Fan van cultuur, natuur, couleur locale en lekkers? In Porto hoef je niet te kiezen, maar krijg je een uitgelezen mix van dit alles.

Langs de oever van de Douro

Porto is een kleurrijke stad, schitterend gelegen aan de Douro-rivier. De oude haven of de Cais da Ribeira is een streling voor het oog, werkelijk onvergetelijk mooi! Dat het historische centrum van Porto op de Werelderfgoedlijst van UNESCO belandde, is geen verrassing. Ook de Douro-vallei scoort hoog op de beauty-ranglijst. Van Porto is het slechts twee uur sporen, toch blijven we er overnachten.

Geboorteplaats van de port

In Porto kan je niet om de portwijn heen. Naar deze drank is de stad zelfs vernoemd. Tijdens deze citytrip ontrafelen we de oorsprong en het maakproces van deze wijn, ook interessant voor niet-wijnliefhebbers. Aan de overkant van de Douro – steek bijvoorbeeld over via de Eiffel-brug Ponte de Luis I – ligt Vila Nova De Gaia. Thuis voor befaamde portkelders als Cruz, Taylor’s, Sandeman en Ferreira.

Met de benenwagen

Porto heeft vele gezichten. Al wandelend door zijn mooie straten en wirwar van steegjes, ontdekken we te voet wat voor moois de stad in petto heeft. De volkse Ribeira-wijk, het impressionante Palácio de la Bolsa, statige kathedralen … Plezier verzekerd!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vliegen naar Porto en bewondering alom in Ribeira

Vanuit Brussel vliegen we naar Porto. Na het inchecken in ons hostel trekken we meteen de stad in. We starten onze tocht met 1 van de mooiste stations van Porto: het São Bento-station. We slenteren doorheen de oude en charmante wijk Ribeira, bezoeken de indrukwekkende Igreja São Francisco en de prachtige kathedraal Sé. Daarna dalen we af naar de oude haven met zijn kleurrijke en sfeervolle steegjes. Daar eindigen we bij de Cais da Ribeira. Het uitzicht daar is zo beklijvend, dat vergeet je nooit meer.

dag
02

stadswandeling en fietstocht naar de kust

In de voormiddag verkennen we het centrum en het noorden van Porto. Veel moois op het programma: de levendige bolhão-markt en de barokke Torre e igreja dos Clérigos. In de Rua Santa Catarina, een drukke winkelpromenade en de ruggengraat van de bovenstad, staan enkele winkels uit de belle époque en art-decoperiode. We reizen terug in de tijd in het legendarische Majestic Café en via een ritje in de antieke tram. 

In de namiddag rijden we met onze gehuurde fietsen naar het strand van Foz do Douro. Een namiddagje uitwaaien aan de Atlantische Oceaan binnen fietsbereik!

dag
03

op verkenning in Pinhão

Voor we de stad even laten voor wat ze is, bezoeken we het Palacio de la Bolsa, opgetrokken door de handelsvereniging van Porto. De ‘gouden zaal’ en het ‘Arabische salon’ zullen we ons altijd blijven herinneren! 

Net na de lunch sporen we naar de schitterende Douro-vallei, beschermd door UNESCO. Na een unieke treinrit van zo’n twee uur arriveren we in Pinhão, een belangrijk wijnbouwcentrum aan de Douro-rivier. We verkennen de omgeving te voet en na een korte wandeling kiezen we  in welk van de 3 restaurants we zullen eten.

We overnachten in Pinhão.

dag
04

varen, klimmen en wijn proeven in de Douro-vallei

Deze schilderachtige streek met heuvels, wijngaarden en olijfbomen verkennen we ook te voet. Daar hoort af en toe een stevige klim bij, maar de beloning is groot! Na ongeveer 5 km bereiken we de quinta, waar we worden ingewijd in het proces van wijn maken. Uiteraard mogen we ook proeven. Het uitzicht vanaf het terras van de quinta is werkelijk prachtig.

We eindigen  de dag met een prachtige boottocht op de Douro. Vanop het water zien we de wijngaarden en de verschillende quintas.

dag
05

port in Porto

Na het ontbijt in het lieflijke Pinhão nemen we vroeg in de morgen de trein terug naar Porto.

Bestemming na de lunch: Vila Nova da Gaia. We steken de Eifel-brug Ponte de Luis I over, alweer zo’n fotogenieke plek. Aan de overkant maken we een korte wandeling naar de portkelders. Daar krijgen we uitleg over het rijpingsproces en testen portwijnen die op verschillende wijzen zijn gerijpt. We slenteren nog even door de oude straatjes van Villa Nova de Gaia en sluiten af met een terrasje met zicht op de Ribeira-wijk, nu aan de overkant van de Douro.

’s Avonds klinken we eerst op een geslaagde reis. Wat de rest van de avond brengt, staat open. 

dag
06

terugvlucht naar Brussel

Nog even rondkuieren langs de  mooie tuinen van het Palacio de Cristal  in Porto en wat vrije tijd om souvenirs te kopen en dan is het tijd voor onze terugvlucht naar huis. We wensen Porto geen ‘vaarwel’, maar een ‘tot ziens’. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Porto (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overrnachtingen (hostel, hotel)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • boottrip in Pinhão
 • toegang Palacio de la Bolsa
 • huur fiets
 • bezoek aan porthuis met degustatie
 • bezoek aan Quinta met wijndegustatie
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 180
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

stevige stadswandelingen; een pittige wandeling van om en bij de 10 km, 20 km fietsen op vrij vlak terrein

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 15 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden