De mystieke rijkdom van de oude Moorse cultuur lokt ons naar zijn heimat, samen met de belofte van avontuur en exotisme. In onze zoektocht naar de nalatenschap van een van de meest magische beschavingen uit de geschiedenis, slaan we een brug tussen twee continenten.

De mystieke rijkdom van de oude Moorse cultuur lokt ons naar zijn heimat, samen met de belofte van avontuur en exotisme. In onze zoektocht naar de nalatenschap van een van de meest magische beschavingen uit de geschiedenis, slaan we een brug tussen twee continenten. Aan weerszijden van de Straat van Gibraltar wachten ons een prachtige natuur, een hartelijke bevolking, gemoedelijke dorpjes en een fabelachtige architectuur.

Als een sprookje

Deze reis start al meteen met een architecturaal hoogstandje: het sprookjesachtige Alhambra met de wondermooie tuinen van het Generalife. De toon is gezet! In Córdoba rijst de Mezquita op als een baken van verdraagzaamheid. 

Op avontuur in Marokko

In Marokko bezoeken we onder meer de koningssteden Fès en Meknès. We trekken verder zuidwaarts, op de oude handelsroute door de Midden-Atlas.

Een tweedaagse trekking in de Hoge Atlas en een bezoek aan Marrakech maken deze reis compleet.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

naar Granada, olé

We vliegen naar Granada en duiken meteen deze prachtige stad in. Wat een oase van cultuur! De folklore in de pittoreske steegjes van de Moorse wijk Albaicin brengt ons helemaal in de stemming. ’s Avonds genieten we van een verfrissende Santa Clara en een bordje heerlijke tapas.

dag
03

majestueus Moors

Het bezoek aan het architecturale pronkstuk van de Moorse cultuur, het Alhambra en de fabelachtige tuinen van El Generalife, vormt een van de hoogtepunten van ons verblijf in Granada. 

En uiteraard is een reis naar het zuiden van het Iberische schiereiland pas geslaagd als je een nacht gevuld met zwoele flamencodans hebt meegemaakt. Dit wordt een onvergetelijke ervaring.

dag
04

Cordoba, laatste halte in Andalusië

We nemen afscheid van Granada, werpen een laatste blik op de stad en zetten onze tocht verder. Volgende stop: Córdoba. We nemen de tijd om deze prachtige stad al wandelend te verkennen. Hierbij werpen we ook een blik op de verborgen schatten nl. de patio’s met hun gekleurde tegeltjes en bloeiende planten.

Tegen de avond gaan we naar de Puente Romano, waar we bij zonsondergang getrakteerd worden op een ongelooflijk uitzicht over de stad.

dag
05

Moorse tijden

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad is de Mezquita, de kathedraal van Córdoba. De naam ‘Mezquita’, Spaans voor moskee, geeft aan wat de vorige functie van dit indrukwekkende gebouw was. Daarnaast bezoeken we ook de versterkte vesting van El Alcazar. Meer dan 300 jaar lang was dit het bolwerk van de inquisitie.

We sluiten de avond af met een verkwikkende wasbeurt in een Moors badhuis of met een terrasje. 

dag
06

op naar Afrika, een andere wereld

Om het Afrikaanse continent te bereiken, doorklieven we de krachtige golven van de Straat van Gibraltar. Van Ceuta, een enclave en autonome stad van Spanje in Afrika, trekken we naar Chefchaouen, de blauwe stad. Hier genieten we van onze eerste avondmaaltijd in Marokko: een heerlijke tajine met muntthee.

dag
07

blauwe stad

In de voormiddag verkennen we Chefchaouen, een van de meest schilderachtige dorpen van Marokko in het Rifgebergte. Volgens sommigen is het zelfs de mooiste stad uit het hele land. Een gids neemt ons mee op stap door het oude stadsgedeelte en vertelt ons meer over de lokale geschiedenis en cultuur. Uiteraard bezoeken we ook de kashba, een van de vele trekpleisters van de stad.

In de namiddag nemen we de tijd om een wandeling in de omgeving te maken.

dag
08
09

het Athene van Afrika

Volgende stop op ons programma : Fès.

De koninklijke stad Fès is de oudste middeleeuwse islamstad en herbergt wellicht de best bewaarde medina of historische stadskern van Marokko. Fès wordt beschouwd als de culturele en religieuze hoofdstad van het land.

We laten ons eerst rondleiden door een plaatselijke gids. Daarna hebben we voldoende tijd om ons te verliezen in de soeks om op die manier de schoonheid ervan te ontdekken.

dag
10

warme ontvangst

Volgende halte is de vroegere Sjerifijnse hoofdstad Meknès, die we betreden via de imposante stadspoorten. Meknès staat bekend om zijn verfijnd ambachtswerk. We bezoeken het mausoleum van Moulay Ismaïl en krijgen hier, in tegenstelling tot bij de meeste andere moskeeën, wel toegang.

dag
11

heilige stad

Vanuit Meknès maken we ook een uitstap naar Moulay-Idriss. Deze heilige stad ligt 22 km van Meknès en is prachtig gelegen midden in de natuur. We klimmen door de straatjes naar boven, tot de top van de heuvel en genieten van het mooi uitzicht op de stad. 

Bij voldoende interesse trekken we nog verder naar Volubilis dat slechts op 5 km van Moulay-Idriss ligt. De ruïnes van deze antieke Romeinse stad zijn de belangrijkste van Marokko.

’s Avonds keren we terug naar Meknès waar de straten wachten op verdere verkenning.

dag
12

zoals koningen

Vandaag nemen we de bus naar het zuiden. Voor onze tocht door de Midden-Atlas volgen we de oude handelsroute ‘Trek es Sultan’ of ‘koninklijke weg’ tot in Tinerhir.

dag
13

door de Gorge du Todra

Tinerhir wordt de uitvalsbasis voor onze tocht door de prachtige kloof van Todra. Die splijt de uitlopers van het Atlasgebergte in tweeën. Sommige grotten in dit imponerende bergmassief huisvesten hele Berberfamilies.

dag
14

de palmeraies van Tinerhir

Vandaag verkennen we de palmbossen in de omgeving van Tinerhir. De paden zijn goed te volgen. Onderweg komen we de meest pittoreske dorpjes tegen.

dag
15

de moeite meer dan waard

Op de route van Tinerhir naar Marrakech maken we een kleine omweg om de majestueuze kashba van Aït Benhaddou te bezoeken. In dit Moorse fort herbeleef je de magie en grootsheid van de oude Arabische koninkrijken. 

dag
16

onderweg

Van Aid Benhaddou reizen we door naar Asni, het vertrekpunt van onze tweedaagse trekking door de Hoge Atlas.

dag
17
18

ontzag en bewondering tijdens tweedaagse trekking

Tijdens deze trekking worden we voortdurend verwend met een adembenemend vergezicht. De grootse natuurpracht is werkelijk impressionant. Dankzij de gids kunnen we volop genieten van de tocht, en hoeven we niet met de juiste route bezig te zijn. Zelfs niet met onze rugzakken, want die worden door ezels gedragen.

Vervolgens zetten we koers naar Marrakech.

dag
19
20

uitblazen in Marrakech

Terug naar het stadsleven. En wat voor één! Marrakech is waarschijnlijk de grootste stad van Zuid-Marokko. Het is een toevluchtsoord voor allerhande handelaars en ambachtslieden. 

Nog heel even kuieren door de smalle straatjes van de soeks, tussen de talloze fakirs en waarzegsters. Nog één keer proeven van zoete muntthee op een gezellig terrasje. Nog een laatste blik van bewondering voor al die feeërieke gebouwen. En, last but not least, nog een laatste maal ons hart verwarmen aan de openhartige Berberbevolking.

dag
21

opstaan!

We ontwaken uit de fabelachtige droom van de Moorse magie. Aan alle exotische en avontuurlijke tochten komt een eind, ook aan de onze. Vandaag vliegen we terug naar huis, waar we deze kleurrijke reis gelukkig nog lang herbeleven in verhalen en dromen.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Granada / Marrakech-Brussel
 • luchthaventaksen
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • overtocht Spanje-Marokko
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (guesthouse,hostel)
 • toegang Alhambra
 • plaatselijke gids in Chefchaouen, Fès en Tinerhir
 • Atlastrekking (2 d. op basis van vol pension, incl. gids, kok en ezels)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actieve vakantie met (stads)wandelingen van 4 tot 6 u., 2-daagse trektocht door het Atlasgebergte

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 43 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)

Onze voorwaarden