In Oost-Afrika, net onder de evenaar, liggen Tanzania en de archipel van Zanzibar. Nergens anders is het landschap zo verscheiden. En ook cultureel is deze streek een smeltkroes: Swahili-koninkrijken, Arabische handelaars, Europese kolonialen, minaretten en christelijke kerken, moderne hoogbouw en oude kasseisteegjes.

Trekken door de Usumbara Mountains

Na een eerste onderdompeling in Dar es Salaam reizen we naar het koloniale kuststadje Bagamoyo. Een reis met bus en bush-taxi brengt ons naar Lushoto. Van hieruit maken we een driedaagse trektocht door de Usumbara Mountains: een groene streek van plantages en pittoreske dorpjes. We genieten van de gastvrijheid van de bewoners: de Sambaa, de Kilindi, de Zigua en de Mbugu. 

Wildlife in Serengeti

Onderweg naar Arusha heb je een adembenemend zicht op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Vanuit Arusha maken we ons klaar met kampeermateriaal om 3 prachtige nationale parken te bezoeken: Serengeti NP, de Ngorongoro-krater en het Tarangire NP. Meer dan 3 miljoen grote zoogdieren trekken hier over de vlaktes tijdens hun jaarlijkse migratie.

Vanuit Moshi proeven we van koffie die op de hellingen rond de Kilimanjaro gekweekt wordt.

De specerijen van Zanzibar

Na 2 weken natuur nemen we de bus terug naar Dar es Salaam. 35 km lang is daarna onze overtocht naar het tropische Zanzibar. We kuieren er door de straatjes van Stone Town, snuiven de geur op van vers verhandelde kruiden en specerijen, en we genieten van het uitzicht over de Indische Oceaan.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

de heenreis

In Zaventem stappen we op het vliegtuig. De bestemming? Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. 

dag
02

de Afrika-ontmoeting

We komen rond de middag aan in Dar es Salaam en misschien proeven we onze eerste ugali (tot bolletjes gerold maïsmeel - een Tanzaniaanse klassieker). 

Daarna nemen we de bus naar Bagamoyo, een klein havenstadje op 70 km ten noorden van Dar es Salaam. We verblijven er in een guesthouse waar we uitrusten en genieten van de Afrikaanse sfeer. 

dag
03

ontdekking van Bagamoyo

Je krijgt de tijd om uit te slapen en rustig te ontbijten. Daarna ontdekken we Bagamoyo ten top. 

De ongeplaveide straatjes zijn rustig, kinderen spelen in het rond en de oude Duitse gebouwen herinneren aan koloniale grootsheid. De haven, waar de dhows worden geladen, doen ons terugkeren naar de 19de eeuw. Toen was deze stad één van de belangrijkste handelsplaatsen aan de Oost-Afrikaanse kust; het was de eindbestemming van de karavanen die vanuit het binnenland (Lake Tanganyika) kwamen. Slaven, ivoor en zout werden hier aan wal gebracht. Bestemming: Zanzibar en verder oostwaarts gelegen gebieden. 

We kuieren langs Ocean Road: de vismarkt, de bootbouwers, de oude Duitse school, de vroegere douane. We nemen de tijd om met de mensen te praten, iets te drinken, en onze ogen de kost te geven. 

dag
04

Onderweg

Vandaag doorkruisen we het land tijdens onze verplaatsing naar het noorden. Zo komen we in Lushoto, een groen stadje op 1200 m hoogte, omringd door naaldbossen en eucalyptusbomen. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de trektocht door de Usumbara Mountains. 

We overnachten er in een guesthouse.

dag
05

adembenemende zichten

De benen zijn wat stram? Geen nood: we maken ze terug los tijdens een dagwandeling vanuit Lushoto naar het Irente-uitzichtpunt. Van hieruit hebben we een adembenemend uitzicht op de Masai-vlakte en de omliggende heuvels. 

In de tuin van de Irente Farm kunnen we heerlijk picknicken.

dag
06
08

driedaagse trektocht

We beginnen aan onze driedaagse trektocht met gids. Paadjes leiden ons door dorpen, langs bananenplantages en graanvelden. 

We overnachten in lokale guesthouses, bij de bewoners thuis of we kamperen in tenten.

dag
09

reis naar Arusha

Vanuit Lushoto reizen we per bus naar Arusha: een reis die 6 uur duurt, vermoedelijk. Want in Tanzania is reizen altijd een avontuur. De toestand van de wegen en de staat van de bussen zijn nogal variabel, waardoor je soms langer onderweg bent dan gepland. 

We overnachten in een guesthouse in Arusha.

dag
10

Tarangire Nationaal Park ontsluierd

We overnachten aan de poort van het Tarangire NP, we zijn er dus vroeg bij voor een dagje game drive. We komen er misschien leeuwen, nijlpaarden, olifanten, zebra’s, buffels, giraffen, bavianen, wrattenzwijnen of allerlei apensoorten tegen. Wie herkent een van de 350 soorten vogels die hier leven?

dag
11

bezoek aan uniek ecosysteem

De ochtendstond heeft goud in de mond! Na een heel vroeg ontbijt vertrekken we rond 6 u naar het Serengeti Nationaal Park. Lunchen doen we onderweg. 

In 1978 werd het park uitgeroepen tot World Heritage Site van UNESCO, en tot International Biosphere Reserve in 1981. Eindeloze grasvlakten worden er afgewisseld met schaarse schaduwstukjes onder de acaciabomen. Daartussen kan je grote families olifanten, giraffen, antilopen, apen, en heel wat andere Afrikaanse zoogdieren ontdekken.

De combinatie van Serengeti, Ngorongoro, Masai Mara (Kenia) en 4 kleinere parken vormt een ecosysteem waar meer dan 3 miljoen dieren samenleven. Hier vindt een keer per jaar de grootste dierenmigratie ter wereld plaats. 

We overnachten op een campsite middenin de Serengeti.

dag
12

de Ngorongoro-krater gepeild...

We ontwaken om 6 u voor een tour door de Serengeti. Een kleine drie uur later wacht het ontbijt op de camping. 

Daarna vertrekken we naar de rand van de Ngorongoro-krater. Die ligt 2.286 m boven zeeniveau, 610 m lager rust de bodem. De Ngorongoro-krater heeft een oppervlakte van 265 km² en een doorsnede van 16 op 19 km. Van op de kraterwand krijg je een fenomenaal zicht op de diepte. 

dag
13

... en bezocht

Na het ontbijt dalen we af in de krater. De ‘big five’ staan ons op te wachten: de neushoorn, de leeuw, de luipaard, de buffel en de olifant. Ook de zebra, het nijlpaard, de hyena en het wildebeest ontbreken niet. In de krater ligt Lake Migadi, dat horden roze flamingo’s aantrekt. Net zoals een massa nijlpaarden, die overdag half onder water drijven.

We reizen terug naar Arusha en overnachten in ons vertrouwde guesthouse.

dag
14
15

naar Moshi

Moshi is de hoofdstad van de dichtbevolkte Kilimanjaro-regio en bovendien het centrum van de koffie van Tanzania. Een bezoek aan een koffieboerderij mag dus zeker niet ontbreken.

dag
16
17

terug naar Dar es Salaam

Heel vroeg ’s morgens nemen we de bus terug naar Dar es Salaam. We overnachten in Dar es Salaam en brengen een bezoek aan de vele marktjes in deze Afrikaanse stad met zijn gezellige drukte. 

Een begeleide fietstour leert ons alles over het leven in deze Afrikaanse grootstad.

dag
18
21

welkom in Zanzibar!

We nemen de ferry die ons overzet naar Zanzibar. Welkom in Stone Town, het culturele en historische hart van Zanzibar én de meest sfeervolle stad van subsahara-Afrika. In 2000 werd Stone Town door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. Na de onafhankelijkheid van Tanzania is de stad vrijwel helemaal intact gebleven. Ze geeft een prachtig beeld van de vroegere Swahili-handelsposten langs de Oost-Afrikaanse kusten.

Stone Town is opgetrokken uit contrasten: hydrofoils varen naast traditionele dhows, internetcafés zijn gehuisvest in afbrokkelende historische gebouwen, vrouwen in kleurige boubou’s verkopen hun waren via gsm, ezelskarren staan in de file achter luidruchtige brommertjes. 

De bewoners zelf zijn al even divers. In de kleine draaiende steegjes - die doen denken aan de Maghreb en het Arabisch schiereiland - kom je Indiërs, Afrikanen, Arabieren en Europeanen tegen. Wij genieten er van de sfeer, van de lawaaierige drukte, van het uitzicht over de oceaan en van de gezellige terrassen.

De Dhow-haven, de vismarkt, het oud dispensarium, het Palace Museum, het House of Wonders. Er is voor elk wat wils. 

We laten de stad ook achter ons en gaan op zoek naar het mooiste strand. Keuze in overvloed! Zwemmen, snorkelen, zonnen, wandelen, … meer moet dat niet zijn. 

We slapen in een guesthouse aan de kust.

dag
22
23

afscheid van Afrika

We vertrekken naar de luchthaven van Zanzibar, waar we het prachtige eiland langzaam onder ons zullen zien verdwijnen. Nog voor je thuis bent, zal je beseffen dat je je hart verloren hebt aan het Afrikaanse continent!

We komen vroeg in de ochtend aan in Brussel.

Leeftijd
18 tot 24 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Dar es Salaam / Zanzibar-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouse en tent tijdens trekking en safari)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • boottocht rond Bagamoyo
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • kostprijs visum
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

3-daagse trekking (bagage wordt vervoerd), 1 dag fietsen; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum verplicht
 • inenting gele koorts verplicht
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden