In Laos gaat het leven gezapig z’n gangetje. Zelfs de hoofdstad Vientiane voelt eerder provinciaals aan. Zo ver weg van alles, kan je niet anders dan heerlijk tot rust komen tijdens deze groepsreis.

Actie en ontspanning

Mentaal ontspannen we helemaal, maar dat betekent niet dat we fysiek stilvallen. Integendeel! De overweldigend mooie natuur vraagt om ze actief te verkennen. En dat doen we vooral te voet en met de fiets. Ook bewonderen we de kracht van de Mekongrivier van op een slowboat. Voor wie zijn stramme spieren wil laten los kneden, zijn de Laotiaanse massages een aanrader.

Rijk land

Ondertussen spotten we ook de ongelofelijke verscheidenheid in fauna en flora. Tijdens trektochten naar indrukwekkende watervallen, authentieke Akha-dorpen en nationale parken, komen we misschien wel tijgers, luipaarden, olifanten, wilde zwijnen, zwarte beren en gibbons tegen.

Gastvrijheid ten top

Laos heeft de schrijnende reputatie van ‘meest gebombardeerde land ter wereld’ te zijn. Toch heeft die pijnlijke episode de inwoners niet klein gekregen. De bevolking is misschien wel de grootste troef van het land. Zo vriendelijk, gastvrij en behulpzaam kom je ze niet vaak tegen. Begrijpelijk dat Laos een van de best bewaarde toeristische geheimen is!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

vlucht van Brussel naar Laos

We vliegen naar Vientiane, waar we de volgende ochtend aankomen. De vele markten, tempels en gouden stoepa’s kleuren het centrum van de Laotiaanse hoofdstad, maar ook de Europese bouwwerken uit de koloniale tijd bepalen mee het stadsbeeld. Kortom: Vientiane, een charmante en aangename hoofdstad op mensenmaat.

’s Avonds maken we een wandeling langs de Mekong, de legendarische rivier die we nog zullen zien tijdens deze groepsreis.

dag
03

natuurpracht in Vang Vieng

Vang Vieng is onze tweede halte op deze vakantie. De stad ligt in een decor met indrukwekkende karstgebergten en groene rijstvelden. Al wandelend vergapen we ons aan al die natuurlijke schoonheid.

dag
04

fietsend langs de grotten van Vang Vieng

Op de fiets verkennen we de streek rond Vang Vieng. Dat is de beste manier om die mooie omgeving te ontdekken. We passeren ook langs de vele grotten, een van de hoofdattracties van de stad.

dag
05
06

kennismaking met de rijkdom van Luang Prabang

Doorheen fraaie berglandschappen zetten we onze tocht verder naar Luang Prabang, de voormalige keizerlijke hoofdstad. Meteen trekken we op verkenning. De charme en grandeur springen meteen in het oog. Waarom UNESCO deze stad op zijn Werelderfgoedlijst plaatste, is zo klaar als een klontje. 

Op historisch en cultureel vlak is Luang Prabang de rijkste stad van het land. Ook al nemen we de fiets om de vele bezienswaardigheden makkelijker te kunnen bereiken, de overvloed aan keuzes blijft enorm! 

’s Avonds laten we ons op sleeptouw nemen door een plaatselijke gids om de ‘Lao street food’ te ontdekken. Een smakelijke foodtour die ons inwijdt in de geheimen van de Laotiaanse keuken.

dag
07

excursie naar de rijstboerderij

Vandaag maken we een uitstap naar een biologische boerderij die ‘community based’ wordt gerund. We ontdekken er hoe rijst groeit, staan met onze voeten in de modder, zien buffels aan het werk … Rijst zal nooit meer hetzelfde smaken na deze zeer leuke en leerrijke ervaring. 

We keren terug naar Luang Prabang en smullen ’s avonds aan een van de vele eetkraampjes.

dag
08
09

Nong Khiaw en de 100 watervallen

Met de bus rijden we naar het ‘reizigersparadijs’ Nong Khiaw. De met oerwoud overwoekerde karstmassieven verheffen zich boven de oevers van de Nam Ou-rivier. In het dal van al dat moois bevindt zich Nong Khiaw. Als we ooit ‘fabuleuze setting’ moeten gebruiken, dan is het nu. Het spreekt voor zich dat we vandaag én morgen genieten van deze indrukwekkende omgeving.

Op de tweede dag in Nong Khiaw maken we een daguitstap naar de 100 watervallen. Deze begeleide excursie start met een boottocht op de Nam Ou-rivier. We meren aan in een dorpje waar we meer te weten komen over de manier van leven langs de rivier. Daarna trekken we door beekjes en rijstvelden tot we de 100 watervallen bereiken. De komende uren zie je alleen water en jungle en hoor je het geluid van de watervallen. Wie zin heeft in een verfrissende plons: laat je vooral gaan! Daarna dalen we terug de vallei af. 

dag
10

boottocht naar Muang Khua

We schepen in voor een boottocht naar Muang Khua. Tijdens die zes uur passeren we vele dorpjes en kunnen we het dagelijkse leven gadeslaan. We zien de bedrijvigheid van de dorpsbewoners, buffels met hun kop boven water …

’s Avonds installeren we ons in een gezellig guesthouse en genieten van een heerlijke Laotiaanse maaltijd.

dag
11

busrit naar Phongsali

Vandaag reizen we naar Phongsali in het noorden van Laos. Phongsali staat alom bekend als de meest authentieke trekkingbestemming van het land. Tijdens de lange busrit genieten we alweer van prachtige landschappen. Na onze aankomst verkennen we de traditionele wijk met teakhouten huizen, gebouwd door rijke Chinese kooplieden.

dag
12
14

3-daagse trekking en logeren in Akha-dorpen

Drie dagen lang mogen we trekken doorheen dit spectaculaire landschap! Om kennis te maken met de vele minderheidsgroepen in deze streek, laten we ons leiden door een plaatselijke gids. De nadruk ligt op een ecologische en culturele verkenning, waarbij een deel van de winst terugvloeit naar de plaatselijke bevolking.

We stappen 5 à 6 uur per dag door een bergachtig gebied en logeren in Akha-dorpen bij de inwoners. ’s Morgensvroeg kunnen we tijdens onze ochtendwandeling hun dagelijkse huishoudelijke rituelen observeren. Na het ontbijt zetten we onze trektocht verder naar andere Akha-dorpen. Verwacht je aan schilderachtige berglandschappen, alweer een feest voor natuurliefhebbers!

dag
15
17

Luang Namtha

Van Phongsali gaat onze tocht verder naar Luang Namtha. Dat wordt onze uitvalsbasis om het National Park Nam Ha NPA (National Protected Area) te verkennen.

Dit nationale park (2224 km2) bestaat grotendeels uit oorspronkelijk regenwoud. Naast verschillende minderheidsgroepen, leven hier ook nog tijgers, luipaarden, olifanten, wilde zwijnen … noem maar op. De Nam Tha-rivier is de waterader die dit gebied doorkruist. Samen met een eco-touroperator verkennen we twee dagen lang deze gevarieerde en boeiende omgeving.

dag
18
19

de Gibbon Experience

In Huay Xai, onze volgende halte, wacht ons een van de hoogtepunten van deze groepsreis: de ‘Gibbon Experience’. Dit is een eco-friendly avontuur in het Bokeo Nature Reserve (1060 km2), thuis van tijgers, luipaarden, zwarte beren en gibbons.

Dit is je kans om zelf Tarzan te spelen! We ziplinen tussen de bomen en slapen in boomhutten met sensationele uitzichten. Met heel veel geluk kunnen we gibbons spotten, maar ook als dat niet lukt, is dit een waanzinnig avontuur.

dag
20
21

cruisen op de Mekongrivier

We schepen in voor een 2-daagse cruise op de slowboat, van Huay Xai naar Luang Prabang. De Mekong wordt door de Laotianen eerbiedig ‘de Moeder van alle Rivieren’ genoemd. Van op de slowboat is het maximaal genieten van het uitzicht! Door het ongerepte junglelandschap rijzen steile kartmassieven op boven de rivier. We overnachten in een gezellig guesthouse onderweg. 

dag
22

terug naar Vientiane

Vanuit Luang Prabang keren we terug naar Vientiane, waar onze reis begon.

dag
23
24

nog een laatste portie Laos voor de vlucht huiswaarts

Vientiane is de perfecte afsluiter van deze onvergetelijke groepsreis. Nog de laatste souvenirs inslaan, je laten los kneden tijdens een Laotiaanse massage, smullen van die typische Loatiaanse gerechten … Jij kiest, we moeten alleen op tijd op de luchthaven zijn. We landen de volgende dag in Zaventem. Wedden dat je eigenlijk het liefst meteen terug wil keren? 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel-Vientiane (h/t)
 • alle transport ter plaatse
 • alle overnachtingen (guesthouse, plaatselijke bevolking tijdens trekking, boomhut tijdens Gibbon Experience)
 • huur fiets ( 2 d.)
 • begeleide foodtour in Luang Prabang
 • excursie naar rijstboerderij in Luang Prabang (incl. eten)
 • dagexcursie Nong Khiaw 100 watervallen (incl. eten, gids, donaties aan dorpen)
 • boottocht Muang Khua
 • 3-daagse trekking (incl. eten, homestay, gids)
 • 2-daagse eco-trekking in Nam Ha NPA
 • 2-daagse Gibbon experience (incl. toegang NP, overnachting in boomhut, ziplinen, eten)
 • 2-daagse Mekong cruise
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 380
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

3-daagse jungletrekking door bergachtig gebied waarbij je zelf je rugzak draagt; fietstochten; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist. Voor het ziplinen tijdens de 2-daagse Gibbon Experience heb je maar beter geen hoogtevrees.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 102 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • visum verplicht

Onze voorwaarden