandaag richting Dinan, de best bewaarde middeleeuwse stad van Bretagne. De ligging is spectaculair: op een 75 meter hoge rots boven de groene oevers van de rivier Rance. 

Van hieruit vertrekken we richting Dol-de-Bretagne, naar de Menhir de Champ-Dolent, een van de grootste en mooiste menhirs van Bretagne. Ten slotte rijden we naar Mont-Saint-Michel om er een wandeling te maken op het strand rond de ontzagwekkende Mont-Saint-Michel.

dag
03

schilderachtig St-Malo

We gaan op verkenning in St-Malo. Van bovenop de vestingmuren laten we onze blik over zee dwalen. Daarna brengen we een bezoek aan de binnenstad. 

In de namiddag maken we een wandeling van 11 km langs de ‘sentiers des douaniers’. Onderweg genieten we van de mooie uitzichten en de imposante kliffen. Misschien kunnen we zelfs een duikje wagen in de zee.

dag
04

Cap Fréhel

We bevinden ons aan het mooiste stukje van de Franse Atlantische kust. Vandaag verkennen we Cap Fréhel. We maken een prachtige wandeling.  Onderweg komen we langs Fort La Latte, en kopen we lekkere kaas bij een lokale geitenboer

We slaan onze tenten op in Ploumanach, een rustige deelgemeente van de bekende badplaats Perros-Guirec. 

dag
05

Roze graniet en Vallei der valleien

In de omgeving van Ploumanach vind je de vallei van de Traouïero, met zijn dichte bossen en grotten, en de alom bekende roze granietkust met zijn kenmerkende rotsformaties. We wandelen een tiental kilometer langs deze fantastische kust, bij mooi weer wagen we ons onderweg ook aan een duik.

Ook een bezoek aan de lokale cidrerie mag niet ontbreken. Tijdens een rondleiding leren we alles over het productieproces van appel tot cider. Nadien volgt een degustatie van de cider die typisch is voor deze streek. 

dag
06

in de voetsporen van Arthur

We breken onze tent af en rijden het groene binnenland in voor een korte wandeling in het natuurpark van Huelgoat. In deze streek spreekt men nog volop Bretoens. Je spreekt dit uit als ‘Helgwa’: ‘het hoge bos’. Het is een unieke combinatie van bos, reuzenkeien en weelderige plantengroei. 

De volgende stop op ons programma is Locronan, een middeleeuwse stadje. Een ideale bestemming om op souvenirjacht te gaan. De volgende 2 nachten slapen we op een kleinschalige camping.

dag
07

hoe behendig ben je op het water?

’s Morgens bezoeken we de beschermde site ‘Pointe du Raz’. We genieten er van het uitzicht en van het geluid van inslaande golven op de rotsen. In het bezoekerscentrum kunnen we een film bekijken over de bescherming van het gebied.

Daarna is het tijd voor actie! Gewapend met een wetsuit, peddel en een reddingsvest wagen we ons samen op het water, dat hier gelukkig rustiger is dan bij Pointe du Raz. Samen balanceren tijdens een XXL Paddle, een goede test van het evenwicht binnen de groep.  Voor diegene die net iets meer willen kan ook een catamaraninitiatie geregeld worden (faculatief en afhankelijk van de weersomstandigheden).

dag
08
09

het mooie eiland

Vandaag  maken we de overtocht met de ferry naar Belle Île. We installeren ons in een hostel of gezellige gîte d’étape en gaan te voet op verkenning.

De volgende dag op dit wondermooie eiland gaan we een dagje fietsen. We beschikken over alle elementen voor een onvergetelijke dag: een adembenemende natuurpracht, een ontspannende fietstocht en een verkwikkende duik in de zee!

dag
10

de côte sauvage

Vandaag keren we terug naar het vasteland. Eens we zijn aangekomen in Quiberon is er tijd om uit te waaien tijdens een wandelingetje langs de grillige kust, die niet voor niets Côte Sauvage heet. De sterke stroming en branding  maakt dat zwemmen hier verboden is.

Ook in Carnac, bekend om zijn enorme velden bezaaid met menhirs en dolmens, maken we een korte tussenstop. 

’s Avonds laten we ons nog eens culinair verwennen en blikken we terug op een geslaagde vakantie.

dag
11

terug naar huis

We rijden aan een rustig tempo terug, zodat we nog kunnen genieten van een Vlaamse zomeravond. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen
 • overtocht Quiberon – Belle Île (h/t)
 • alle overnachtingen (8 x camping, 2 x hostel of gîte d’étape)
 • gebruik kampeermateriaal
 • huur fiets (1d)
 • Paddle XXL (1u)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • catamaraninitiatie
Reisbudget
€ 200
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

vakantie met wandelen en fietsen

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Corona-beleid voor inschrijvingen tot en met 29 juni 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Meer info over deze regeling vind je hier.

Vanaf 30 juni: normale inschrijvingsvoorwaarden

Voor inschrijvingen vanaf 30 juni stappen we weer over op de normale voorwaarden. Je betaalt dan bij je inschrijving een voorschot van 30%. Mocht KrisKras de reis tóch moeten annuleren, krijg je dit bedrag uiteraard terugbetaald.

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden