Colombia is een ongelofelijk aantrekkelijke bestemming in Zuid-Amerika. De diversiteit is er enorm, zowel in cultuur als natuur. Tijdens je verblijf valt de gastvrijheid van de bevolking meteen op.

Op je lijf geschreven

Hou je van avontuur in een land vol afwisseling? Wil je een open en vriendelijke bevolking ontmoeten? Dan is Colombia de ideale bestemming. Met zijn indrukwekkende koloniale steden, witte exotische palmstranden, mysterieuze jungle en hoge Andespieken opent deze reis een nieuwe wereld. Geen wonder dat Gabriel García Marquez zo veel inspiratie vond in zijn thuishaven

Ideale mix van natuur, cultuur en actie

We verkennen Bogota met de fiets, verdiepen ons in de kunst van een goede kop koffie in de Zona Cafetera, peddelen de armen van ons lijf op de Rio Fonce, snuiven de koloniale sfeer op in authentieke dorpjes en vertrouwen op onze voeten om ons naar afgelegen jungle-uithoeken te brengen.

Naar de hoge Andes en de zoutvalkte van Guajira

Tijdens een driedaagse trektocht trekken we de hoge Andes in naar het moerasgebied van de Paramillo del Quindio op 4200m hoogte. Met jeeps reizen we richting Venezolaanse grens aan de Caribische kust van Colombia.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

instant Zuid-Amerikaans gevoel

We reizen van het wisselvallige België naar het tropische Colombia. Bij aankomst in Bogota worden we direct in de gezellig drukke Zuid-Amerikaanse sfeer gekatapulteerd. We slapen in een rustiek hostel in het oude centrum van La Candelaria.

dag
02

op de fiets door Bogota

Geen betere manier om de dag te starten dan met een gezonde portie beweging! Tijdens een ontspannen fietsrit door Bogota voert onze gids ons langs de must sees. Daarnaast laat hij ons ook kennismaken met het authentieke, ongepolijste Bogota vol tegenstellingen.

In de namiddag kunnen geïnteresseerden te voet of met de kabelbaan de Monserrate op om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

dag
03

laatste volle dag in Bogota

Onze planning vandaag is niet in steen gebeiteld. Bezoeken we het Museo de Oro of de Fundacion Botero – in het teken van de beroemdste schilder van het land – of nog een ander museum?

dag
04

vis met fruit?

We nemen de bus naar Neiva en rijden van daar per minibus verder naar Rivera, een piepklein dorpje met heel gezellig marktplein. Dit dorp is vooral bekend vanwege zijn thermale bronnen. Colombianen uit Neiva komen graag naar hier tijdens het weekend.

We overnachten in het heel erg mooie Casa Constantino. We ontdekken het dorpje en de streek, genieten van een aperitief en maken een mooie avondwandeling

dag
05

woestijn

Vandaag staat de Desierto de Tatacoa op het programma. 370km² droogte, bizarre rotsformaties en prikkende cactussen. Deze woestijn is gelegen tussen twee bergketens die alle regenval opslorpen waardoor de woestijn kreunt van droogte. Dit is een prachtig gebied met ’s nachts een bijzonder klare sterrenhemel omdat er zo weinig lichtvervuiling is.

Na een dagje hitte en stof spoelen we ons ’s avonds af in één van de thermale zwembaden rond Rivera.

dag
06

natte wandeling

Een natte wandeldag staat op ons programma. We klauteren en dalen en glijden langs de rivier naar de Cascadas de Bocana. Dit is een heel ontoeristische plaats. Mensen uit het dorp tonen ons de weg op een van de mooiste wandelingen van de reis.

’s Avonds nemen we de nachtbus naar Armenia.

dag
07

gigantische palmbomen in de Valle de Cocora

 We nemen de bus naar Salento. Het prachtig gelegen Salento is met zijn fel geschilderde huizen het oudste dorp in de koffieregio. Het grootste deel van de Colombiaanse koffieproductie komt uit deze regio. Onderweg passeren we door het groene Triangulo del Café. 

We bezoeken “Don Ilias en leren alles over de geschiedenis en het productieproces van koffie.

In Salento mengen we ons tussen de lokale bevolking in een van de vele cafés en bars. Een typisch gerecht van Salento is de trucha con patacon of forel met gefrituurde bakbanaan, die op allerlei manieren wordt geserveerd. 

We bereiden ons voor op de stevige trekking en doen de noodzakelijke inkopen.

dag
08
10

Driedaagse trekking Paramillo del Quindio

Dag 1: Cima paramillo del Quindio: Te voet naar de finca, zware klim (17,2km/8u30)

We starten de dag om 6u ‘s morgens voor een stevig ontbijt en kennismaking met de gidsen. We starten op 2390m en wandelen richting woud waar we de iconische waxpalmbomen zien die zo typisch zijn voor deze streek. Op 3170m nemen we een stevige lunch in een traditionele boerderij waarna we verder stijgen richting de páramo, een heel uniek ecosysteem met speciale flora en veel wildlife. We overnachten in Finca Primavera op een hoogte van 3700m. als we geluk hebben met het weer hebben we een prachtig zicht op de Nevados del Tolima gletsjer. We warmen op bij het haardvuur.

Dag 2: Cima paramillo del Quindio: Te voet naar de top 4750m (18km/8u30)

We stijgen naar het moerasgebied van de Paramiloo del Quindio op 4200m die de bron vormen van de Cardenas rivier. hier maken we ons basiskamp op om de top van de vulkaan te beklimmen op 4750m. Opnieuw afhankelijk van het weerhebben we van op de top een heel mooi zicht op de sneeuwpieken van Santa Isabel en Ruiz Nevador. we dalen opnieuw af naar de finca waar we rond 17u30 moeten aankomen.

Dag 3: Cima paramillo del Quindio: Te voet de afdaling terug naar de Cocora vallei (18,5km/8u).

Na een zalig ontbijt gaan we over een pas van 4000m starten we onze afdaling. Het wordt een prachtige dag die enkel onderbroken wordt voor een hete soep in de La Argentina boerderij en een bezoek aan de Cocora vallei.

Een minibusje brengt ons terug naar Salento waar ons een hete douche en een zacht bed opwacht.

dag
11

koffiedorp

We brengen een bezoek aan Filandia en wandelen naar de Mirador. De Zona Cafetera is een prachtig groen en heuvelachtig gebied, omgeven door de bergpieken van de Andes. We krijgen er niet genoeg van.

’s Avonds nemen we via Armenia de nachtbus terug naar Bogota.

dag
12

ontspanning en avontuur

We laten de hoofdstad onmiddellijk achter ons en trekken noordwaarts richting Villa de Leyva, een van de mooiste koloniale plekjes van Colombia. Het staat bekend om zijn enorme Plaza Mayor, fraaie kerken, restaurants en winkels. In de al even prachtige omgeving van het stadje vind je watervallen, een goed bewaard eeuwenoud klooster en het niet te missen fossiel van een prehistorisch monster.

dag
13

wildwatervaren op de Rio Fonce

Na nog een voormiddag genieten in Villa de Leyva reizen we door naar San Gil. Ben je klaar voor een perfecte mix van adrenaline en ontspanning? 

Met klasse II rapids glijden we vandaag door het landschap.  We starten op één uur afstand van San Gil en laten ons meevoeren door de stroming van de Rio Fonce. Die rivier stroomt door een indrukwekkend mooi deel van Santander. We moeten ongeveer dertien kilometer afleggen, goed voor gemiddeld tweeënhalf uur raftingplezier. 

dag
14
18

stop de tijd

Op een half uur van San Gil ligt Barichara. Het lijkt wel alsof de tijd is blijven stilstaan in dit innemende dorpje sinds zijn ontstaan in 1741. Denk aan geplaveide straatjes, witte koloniale huizen en elegante kerken.

Barichara ligt aan de rand van een plateau met zicht op de Suarez Cañon. Via de Camino Real, ook bekend als de Lenguake-trail, dalen we in twee uur af door de canyon naar het volgende dorpje Guane. 

dag
15

dolle waterpret

Vlakbij de stad Curiti, op ongeveer een kwartiertje van San Gil, kan je in Pescadarito de natuurlijke zwembaden, glijbanen en duikplaatsen in de rivier ontdekken.  We nemen een lokale bus naar Curiti of huren fietsen en wandelen ongeveer drie kwartier naar het eerste zwembad. Wanneer we verder wandelen komen we aan de spectaculaire en 180 meter hoge Juan Curi-watervallen. 

In de late namiddag maken we ons klaar voor een nachtrit naar Riohacha

dag
16

rustdag in Riohacha

Na een lange busrit blazen we uit in zwoel Riohacha. We genieten van lekker eten, doen wat inkopen en installeren ons een paar uurtjes op het strand. We maken ons klaar voor een jeeptrip naar het meest noordelijke punt van Zuid-Amerika: Punta Gallinas.

dag
17
19

jeeptrip door Guajira Peninsula

Dag 1: We starten ’s morgens in Riohachaen rijden richting Manaure, het grootste zoutcomplex van Colombia, waar we alles te weten komen over de zoutwinnuing. Na een korte stop in Uribia, trekken we door de woestijn naar Cabo de la Vela waar we lunchen en een bezoek brengen aan Playa Arco iris, Pilón de azucar en de vuurtoren om van de zonsondergang te genieten. We overnachten in hangmatten in Ranchería.

Dag 2: We nemen de woestijnweg naar Punta Gallinas. We doorkruisen met de jeeps het Parque Eólico Jeripachi waar we prachtieg foto’s kunnen maken en rijden verder richting Punta Gallinas waar we rond 14u aankomen. De rest van de namiddag blijven we daar.

Dag 3: Na het ontbijt bezoeken we de Taroa duinen. Wie wil kan optioneel het sandboarden uittesten. Van bovenop de duinen hebben we een prachtig zicht op de Caribische oceaan. 

’s Avonds zijn we terug in Riohacha. 

dag
20
21

2-daagse ontspanning in Tayrona NP

Het Nationaal Park Tayrona ligt een uur ten noorden van Santa Marta en staat bekend om de mooiste stranden van de Caribische kust. Hier vind je geen typisch witte palmstranden, maar wel uitgestrekte stranden met hoge golven en rotsblokken. Een tropische jungle vormt de achtergrond. 

We wandelen van baai tot baai, zwemmen in helderblauw water en genieten ’s avonds rond het kampvuur na van al die natuurpracht. Daarna dommelen we in slaap in onze hangmat op de desolate Playa Brava.

dag
22

koloniaal Cartagena

Tijdens onze laatste Colombiaanse busrit volgen we de wilde kustlijn. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal! 

In de namiddag kuieren we door de wirwar van steegjes en pleinen binnen de omwallingen van Cartagena, misschien wel de mooiste koloniale stad van Zuid-Amerika.

dag
23

unieke cultuur of weer naar de natuur?

Vandaag zijn er opties. We kunnen Cartagena ten gronde bezoeken en kiezen voor musea, terrasjes en gezellig slenteren. Cartagena is een paradijs voor souvenirjagers. Zoek je nog een typische Panama-hoed of die aparte Colombiaanse tas? Laat het afdingen met de vele artesanos op straat beginnen

Voor een bijzondere culturele ervaring moeten we echter in San Basilio de Palenque zijn. Dit dorp werd tijdens de Spaanse kolonisatie door ontsnapte Afrikaanse slaven gesticht. De huidige bewoners zijn hun directe afstammelingen. Je waant je haast in een ander continent.

Voor de echte strandliefhebbers kan er ook gesnorkeld worden aan het parelwitte Playa Blanca.

dag
24
25

naar huis

Na een uitgebreid ontbijt pakken we voor een laatste keer onze bagage in.

Daarna is het moment aangebroken om afscheid te nemen van dit fantastische land. Deze drie weken zijn werkelijk voorbijgevlogen, maar door je ervaringen te delen met vrienden en familie, blijven je herinneringen aan deze geweldige reis springlevend. Doen, dus!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Bogota / Cartagena-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension + hangmatten of hutjes tijdens trekking)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • activiteiten en toegangsgelden volgens programma (fietstocht in Bogota, koffietour in Salento, gids + vervoer Desierto de Tatacoa, ingang thermaal bad Rivera, wandeling Cascadas de Bocana, rafting rio fonce, 3-daagse Andestrekking, jeeptrip Guajira peninsula, inkom Tayrona NP)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 400
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

zeer intensieve rondreis: (stads)wandelingen, 5-daagse trekking waarbij je zelf je dagrugzak moet dragen, rafting.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 100 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • Inenting gele koorts is strikt aanbevolen
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden