De Garden Route, ‘Tuinroute’ in het Nederlands en ‘Tuinroete’ in het Afrikaans, is een prachtig natuurgebied aan de Westkaap van Zuid-Afrika en daarmee niet verwonderlijk een van de meest gegeerde bestemmingen van het land. Over het begin- en eindpunt van de route bestaat tot op vandaag twijfel, maar één ding staat vast: wie de pracht van Zuid-Afrika wil gezien hebben, kan niet om deze kuststreek heen.

Het paradijs op aard

Langs de Tuinroute vind je tal van pittoreske havenstadjes en baaien, waar je kolonies pinguïns en zeehonden – en met wat geluk ook walvissen – spot. Maar haar paden leiden je ook langs adembenemende gebergten, ongerepte natuurreservaten en verborgen valleien. Onder meer Kaap de Goede Hoop, Simon’s Town, Muizenberg, Hermanus en Mosselbaai behoren tot de stops op onze 21-daagse rondreis.

Klein Karoo en Kaapstad

We trekken ook door Klein Karoo, een gevarieerd natuurgebied met hoge kliffen en diepe kloven, kristalheldere rivieren en fraaie rotsen. We doen hier een aantal mooie wijnroutes en passeren ook langs het historische Oudtshoorn: dé hoofdstad van de struisvogel. We sluiten onze reis in schoonheid af in Kaapstad. 

Transport en accommodatie

Op deze reis verplaatsen we ons overdag vooral te voet en leggen we grote afstanden af met de minibus. We overnachten in gezellige lodges en backpackers, te midden van de natuur. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vlucht naar het zuiden

We laten het barre België achter ons en reizen zuidwaarts naar het verre Zuid-Afrika. Gelukkig blijven we in dezelfde tijdzone en ontlopen we zo een jetlag.

dag
02

aankomst in Hout Bay

We landen op Zuid-Afrikaanse bodem en rijden door naar Hout Bay. Dit kleurrijke haven- en vissersstadje bevindt zich zo’n 20 kilometer ten zuiden van Kaapstad en ligt goed verborgen tussen het natuurschoon van de baai tussen Chapman’s en Sentinel Peak. We gaan er onze hongerige magen vullen in een lokaal visrestaurantje en gunnen er onszelf een welverdiende nachtrust. 

dag
03
04

het Kaapse Skiereiland

Via Chapman’s Peak Drive reizen we van Hout Bay naar Noordhoek. Deze 9 kilometer lange kustroute, door de locals ‘Chappies’ genoemd, kronkelt met zijn 114 bochten langs de Atlantische oceaan en grasgroene bergtoppen. Terecht dat de Chapman’s Peak Drive zich daarmee een plekje tussen de mooiste routes ter wereld veroverde. Noordhoek telt naast veel watersporters ook veel scheepswrakken, waaronder dat van de Kakapo: een stoomboot die er in 1900 strandde, maar nog steeds te bewonderen valt.

Vervolgens zetten we koers naar Kommetjie: een rotsachtige inham aan de westkant van het eiland, die in de prehistorie werd gebruikt als vissenval. We zien ook in de verte de Slangkop opdoemen: een vuurtoren uit 1919 die 33 meter hoog uittorent boven het kolkende zwarte zeewater, dat wemelt van het zeewier. Vanaf het populaire Scarborough Beach spotten we een andere rotsfiguur: de Camel Rock of Kameelrots.

Kaap de Goede Hoop

Met het betreden van het natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop bereiken we het meest zuidoostelijke punt van het eiland. Aan de Kaap zelf is het over de koppen lopen, maar de talrijke paadjes loodsen ons naar rustigere plekjes. Nadien trekken we noordwaarts naar Boulders Beach en Simon’s Town, waar we Afrikaanse pinguïns dekking zien zoeken achter klompen granietgesteenten, de zogeheten ‘boulders’. 

In het verstilde Kalk Bay springen we even binnen in de vele antiek- en curiosawinkeltjes. De haven geeft een prachtig uitzicht over Simon’s Town en – als het meezit – zonnende zeehonden en opspringende walvissen. Na enkele kiekjes van de kleurrijke gevels in het dorpje St. James te maken, eindigen we de goedgevulde dag met een strandwandeling aan Muizenberg: een plekje dat door de Nederlandse kolonisten werd opgericht en nu dienst doet als dé badplaats voor surfers.

dag
05

van Mimetes Valley naar Hermanus

We starten de dag met een stevige wandeling door Mimetes Valley. Eerst genieten we van het uitzicht aan False Bay, zo genoemd omdat ontdekkingsreizigers de plek eerst verkeerd tot Cape Point doopten. In Betty’s Bay nemen we afscheid van de pinguïns om vervolgens door te reizen naar walvissenbaai Hermanus. We slenteren er ook over de vele gezellige marktjes, waar je zeker en vast je eerste souvenir vindt.

dag
06

Hermanus

We maken een wandeling in Hermanus en gaan zwemmen in de Tidal pool. Bij laag tij kan je hier goed snorkelen en heb je een mooi uitzicht over de oceaan. 

We overnachten aan onze volgende bestemming: Hoop Nature Reserve, een prachtig natuurreservaat in de Overbergregio.

dag
07

Hoop Nature Reserve

Smeer je kuiten maar in, want vandaag fietsen we met de mountainbike door het Hoop Nature Reserve. We picknicken in Koppie Klein waar we, vanaf de parelwitte duinen, genieten van het zicht op zee. 

We overnachten opnieuw in De Hoop. 

dag
08

avontuurlijke tocht langs de Doring

We rijden verder naar Cape Agulhas, het meest zuidelijke punt van Afrika, waar de Indische en Atlantische Oceaan elkaar raken. 

Aan de kustplaats Wildernis volgen we de rivierbedding van de Doring River. We klauteren langs bergen en maken een prachtige wandeltocht door het fynbos. De rivierstrandjes zijn ideaal om even te pauzeren en af te koelen.

We reizen door naar Tsitsikamma waar we overnachten.

dag
09

klimmen in Tsitsikamma National Park

Op het menu vandaag: het Tsitsikamma National Park. 

We wandelen de Suspension Bridge hike en steken de Storms River over, een kolkende rivier die zich een weg baant langs het Tsitsikamma-gebergte en de Indische Oceaan.

’s Namiddags doen we de Waterfall hike. Misschien spotten we wel enkele dolfijnen bij de waterval? Durven jullie alvast een duik nemen in het frisse water?

dag
10

vrije dag in Tsitsikamma

We plannen en vrij in te vullen dag: black water tubing, bungeejumpen of liever een dagje aan het zwembad? Voor iedereen is er iets.

dag
11
12

dagen vol dieren

Met de minibus rijden we westwaarts. Onderweg zien we bungeejumpers kicken aan Bloukrans Pass. Ter hoogte van Nature’s Valley houden we onze picknick. In de namiddag bezoeken we Birds of Eden, ’s werelds grootste vogelreservaat. Daarna krijgen we een rondleiding in Monkeyland, waar wel 18 verschillende soorten primaten leven. 

We brengen de nacht door in the Crags, niet zo ver van Plettenberg Bay, de parel van de Tuinroute. De Portugese ontdekkingsreizigers gaven haar al de naam ‘Bahia Formosa’ (‘prachtige baai’). 

dag
13

dolfijnen en zeehonden in Plet en struisvogels in Oudtshoorn

Tijd om op zee te gaan! Met een beetje geluk kunnen we honderden dolfijnen en duizenden zeehonden zien. Een marinebioloog geeft ons uitleg over deze prachtigedieren en vertelt ons meer over het respectvol omgaan met deze soorten. Hou je vragen maar klaar en je ogen wagenwijd open!

We rijden ’s namiddags door naar het vredige Oudtshoorn. Al sinds de 19de eeuw dankt het stadje zijn welvaart aan de struisvogel. De Europese rich and famous kwamen zich er in de struisvogelboa’s tooien en gracieuze paleizen neerzetten. Een struisvogelboerderij bezoeken we niet, de dieren worden niet altijd respectvol behandeld. We kuieren rond in deze verlaten stad en genieten van de lokale lekkernijen.

dag
14

we rijden Route 62

De Verenigde Staten hebben hun legendarische Route 66, Zuid-Afrika zijn Route 62, die van Kaapstad tot Port Elizabeth loopt dwars door de prachtige KAroo-woestijn. 

We sluiten de dag af in het bergachtige Montagu, waar we naast de vele rotsbeklimmers wellicht ook witte ibissen zien zonnen. 

dag
15

de Cogmanskloof

Vandaag doen we een 12 kilometer lange tocht in de Cogmanskloof. We vertrekken vroeg in de ochtend. Op de top hebben we een prachtig uitzicht over Montagu, ravijnen en bergen. 

’s Avonds stranden we in Stellenbosch.

dag
16

Stellenbosch

Nabij Somerset-Wes en de Lourensrivier ligt het wondermooie landgoed Vergelegen. Op het terras verdiepen we ons verder in de kunst van het wijnproeven. ’s Middags dwalen we door de historische site en kleurrijke tuinen met geurende kamferbomen. 

dag
17
19

eindigen in schoonheid: Kaapstad

Onze laatste reisdagen brengen we door in Kaapstad, een van de mooiste steden ter wereld. We bezoeken er onder meer de townships, Robbeneiland, het Victoria & Alfred Waterfront in de haven, de Bo-Kaap-wijk en de botanische tuinen. Onze beklimming van de Tafelberg wordt letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Ook op de top van de Lion’s Head zijn we voorbereid.  Op de Pan African Market en Green Market Square vind je ongetwijfeld nog een pak souvenirs.

dag
20
21

goodbye, bafana!

Na drie drukke en geweldige weken komt er helaas een einde aan ons avontuur. Verrijkt en voldaan vliegen we terug naar Brussel. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
  • vlucht Brussel - Kaapstad (h/t)
  • luchthaventaksen
  • alle overnachtingen (backpackers en hostels)
  • transport ter plaatse met minibus (22d)
  • toegang tot nationale parken (volgens programma)
  • toegang Slangkop Lighthouse
  • Southern Rights charters
  • bezoek Birds of Eden en Monkeyland
  • inkom Vergelegen en wijnproef
  • Langa Township Tour
  • bezoek Robbeneiland
  • toegang Bo-Kaap museum
  • toegang Botanical Gardens
  • bezoek Tafelberg
  • Langa Township tour
  • excursie dolfijnen spotten
  • huur mountainbike Hoop Nature reserve
  • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
  • Join for Water-bijdrage
  • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
  • alle maaltijden
  • overige toegangsgelden
  • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 550
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

  • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
  • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
  • medische kosten tijdens de reis
  • bagageverzekering
  • kapitaal reisongevallen
  • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

actieve vakantie met wandelingen inclusief bezoek aan natuurparken. Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 113 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
  • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst). Je paspoort moet minstens 2 blanco pagina's hebben.
  • Inenting gele koorts verplicht (geldig tot min. 1 maand na terugkomst)
  • Internationaal rijbewijs verplicht voor wie co-chauffeur is
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden