Deze rondreis bevat alleen maar hoogtepunten: van een huskysleeëntocht over glamping bij de Sami tot...het noorderlicht?

Exclusieve natuurpracht

We leren op een unieke en bevoorrechte manier de enorme natuurpracht van Zweeds Lapland kennen. Zo sturen we onze roedel husky’s door het fenomenale sneeuwlandschap, maar we doorkruisen het evenzeer op onze sneeuwschoenen en houten langlauflatten. Dankzij zijn noordelijke ligging boven de poolcirkel staan onze sterren gunstig om het noorderlicht te zien. Duimen!

Rijke bevolking

We leren de Sami-cultuur kennen, onder meer via een nachtje glamping in een authentieke lavvu-tent. We worden terug in de tijd gekatapulteerd in Gammelstad, waar we het door UNESCO beschermde kerkdorp bezoeken. Het wordt duidelijk dat dit hier een rijk volk leeft, en daarmee doelen we niet op centen. Ze zijn rijk op cultureel en historisch vlak maar ook op culinair gebied, dat ontdekken we proefondervindelijk. 

(Opgelet : aangezien er in Zweeds Lapland een echte vleescultuur heerst, wordt er van de vegetariërs wel enige flexibiliteit verwacht. )

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Brussel – Luleå – Gammelstad

We vliegen van Brussel naar Luleå, een havenstadje op een schiereiland aan de zee. Aan de luchthaven worden we opgewacht en we rijden direct door naar Gammelstad. Hier vinden we de grootste middeleeuwse stenen kerk van Noord-Zweden uit 1449 en ’s werelds best bewaarde kerkdorp. Dit unieke culturele erfgoed staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De ruim 400 houten kerkhuisjes rond de stenen kerk werden uitsluitend op zondagen gebruikt door gelovigen. Zij woonden op het omliggende platteland en konden door de grote afstand en de gure weersomstandigheden niet diezelfde dag nog naar huis keren. 

Na deze stap terug in de tijd, rijden we door naar onze lodge waar we ons installeren voor 3 nachten. We schuiven de voeten onder tafel voor onze eerste culinaire verwennerij.

dag
02

tradities op sneeuwschoenen

Al duizenden jaren worden sneeuwschoenen gebruikt in winterse sneeuwlandschappen. In plaats van er tot aan de heupen in weg te zakken, zorgen sneeuwschoenen ervoor dat we relatief gemakkelijk door dikke sneeuw kunnen stappen. Een ervaren gids vertelt ons alles over de omgeving, de fauna en de flora. Tijdens onze pauze leert hij ons hoe een vuur kunnen maken in de sneeuw. Eenmaal we dat onder de knie hebben, kunnen we koffie, thee of het typische warme bessensap klaarmaken. Voor de lunch houden we halt in een  Sami-hut, waar we samen een authentieke ‘outdoor wilderness lunch’ bereiden. We installeren ons op de warme rendierhuiden en voelen ons zoals de jagers vele eeuwen geleden. Wat een perfecte introductiedag op ons Zweeds Lapland-avontuur!

dag
03

op husky-safari

Een hoogtepunt voor iedereen die naar Zweeds Lapland trekt: je eigen hondenslee besturen. Samen met een partner leer je controle te krijgen over een kleine roedel husky’s en om samen door de wondermooie omgeving te trekken. Deze tocht duurt ongeveer 2 uur, maar vooraf krijgen we instructies hoe we dit het beste aanpakken. Prachtige herinneringen zijn gegarandeerd! Ook de rest van de dag gaat onze verkenningstocht verder.

’s Avonds trekken we opnieuw onze warme winterkleren aan om op zoek te gaan naar het noorderlicht.

dag
04

nationaal park Stora Sjöfallet

Vandaag reizen we naar een van de nationale parken in Laponia: Stora Sjöfallet. Laponia is een gebied van 9400 km² dat door UNESCO als werelderfgoed is erkend, zowel voor zijn culturele als natuurlijke rijkdom. In dit gebied liggen in totaal 4 nationale parken, waarvan we Stora Sjöfallet bezoeken. Hier ontdekken we dat Zweden niet alleen vlak is, maar ook bergketens heeft met een rijke dieren- en plantenwereld. In Laponia wonen sinds de prehistorie Sami of Samen. Deze bevolkingsgroep leven er nog volgens de oude tradities en volgen nog altijd hun rendierkuddes.

Na aankomst installeren we ons in de berglodge van Stora Sjöfallet. De rust is onmiddellijk voelbaar. Na de lunch leren we in het nieuwe museum vlak bij onze lodge, het Naturum Laponia, meer over de cultuur van de Sami. Ook de omringende natuur – gekend als de ‘laatste wildernis van Europa’ – komt er aan bod. 

dag
05

traditioneel langlaufen op houten latten in Stora Sjöfallet

Een lokale gids neemt ons de hele dag op sleeptouw. Op traditionele houten langlaufskies leren we de adembenemende omgeving van Laponia kennen. Dankzij deze tocht weten we hoe het was om reizen in lang vervlogen tijden. Daarna kunnen de liefhebbers een sauna boeken. Dit is de perfecte manier om een lange dag af te sluiten. En, net zoals de Zweden, moeten we daarna afkoelen in de sneeuw. 

Moe maar voldaan schuiven we ’s avonds aan tafel aan, waarna we heerlijk wegdromen in ons warme bed. 

dag
06

glamping in de sneeuw bij de Sami

Het Sapmi Nature Camp is een recent geopend duurzaam en kleinschalig kamp bij Gällivare. Denk aan lavvu-tenten met comfortabele bedden, kampvuren en meubels die geïnspireerd zijn door de Sami-cultuur. Het kamp wordt uitgebaat door Lennart, die zelf is opgegroeid in een Sami-familie. Hij vindt duurzaam toerisme ontzettend belangrijk en hij wil zijn kennis doorgeven aan anderen met respect voor de natuur. Samen met Lennart gaan we op stap met onze sneeuwschoenen of op de houten langlauflatten. De omgeving is fantastisch mooi. 

’s Avonds laten we ons opnieuw culinair verwennen door Lennart, die op traditionele wijze kookt. Ondertussen hebben we de tijd om meer te weten te komen over het leven van de rendierherders. Over de uitdagingen waarmee ze te maken krijgen als inheemse minderheidsgroep, maar ook over hun trots en respect voor de natuur.

Daarna trekken we naar onze warme, gezellige tent in de metershoge sneeuw. Een exclusieve ervaring!

dag
07

Kiruna verkennen

Na ons ontbijt in het Sapmi Nature Camp genieten we nog even van de mooie omgeving. Daarna reizen we verder naar Kiruna.  Dit is een mijnstadje dat zal verdwijnen en verplaatst worden. Door het eindeloze ontginnen van ertsen, is de ondergrond één grote gatenkaas geworden met het risico dat deze zal instorten. We verkennen de omgeving en overleggen samen hoe we onze laatste dag verder invullen.

dag
08

terug naar België

Ons avontuur zit er helaas op. Het was een korte maar intense week, die voor levenslange herinneringen heeft gezorgd.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Luleå / Kiruna – Brussel
 • luchthaventaksen
 • 6 overnachtingen op basis van vol pension (5 nachten in lodge , 1 nacht glamping in tent)
 • 1 overnachting op basis van kamer en ontbijt (hostel in Kiruna)
 • alle transport ter plaatse
 • begeleide hondensleetocht (2u)
 • begeleide sneeuwschoenentocht (inclusief ‘outdoor wilderness lunch’)
 • begeleide langlauftocht in National park (1d)
 • begeleide dag in Sami kamp (1d)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • persoonlijke uitgaven
 • maaltijden in Kiruna
Reisbudget
€ 150
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

wandelen met sneeuwschoenen en langlaufen

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 20 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden