La Dolce Vita in Liguria

La Dolce Vita in Liguria

Mamma Mia! Als je van deze blogpost geen zin krijgt om mee te gaan op reis langs de Italiaanse Rivièra...

Op ontdekkingsreis door de Italiaanse Rivièra

Ligurië is een oogverblindende kuststreek die haar inwoners en bezoekers graag verwent met een uitgebreide keuzemogelijkheid. De schilderachtige vissersdorpjes, weelderige wijngaarden, spectaculaire kliffen, het milde klimaat en de grote historische havenstad Genua, vormen een kleine greep uit een omvangrijk aanbod. Samen maken we een reis door Ligurië van de westelijke grens met Frankrijk naar de oostelijke grens met Toscane. Onderweg nemen we de tijd om zowel bekende trekpleisters, als onbekende pareltjes van deze streek te ontdekken.

Camogli Copyright Liesbeth Boel

Rivièra di Ponente

De Rivièra di Ponente is het gedeelte van Ligurië ten westen van Genua. Deze beeldige regio trekt vlotjes toeristen aan dankzij een kustlijn van aanlokkelijke zandstranden en de overal aanwezige bloemen- en olijventeelt.

Fietsen met God - San Remo 

Het is voornamelijk San Remo’s status als badstad die toeristen lokt, toch is dat niet alles wat de bloemenstad te bieden heeft. Zo verbergt San Remo een oud stadsgedeelte bestaande uit talloze kleine, kronkelende steegjes die zeker een bezoekje waard zijn. De stad dankt daarnaast natuurlijk haar bekendheid aan de wielerklassieker Milaan-San Remo. In navolging van de wielergoden die er jaarlijks neerstrijken, is de fiets het ideale vervoersmiddel om San Remo en omstreken te verkennen. Langs de kustlijn is de oude spoorweg omgetoverd tot een 24 kilometer lang fietspad, of pista ciclabile, die ons over de hele afstand mooie uitzichten biedt op de Ligurische natuur en zee.

Levensecht museum - Dolcedo & Valoria

Dolcedo en Valoria zijn kleine, kleurrijke bergdorpjes waar amper een toerist te bespeuren valt. De bestaansreden van de dorpjes ontdekken we in het groene landschap dat ons omringt: de olijventeelt. Hetzelfde landschap trakteert ons voortdurend op indrukwekkende uitzichten wanneer we van het ene naar het andere dorp trekken. Dolcedo en Valoria verkennen is bovendien als wandelen door een levensecht olijvenmuseum, waar we de teelt en oogst voor onze ogen zien gebeuren. Het verhaal van de olijf vinden we ook terug op de kunstig beschilderde voordeuren in Valoria. Voor wie wil, is het niet ver zoeken naar het ‘echte’ olijvenmuseum dat tien kilometer verderop ligt in Imperia.

Theater met de grote T - Borgio Verezzi

Borgio Verezzi is een gezellig middeleeuws dorpje dat zich aan de steile heuvels vastklampt en uitkijkt over de Ligurische zee. Al is Borgio Verezzi klein, het trekt tijdens de zomermaanden samen met ons duizenden bezoekers aan. In juli en augustus vindt er immers een nationaal geroemd openluchttheaterfestival plaats, waar tal van internationale artiesten op afkomen. Het festival spreekt bovendien een gevarieerd publiek aan, met zowel klassieke als moderne stukken. Een overdosis Shakespeare of Molière opgelopen? Geen nood. Uitwaaien kan in nabijgelegen badsteden als Alassio.

Genua

Genova Ligurie Copyright Liesbeth Boel

 

De grote havenstad Genua is vooral bekend als geboortestad van Christoffel Columbus. Liefhebbers kunnen er zijn huis nog steeds bezoeken. Het oude stadscentrum heeft evenwel meer te bieden, zoals de statige ‘palazzi’ in de Via Garibaldi. We genieten er van de grote kunstcollectie in het Palazzo Rosso en het Palazzo Bianco, waar zowel bekende Italianen als Strozzi hangen, maar ook Vlaamse schilders als Rubens en Van Dyck. Zij die houden van hedendaags vermaak komen ook aan hun trekken. De toeristische dienst weet ons het volgende te vertellen: “De oude haven is volledig gemoderniseerd en vloeit over van gezellige restaurantjes. Je kan er ook Acquario bezoeken, een van de grootste aquaria in Europa.”

Rivièra di Levante

De Rivièra di Levante is het gedeelte van Ligurië ten oosten van Genua. Het ruige natuurlijke landschap kenmerkt deze streek van terrasvormige wijngaarden, steile kliffen en kleine vissersdorpen.

Zon, zee, zand - Camogli

Camogli2_Ligurie_c_Liesbeth_Boel.jpg

Camogli is zo’n klein vissersdorpje dat met zijn pastelkleurige huizen en kleine haventje erg schattig aandoet. We komen er trouwens weinig buitenlanders tegen, want de meeste toeristen zijn echte Italianen.

De activiteiten in Camogli beperken zich tot op strand liggen en in zee zwemmen, maar gezien het mooie uitzicht, het helderblauwe water en het aanlokkelijke strand is dat helemaal geen straf. Toch zin in een uitstapje? Neem dan gerust de ferry naar het drukkere en mondaine Portofino.

Wandelen in stijl - Portofino

Portofino Ligurie Copyright Liesbeth Boel

Het mondaine karakter van het autoloze havenstadje Portofino is wereldberoemd. Het stadje bezit een haven volgestouwd met peperdure jachten en winkels van luxemerken als Chanel, Gucci, Yves Saint Laurent en consorten. Perfect voor diegenen die even bij de ‘beau monde’ willen horen.

Sportievelingen kunnen terecht in het Parco Naturale di Portofino. De inwoners vinden het belangrijk de natuurlijke omgeving van hun dorp te beschermen en dat is eraan te zien. Het prachtige natuurpark is perfect onderhouden en bevat tientallen prachtige wandelwegen. We kunnen bijvoorbeeld van Portofino naar de majestueuze en afgelegen abdij van San Fruttuoso wandelen of kiezen voor een grotere uitdaging en helemaal naar Camogli trekken.

Neusje van het werelderfgoed - Cinque Terre

Cinque Terre Copyrigh Liesbeth Boel Cinque_terre_Ligurie_Liesbeth_Boel.jpg

Als je in Ligurië iets moet gezien hebben, dan is het wel il Parco Nazionale delle Cinque Terre. De Cinque Terre behoort tot het Unesco-werelderfgoed en dat is volledig terecht. Het park bestaat uit vijf vissersdorpjes die vervaarlijk balanceren op steile kliffen. De dorpjes zijn bovendien autoloos en met elkaar verbonden door verschillende wandelpaden die zijn omgeven door terrasvormige boomgaarden vol wijnranken en olijfbomen.

We zouden er gerust meerdere dagen kunnen verblijven voor een trekvakantie van dorp tot dorp. Het enige nadeel aan de Cinque Terre is de immense drukte overdag. ’s Avonds, wanneer de meeste toeristen verdwenen zijn, kunnen we in alle rust van de dorpjes genieten.

Zin om te vertrekken?

Ligurië is door haar verscheidenheid een aanlokkelijke vakantiebestemming voor elk type toerist. Wil je graag van alles wat proeven? Dat kan. Deze rondreis laat je van alles wat proeven en neemt ongeveer twee weken in beslag. Ga je liever minder lang op reis? Een citytrip naar Genua of een wandelvakantie in de Cinque Terre zijn dan slechts twee van de vele mogelijkheden. Één ding is zeker, kiezen voor Ligurië is kiezen voor ‘la dolce vita.’

KrisKras trekt vier keer per jaar naar de Italiaanse Rivièra. gebruik de zoekfunctie rechtsboven of kijk op de pagina reizen voor meer info!

Tekst: Kim Schoofs

Foto's: Liesbeth Boel -  Flickr - Italiaanse Rivièra 2014