In De Panne begint en eindigt deze sportieve fietsvakantie. We trappen door het vlakke kustlandschap, maar ook door heuvelachtig gebied in Frans-Vlaanderen met Cap Blanc Nez als hoogtepunt. Regelmatig staat ons een steile klim te wachten, maar die is altijd het uitzicht meer dan waard.

Drie steden

Drie steden staan op ons programma. In het sympathieke Bergues, dat je misschien herkent uit de film ‘Bienvenu Chez les Chtis’, luisteren we naar de beiaard van het Belfort. Daarnaast kan je niet weerstaan aan een uitwaaisessie op het strand in het historische Boulogne-sur-Mer. Tot slot wuiven we in Calais de boten uit naar Engeland.

En route!

Uiteraard kiezen we de mooiste landschappen om door te rijden. Daarvoor combineren we twee fietsroutes uit de regio: de Gravenjansroute en de Noordzeeroute. De afstanden variëren van 50 tot 80 kilometer. Er zijn enkele flinke beklimmingen voorzien, dus – zoals echte coureurs dat zeggen – vergeet je ‘goede benen’ niet! Maar het blijft een vakantie, dus maken we zeker tijd vrij om uit te rusten met een smakelijke picknick, een lekkere maaltijd in een lokale taverne en een ontspannen stadsbezoek.

Praktisch

We overnachten steeds in een andere chambre d’hôtes of jeugdherberg. ’s Avonds eten we in lokale restaurantjes of koken we zelf. Voor deze reis moet je je eigen fiets meebrengen, die tiptop in orde is. Absoluut noodzakelijk zijn goede versnellingen en waterdichte fietstassen. En die goede benen, dus.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

De Panne, het begin en het einde van deze trip

In De Panne geven we het startschot van deze sportieve vierdaagse fietstocht. Al na enkele kilometers rijden we Frankrijk in. Rond de middag komen we aan in Bergues, waar de Franse kaskraker ‘Bienvenue Chez les Ch'tis’ is opgenomen. Nu vormt de stad het decor voor onze doortocht en picknick.

Daarna verlaten we de Gravejansroute voor de Noordzeeroute. Vandaag fietsen we maar liefst 80 kilometer. Dat is meteen de langste afstand van deze reis. We slapen in een chambre d'hôte.

dag
02

naar Boulogne-sur-mer

We volgen de Noordzeeroute tot in Boulogne-sur-mer. Onderweg fietsen we door de landschappen van het Parc Naturel des Caps et Marais d’Opage. Dit regionale park is geen afgesloten natuurpark, maar is wel een beschermd ruraal landschap.

’s Avonds blazen we uit in Boulogne-sur-Mer. Deze stad heeft heel wat te bieden zoals een kathedraal, een château dat omgevormd is tot museum, vestingwallen en een groot oceanarium. De bezoeken zijn optioneel en hangen af van ons aankomstuur. Sowieso is rondslenteren in de smalle straten van Boulogne ook al de moeite.
We logeren in een klein hotel in het centrum.

dag
03

in omgekeerde richting

Na een verfrissende ochtendwandeling op het strand en misschien wel wat geïmproviseerde ochtendyoga, springen we terug op onze fiets. We volgen opnieuw de Gravejansroute, ditmaal in tegenovergestelde richting. Eerst leidt de kustlijn ons, daarna gaan we door het binnenland weer naar de kust in Cap Blanc Nez. Dit is meteen ook de zwaarste dag van onze trip.

Dan hebben we twee opties, naargelang ons energiepeil. Ofwel fietsen we naar de top van de Cap Blanc Nez. Dat is een erg zware klim, met onder andere vier stevige haarspeldbochten. Deze optie gaat van zeeniveau naar 135 meter hoogte. Dan rijden we richting Calais. We bollen naar beneden via de kustweg, een vrij drukke baan maar met een ontzettend mooi uitzicht. Ofwel bewonderen we Cap Blanc Nez van op het strand en rijden we via rustige baantjes in het binnenland naar Calais.

Hoe dan ook, ’s avonds bezoeken we het centrum van Calais en zien we de boten naar Engeland varen. We slapen in een hostel.

dag
04

tussen twee waters

Via de Gravejansroute vervolgen we onze weg tot aan de stad waar deze route naar genoemd is: Gravelines. Vanaf daar kiezen we de wegen langs de kust. Duinkerke, met zijn grote industriële haven, kunnen we niet vermijden, maar we kiezen voor een traject tussen een kanaal en de zee. Letterlijk tussen twee waters, dus.

Daarna trappen we onze laatste kilometers naar het station van De Panne, waar we afscheid nemen en onze fietsen de trein opladen. Deze finalerit beslaat ongeveer 75 kilometer, vooral langs de Noordzeekust. Een vlakke route, maar de kans op tegenwind bestaat.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • toegangsgelden
 • fietsen
Reisbudget
€ 100
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

dagelijks fietsen, tussen de 50 en 80 km per dag; deels op heuvelachtige wegen.  We vervoeren zelf onze bagage in fietstassen.


Onze voorwaarden