De hoofdstad van Oostenrijk kreeg de titel van ’s werelds meest leefbare stad: absoluut verdiend, vinden wij! We trekken met de nachttrein – de nightjet – naar Wenen, waar we de stad en haar hippe buurten op een originele manier verkennen. Denk aan een barista-workshop, street art-wandeling, GPS-speurtocht,… We ontdekken Wenen van een andere kant op deze groepsreis.

Plekken om te ontdekken!

In plaats van de typische klassiek bezienswaardigheden in Wenen,  gaan we op zoek naar plekjes waar weinig toeristen komen. Lees: de opkomende buurten, hippe wijken, trendy restaurants en cafés. En hey, het is zomer, dus hopelijk is de zon volop van de partij! Dan kunnen we zwemmen, chillen in de badboot of genieten op een terrasje. Natuurlijk laten we ook het klassieke Wenen niet helemáál links liggen, daarvoor is de stad teveel doordrenkt met geschiedenis en cultuur.

Een feest voor de zintuigen

We verlaten ook het centrum en trekken naar de wijntavernes in de heuvels rondom de stad, gecombineerd met een goede wandeling. Of spreekt een cocktailbar met een 360°-view je meer aan, zodat we een prachtig uitzicht hebben over de stad? 

In de stad van de koffiehuizen mag een baristaworkshop uiteraard niet ontbreken. Zo leren we zelf een perfecte latte of espresso serveren. Daarnaast ontdekken we tijdens een begeleide graffititour de kleurrijke kant van Wenen. Tijdens een wandeling gegidst door iemand die zelf ooit dakloos was, ontdekken we een rauwer kantje van de stad.

En natuurlijk is er ook vrije tijd om wat souvenirs te scoren of om te smullen van die lekkere koffie met taart vooraleer we terug huiswaarts keren.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

met de nachttrein naar Wenen

’s Avonds vertrekken we vanuit Brussel naar het coole Wenen. We installeren ons in de slaapwagons van de nightjet met wat gezelschapsspellen en een hapje. De ideale start van onze vakantie samen! 

dag
02

op speurtocht in de hoofdstad

De volgende ochtend komen we uitgerust aan in Wenen. We droppen eerst onze bagage in ons hostel. Daarna proeven we van de befaamde Weense koffie. Wedden dat we klaarwakker de dag beginnen? 

Tijdens een GPS-speurtocht reizen we terug in de tijd naar het middeleeuwse Wenen. Daarna doen we op de tram een rondje rond de Ringstraße en  zien we zo al enkele toeristische trekpleisters. In het populaire stadspark met veel groen, kleurrijke bloemen en monumenten van beroemde componisten is het heerlijk ontspannen.

’s Avonds klinken we op deze leuke eerste volledige dag in Wenen.

dag
03

de hipsters achterna

Vandaag trekken we naar daar waar de Weense hippe jongeren rondhangen. Zij hebben de trendy buurt Leopoldstadt ingeruild voor Neubau. De eveneens bruisende wijk Mariahilf grenst daaraan. Hier vind je de trouwens de langste winkelstraat van Wenen: de Mariahilfer Straße.

Deze wijken staan bol van de musea, theaters, cafés en restaurants. Vandaar wandelen we verder naar de Naschmarkt, de beroemdste markt van Wenen. We gaan er op culinaire wereldreis en weten niet wat eerst proeven. De ideale lunchplek, dus! Daarna struinen we verder naar de artistieke buurt Spittelberg waar we flaneren door de nauwe straatjes. 

We sluiten de zomeravonden af door te gaan afkoelen op de Badeschiff. Deze grote badboot ligt midden in de stad in de Donau. Op deze hippe plek komen veel jongeren en toeristen af. Je kan er namelijk eten, zwemmen en uitgaan. Chill!

dag
04

wandelen tussen de wijngaarden

Na een lekker ontbijt volgt een ontspannende voormiddag: we bekijken moderne architectuur in Donau City. Daarnaast ligt het Donaupark. Wie wil, kan er Wenen vanuit de hoogte ontdekken. In de namiddag zetten we de pas erin voor een stevige wandeling (12 km) langs de wijngaarden. In geen enkele andere hoofdstad ter wereld zijn er wijngaarden binnen de stadsgrenzen en wordt er zo grootschalig wijn verbouwd. Uiteraard kan je het heerlijke resultaat ook proeven in de vele heurigen of kleine wijncafés.

dag
05

in de joodse wijk en op graffititour

Vandaag bezoeken we een ander deel van Wenen: de joodse wijk Karmeliterviertel en Alsergrund, een chique buurt met prachtige kerken en stadspaleizen. En voor een leuke fotolocatie moeten we aan de Strudlhofstiege zijn. Strike a pose! 

Rond lunchtijd hangen we rond in hotspot Karmelitermarkt. Tussen de kramen staan vele eettentjes en rondom de markt zelf vind je nog leuke winkeltjes. In de namiddag gaan we op graffititour, wat een ongelofelijk urban talent is hier aanwezig! Wie nog energie overheeft, kan zich ’s avonds laten gaan in het nightskaten (optioneel). 

dag
06

baristaworkshop

Geen betere manier om het weekend in te zetten dan met een baristaworkshop! We leren hoe we de perfecte romige schuimlaag maken voor een latte of hoe we een sterke espresso zetten. Helemaal opgekikkerd kan je daarna de stad intrekken om te genieten van je vrije middag. Of willen we een last minute-ticket voor de opera proberen scoren? 

dag
07

Wenen vanuit een ander perspectief

Bereid je voor op een stevige eyeopener. Onze gids voor vandaag – iemand die zelf ooit dakloos was – leidt ons rond in het thema van armoede en dakloosheid. We ontdekken de vele facetten van dakloosheid: de uitdagingen, benaderingen en verhalen van het leven en overleven in de grote stad. De twee uur durende tour biedt authentieke, deskundige en veelzijdige inzichten in een grotendeels onbekende wereld. De tour combineert feiten met veel verhalen en werpt zo een licht op de complexe wereld van dakloosheid. Tegelijkertijd draag je bij aan de re-integratie van de gids. Dit is geen sightseeingtour, maar een tour over het leven.

We verwerken alle indrukken bij ons laatste stukje Sachtertorte van deze vakantie vooraleer we de trein terug naar Brussel nemen. 

dag
08

back in Brussels

Tegen de vroege middag arriveren we in Brussel. Dan kunnen we ons afscheid helaas niet langer uitstellen, maar de leuke herinneringen en anekdotes blijven voor eeuwig!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • nachttrein Brussel- Wenen (h/t)
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (5 x hostel, 2 x slaapcouchettes op de trein)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • begeleide street art tour
 • GPS-speurtocht
 • toegang Badeschiff
 • barista workshop
 • rondleiding armoede en dakloosheid
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven (zoals cafébezoek, souvenirs,...)
Reisbudget
€ 240
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen en een wandeling van 12 km

Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden