De Lech is een turkooizen rivier die zich in Oostenrijk van bron tot monding een weg baant door de Oostenrijkse Alpen. Gespreid over 8 dagen volgen we de loop van deze rivier langs het Lechwegpad, goed voor ongeveer 125 km wandelplezier. Deze langeafstandswandelroute kronkelt door een van de laatste wildwaterlandschappen van Europa. Aan natuur en mooie vergezichten is er tijdens deze tocht geen gebrek.

In de voetsporen van de Lech

De grensoverschrijdende Lechweg die van Oostenrijk tot in Duitsland reikt, kreeg het certificaat van kwaliteitswandelweg en staat daarmee model voor langeafstandwandelroutes in Europa. Deze panoramaweg neemt je mee langs een van de grootste kolonies steenbokken in Europa, door het unieke botanische landschap van het Lechtal en over een spectaculaire 200 m lange hangbrug. Je krijgt een zicht op sprookjesachtige kastelen en een ruisende waterval. Onze staptocht start op 1793 m hoogte aan de Formarinsee en eindigt in Füssen op ongeveer 800 m hoogte. 

Actief met zicht op bergen

Ondanks zijn lengte van 125 km is de Lechweg een relatief makkelijke langeafstandwandelroute. Ze is goed haalbaar voor iedereen met een goede fysieke conditie. Aangezien we de loop van een rivier volgen, verloopt de tocht grotendeels bergafwaarts. Toch krijg je nu en dan ook enkele pittige klimmetjes voorgeschoteld.

Gemiddeld zijn de dagtochten ongeveer 18 km lang, maar het aantal wandelkilometers per dag varieert sterk. Zo is de kortste dagtocht 11 km, de langste 25 km. Dat geeft ons de ruimte om ook alternatieve uitstappen te plannen of om gewoon zalig niets te doen.

Iets voor jou?

Hou er rekening mee dat het soms smalle pad naast een afgrond loopt en het pad in Holzgau over een 110 m hoge hangbrug gaat. De duurtijd van de tochten varieert van ongeveer 4 tot 7 u. wandelen. Belangrijk om te weten is dat de langste tochten pas op het einde komen en telkens meer dan 20 km bedragen. Een goede fysieke conditie en stapervaring zijn noodzakelijk. Dagelijks kan je gebruikmaken van het bagagetransport. Aangezien dit een trektocht is, overnachten we telkens op een andere locatie. We logeren in hotels, gast- en vakantiehuizen. Doorgaans deel je met twee of meer een eenvoudige kamer met eigen badkamer en toilet.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

bestemming Lech am Arlberg

We verzamelen in Brussel om er de trein te nemen naar Oostenrijk. Het grootste deel van de dag worden we op voorbijflitsende landschappen getrakteerd. In de late namiddag bereiken we het treinstation van Langen am Arlberg waar we door de bergen worden omringd. Met een lijnbus reizen we verder tot onze eindbestemming, Lech am Arlberg.

dag
02

activiteiten rond de Lech-rivier

De Lech-rivier ontspringt bij de Formarinsee. Een bus brengt ons tot vlak bij dit prachtig gelegen meer, het beginpunt van onze wandeltocht. Hier zitten we op 1793 m hoogte. Zodra de spieren zijn opgewarmd, starten we met de eerste etappe. We zien hoe de Lech als klein stroompje aanvankelijk zijn weg zoekt tussen de rotsblokken en langzaam maar zeker uitgroeit tot een rivier. Onze 14 km lange tocht brengt ons via de Formarinbach en verschillende uitzichtpunten terug naar Lech am Arlberg. Indien het weer het toelaat, behoort een verkwikkende duik in het openluchtzwembad Lecher Waldschwimmbad tot de mogelijkheden.

dag
03

klimmen en dalen in de buurt van de Lech

Een ritje met de kabelbaan brengt ons naar Rüfikopf (2350 m). Hier krijgen we een magnifiek uitzicht over de wijde omgeving. Daarna dalen we, afhankelijk van de weersomstandigheden, ofwel met de kabelbaan ofwel via een 4,5 km lang bergpad af tot in Lech am Arlberg. Daar pikken we de draad terug op en volgen we opnieuw de loop van de Lech. Tijdens het eerste deel van deze 11 km wandelen, genieten we van het fraaie panorama. 

Terwijl de Lech gisteren constant in onze nabijheid was, zien we vandaag de rivier vooral van op afstand. Via weiden en een soms smal pad komen we uit vlak naast de Lech. We steken het water over via een houten brug, waarna we door het bos bergopwaarts gaan. Eenmaal we de top hebben bereikt, worden we beloond met een adembenemend uitzicht. We zien ook het dorpje Warth liggen, onze eindbestemming voor vandaag.

dag
04
05

rustdag en fotogenieke plaatjes in Holzgau

Nog maar net uit Warth vertrokken, worden we opnieuw getrakteerd op fotogenieke plaatjes. Het steeds kleiner wordende dorpje duikt in de voormiddag geregeld op en laat zich gewillig op de gevoelige plaat vastleggen. Onze tocht van de dag (19 km) brengt ons tot in Holzgau. Het soms bochtige parcours verloopt aanvankelijk langs bergflanken. Later op de dag trekken we naar de lager gelegen Lech en steken we tal van kleine bruggen over. 

We overnachten in Holzgau en kunnen de volgende dag even onze beenspieren laten rusten. In de buurt kunnen de eeuwige sportievelingen optioneel een via ferrata uitproberen. Wie het liever wat relaxed houdt, kan genieten van de huisgevels met kleurrijke decoratieve fresco’s uit de laatbarok.

dag
06

extra attractie, niet voor mensen met hoogtevrees

Vandaag heb je wel wat lef nodig. We klimmen tot aan de hangbrug die de Höhenbachtal-bergkloof overspant. Deze constructie meet iets meer dan 200 m lengte en hangt 110 m boven de grond. Het spreekt voor zich dat deze brug op zichzelf een toeristische attractie is. Een omweg is mogelijk voor wie het niet ziet zitten om deze brug te trotseren.

De adrenalinestoot laat ons de volgende wandeling van 13 km afleggen in een wip. Afwisselend volgen bossen en weiden elkaar op. In de namiddag arriveren we in Bach. Via de oevers van de Lech belanden we in de gemeente Elbigenalp.

dag
07

de magische Doser-waterval

Met 21 kilometer voor de boeg starten we rustig op een pad naast de Lech. Na een tijdje kiezen we voor bospaden en gaat de tocht omhoog. Opnieuw hebben we uitzichtpunten in overvloed. 

Ook bewonderen we de Doser-waterval. Elk jaar opnieuw valt deze waterval droog op 11 november en begint ze op 23 april weer te stromen. Een ongelofelijk fenomeen! Onze eindhalte voor vandaag is Stanzach.

dag
08

afgevlakt parcours als opwarmer voor morgen

Vandaag wandelen we 1 km langer dan gisteren. Vanaf Stanzach leidt de Lech ons langs grindbanken. Hier vind je het broedgebied van verschillende vogelsoorten. Ornitologen kunnen hun hart ophalen! Omdat we vooral naast of in de onmiddellijke nabijheid van de Lech wandelen, blijven de hoogtemeters beperkt. Aan de hoogte van de bergtoppen merken we trouwens dat we langzamerhand de Alpen verlaten. 

Aangekomen in Wängle zoeken we onze verblijfplaats op. Als we nog voldoende tijd hebben, kunnen we de nabijgelegen stad Reutte bezoeken.

dag
09

de laatste, ferme tocht van Oostenrijk naar Duitsland

Na een deugddoende nacht zijn we klaar voor onze laatste etappe. Bereid je voor op een afsluiter van formaat. Met 25 kilometers te gaan, wordt dit niet meteen de gemakkelijkste tocht. Maar geen nood, je krijgt er geregeld mooie en rustgevende landschapsbeelden bovenop.

Via bospaden verlaten we Wängle. Vlak voor we de Alpsee bereiken, verlaten we Oostenrijk en stappen we Duitsland binnen. Vrij snel zien we het sprookjesachtige kasteel Neuschwanstein tussen de bergtoppen verschijnen. Wat een betoverend plaatje! 

Wanneer we bovenop de Kalvarien-berg staan, werpen we een laatste blik op de Alpen. Aan onze voeten zien we het stadje Füssen. Daar aangekomen klinken we op deze prachtige vakantie. Tijd om onze voeten wat rust te geven.

dag
10

Auf Wiedersehen

We nemen afscheid van de bergen en zetten met een regionaal treintje koers naar Augsburg. Daarna razen we met de hogesnelheidstrein terug naar Brussel. Onderweg is er tijd genoeg om na te praten over de reis of om alles opnieuw te beleven in dromenland.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Treinreis Brussel - Langen am Arlberg & Füssen (heen) - treinreis Brussel (terug)
 • Busreis Langen am Arlberg - Lech am Arlberg & Lech am Arlberg - Formarinsee
 • Kabelbaanrit Rüfikopf Seilbahn in Lech am Arlberg
 • alle overnachtingen op basis van kamer met ontbijt
 • bagagetransport (max. 20kg pp)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 210
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

zeer actieve wandelvakantie: gemiddeld 6 uur/dag wandelen, dagrugzak zelf dragen, goede fysieke conditie is vereist


Onze voorwaarden