Tijdens deze vijfdaagse zijn we werkelijk één met de natuur. Geen fancy citytrip, maar puur en authentiek avontuur, ergens op een geheime locatie in België.

Helemaal back to basics

Na verschillende workshops rond survivaltechnieken weet jij te overleven in het wild. Zo komt de basis – onderdak, voeding, drinkbaar water – ruimschoots aan bod. Veilig werken met een mes, bijl en zaag is essentieel en wordt dagelijks beoefend. 

Geen winkels nodig

Bovendien gaat het tijdens deze groepsreis niet alleen over overleven, maar ook over duurzaam leven in de natuur. We leren bijvoorbeeld met natuurlijke materialen werken. Zo maken we touw, visnetten en jachtwapens. Ook trekken we op voedseljacht, we leren diersporen herkennen en krijgen een cursus wildernis EHBO. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

kennismaking en vuurtechnieken

In de voormiddag carpoolen we naar onze locatie voor de komende vijf dagen. Spannend, laat het avontuur beginnen!  We krijgen de basistechnieken onder de knie om vuur te maken. Zeggen vuurboog, vuursteen, pumpdrill, tondel en feathersticks je nog niets? Na vandaag weet je er alles over. 

’s Avonds koken we op houtvuur, altijd gezellig! We slapen in onze zelfgemaakte shelter. 

dag
02

wild foods en zelf touw maken

Met natuurlijke vezels kan je touw, kledij … noem maar op, en zelfs containers maken. We leren hoe we die natuurlijke vezels uit planten verzamelen en bewerken. Daarna maken we een container van bast, twijgen en bladeren. Hierin kunnen we materiaal opbergen en vervoeren. 

Als we het hebben over wild food, denk aan wildplukken, voeding bewaren, fruitleer maar ook het herkennen van planten, wortels, bessen en noten. Wat een bron van lekkers, én puur natuur! 

Nog even zo veel mogelijk sterren tellen en dan heerlijk diep slapen …

dag
03

vistechnieken en diersporen

Vissen, het moet zowat een van de meest efficiënte manieren zijn om aan voedsel te geraken. We worden dan ook een pro in het maken van een visnet, fuik en vislijn. 

Dieren, en vooral zoogdieren, leven in het wild een vaak verborgen leven. Maar ook al laten ze zich zelden zien, toch laten ze veel sporen na. En eens je die kent en herkent, krijg je een echte inkijk in hun leefwereld. Naast observatie- en trackingtechnieken leren we ook een wildcamera hanteren. We ontdekken schuilplaatsen en herkennen verschillende vraat- en loopsporen. 

Dikke pluim voor jezelf, want tegen nu ben je al een bijna volleerde survivalspecialist. 

’s Avonds spelen we gezelschapspelen en klinken we op al die nieuwe, levensbelangrijke kennis, cheers!

dag
04

jachttechnieken en natuurlijke oriëntatie

Na een deugddoend ontbijt maken we in de voormiddag jachtwapens met hout, steen en bot: bijl, pijlen, boog, werpstok …

Verloren lopen is not done als je ergens in the middle of nowhere bent. Gelukkig bestaat daar een oplossing voor. We leren navigeren en ons oriënteren via de zon, sterren, maan en zelfs de wind. 

dag
05

uitgerust met kaart, kompas en wildernis EHBO

Mensen navigeren sinds eeuwen met kaart en kompas. Maar papieren kaarten raken alsmaar meer in onbruik. Je weg vinden met een wandelgps of app op je smartphone is gewoonweg veel eenvoudiger. Toch blijft een basiscursus kaartlezen zinvol. Dan heb je ook een kompas nodig om je kaart te oriënteren en om koers te sturen.

’s Middags staat wildernis EHBO op de planning. We ontdekken de medicinale krachten van sommige planten en leren hoe we gewonden moeten transporteren. 

In de late namiddag carpoolen we terug naar Gent. Met een voldaan gevoel, opgeladen batterijen en een aangescherpt overlevingsinstinct keren we terug naar huis. Zo’n intense ervaring doet vriendschappen voor het leven ontstaan. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • alle workshops
 • al het materiaal dat nodig is gedurende de vijfdaagse voor de workshops
 • professionele begeleiding
 • Maaltijden: er wordt voorzien in basis eten. Maar tijdens deze 5-daagse gaan we ook op zoek naar voeding uit de natuur. We gaan actief op zoek naar planten, bessen, wortels, vissen...
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
Reisbudget
€ 30
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Actief: back to basics, een flexibele ingesteldheid is dan ook nodig. We slapen in een shelter of onder een zeil in de natuur. Ontbijt en avondmaal worden voorzien: ook basic, maar we vullen aan met wat we aan eetbaars vinden in de natuur

Praktisch
 • Wil je liever in je eigen tent slapen in plaats van onder de shelter, breng die dan mee. Andere bagagedetails geeft je reisbegeleider tijdig door.
 • Je reisbegeleider organiseert de carpool van en naar de geheime locatie.

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden