Ecuador, Ama La Vida!

Ecuador, Ama La Vida!

Onze stagiair Robin heeft een flinke boon voor Ecuador. Je leest hier over zijn ervaringen in en tips over het kleinste land van Zuid-Amerika!

Toen ik 2014 mijn middelbare studies afwerkte, wist ik niet goed wat ik erna wou gaan doen.

Het zou sowieso iets zijn met internationale trekken, dacht ik.
Een jaartje er tussenuit alvorens aan te vangen met verdere studies leek mij de perfecte optie. Uiteindelijk besliste ik 10 maanden op uitwisseling te gaan in Ecuador, en er school te volgen op z’n Ecuadoraans. Het werd een ervaring om nooit te vergeten!

Aankomst in het land van bananen en cacao

Hoofdstad Quito was voor 10 maanden mijn nieuwe thuis. Het is de vroegere noordelijke Incahoofdstad, en dat zie je nu nog.  Met zijn vele kerken is de Spaanse kolonisatieperiode ook goed zichtbaar in het landschap. Speciaal detail: de kerk ‘Iglesia de San Fransisco’  is opgericht door 2 Vlaamse geestelijken.
Een ander stukje van de stad is het ‘La Virgin de Quito’-standbeeld, dat hoog boven Quito staat. Dit standbeeld heeft bij de locals een speciale betekenis. De legende zegt dat doordat de maagd naar het noorden kijkt, de mensen in het noorden van Quito rijker zijn dan in het Zuiden. Vreemd genoeg is dit ook wel zichtbaar in de stijl van de huizen en straten.

Waarom Ecuador

Ik werd meteen overspoeld door de Ecuadoraanse cultuur: de vroege dagen, het etenspatroon, de gemoedelijke levensvisie en nog zoveel meer. Als je ergens hebt afgesproken, zijn Ecuadorianen steevast te laat. Tot 2u na de afspraak zijn ze in hun ogen nog altijd op tijd. In het begin wat vervelend maar na een tijd begon ik er zelf van te houden.

Het verbaasde me vooral om te zien dat zo weinig mensen iets deden na hun werk of na school. De meesten gaan meteen terug naar huis en kijken tv of zitten op Facebook. Het leven van de Ecuadorianen is, zoals in de meeste Latijns-Amerikaanse landen, vooral gericht op het familiegebeuren.

De dagen zijn het hele jaar door even lang: van 6u ’s ochtends tot 18u ’s avond. Niet zo verwonderlijk, aangezien Ecuador -de naam zegt het al- op de evenaar ligt. De bedrijvigheid van z’n inwoners loopt gelijk met de daguren. De bussen stoppen om 21u ’s avonds met rijden, en daarna zie je nauwelijks nog iemand op straat. Taxi’s zijn ook de hele dag beschikbaar, en alhoewel het nog steeds Zuid-Amerika is, zijn ze in Ecuador zeer betrouwbaar. Let er enkel op of er een camera in de auto hangt en je vraagt naar ‘metrotaxi’. Voor blanken vragen ze meestal hogere prijzen, maar als je vraagt om te werken via deze teller krijgt u toch de normale prijs voorgeschoteld.

Kleurrijk als een kolibrie

Ecuador heeft enorm veel verschillende aspecten die mijzelf en andere toeristen iedere keer opnieuw versteld doen staan. Hierbij zijn de 3 grootste steden van het land perfecte voorbeelden van:
Quito in de Andes met haar vele kerken en moderne, bedrijvige gebeuren tegenover het warme Guayaquil waar je over de middag nooit buitenkomt en liever geniet van een verse jugo met chifles of een ijsje van Salcedo. Een terrasje aan de dijk Malecon2000 is daar de ideale plaats voor.
Dan heb je weer het koele Cuenca, een stad die best te vergelijken valt met het Brugge van Ecuador; er heerst een gezellige drukte.

Kortom: een reis door Ecuador is een reis waar je van de ene indruk in de andere valt, en je niet genoeg kan krijgen van de losse sfeer van de Ecuadorianen. Een plaats waar je liefst nog enkele maanden langer zou blijven.

Mijn tijd in Ecuador was dan ook een voltreffer. Eens je naar Ecuador bent geweest, keer je sowieso eens terug!

Ecuador, Ama La Vida!