Deze reis is een klassieke wandelvakantie in de Zwitserse Alpen. We verblijven in Val d'Hérens op een camping met zicht op de bergen. Elke dag maken we een dagtocht in de omgeving van onze slaapplaats. We vertrekken te voet en stijgen tot we een prachtig zicht op het dal hebben. Hoogtepunt is de driedaagse tocht, waarbij we twee nachten logeren in echte Zwitserse berghutten.

Val d'Hérens is bekend voor de wintersport, maar ook in de zomer is deze plek absoluut de moeite: de prachtige natuur waar je echt tot rust kan komen tijdens prachtige wandelingen.

Overnachtingen op de camping, en twee keer in een berghut

Tijdens de driedaagse tocht overnachten we twee nachten in echte Zwitserse berghutten. Deze bastions op onherbergzame plekken ademen sfeer en traditie. Veel luxe is er niet (wandelaars slapen in slaapzalen en vaak is er geen douche), maar de charme en de verhalen die deze plekken herbergen zorgen ervoor dat dit een unieke ervaring is.

Wandelen

Een groot deel van het programma van deze reis bestaat uit wandelingen in bergachtig gebied. Aangezien we niet gewoon zijn om te wandelen op grote hoogte, bouwen we doorheen de reis stap voor stap, dag na dag onze wandelconditie op. We nemen paden die met stevige bergschoenen zonder extra hulpmiddelen of berggids geschikt zijn voor de recreatieve wandelaar. Wanneer het weer slecht is, primeert onze veiligheid en blijven we in het dal.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

En route!

's Ochtends vertrekken we met de minibus uit België. Onderweg naar Zwitserland nemen we de tijd om elkaar te leren kennen. Onderweg zien we de heuvels in de Ardennen en Vogezen aangroeien. Wanneer we de Rhônevallei inrijden zien we een eerste impressie van de machtige Zwitserse Alpen en hun besneeuwde toppen. Eens op de camping, zetten we onze tenten op en maken een overheerlijke maaltijd voor onze eerste avond samen op reis.

dag
02

Opwarmen in de alpenweides

Deze ochtend verkennen we het dorpje Evolène. We halen er nog wat snacks en een picknick voor tijdens de tocht, en in de namiddag warmen we onze benen op langs de alpenweides rond dit dorpje. 's Avonds koken we ons eigen potje en kunnen we nog even chillen op de camping.

dag
03

Met zicht op het dal

Vandaag rijden we naar Arolla, dieper in het dal, om er onze tocht van al iets hogerop te beginnen. We wandelen langs rotsachtig gebied uitgesleten door gletsjers. Onderweg nemen we de tijd voor een picknick. De zichten op het dal zijn de moeite waard!  De avonden zijn ideaal om de benen te laten rusten en te genieten van elkaars gezelschap, met een leuk spel of een goed gesprek bij het prachtige zicht op de bergen. 

dag
04

Stuwmeer in de hoogte

Vandaag verkennen we de omgeving van Lac Des Dix. Dit is een van de hoogste stuwmeren van Europa. Het water heeft een typische blauwe kleur en de gigantische muur van het stuwmeer is imposant. We beklimmen het pad langs de muur en wie wil kan verder stijgen tot Cabane de Prafleuri om een beter zicht te krijgen op het stuwmeer. 

dag
05

Rustdag en voorbereiding op de 3-daagse trekking

We beginnen goed ingewandeld te worden en zijn klaar voor onze driedaagse tocht. Vandaag doen we het rustiger aan en genieten we van een spelletje kubbs of een plons in het zwembad op de camping. We maken onze rugzak klaar zodat we morgen goed voorbereid aan onze trekking kunnen starten.

dag
06
08

Het hoogtepunt van onze reis: de driedaagse trekking

Vandaag starten we onze 3-daagse trekking, het absolute hoogtepunt van onze reis. Een stevige wandeling vanaf onze camping brengt ons naar de berghut, Cabane de becs de Bosson, waar we vanavond zullen overnachten. Ze bevindt zich op een hoogte van 2982m en biedt een prachtig zicht op de machtige 4000 meter hoge bergen in de Alpen. Na de wandeling schuiven we moe maar voldaan onze voeten onder tafel en genieten van de stevige bergkost die ze serveren. We voelen ons stoer tussen de sterke verhalen van andere bergwandelaars, en genieten van de unieke sfeer en traditie die heerst in de Zwitserse berghutten. Van op het plateau naast de berghut is de zonsondergang goed te zien: wat een zicht! 

We staan vroeg op en starten de dag met een stevig ontbijt. We verlaten Val d'Herens en steken de kam over naar de vallei aan de andere kant – Val d'Annivers, ook wel bekend voor het bloemendorp Grimentz. Onderweg, tijdens onze afwisselende tocht met zowel dalen als stijgen, krijgen we een knap zicht op het stuwmeer Lac De Moiry. Op het einde van de dag staat er ons nog een pittige klim te wachten naar de berghut Cabane De Moiry die op 2825 m hoogte ligt. Deze berghut is bekend voor zijn uitstekende keuken. Het uitzicht is helemaal anders – we zijn omringd door de bergen en genieten van een knap uitzicht op de gletsjer.

In vogelvlucht is onze camping niet zo ver af, maar tussen ons en het einddoel ligt nog de Col du Tsaté. Een kleine klim die we tijdens deze laatste dag van onze trekking moeten trotseren. Gelukkig is het vandaag vooral afdalen tot aan de camping.

dag
09

Rustdag...of toch niet?

Na onze driedaagse trekking genieten we van een welverdiende rustdag. Wie heeft er zin in een laatste dagje chillen op de camping? Diegene die toch graag wat meer actie willen, kunnen een uitstapje maken naar de nabijgelegen stad Sion. Hier kunnen we een bezoek brengen aan de basiliek van Valeria, een laatste souvenir kopen of genieten van een lekker glaasje lokale wijn.

dag
10

Terug naar huis

Met ons busje rijden we terug naar huis. Onze benen stevig getraind en vol met prachtige indrukken van de bergen in Zwitserland. Tot snel?

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen
 • Alle overnachtingen (camping en 2x berghut)
 • gebruik kampeermateriaal
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • Toegang optionele activiteiten
 • persoonlijke uitgaven (zoals cafébezoek, souvenirs,...)
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

Dit is een actieve wandelvakantie. Voor deze reis moet je niet overdreven sportief zijn, maar wandelervaring (vlot een vlakke wandeling van 25 km kunnen afwerken) en de goesting om elke dag een stevige hoogteverschil te overwinnen moet zeker aanwezig zijn. 

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Goede stapschoenen (cat. B) zijn verplicht. Een goede regenjas en een comfortabele dagrugzak maken de wandelingen aangenamer. Sommige mensen wandelen liever met wandelstok(ken).

We koken hoofdzakelijk ons eigen potje op de camping. Bij de overnachting in de berghut nemen we wel half pension (op eigen rekening).

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden