Ierland en Noord-Ierland associëren we met eeuwig groen, uitgestrekte landerijen, pubs en whiskey, wondermooie folk en natuurlijk ook ‘the troubles’. Maar met het einde van het jaar in het vooruitzicht, breekt in Ierland ook een gezellige feestperiode aan.

Startpunt van de reis is Dublin: zo vertrouwd als een dorp, zo werelds als een metropool en zo gezellig als een pub. Een voor een ontrafelen we de geheimen van deze fantastische stad. We kuieren er door de smalle straatjes en staan stil bij de bewogen geschiedenis. ’s Avonds zakken we af naar de meest authentieke pubs. Uiteraard mag een bezoek aan de Guinness brouwerij en een whiskeystokerij niet ontbreken.

Daarna trekken we naar Belfast, de verscheurde stad waar elke vierkante meter zijn eigen verhaal heeft. We proberen de tegenstellingen tussen protestanten en katholieken te begrijpen. Verder bezoeken we onder meer de Crown Liquor Saloon en de Belfast City Hall.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

2 uur in vogelvlucht

Op slechts 2 uurtjes vliegen van Zaventem ligt onze bestemming. Na een korte verfrissing maken we onze eerste verkenningstocht en deze laat ons meteen kennismaken met een van de bekendste exportproducten van Ierland: de schrijvers. Door de drukke O’ Connellstreet wandelen we naar het Writer’s Museum. Bij voldoende interesse gaan we binnen en krijgen we alles te horen over Dublin’s drie Nobelprijs-winnende auteurs. Bovendien is dit de ideale plek om de pittige details in de biografieën van Oscar Wilde en James Joyce te ontdekken. 

We storten ons in de romantische rebelliesfeer van het General Post Office, waar in 1916 de Paasopstand plaatsvond. Dan gaat onze tocht verder langs het majestueuze Custom House, het symbool van het Brits imperialisme, de levendige markt van Moore Street, het 18de eeuwse Parnell Square, de Garden of Remembrance met zijn mythologische standbeeld en de ‘Georgian houses’. 

's Avonds gaan we op literaire of muzikale kroegentocht. Eenmaal we de kunst van het Guinness-drinken onder de knie hebben, vervolmaken we ons in de Ierse ambiance in Temple Bar, de hippe uitgaansbuurt.

dag
02

de Ierse strijd om onafhankelijkheid

In de Kilmainham Gaol-gevangenis brachten vele strijders voor de Ierse onafhankelijkheid hun laatste dagen door. Terwijl je langs de klamme cellen loopt, voel je de benarde sfeer van toen. Hier hoor je de verhalen van de mensen die hier om hun aandeel in de opstanden werden geëxecuteerd. 

Om dat beklemmende gevoel kwijt te raken, is sterk spul nodig. En dat vinden de liefhebbers in de gezellige Guinness Hop Store. Ongelofelijk hoe gerst gemengd met water, gist en hop kan veranderen in het lekkere en bekende zwarte bier. De slogan ‘Guinness is good for you’ ent zich in ons geheugen. 

’s Avonds gaan we de sfeer gaan opsnuiven op één van de vele kerstmarkten in Dublin.

dag
03

schiereiland Howth

We trekken naar het schiereiland Howth en maken een mooie wandeling langs de kliffen. In de namiddag keren we terug naar Dublin.

We zakken af naar Zuidoost-Dublin. Dit stadsdeel wordt gedomineerd door het bekende Trinity College, waar we een rondleiding krijgen. Hier bevindt zich ‘The Book of Kells’, het rijkst geïllustreerde manuscript uit de Ierse middeleeuwen. Via een wandeling doorheen de tuinen van de universiteit belanden we in de Old Library. 

’s Avonds nemen we feestelijk afscheid van het jaar.

dag
04

Dublin New Year’s Day Celebration

De New Year’s Day Celebration is een evenement waar de bewoners en bezoekers samenkomen om de jaarwisseling te vieren. We genieten de ganse dag van de vele performances en optredens.

dag
05

Belfast, de verscheurde stad

We reizen verder naar Belfast en verkennen deze stad te voet. We kunnen gaan snuisteren in de Linen Hall Library, waar zich duizenden oude boeken bevinden. In de City Hall bewonderen we de grote bronzen koepel, maar ook het monument voor de slachtoffers van de Titanic. In het voorbijwandelen van de Albert Memorial Clock Tower checken we of deze inderdaad scheef staat. 

 ‘s Avonds gaan zeker we een kijkje nemen in de Crown Liquor Saloon. Met zijn glas-in-loodramen en aparte zithoekjes is dit zelfs voor geheelonthouders een must.

dag
06

het schip dat niet kon zinken

In de voormiddag kiezen we voor een gegidste ‘Black Taxi Tour’. Dit is een originele manier om met taxi’s de muurschilderingen te ontdekken. De gidsen laten ons  de muren zien tussen de katholieke en protestantse wijken. Op die manier krijgen we een beter begrip van de politieke situatie.

In de namiddag brengen we een bezoek aan de ‘Titanic quarter’. Een bezoek aan het Titanic museum mag hierbij zeker niet ontbreken.

dag
07

Giant’s Causeway

Vandaag maken we een daguitstap naar de Giant's Causeway, een natuurfenomeen aan de mooie noordkust van het graafschap Antrim. Dit eigenaardige oord met zijn bizarre, regelmatig geordende basaltblokken staat als enige Ierse bezienswaardigheid op de werelderfgoedlijst. 

In de Old Bushmill Distillery wordt ons het hele brouwproces van whiskey uitgelegd. Nadien zal je een Ierse whiskey nooit meer met een Schotse verwarren. 

‘s Avonds verkennen we de nauwe straatjes van de Entries, waar we de oudste pub van Belfast treffen. 

dag
08

Iers afscheid

De vlucht naar België is veel te kort om al die fijne herinneringen van de afgelopen dagen te overlopen. Da’s voor thuis, dan kunnen je vrienden en familie meegenieten.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (hostel)
 • Muscical Pub Crawl
 • Kilmainham Gaol
 • Black Taxi tour
 • Titanic museum
 • excursie Giant’s Causeway
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 280
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

stadswandelingen

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 9 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden