In De Panne begint en eindigt deze sportieve fietsvakantie. We trappen door het vlakke kustlandschap, maar ook door heuvelachtig gebied in Frans-Vlaanderen met Cap Blanc Nez als hoogtepunt. Regelmatig staat ons een steile klim te wachten, maar die is altijd het uitzicht meer dan waard.

Uitwaaien in Frankrijk 

We fietsen langs het sympathieke Bergues, dat je misschien herkent uit de film ‘Bienvenu Chez les Chtis’, en luisteren er naar de beiaard van het Belfort. Daarnaast kan je niet weerstaan aan een uitwaaisessie op het strand in het historische Boulogne-sur-Mer. Tot slot wuiven we in Calais de boten uit naar Engeland.

En route!

Uiteraard kiezen we de mooiste landschappen om door te rijden. De afstanden variëren van 50 tot 80 kilometer. Er zijn enkele flinke beklimmingen voorzien, dus – zoals echte coureurs dat zeggen – vergeet je ‘goede benen’ niet! Maar het blijft een vakantie, dus maken we zeker tijd vrij om uit te rusten met een smakelijke picknick, een lekkere maaltijd in een lokale taverne en een ontspannen stadsbezoek.

Praktisch

We overnachten in kleine, lokale bed & breakfasts en in een vakantiehuis. ’s Avonds eten we in lokale restaurantjes of koken we zelf. Voor deze reis moet je je eigen fiets meebrengen, die tiptop in orde is. Absoluut noodzakelijk zijn goede versnellingen en waterdichte fietstassen. En die goede benen, dus!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

De Panne, het begin en het einde van deze trip

In De Panne geven we het startschot van deze sportieve vierdaagse fietstocht. Al na enkele kilometers rijden we Frankrijk in. Rond de middag komen we aan in Bergues, waar de Franse kaskraker ‘Bienvenue Chez les Ch'tis’ is opgenomen. Nu vormt de stad het decor voor onze doortocht en picknick.

Daarna verlaten we de Gravejansroute voor de Noordzeeroute. Vandaag fietsen we ongeveer 60  kilometer. We slapen in een gezellige B&B in een klein typisch Frans dorp. 

Onze fietsen kunnen we veilig op stal zetten. Na een gezelschapsspel kruipen we moe maar voldaan onder de wol.  

dag
02

Naar Boulogne-sur-mer

We volgen de Noordzeeroute tot in Boulogne-sur-mer. Onderweg fietsen we door de landschappen van het Parc Naturel des Caps et Marais d’Opage. Dit regionale park is geen afgesloten natuurpark, maar is wel een beschermd ruraal landschap.

’s Avonds blazen we uit in Boulogne-sur-Mer. Deze stad heeft heel wat te bieden zoals een kathedraal, een château dat omgevormd is tot museum, vestingwallen en een groot oceanarium. De bezoeken zijn optioneel en hangen af van ons aankomstuur. Sowieso is rondslenteren in de smalle straten van Boulogne ook al de moeite.
Slapen doen we in een prachtig 19e eeuws huis vlakbij het oude centrum. 

dag
03

In omgekeerde richting

Na een verfrissende ochtendwandeling op het strand en misschien wel wat geïmproviseerde ochtendyoga, springen we terug op onze fiets. Eerst leidt de kustlijn ons, daarna gaan we door het binnenland weer naar de kust in Cap Blanc Nez. Dit is meteen ook de zwaarste dag van onze trip.

Dan hebben we twee opties, naargelang ons energiepeil. Ofwel fietsen we naar de top van de Cap Blanc Nez. Dat is een erg zware klim, met onder andere vier stevige haarspeldbochten. Deze optie gaat van zeeniveau naar 135 meter hoogte. Dan rijden we richting Calais. We bollen naar beneden via de kustweg, een vrij drukke baan maar met een ontzettend mooi uitzicht. Ofwel bewonderen we Cap Blanc Nez van op het strand en rijden we via rustige baantjes in het binnenland naar Calais.

We slapen in een vakantiehuis in Sangatte. Sangatte is een plaats in het Franse Noorderdepartement bij Calais, aan de Opaalkust. De naam van het dorp is ontleend aan het Nederlandse woord zandgat.

dag
04

Tussen twee waters

De laatste dag trappen we onze laatste kilometers terug naar Belgie. Eindbestemming: De Panne! Deze finalerit beslaat ongeveer 75 kilometer, vooral langs de Noordzeekust. Een vlakke route, maar de kans op tegenwind bestaat. Na vier dagen samen fietsen bereiken we het station van De Panne, waar we afscheid nemen van onze nieuwe vrienden en onze fietsen op de trein naar huis zetten. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (B&B, vakantiehuis)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • treinrit (met fiets) naar ons vertrekpunt De Panne (heen/terug)
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • toegangsgelden
 • fietsen
Reisbudget
€ 100
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

dagelijks fietsen, tussen de 50 en 80 km per dag; deels op heuvelachtige wegen.  We vervoeren zelf onze bagage in fietstassen.

Praktisch

Fietstassen

Als je er zelf geen hebt, kan je fietstassen gebruiken van KrisKras. Deze moeten ten laatste een week na terugkomst van de reis teruggebracht worden naar het kantoor in Gent. 

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden