Meerdaagse trektochten door het regenwoud, ecotoerisme, culinaire verwennerij en exotische stranden. Deze rondreis door Sao Tomé is een unieke belevenis.

Voor de westkust van Afrika, in de Golf van Guinee, ligt het exotische eiland Sao Tomé. Paradijselijke stranden, hemelsblauw water, dichtbegroeide tropische wouden en heerlijke verse vis maken er een absolute droombestemming van. Veel toeristen zie je op dit ‘vergeten eiland’ niet, maar de authentieke Afrikaanse cultuur en de ongerepte natuur zijn voor ons twee uitgesproken pluspunten.

Puur ecotoerisme 

De archipel bestaat uit zes bergachtige en vulkanische eilanden, waarvan Sao Tomé het grootste is. Op onze rondreis zullen we deze parel verkennen. We bezoeken koloniale cacao- en koffieplantages, lokale markten en dorpjes, en wandelen door het regenwoud. Twee stevige trektochten door moeilijk begaanbaar terrein leiden ons langs de top van de Pico Sao Tomé en de westkust van het eiland. Uitrusten doen we in typische guesthouses, oude plantagehuizen, tenten en onder de blote sterrenhemel.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

acclimatiseren in Lissabon

We vliegen eerst naar Lissabon, één van de zonnigste steden van Europa. Hier verkennen we het historische centrum en leren we al enkele woordjes Portugees. De volgende dag vliegen we door naar Sao Tomé, vlak op de evenaar. 

dag
02
03

op verkenning in Sao Tomé-stad

Na ons ontbijt bezoeken we voor de eerste keer de stad. Het eiland was voor de komst van de Portugezen onbewoond en werd pas onafhankelijk in 1975, dus je ziet overal vervallen en gerestaureerde koloniale gebouwen. We lopen ook binnen in de oudste kathedraal van sub-Saharisch Afrika. Daarnaast wandelen we langs het Nationaal Museum en de kleurrijke Mercado Grande, waar kraampjes uitpuilen met groenten en fruit. Limoenen, tomaten, kruiden, look, chili en tal van andere etenswaren doen ons al watertanden. 

Sao Tomé – in vele reisgidsen omschreven als het chocolade-eiland – was vroeger de grootste cacaoproducent ter wereld en beweert nu nog de beste chocolade te maken. Dat vraagt om een test! We brengen een bezoek aan de Claudio Corallo-chocoladefabriek en laten onze smaakpapillen de vrije loop. 

’s Avonds zoeken we een gezellig restaurant en een leuke cocktailbar op. Wie in de stemming is, kan zich uitleven op de dansvloer van een van de lokale discoteca’s.

dag
04
05

bergbeklimmen

We verlaten de stad en rijden naar Bom Sucesso, waar onze eerste trektocht begint. Vandaag klimmen we op en over de Pico Calvário (1595 meter) en de Morro Pinheiro (1606 meter). Halfweg pauzeren we in Estaçao Sousa en genieten van een picknick. Na nog eens 4 uur klimmen, overnachten we op het plateau van Mesa (1870 meter).

De tweede dag, bij het ochtendgloren, overbruggen we het laatste stuk naar de top van de Pico Sao Tomé. Als we voor het opkomen van de wolken boven raken, krijgen we hier een spectaculair uitzicht over het hele eiland. Daarna dalen we gedurende 6 uur af aan de andere kant van de berg, richting westkust. Daar wacht een auto ons op in Ponta Figo. Als we tijd hebben, nemen we een duik in het water bij Praia das Conchas of Lago Azul.

Op het einde van de dag bereiken we Mucumbli Lodge, vlak bij Neves. 

dag
06
08

strand, plantages en fietsen

Genoeg gestapt, tijd voor een snipperdag. We genieten van de stilte op het strand en laten onze spieren rusten. We dromen weg in de hangmatten, proeven van het lekkere eten en snorkelen langs de kustlijn.

Daarna trekken we het binnenland in, waar we kennismaken met het plantageleven in Roça Ponta Figo. In deze buurt huren we fietsen en trekken eropuit. Op dag 8 schakelen we weer over op onze wandelschoenen. Mogelijkheden in overvloed. Een welverdiende picknick geeft ons de nodige energie. 

dag
09
11

driedaagse trektocht naar het zuiden

Vanuit Neves rijden we naar Ponta Furada, waar onze hike begint. Langs de oude spoorrails, te midden van de cacaoplantages, zetten we koers richting Roça Blinda. Via de kust komen we even later aan in Juliana de Sousa, het begin van het Obo-natuurreservaat. Dit is ecotoerisme op zijn best, de biodiversiteit in het park is wereldwijd bekend. Na een dag stappen (22 kilometer) slaan we onze tenten op voor een nacht in het magische regenwoud.

Wanneer de zon haar eerste stralen op ons afvuurt, trekken we via Morro naar de baai van Sao Miguel. Tijdens het afdalen genieten we van een prachtig uitzicht over de groene eilandjes die in de helderblauwe zee opduiken. Daarna gaan we via enkele rivieren – natte voeten verzekerd – naar Sao Antonio Mussacavú, de thuisplaats van de Sao Tomé-ibis die met uitsterven bedreigd is. Met wat geluk spotten we een van deze sierlijke vogels. Na een lange dag (18 kilometer), kamperen we bij de ruïnes van een oude plantage. 

Op onze laatste trekdag (18 kilometer) krijgen we al snel de Pico Cão Pequeno in ons vizier. Deze basalten monoliet met een hoogte van 390 meter is de kleine broer van de bekend Pico Cão Grande aan de oostkust. Eens we de Portinho-rivier over zijn, komen we aan bij de ruïnes van Roça Santa Josefina. Dan is het nog even wandelen naar Jalé, het mooiste strand in het zuiden van Sao Tomé. Bovendien is dit de broedplaats van de reuzezeeschildpadden. Schoenen uit en tijd om te ontspannen!

dag
12

energie tanken

Vandaag staat volledig in het teken van platte rust. Strand, zand, zee!

dag
13
15

naar en in Obo National Park

We vervolgen onze weg langs de oostkust en gaan op zoek naar een omgebouwde boerderij in Santa Cruz. Na een welverdiende nachtrust leren we er de lokale keuken kennen in een kookworkshop. Intussen nemen we de tijd om ons voor te bereiden op het grootste natuurpark van Sao Tomé.

Een gids neemt ons de volgende dag mee naar het Obo National Park. Mangroves, savanne, dicht regenwoud en rotskusten, dit park heeft het allemaal. Apen en roodstaartpapegaaien zijn slechts enkele van de diersoorten die hier de bezoekers groeten.

dag
16
17

tot ziens!

We rijden terug naar Sao Tomé-stad voor onze terugvlucht naar België. Dit stukje paradijs vergeten we nooit meer.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Sao Tomé (h/t)
 • alle overnachtingen (guesthouse, kamperen tijdens de trekkings)
 • alle transport ter plaatse (shared taxi’s)
 • activiteiten en toegangsgelden volgens programma: toegang Claudio Corallo chocoladefabriek, tweedaagse begeleide tocht naar Pico de Sao Tomé, begeleide fietsdag, driedaagse begeleide Volta à Ilha hike, kookworkshop, begeleide dagtrip naar Obo NP, bezoek Roça Ponta Figo, bezoek Agustino Neto
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • aanvraagkost visum
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • kostprijs visum
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 260
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Een tweedaagse en een driedaagse trektocht, een dag fietsen, dagwandelingen, het klimaat kan deze reis wel zwaarder maken.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 62 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum verplicht
 • inenting gele koorts verplicht

Onze voorwaarden