Voor deze sportieve week trekken we naar een van de mooiste uithoeken van de wereld. Onze uitvalsbasis is Kiruna, in het noorden van Zweden. De poolcirkel is vlakbij, van grootsteden is er in de verste verte geen sprake. Als je kiest voor deze groepsreis, teken je voor rust en imposante natuur. 

Originele sneeuwpret

Wat valt er te beleven in een desolaat sneeuw- en ijslandschap? Heel veel, als je over aangepast materiaal beschikt: langlauflatten bijvoorbeeld. Of sneeuwschoenen. En wat dacht je van ijsvissen en bowlen op het ijs, echt een geweldige ervaring. Geloof ons, deze hele week is gevuld met unieke belevenissen, en dan hebben we het nog niet over het noorderlicht gehad!

dag
01

naar Abisko

Via Stockholm vliegen we nog meer noordwaarts. We landen in Kiruna, de grootste stad van de gelijknamige gemeente. Vandaar begeven we ons naar Abisko. Eens gearriveerd installeren we ons in ons hostel, onze thuisbasis voor de komende week. We kruipen achter het fornuis voor een lekkere maaltijd en overlopen nog kort het programma voor de volgende dag.

dag
02

verkenningstocht op sneeuwschoenen

Vandaag staat in het teken van acclimatiseren en verkennen. En dat doen we op sneeuwschoenen. Het is even wennen, maar eens je de smaak te pakken hebt, verloopt dit vlotjes. We bezoeken het Nationaal Park museum en ontdekken zo meer over de omgeving en de fauna en flora die we binnenkort ontdekken. Dan trekken we een eerste keer in het nationaal park.

's Avonds doen we boodschappen bij de lokale supermarkt en koken iets lekkers. Intussen houden we ook de lucht in de gaten, want misschien zien we al het magische noorderlicht.

dag
03

op de latten

Langlaufen is in Zweeds Lapland een sport die je kan vergelijken met fietsen of lopen bij ons. Aangezien we ons aanpassen aan de lokale gewoontes, binden ook wij de langlauflatten aan. Zo verkennen we opnieuw een deel van het nationaal park. Onderweg houden we halt voor een picknick. We weten nog niet waar, maar we kunnen nu al garanderen dat het uitzicht magnifiek zal zijn. Met een beetje geluk – en in deze regio is de kans groot – komen we wel een eland tegen!

 

's Avonds kunnen we ofwel naar de lokale pub, of rustig relaxen in ons hostel. Of we duffelen ons warm in en trekken naar het meer om naar het noorderlicht te speuren. Als het aanwezig is, is het meer een van de beste plaatsen om het te zien.

dag
04

lopen op water

In de voormiddag maken we een wandeling op het reusachtige Torneträsk-meer, het op zes na grootste van Zweden. We ‘wandelen’ van eiland naar eiland en genieten ondertussen van het prachtige landschap. Daarna maken we voor de tweede keer een tochtje op onze langlauflatten en verkennen we een ander deel van het nationaal park. Met onze ervaring van gisteren in de benen durven we misschien al wat meer risico nemen.

dag
05

ijsvissen en bowlen op het ijs

We kleden ons extra warm aan, want we zullen even stilzitten op een bevroren meer. Deze ochtend gaan we namelijk ijsvissen. Hopelijk hebben we beet, want dan hebben we al een deel van ons avondeten.

In de namiddag gaan we voor pure fun en amusement: bowlen op het ijs. Slechts weinig locaties bieden deze sport aan. Als we onvoldoende opgewarmd geraken van het lachen, zullen de warme drankjes wel helpen.

dag
06

richting Kårsafallen

We snuiven de gezonde, frisse buitenlucht op en maken een prachtige wandeling met onze langlauflatten richting de Kårsafallen. Een heel mooie tocht.
Optioneel kunnen we (afhankelijk van de weercondities) ervoor kiezen om de Mount Njulla te beklimmen. Een pittige en niet te onderschatten klim in de hoogte. 

dag
07

in team met de huskies

Vroeg opstaan, ons transport staat te popelen om te vertrekken! Huskies houden van lopen, dat zal je tijdens deze tocht meer dan eens merken. Het is belangrijk om als team samen te werken. Dus als ze het wat moeilijker krijgen, moet je even meelopen. Onze inspanning wordt beloond met de adembenemende landschappen van het nationaal park. 

’s Namiddags hebben we nog niets gepland. Als je maar niet genoeg krijgt van al die natuurpracht, is het je laatste kans om het nationaal park nog verder te verkennen. Jij kiest: op langlauflatten of sneeuwschoenen.

Hopelijk neemt het land afscheid van ons met nog een glimp van het dansende noorderlicht.

dag
08

terug naar het thuisfront

Helaas, aan alle mooie liedjes komt een eind. Vroeg in de ochtend keren we terug naar Kiruna Airport, waar we onze vlucht naar huis nemen. Tegen de avond strijken we opnieuw neer in België.

 

Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Stockholm-Kiruna / Kiruna-Stockholm-Brussel (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (jeugdherberg)
 • alle transport ter plaatse (taxi)
 • ijsbowlen, ijsvissen, hondenslee begeleide tocht (4u)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 240
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Actief: wandeltochten, wandelen met sneeuwschoenen, langlaufen, ijsbowlen, hondensledetocht

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 43 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden