Cuba is niet alleen het grootste, maar ook het meest gevarieerde eiland van het Caribische gebied. Bergachtige streken, fascinerende steden, een azuurblauwe zee, een hartelijke bevolking en de opzwepende ritmes van salsa en reggae zijn slechts enkele nationale troeven.

Typische sfeer en afwisselende natuur

De natuurpracht is bedwelmend. Van de karststeenrotsen in Viñales en Pinar del Rio, over het weelderige landschap van bamboe, orchideeën en eucalyptusbomen in de Topes de Collantes tot absolute desolaatheid in Guanahacabibes.

De authentieke, broeierige sfeer is alomtegenwoordig in de koloniale hoofdstad Havana. Ook het charmante Trinidad bekoort met zijn pastelkleurige huizen en kasseistraten.

In Santa Clara ontdekken we het aandeel van de stad in de revolutie. We krijgen ook een minder fraai historisch beeld in de Valle de los Ingenios. De harde geschiedenis van de suikerteelt en slavernij illustreert het onmenselijke leven van enkele generaties. 

Leven als een local

We logeren er in casas particulares – bij Cubanen thuis – en proberen te leven zoals de lokale bevolking. Bereid je voor op minder comfortabele reisomstandigheden. Deze trip is gericht op flexibele reizigers met een open en positieve geest en een portie relativeringsvermogen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Brussel – Havana

“Havana is één van de weinige steden ter wereld waar de werkelijkheid de legende overtreft.”

De rit van de luchthaven naar het centrum laat meteen een buitengewone, aangrijpende stad zien. Als het aankomstuur het toelaat, snuiven we de unieke combinatie van vrolijkheid en droefheid op die hier overal tastbaar is. De ondergaande zon biedt een feeëriek kleurenspel, dat we aanschouwen van op de befaamde Malecón.

dag
02
03

op sleeptouw in Havana

Havana Vieja, de oude binnenstad, werd in 1982 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is een wirwar van smalle straatjes en sfeervolle pleinen, geflankeerd door prachtige koloniale gebouwen en indrukwekkende paleizen en kerken. Als de Havaneros willen ontspannen, zakken ze af naar de Malécon. Vooral ’s avonds is het op deze strandpromenade een drukte van jewelste.

Ook het moderne Havana is een volwaardige publiekstrekker met onder andere het Capitolio Nacional, het Gran Teatro de la Havana, het museum van de revolutie en de tabaksfabriek La Corona. Vedado, het nieuwe mini-Miami, werd in het begin van de vorige eeuw geschapen door rijke Havaneros. Op de Plaza de la Revolucion staat een 18 meter hoog beeld van José Marti en een obelisk van 142 meter om hem te eren. Een monumentaal portret van die andere vrijheidsstrijder, Che Guevara, prijkt op de gevel van el Minesterio del Interior.

Ernest Hemingway zorgt voor nog meer cultuur. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar en auteur van romans als ‘De oude man en de zee’ woonde meer dan 20 jaar in en rond Havana. Op de vraag waarom hij zo veel van Cuba hield, antwoordde hij “daarom”. We wandelen in zijn voetsporen in het Hemingway-museum en genieten van zijn geliefkoosde daiquiri in La Floridita of van een mojito in la Bodegita del Medio, zijn stamcafés.

dag
04
06

Peninsula Guanahacabibes

We reizen in één ruk naar het uiterste westen van het eiland, een geïsoleerd stukje Cuba waar de toeristische infrastructuur heel beperkt is. Maar je kan Cuba zien zoals Columbus het moet gezien hebben. Er is het Nationaal Park Península de Guanahacabibes met zijn krokodillen, iguanas en wilde kust waar zelfs Robinson Crusoe zich eenzaam zou gevoeld hebben.We doen een begeleide tocht door het NP.

Playa Las Tumbas kan dan weer een prijs winnen als het gaat over de Cubaanse stranden.

De peninsula is dé plaats voor duikers, eco-reizigers en vogelspotters. We gaan na zonsondergang op schildpaddentour en hopen zeeschildpadden in actie te zien terwijl ze eieren komen leggen op het strand.

dag
07
10

Viñales

Vandaag reizen we door naar Viñales. De Valle de Viñales behoort tot de mooiste natuurgebieden van Cuba en is een hotspot voor natuurliefhebbers. We kunnen een van de vele grotten bezichtigen of langsgaan bij Los Aquáticos. Deze zelfvoorzienende commune is opgericht in 1943 en beroept zich op de krachten van het water. 

Om al het moois van deze streek te ontdekken, verkennen we dit adembenemende landschap een dag te voet en een dag te paard. De unieke krijtformaties lijken als tanden uit de rode grond te schieten. Hier wordt de beste tabak ter wereld geteeld.

Houden we het bij het binnenland? Of doen we een poging om de kust te bereiken voor een frisse duik?

dag
11
12

Las Terrazas

Las Terrazas en de omliggende regio zijn ooit ontstaan in het kader van een herbebossingsproject in 1968. Nu is het dorp en vooral de wijde omgeving vooral gekend voor zijn prachtige natuur. We kiezen een mooie wandeling uit, spoelen ons stof weg in de Baños del San Juan en ziplinen door het groen tijdens een canopy tour.

dag
13

Santa Clara

We trekken verder oostwaarts naar de Villa Clara Provincie. Santa Clara, de hoofdstad, herbergt een rijk straatleven. Een terrasje behoort zeker tot de opties. Als we de stad meer in detail bekijken, zien we de kogelgaten in de gevels. Ze zijn de stille getuigen van de strijd tussen de rebellen en de troepen van Battista. We verdiepen ons in het revolutionaire verleden van Cuba en in het leven van een van zijn grootste revolutionairen, Ernesto ‘Che’ Guevara. Hier overviel hij op 29 december 1958 een gepantserde munitietrein van dictator Battista. De overwinning bezegelde het lot van Battista en Cuba.

dag
14

Remedios

Remedios is vandaag onze bestemming. We kuieren er rond op la plaza central. De historische koloniale gebouwen wekken grote bewondering. Misschien reizen we verder naar Cayo Santa Maria met zijn 14 km witte stranden aan de Atlantische Oceaan. 

dag
15

Trinidad

Ook Trinidad wordt beschouwd als een van de fraaiste en best bewaarde steden van Cuba. Samen met de nabijgelegen Valle de los Ingenios (“vallei van de suikermolen”), werd Trinidad in 1988 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het centrum van de stad is Plaza Mayor, al twee eeuwen lang onveranderd gebleven. 

dag
16

Valle de Los Ingenios

Vanuit Trinidad maken we een tocht in de vallei van de suikermolens. We kiezen tussen de trein of de taxi. De vallei van de suikermolens was tot 1850 een belangrijk economisch centrum met meer dan 50 molens. Nadien stortten de suikerprijzen ineen en werd deze streek zwaar getroffen. Veel van de plantagegebouwen zijn verwoest in de eerste onafhankelijkheidsoorlog. Aan de rijkdom en weelde van de suikertijd was immers ook een grote keerzijde verbonden: de slavernij. Symbool voor de onderdrukking is de Torre Iznaga, dat diende als uitkijkpunt om de slaven op de plantages in de gaten te houden. 

dag
17

Topes De Collantes

We zoeken de berglucht op van de Sierra del Escambray en maken een uitstap naar Topes de Collantes. Tijdens de steile rit naar dit natuurgebied krijgen we een prachtig zicht op het schiereiland Ancon. Te midden van de tropische vegetatie dalen we af naar de 62 meter hoge waterval van Caburni, waar we een verkoelende duik kunnen nemen in het meer dat wordt gevoed door de waterval.

dag
18

Playa Ancon

Een Coco-taxi zet ons af aan het hagelwitte strand Playa Ancon. In het Caribische zeewater is het echt zalig dobberen!

dag
19
21

bus naar Havana

we rijden terug naar waar het begon: Havana en nemen afscheid van Cuba daar waar we deze reis zijn gestart. Als je nog souvenirs wil kopen, moet je dit vandaag doen. Tijd voor een laatste mojito onder de warme zon op een strand in het oosten van de stad. En dan moeten we inschepen voor onze terugvlucht naar Brussel. Het ritme van dit prachtige land begeleidt ons tot ver over de Cubaanse grenzen.

dag
22

aankomst in Brussel

Leeftijd
18 tot 24 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • Vlucht Brussel-Havana (h/t)
 • luchthaventaksen
 • departure taks
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle overnachtingen (casas particulares)
 • gegidste wandeling Viñales
 • huur paard
 • gegidste wandelingen PN Guanahacabibes
 • begeleide tour met de trein of taxi door de Valle de los Ingenios
 • schildpaddentour
 • canopy tour Las Terrazas
 • begeleide fietstour Havana
 • Baños del San Juan
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

actief: korte wandelingen, 1 dag paardrijden, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 89 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • toeristenkaart verplicht (wordt aangevraagd door KrisKras)
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden