Noorwegen staat al jaren in de top 3 van gelukkigste landen ter wereld. Dat hoeft niet te verwonderen: wat voor velen bucketlistbestemmingen zijn, is voor de Noren dagelijkse kost. Denk aan fjorden, gletsjers en ongerepte natuur in de puurste vorm. Maar als het van ons afhangt, komt daar binnenkort verandering in. Op deze 13-daagse rondreis korten we je bucketlist flink in. De heerlijke keuken en gezellige slaapplaatsen nemen we er graag bij.

Actie van de bovenste plank 

We vallen meteen met de deur in huis: deze reis is voor actieve zielen. Kajakken, mountainbiken, bergwandelingen en over gletsjers klauteren, het hoort er allemaal bij op deze avontuurlijke tocht van Oslo naar Bergen. Onderweg snuiven we de lokale cultuur op en pikken we optioneel ook een jongerenfestival mee. Om de batterijen op te laden kiezen we dan weer voor een aangename mix van hostels, lodges, historische hotels en zelfs een eeuwenoude bergboerderij. Haal je trekzak maar vanonder het stof!

Stadsverkenning

De mooie steden Oslo -waar we aankomen-  en Bergen -vanwaar we vertrekken -verdienen ook de nodige aandacht. Bovenop al dat natuurschoon krijgen we dus ook nog twee citytrips!

Op deze reis slapen we binnen, in tegenstelling tot onze andere Noorwegen-reis waarop gekampeerd wordt. Benieuwd naar alle activiteiten en landschappen die Noorwegen te bieden heeft, maar geen fan van kamperen? Dan is deze reis jou op het lijf geschreven.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

op temperatuur komen in Oslo

Net na de middag landen we in de Noorse hoofdstad Oslo. Na een korte stop in ons centraal gelegen hotel, trekken we meteen de stad in. Zo gaan we op verkenning in het wereldbefaamde marmeren operagebouw, dat als een ijsberg uit het water lijkt op te duiken. Bij het vallen van de avond gaan we naar het Frognerpark. Daar bewonderen we samen de magie van Vigelands beeldhouwwerken. ’s Avonds klinken we op de start van een welverdiende vakantie.

dag
02

terrasjes, musea en genieten van de zomer

Na het ontbijt pikken we de draad op en dwalen we verder door Oslo. De trendy buurt vlak bij de Aker Brygge-kade mag zeker niet ontbreken. Onderaan de architecturale meesterwerken stromen de terrasjes al snel vol bij goed weer. 

We springen daarna de boot op en zetten koers naar het schiereiland Bygdoy. Cultuur is hier het sleutelwoord, want aan themamusea geen gebrek: van oude vikingboten tot historische poolexpedities. Liever genieten van de zon? Duik gerust het water in aan het stadstrand van Bygdoy. 

Deze heerlijke dag vraagt om een dito afsluiter en dat doen we in een betaalbaar en gezellig restaurant.

dag
03
04

het berglandschap van Lemonsjøe

Op dag 3 brengt de bus ons naar de bergen in het Noorse binnenland. Eindbestemming: Lemonsjøe, prachtig gelegen aan een meer tussen de nationale parken van Rondane en Jotunheimen. Hier verblijven we in een typische lodge, waar niet toevallig ook een gezellig familiaal restaurant aan is verbonden. De ideale locatie om ons te laten verwennen. Maar al dat lekkers moeten we eerst verdienen.

Bij helder weer stappen we naar het uitzichtpunt van Trollhøe. Indrukwekkende vergezichten geven ons een glimp van liefst drie van Noorwegens mooiste natuurparken: Jotunheimen in het westen, Rondane in het oosten en Dovre in het noorden. Niet getreurd als de top in de mist ligt. De omgeving is gewoonweg supermooi en die verkennen we te voet.

dag
05

op en neer met de e-bikes

Haal je fietsbroek en helm maar boven, want na een heerlijk ontbijt vertrekken met onze e-bikes. Tochten genoeg in de omgeving van Lemonsjøe om deze dag sportief in te vullen. De hoogtemeters nemen we er graag bij, want met e-bikes glijden we makkelijk op en neer. Het hoofddoel is vooral genieten van de overweldigende natuur.

Met een stevige tocht in de kuiten reizen we in de namiddag verder naar het Bygdinhotel. Dit historische hotel uit 1912 ligt aan de oevers van het grootste meer van Jotunheimen. De tijd is er blijven stilstaan en ook wij komen hier volledig tot rust. Enkel onze smaakpapillen laten we nog werken.

dag
06

gletsjertocht

In de voormiddag steken we het Bygdinmeer, een van de hoogstgelegen meren van Noord-Europa, over met de typische rood-witte Bitihornboot. Die doet al meer dan 100 jaar dienst en geeft ons uitgebreid de kans om de omliggende bergen en gletsjers op de gevoelige plaat vast te leggen. Leuk weetje: het nationale park van Jotunheimen telt niet minder dan 60 gletsjers en 275 toppen boven de 2000 meter, en wordt daarom ‘Home of the Giants’ genoemd.

Wanneer we aan de overkant van het meer terug aan land komen, neemt een ervaren gids ons mee op gletsjertocht. Vandaag temmen we de Uranosbreen. Kleed je vooral goed aan, want je raadt het nooit: het kan hier ijzig koud zijn. Deze unieke ervaring zal nog lang nazinderen.

Moe maar voldaan nemen we nadien onze intrek in een lodge in Filefjellstuene. 

dag
07

dagtrip

We blijven nog een dagje langer in deze prachtige omgeving en overleggen samen welke wandeling we maken. We overnachten opnieuw in onze lodge in Filefjellstuene.

dag
08

watervallen bij Hjelle

Eens aangekomen in Hjelle, in de omgeving van Sognefjord, stappen we 5 kilometer met onze rugzak naar onze overnachtingsplaats: een bergboerderij. Hier raak je niet met de wagen of bus, dus rust verzekerd. De boerderij dateert al van de 12e eeuw en is in de hele streek gekend. Zo speelde ze een belangrijke rol toen pioniers in de jaren 1800 deze bergregio verkenden.

We droppen onze rugzak, maar houden onze stapschoenen aan. Een heerlijke wandeltocht leidt ons naar de hoogste waterval van Noorwegen: de Vettisfossenwaterval. Nog energie in de benen? Dan stappen we door naar boven om de waterval vanuit een ander standpunt te aanschouwen.

’s Avonds schuiven we in de boerderij onze voeten onder tafel en genieten we van traditionele bergkost en zalige stilte.

dag
09

kajakken in de fjorden

We wandelen bij het ochtendgloren terug naar de bewoonde wereld. De bus brengt ons nadien naar Øvre Ardal, het startpunt van onze kajaktocht. Een professionele gids leert ons enkele basistechnieken aan en dan is het tijd voor actie. We banen ons een weg tussen de steile bergwanden, die weerspiegelen in de smaragdgroene kleur van het water. De overweldigende Ardalsvatnetfjord krijgt zelfs de meest enthousiaste reizigers onder ons stil.

Nog nagenietend nemen we de bus en trein naar Haugastøl, onze volgende overnachtingsplaats. Vooral de treinrit is de moeite waard. De Flåmsbana, een bekende spoorlijn tussen Flåm en Myrdal, loopt door het onherbergzame landschap en overwint een hoogteverschil van 850 meter. Onderweg zien we bovendien meerdere watervallen. Geen foto kunnen nemen? Niet getreurd, we komen later terug met de fiets.

dag
10

mountainbiken langs de Rallarvegen

Vandaag staat de bekendste fietsroute van Noorwegen op onze agenda: de Rallarvegen. Deze route werd oorspronkelijk gebruikt als aanvoerweg voor de werken aan de spoorlijn tussen Oslo en Bergen. Tegenwoordig vind je er enkel avontuurlijke fietsers en trekkers terug.

De Rallarvegen gaat van het hooggebergte met zijn uitgestrekte gletsjers naar de groene vallei tot in Sognefjord. Afstand: 56 kilometer. Maar we verklappen graag dat de laatste 29 kilometers enkel bergaf gaan. Al zigzaggend dalen we 865 meter over de steile baan. Hoogtevrees heb je beter niet.

Later op de dag reizen we door naar Bergen, onze laatste halte.

dag
11

Bergen

Ons hotel biedt geen ontbijt aan, dus we trekken de stad in op zoek naar wat lekkers. Met een volle buik verkennen we daarna deze pittoreske stad. We starten bij het waterfront Bryggen, erkend als Werelderfgoed door UNESCO. De kleurrijke houten gebouwen herken je vast van de reisgidsen en herbergen tal van artisanale winkeltjes en restaurants. Maar Bergen is ook een universiteitsstad. Lees: veel gezellige bars en hippe eethuisjes. Een bruisende mix!

In de namiddag hebben we meerdere opties: het Hanzemuseum, KODE 3 (met een waanzinnige collectie van Edvard Munch), een terrasje, winkelen en nog veel meer.

dag
12

trektocht naar Fløyen

Op de laatste volledige dag strekken we nog eens de benen. We nemen de bus naar Ulriken. Vandaaruit stappen we ongeveer 5 uur. Boven krijgen we een prachtig uitzicht over de fjorden en de omliggende eilanden. Vanaf Mount Fløyen zien we het centrum van Bergen in de verte liggen, waar we na een welverdiende pauze met de kabelbaan naartoe gaan.

De afsluiter van deze rondreis: eten en drinken in een van de toffe stadrestaurants. 

dag
13

vrije voormiddag en naar huis

Voor we het vliegtuig nemen, krijg je nog de kans op souvenirs te kopen en om zelf op verkenning te gaan in Bergen. Intussen weten we waarom de Noren tot de gelukkigste mensen op aarde behoren. Die gelukzaligheid nemen we uiteraard met ons mee naar België. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 11
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Oslo/Bergen-Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (waarvan 6 d op basis van vol pension)
 • alle transport ter plaatse volgens programma
 • huur e-bike (1d)
 • Bitihorn boot
 • begeleide gletsjertocht (inclusief materiaal)
 • begeleide kayaktocht
 • huur mountainbike (1d)
 • kabelbaan FlØyen
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

dagwandelingen (3 à 6u per dag waaronder 1 x 5 km (t/t) met trekrugzak), mountainbiketocht van 56 km, gletsjertocht (± 5u), kayaktocht (± 3u), toer met e-bike. 

Opgelet: je mag geen last hebben van hoogtevrees

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 11 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Corona-beleid voor reizen in 2021

Van veel zaken zijn de prijzen in deze bijzondere omstandigheden nu nog niet gekend. Om toch geen maanden te moeten wachten, is de prijs van je reis dus een richtprijs onder voorbehoud.  Als de definitieve prijs hoger ligt dan de richtprijs, krijg je de mogelijkheid om je inschrijving te annuleren. 

Je hoeft in deze onzekere tijden geen voorschot te betalen. Je zal tijdig (zo snel mogelijk maar ten laatste een maand voor vertrek) een mail krijgen met bevestiging of de reis doorgaat en met betaalinstructies. 

Sowieso gelden op alle KrisKras-activiteiten de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over deze regeling vind je hier.
Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden