Stiff upperlip: Etiquette in Groot-Brittannië

Stiff upperlip: Etiquette in Groot-Brittannië

Andere landen, andere gewoontes, zelfs zo dichtbij als in Groot-Brittannië! Met deze tips kan je voortaan een pint bestellen zonder een dwaas figuur te slaan!

Ander land, andere gewoonten

We reizen de wereld rond en de wereld reist naar België. We krullen van het lachen als we Chinezen smakelijk horen smakken tijdens het eten. We grinniken als we Indiërs onhandig aan het werk zien met mes en vork. En waarom scheurt die Japanner dat cadeautje niet onmiddellijk open dat we hem geven?

Maar staan we zelf wel stil bij de gewoontes en beleefdheden van onze reisbestemming? Eet enkel met je rechterhand in Sri Lanka en India, wrijf een kind in Laos nooit over het hoofd en snuit in godsnaam je neus niet in een stoffen zakdoek in China, viezer kan gewoon niet.

Ook in een buurland is het soms anders!

 

Deze voorbeelden zijn natuurlijk onwaarschijnlijk exotisch en ver van ons bed, in Europa doen we alles toch op dezelfde manier? Of Niet? We nemen een kijkje in Groot-Brittannië.

Altijd op tijd: Britten zijn heel punctueel, het is absoluut not done om te laat te komen op een afspraak. Op bezoek bij iemand kan 5 of 10 minuten wel, maar op restaurant is het iets wat niemand wil. Een academisch kwartiertje is in Groot-Brittannië geen optie.

Kennismaking: Engelsen staan niet gekend over hun grote fysieke hartelijkheid, een simpele korte handshake en een ‘how do you do’ zijn al voldoende. Wil je een vrouw de hand schudden dan wacht je zelfs best tot zij haar uitsteekt.

Een pintje Zo moeilijk kan dat toch niet zijn, een pintje bestellen in de pub. Wacht maar! Eerst en vooral denk je goed na welke maat je had gewenst: a pint of half a pint. De eerste keuze is een halve liter. Dan is er nog het soort bier: lager, bitter of stout. Wil je een tweede rondje? Steek dan zeker je hand niet met wijs- en middelvinger omhoog met de handpalm naar jou gericht: dat is even onbeleefd als je middelvinger opsteken in België.

Tea for two Thee drinken om 4u ’s middags. Dat is veel ruimer dan simpelweg een tas thee drinken. Het gaat hier over een kleine maaltijd. Bij de sterke thee met koude melk en suiker worden zoete en hartige hapjes geserveerd: scones met clotted cream, cake en koekjes, sandwiches met zalm, roomkaas en komkommer. Lang geleden was de high tea de avondmaaltijd. Daarom noemen veel Britten hun maaltijd rond 18u nog steeds tea. Goed checken of je dus voor de thee of voor het avondmaal wordt uitgenodigd!  

Tubing Neen geen rafting op rubberbanden maar de kunst van het metro rijden in Londen. Hier zijn een aantal belangrijke spelregels: Sta altijd rechts op roltrap, wie gehaast is kan je dan vlot laten passeren. Wacht met instappen in de trein tot iedereen is uitgestapt. Lees niet mee in het boek of de krant van je buurman, koop zelf je leesvoer. Kan je niet zitten, geen probleem maar ga fysiek niet te dicht bij je buurman staan, dat vinden Britten niet zo gezellig. Wees galant met het innemen van vrije plaatsen, storm niet als een gek naar die vrije zetel.

Wat kan echt niet? Schotten, Ieren en Welshmen zijn geen Britten. Draag geen gestreepte stropdas, dat is voor de leerlingen van privéscholen.

Tenslotte

Wat een Brit zegt:                                                          Wat een Brit bedoelt:

Not bad                                                                             Good or very good

That’s an original point of view                                            You must be crazy

I’m sure it’s my fault                                                          It’s your fault

Very interesting                                                                 I don’t agree

Quite good                                                                       A bit dissappointing

Could we consider the options                                            I don’t like the idea

 

Bron: STRUBBE Ken en HOBERT Liesbeth, Etiquette in het buitenland, Leuven, Uitgeverij Van Halewyck, 2009, 240p. www.hetblauweboekje.nl

Foto’s: KrisKras, istockphot  ohttp://ghostwriter-hilfe.de/