Tijdens dit avontuur bezoeken we zowel het vasteland Maleisië als de tropische regenwouden van het overzeese Maleisische grondgebied in Borneo.

Badend in tropische temperaturen word je ondergedompeld in wilde plantengroei, zeldzame diersoorten en onbekende fruitsoorten. We zien onder meer de rafflesia, ’s werelds grootste bloem, en vleesetende planten. Borneo kent een enorme biodiversiteit. Maar dat ook hier alertheid nodig is, ondervinden we tijdens een bezoek aan een orang-oetang-rehabilitatieproject.

Tijdens deze trip door jungle, groene heuvels en theeplantages ontmoet je een heterogene mix van bevolkingsgroepen zoals de Malay, de Chinezen en de Indiërs. We pauzeren enkele dagen op een bekoorlijk ‘bounty-eiland’. Zonnen op maagdelijk witte stranden, snorkelen boven een wonderlijke onderwaterwereld van kleurrijke koraalriffen, duizenden exotische vissen en reuzenschildpadden, ... Zalig!

We verplaatsen ons met lokale transportmiddelen: van een luxueuze aircobus door het broeierige Kuala Lumpur tot een trein dwars door de tropische jungle . We slapen in eenvoudige guesthouses en parkchalets.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

eerste indruk

We vliegen naar Kuching, een stad in het Maleisische deel van Borneo Maleisië bestaat namelijk uit twee delen: het bekendere westelijke gedeelte ligt in de zuidoostelijke punt van het Aziatische vasteland en wordt ook wel ‘Peninsular Malaysia’ genoemd. Het oostelijk deel van Maleisië maakt deel uit van het eiland Borneo.

dag
03

Kuching

We bekomen van onze lange vlucht in Kuching en krijgen een eerste impressie van Borneo. Kuierend langs de lokale markten, tempels en promenades snuiven we er de sfeer op.

dag
04

in het groen

We laten ons opslokken door de groene magie van het tropisch regenwoud in Gunung Gading National Park. De biodiversiteit van het regenwoud in Borneo is verbazingwekkend. Zwetend banen we ons een weg door de weelderige plantengroei op zoek naar de rafflesia, ’s werelds grootste bloem. We overnachten in een parkchalet en worden in slaap gewiegd door de nachtelijke junglegeluiden.

dag
05

kleurrijke pracht

Slechts 20 kilometer ten westen van Kuching ligt het Kubah National Park dat 2230 hectare groot is. We maken een deugddoend zwemmetje bij één van de zeven watervallen. Misschien spotten we in de bomen één van de neushoornvogels, de nationale trots van Sarawak. Aansluitend overnachten we in het park.

dag
06

lokale cultuur

We keren terug richting uitvalsbasis in Kuching en bezoeken onderweg Sarawak Cultural Village. Dat is een soort levend museum waar je voorbeelden vindt van verschillende bouwstijlen en culturele gebruiken van de inheemse bevolking. Je kan er eveneens het blaaspijpschieten uitproberen.

dag
07

de biotoop van de orang-oetang

Vandaag staat een bezoek aan een orang-oetang-rehabilitatieproject op het programma. De orang-oetang leeft enkel nog in Borneo en Sumatra en is met uitsterven bedreigd. Deze projecten willen gevangen genomen orang-oetangs opnieuw de vaardigheden aanleren om in het wild te leven. Om de vrijgelaten orang-oetangs een duwtje in de rug te geven, worden ze nog tweemaal per dag gevoed. Hiervan zijn wij getuige en we amuseren ons met hun grappige apenstreken. 

Daarna bezoeken we een longhouse - een gebouw, maar ook een manier van leven – in Kampung Annah Rais of Kampung Benuk.

dag
08
09

wie spot wat?

Het Bako National Park bij de zee, met tropische zandbaaien en verlaten stranden, is een absolute topper. Op een kleine oppervlakte vind je hier immers een enorme diversiteit aan tropische plantengroei: maar liefst zeven verschillende vegetatietypes, gaande van mangrovewoud over regenwoud tot hitteplateaus met vleesetende planten. Maar de spectaculaire hoofdrol is hier weggelegd voor de wilde dieren. Je kan hier onder meer de guitige proboscis-aap – die enkel nog in Borneo leeft – en vele andere apensoorten, varanen, baardzwijnen, nachtdieren en ettelijke vogel- en insectensoorten gadeslaan. ’s Avonds maken we een wandeling onder begeleiding en leren we een “andere” jungle kennen. 

De tweede dag maken we een wandeling door het mangrovebos waar we bij laagtij heel dicht bij de proboscisapen en de andere apensoorten kunnen komen. 

dag
10

luieren in Kuching

Na onze terugkeer van het Bako National Park, genieten we van een vrije namiddag in het onderhand vertrouwde Kuching. Een laatste kans om nog een souvenir uit Borneo uit te zoeken, want morgen verlaten we dit eiland. 

dag
11
12

naar het andere Maleisië

We vliegen van Kuching naar Kuala Lumpur. Aangekomen in West-Maleisië houden we de drukke hoofdstad nog even in reserve. We nemen de expresstrein en reizen onmiddellijk door naar Georgetown. 

Deze stad wordt gekenmerkt door koloniale bouwstijlen en is in 2008 erkend door UNESCO als wererlderfgoed. Maar Georgetown staat ook bekend voor z’n streetfood en dit testen we zeker eens  uit! 

dag
13

my cup of tea

We reizen verder naar de hoger gelegen en koelere Cameron Highlands. Een welkome afwisseling na de stomende temperaturen.

Naast de uitgestrekte theeplantages, waar het productieproces van thee van a tot z wordt uitgelegd. ’s Avonds genieten we van een drankje bij een gezellig kampvuur. 

dag
14
17

waan je in een Bounty-reclame

We reizen verder naar de Perhentianeilanden: ware droomeilanden met hagelwitte stranden, turkooizen zeewater en wuivende palmbomen. Met een zichtbaarheid tot 20 meter (!) diep, bieden de koraalriffen rond de eilanden ongekende snorkelmogelijkheden. Het lijkt wel een aquarium vol gekleurde tropische vissen, levend koraal, ongevaarlijke haaien en reuzenschildpadden. Een buitengewone ervaring in de onderwaterwereld! Verder kan je er lekker luieren en genieten van heerlijke, kraakverse vis. Na enkele dagen in dit paradijs wil je er voorgoed blijven!

dag
18
20

traditie troef

We rijden door naar Kota Bharu, een stadje aan de oostkust. In dit tijdloze gebied zijn traditionele levensstijlen de regel. Tot voor kort was deze kust afgesneden van de rest van het land door het bergachtige binnenland. De oostkust ondervond minder de gevolgen van het kolonialisme. Hier ligt het centrum van de Maleisische kunst en kunstnijverheid. Een excursie biedt ons de mogelijkheid om een aantal artisanale ambachten te ontdekken. Vanuit Kota Bharu nemen de de trein naar Dabong, een dorp in Selantan. 

dag
21

rustig sporen

Helaas, aan alle sprookjes komt een einde. We nemen de trein terug naar de Maleisische hoofdstad.

dag
22
24

gezellige smeltkroes

Zoals in elke metropool, is Kuala Lumpur, bijzonder chaotisch. Enerzijds heerst er in de kosmopolitische hoofdstad, met zijn bevolking van anderhalf miljoen mensen, een hectische drukte.  Anderzijds zie je hier na zonsondergang ook een ander Azië, wanneer de jachtige, vaak westers aandoende atmosfeer wegebt. De verschillende moskeeën, tempels en koloniale gebouwen in de stad worden dan sprookjesachtig verlicht en de straten en pleinen vullen zich met venters en hun mobiele keukentjes. De lokale bevolking komt op deze ontmoetingsplaatsen samen om te eten en om nieuwtjes uit te wisselen. Chinezen, Indiërs en Malay, elk met hun eigen religie en gebruiken, leven er vredig naast elkaar.

Samen met een gids trekken we per fiets de stad in op zoek naar onbekende steegjes en plaatsen.

Op één van de vele marktjes vind je vast nog een leuk souvenir en na een sfeervolle laatste afscheidsavond moeten we morgen terug naar huis. 

dag
25

terug thuis

’s Morgens vroeg nemen we het vliegtuig naar Brussel. Hopelijk kon je enkele uren slapen op het vliegtuig, want je vrienden en familie staan wellicht te popelen om je reisverhalen te horen. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Kuala Lumpur (h/t)
 • binnenlandse vlucht Kuala Lumpur-Kuching (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouses en parkchalets)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • toegang tot alle nationale parken (Gunung Gading, Kubah, Bako en Semanggoh National Park)
 • toegang Long House
 • boottocht en gids Bako
 • excursie vanuit Dabong
 • activiteiten vanuit Tanah Rata
 • boottocht en snorkeltrip Perhentianeilanden
 • begeleide fietstour in Kuala Lumpur
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

dagwandelingen; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 121 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden