Een bestemming leer je pas echt goed kennen door je open te stellen voor de lokale keuken. De culturen van Tel Aviv, Jeruzalem en Bethlehem – algemeen beschouwd als beladen steden – worden op die manier meteen veel toegankelijker.

Paradijs voor foodies

Het mag duidelijk zijn: als je lekker eten maar bijzaak vindt, is deze groepsreis niets voor jou. Begin je daarentegen al te watertanden bij de gedachte aan gezellige restaurants en lekkernijen als hummus en bloemkool met dadelhoning? Roer je bovendien zelf graag in de potten en wil je niets liever dan zelf de perfecte shoarma maken? Niet langer twijfelen, dit wordt de reis van je leven!

Ook stevige voeding voor je brein 

Uiteraard zijn we niet blind voor de historiek en verschillen in deze regio.
We ontmoeten de lokale bevolking en gaan de dialoog graag aan als ze daarvoor open staan. 

Reizen naar Israël

Reizen naar bestemmingen waar de mensenrechten worden geschonden en minderheden vervolgd – onder meer de VS/Mexicaanse grens, Turkije/Koerdistan, China/Tibet – ligt erg gevoelig. Ook in het geval van Israël rijst telkens de vraag of het politiek correct is om ernaar toe te trekken. Het is inderdaad moeilijk om politiek en toerisme los te koppelen in Israël. De grenzen en de bezette gebieden liggen in het hart van het conflict en reizen betekent grenzen oversteken.  Toch zijn we er binnen KrisKras van overtuigd dat elke reis, als die correct verloopt, een positief verhaal kan/moet zijn dat kan helpen om de bewustwording over mensenrechten te stimuleren. Bovendien wordt mee in het levensonderhoud voorzien van mensen die mogelijk door het conflict hebben geleden.  Enkel door ter plaatse te praten met leden van alle betrokken partijen krijgen we het hele verhaal in perspectief. KrisKras wil jongeren de kans geven om zelf die dialoog aan te gaan. We werken alleen met lokale organisaties en laten de bewoners van de steden aan het woord. Zo krijgen we een veel genuanceerder beeld van die decennia van vernieling en onderdrukking in de bezette gebieden en in Israël. Door een reis naar Tel Aviv, Jeruzalem en Bethlehem aan te bieden neemt KrisKras geen politiek standpunt in. We willen jongeren de mogelijkheid geven om hierover zelf hun mening te vormen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

proeven van Tel Aviv

 

Na een rechtstreekse nachtvlucht arriveren we in de hoofdstad van Israël, Tel Aviv. We installeren ons in het guesthouse en proberen nog wat te slapen, om dan met grote honger wakker te worden!

We hoeven niet vroeg op te staan, want we kiezen voor een brunch in Benedict, de ultieme ontbijtplek van de stad. Stevige koffie, heerlijke thee en de meest zalige gerechten als shakshuka, labneh met za’atar en bagels geven ons alle energie voor onze eerste stadsverkenning. We slenteren langs de Rothschildboulevard, genieten van de indrukwekkende Bauhaus-architectuur, de gezellige Neve Tzedek-wijk, noem maar op.

’s Avonds schuiven we onze voeten onder tafel in het gezellige Bicicletta, een van de beste restaurants in Tel Aviv. We bestellen er alle kleine gerechten op de kaart. Denk aan auberginefrietjes, bloemkool met dadelhoning en heerlijke cocktails … Komt het water je ook al in de mond?

dag
03

culinaire verwennerij in de verschillende stadswijken

Vandaag ontbijten we iets minder rijkelijk maar wel op een terras aan een van de vele gezellige kiosken in de stad. We smeren de kuiten in voor een gegidste wandeling die start aan de haven van Jaffa en trekt door verschillende wijken. Door een lens gericht op eten leren we alles over de culinaire geschiedenis van Israël. We proeven ongeveer tien verschillende delicatessen, van de beste hummus tot moderne gastronomie. Zo ontdekken we de buurt van markten Jaffa Flea en Carmel, van Neve Tzedek en de Jemenitische wijk. Breng je grote honger mee!

In de namiddag springen we op een van de stadsfietsen en rijden we de dijk af. We kunnen af en toe iets bezoeken of pauzeren op het strand dat ons het meest aantrekt. Een aperitief in een van de strandbars sluit deze smakelijke dag af.

dag
04

mystiek in Jeruzalem

De bus brengt ons in een uurtje naar Jeruzalem, een heilige stad voor de moslims, christenen en joden. In de steegjes van de oude stad lopen pelgrims van de drie godsdiensten om eer te brengen aan hun respectievelijke monumenten. We dompelen ons onder in de mystieke sfeer, verdwalen in de joodse wijk en schuiven aan voor een bezoek aan de Tempelberg.

Niet alleen onze spirituele honger wordt gestild, we proeven ook de heerlijke hummus van Abu Shukhri en vergapen ons aan de reuzeolijven en bergen halva op de markt Mahane Yehuda. We trekken de hele dag uit om de highlights van deze stad te leren kennen.

’s Avonds reizen we verder naar de Westbank, naar Bethlehem. We logeren er in een kunstwerk van de wereldbefaamde kunstenaar Banksy.

dag
05

op tour in Bethlehem

Na een deugddoend ontbijt staan we helemaal paraat voor een verkenning van Bethlehem. We leren de Palestijnen kennen door een tour met de fantastische Arabische keuken in de hoofdrol: de beste theemaster van de stad, het heerlijke streetfood, het mierzoete en o zo lekkere kanafeh … onze zintuigen worden in de watten gelegd!

Ook vanavond overnachten we in Bethlehem.

dag
06

op tour en samen het nieuwe jaar in

Op het programma vandaag: de tour van The Walled Off Hotel. In de namiddag reizen we terug naar Tel Aviv en maken ons klaar voor het eindejaarsfeest. We vieren, eten en drinken samen met de lokale feestende jongeren.

dag
07

de geheime kneepjes aan het fornuis

Geen beter begin van het nieuwe jaar: een Shuk and Cook op de markt van Tel Aviv en een kookworkshop. We starten op de Carmelmarkt tussen de kruidenkraampjes en de verse groenten en fruit. Met onze inkopen keren we terug naar de keukenstudio. We leren de beste hummus maken, shoarma, een heerlijk dessert … Dat wordt genieten voor het thuisfront later!

dag
08

tijd voor cultuur

Na al dat lekkers serveren we vandaag een stevige portie cultuur in het bejubelde Tel Aviv Museum of Art.

dag
09

van brunch naar Brussel

We brunchen aan het strand, onze bagage hebben we al mee. Dan kunnen we het vertrek niet meer uitstellen en we nemen een taxi naar de luchthaven. ’s Avonds landen we in Brussel. Nog een laatste hummus delen?

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel-Tel Aviv (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle overnachtingen (jeugdherberg)
 • food tour in Tel Aviv
 • huur fietsen Tel Aviv
 • culinaire tour in Bethlehem
 • excursie naar Palestina
 • kookworkshop in Tel Aviv
 • 2 x brunch en 1x avondmaal in TLV
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 200
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad
Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 34 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • Reizen naar bestemmingen waar de mensenrechten worden geschonden en minderheden vervolgd – onder meer de VS/Mexicaanse grens, Turkije/Koerdistan, China/Tibet – ligt erg gevoelig. Ook in het geval van Israël rijst telkens de vraag of het politiek correct is om ernaar toe te trekken. Het is inderdaad moeilijk om politiek en toerisme los te koppelen in Israël. De grenzen en de bezette gebieden liggen in het hart van het conflict en reizen betekent grenzen oversteken. Toch zijn we er binnen KrisKras van overtuigd dat elke reis, als die correct verloopt, een positief verhaal kan/moet zijn dat kan helpen om de bewustwording over mensenrechten te stimuleren. Bovendien wordt mee in het levensonderhoud voorzien van mensen die mogelijk door het conflict hebben geleden. Enkel door ter plaatse te praten met leden van alle betrokken partijen krijgen we het hele verhaal in perspectief. KrisKras wil jongeren de kans geven om zelf die dialoog aan te gaan. We werken alleen met lokale organisaties en laten de bewoners van de steden aan het woord. Zo krijgen we een veel genuanceerder beeld van die decennia van vernieling en onderdrukking in de bezette gebieden en in Israël. Door een reis naar Tel Aviv, Jeruzalem en Bethlehem aan te bieden neemt KrisKras geen politiek standpunt in. We willen jongeren de mogelijkheid geven om hierover zelf hun mening te vormen.
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden