Argentinië is een paradijs voor natuurliefhebbers. In de natuurparken Talampaya en El Chiflon, wanen we ons op een andere planeet tussen de eeuwenoude rotsformaties en het surrealistische landschap. Aan de voet van de Andes, nabij Salta, ontmoeten vruchtbare valleien en droge hoogvlakten elkaar.

En bij de indrukwekkende watervallen van Iguazú zitten we volop in de tropen! In het natuurreservaat Esteros del Ibera dwalen we door moerasland op zoek naar kaaimannen.

Onze reis begint en eindigt in Buenos Aires, dat we per fiets bezoeken, en waar we de tango ontdekken. Dans en muziek zijn belangrijk in de Argentijnse cultuur. In en rond Cafayate maken we kennis met de Argentijnse wijn.

Tijdens de reis ontdekken we sporen van het koloniaal verleden en van de oorspronkelijke bevolking: de Quechua-indianen, ook de Quilmes en de Guaraní die later werden gekoloniseerd. Stille getuigen hiervan zijn de jezuïetenmissies.

We slapen in lokale hostels en pensionnetjes. Hoewel we alleen het noorden van Argentinië bereizen, leggen we toch duizenden kilometers af, vooral in comfortabele bussen.

Onze reis is geschikt voor iedereen met een open geest en een positieve ingesteldheid.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vertrek

Vanuit Brussel vliegen we naar Buenos Aires.

dag
02
04

(passie) troef

De reis start in de zinderende metropool Buenos Aires waar we 's morgens landen. Hier ligt de ziel van de tango. De geschiedenis van de tango is intrigerend, omdat de dans aan de oorsprong ligt van de ontwikkeling van de stad Buenos Aires.

In San Telmo ontdekken we de oude volkswijken Boedo en Nueva Pompeya, waar de tango ontstond. Daar vinden we de mooiste historische tangocafés terug. We snuiven de sfeer op tijdens de zondagsmarkt op Plaza Dorrego en wie wil kan tangoles volgen in een milonga, een grote en lekker ouderwets aandoende tangozaal waar de porteños (zo worden de inwoners van Buenos Aires genoemd) graag vertoeven. We verkennen verder langs ‘la casa rosada’ waar Evita Perón haar legendarische toespraak gaf en naar La Recoleta waar ze uiteindelijk haar laatste rustplaats vond.

Een bezoek aan het Teatro Colón, één van de meest prominente gebouwen van de stad mag zeker niet ontbreken. Dit is een gebouw van wereldklasse wanneer het gaat over theater, opera of ballet. We gaan er op backstage tour.

Natuurlijk mogen we de bekende bezienswaardigheden niet missen. Een onvergetelijke fietstocht leidt ons langs de Plaza Del Mayo waar de ‘dwaze moeders’ jarenlang protesteerden. We rijden verder langs de Puerto Madero, Palermo, Recoleta – micro-centro en de levendige volkswijk La Boca.

De vierde dag nemen we ’s avonds de nachtbus richting Córdoba, de tweede grootste stad van Argentinië.

dag
05
06

werelderfgoed

Welkom in Córdoba, het kloppend hart van Argentinië, dat terecht figureert op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stad bruist van het leven, en de gastvrijheid van de bevolking is legendarisch. Ook de fervente shopper komt hier volop aan zijn trekken.

Vanuit Córdoba zijn er verschillende uitstappen mogelijk. Op een uurtje rijden van Córdoba ligt het plattelandsstadje Alta Gracia, waar onder andere het huis staat waar Che Guevara opgroeide. Er is nu een museum gevestigd waar je meer te weten komt over de jonge jaren van de revolutionair.

dag
07

Parque Nacional Quebrada del Condorcito

Na een week in en rond steden staat vandaag volledig in het teken van natuur. Een uitstapje naar Parque Nacional del Condorcito is pure verwennerij. We wandelen met vergezichten op zoek naar condors.

’s Avonds nemen we de nachtbus naar Chilecito.

dag
08

zalig ronddwalen?

Chilecito is een charmant oud mijnstadje, gelegen in een prachtige bergachtige setting. Een bezoek aan de “Cristo” van Chilecito is een absolute aanrader, omdat hij hoog boven het stadje uittorent en je er een prachtig zicht hebt op de besneeuwde bergtoppen van de sierras.

Een wijntje in Bodega La Riojana is de perfecte rustpauze.

dag
09

Talampaya en Reserva Natural El Chiflón

’s Ochtends worden we in Chilecito opgehaald voor een onvergetelijk bezoek aan het nationaal park Talampaya, beschermd UNESCO-werelderfgoed. In het park ontdekken we rotsformaties in bizarre vormen. Ongeveer 2 uur rijden we langs de cañon. Tussen de rotsformaties wanen we ons op Mars.

Daarna volgt bezoek aan Cooperatieve reserva El Chiflón. Hier gaan we op zoek naar geometrische vormen met een lokale gids.

Om te overnachten keren we terug naar Chilecito.

dag
10

Quilmes

We vertrekken uit Chilecito en maken een tussenstop in Belen waar we een bezoek brengen aan de Cooperativa Arañitas Hilanderas. In de namiddag bewonderen we de Ruinas de Quilmes.

We overnachten in Cafayate.

dag
11

Cafayate

Dit is de tweede belangrijkste plaats van Argentinië wanneer we spreken over wijnproductie. Het landschap hier is zondermeer prachtig. Groene wijnranken op een achtergrond van bergen. We maken een fietstocht naar een bodega en wandelen vanuit het stadje naar de Cascadas Rio Colorado en El Divisadero.

dag
12

Salta

We nemen ’s morgens vroeg de bus naar Salta.

Op 1200 meter hoogte, aan de voet van de cerro San Bernardo, ligt Salta. Bijnaam: la linda, de schone! Deze charmante stad telt 700 000 inwoners, maar kon zijn aangename plattelandssfeer behouden. Hier heerst een aangenaam zacht microklimaat. Het landschap is dramatisch: in het noorden begint de Andes, in het zuiden overweegt het middelgebergte.

Salta ademt geschiedenis: de oorspronkelijke architectuur kon hier worden bewaard. Herenhuizen met houten balkons, overladen portalen en traliewerk, versierde patio’s rond een aljibe, een waterbekken dat een bedwelmende geur van oranjebloesem verspreidt … We bezoeken onder meer het harmonieuze Plaza 9 de Julio, de mooiste plaza van het Noordwesten, en de indrukwekkende neoclassicistische San-Fransisco-kerk.

Maar Salta was ook het laatste bastion van de Argentijnse indianen. Sommigen spreken nog de taal van hun voorouders, het quecha, waarin ze Moeder Aarde, de pachamama, smeken om goede maïsoogst en gezond vee. Bovendien stond hier de wieg van de onafhankelijkheidsstrijders. Een bezoek aan het museo Pajcha vertelt je meer over de oude Indiaanse tradities. Het historisch museum El Cabildo belicht dan weer de koloniale periode.

’s Avonds lokt muziek ons binnen in de typische peñas van Salta. De folkmuziek van de stad wordt geroemd in heel Argentinië. We bezoeken hier ook een folkloristisch dansoptreden. Uiteraard vergeten we niet te proeven van de Salteñas, de lekkerste empanadas van Argentinië!

dag
13
15

Quebrada de Humahuaca

De komende drie dagen beschikken we over privé-vervoer om ons overal rond te brengen.

We vertrekken richting het magische plaatsje Iruya van waaruit we de Quebrada de Humahuaca gaan verkennen. We steken een 4000m hoge pas over alvorens af te dalen in de spectaculaire vallei richting Iruya. Een klein stadje met blauwwitte kerk en adobe huisjes.

Rond Iruya zijn tal van mogelijkheden om prachtige dagtochten te maken langs de kliffen en door de bergen. Dit is het woongebied van de condors dus ogen in de lucht is de boodschap.

De derde dag rijden we richting Purmamarca waar we ook zullen overnachten. We plannen een tocht over de zoutvlaktes.

dag
16

terug naar Salta

Vroege vogels kunnen nog ‘snel’ de Cerro de Siete Colores beklimmen alvorens we terugkeren naar Salta. De rest van de dag mag er uitgerust worden want ’s avonds nemen we de nachtbus naar Corrientes / Mercedes.

dag
17

Waterwereld

We rijden verder door naar Colonia Pellegrini. Van hieruit bezoeken we het Reserva Provincial Esteros del Iberá, een watergebied met een overvloed aan dieren. Ondiepe lagunes gevuld met regenwater en overdadige groene begroeiing zijn de habitat van kaaimannen, herten, brulapen, otters, wolven, vleermuizen en zo veel meer.

We plannen een avondwandeling in het natuurreservaat en overnachten in Colonia.

dag
18

Ecopasadas

Vandaag gaan we het water op en varen over de lagune om al het moois te spotten, carpinches, heel veel vogels en natuurlijk de kaaimannen.

In de namiddag plannen we een bezoek aan het privé-reservaat van Ecopasadas.

We overnachten opnieuw in Colonia.

dag
19

Klein stadje Puerto Iguazù

We reizen verder naar Posadas en door naar het charmante stadje Puerto Iguazú. Twee kleuren springen hier in het oog. Het felrood in de straten, afkomstig van de klei waarop de stad is gebouwd, staat in mooi contrast met het groen van de tropische vegetatie.

dag
20
21

in een filmdecor

Vanuit Puerto Iguazú bezoeken we de watervallen van Iguazú, die tot de bekendste en meest indrukwekkende ter wereld behoren. Hier werd de film ‘The Mission’ gedeeltelijk opgenomen.

Iguazú betekent ‘groot water’ in het Guaraní. Geen slechte naam als je weet dat zich over een afstand van 2,5 km meer dan 200 watervallen naar beneden storten. Sinds 1986 staan ze op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De watervallen stromen van het ene niveau naar het andere. Soms vormen ze een smalle sliert water tussen de dichte tropische begroeiing, dan weer een brede stroom die van grote hoogte naar beneden stort. Het ritme van de duizenden liters kolkend water die per seconde voorbij stromen is van kilometers ver hoorbaar.

We bewonderen de watervallen vanuit diverse uitzichtpunten. Ook genieten we van de prachtige fauna en flora van het grootste nationaal park Iguazú, dat zowel een Argentijnse als een Braziliaanse kant heeft.

dag
22

jezuïetenmissie uit vervlogen tijden

We nemen de bus naar San Ignacio en bezoeken de ruïnes van San Ignacio Mini. Deze jezuïetenmissie is de best bewaarde en grootste van het land en pronkt op de lijst met werelderfgoed van de Mensheid. Ondanks zijn naam, groeide Mini uit tot een echt dorp. Het oker van de steen, de ongelofelijke proporties van deze oude missie, de prachtige omgeving omringd door het dichte woud ... Slechts weinig ruïnes laten zo’n diepe indruk na. Het pronkstuk is de portiek met zuilen, volledig bewerkt door Guaraní-indianen.

Na het lichtspektakel in de ruïnes (dat via filmprojecties tussen de bomen de geschiedenis letterlijk belicht)rijden we verder naar Oberá waar we overnachten op de agro-ecologische boerderij Granja La Lechuza.

dag
23

verblijf op de boerderij

De mensen van Granja La Lechuza leiden ons rond op de agro-ecologische boerderij. We lunchen op de boerderij en maken in de namiddag een wandeling tussen de yierba-mate en theevelden.

’s Avonds nemen we de nachtbus naar Buenos Aires.

dag
24
26

de laatste dans

We nemen afscheid van Argentinië in stijl, en dompelen ons nog een laatste keer onder in de metropool Buenos Aires. Souvenirs kopen, een laatste danspasje wagen op Argentijnse bodem, gezellig napraten tijdens een uitgebreid avondmaal met een grote Argentijnse biefstuk … het kan allemaal.

Het vliegtuig brengt ons terug naar België, maar in gedachten blijven we in het prachtige Argentinië, en dansen we de tango!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel - Buenos Aires (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • begeleide fietstocht in Buenos Aires
 • bezoek Teatro Colón
 • toegang en begeleide excursie Talampaya NP
 • toegang El Chiflon
 • drie dagen in Quebrada de Humahuaca vanuit Iruya
 • toegang Quilmes
 • toegang Cafayate + huur fiets
 • boottocht en gegidste wandelingen in Esteros del Iberá
 • toegang NP en watervallen van Iguazu
 • toegang San Ignacio Mini
 • bezoek aan La Lechuza eco-boerderij
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

wandelingen, fietstocht (1dag); door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 184 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • Inenting gele koorts is strikt aanbevolen

Onze voorwaarden