Tijdens deze prachtige rondreis ontdekken we de hoogtepunten van de provincie Yucatán in Mexico en het iets onbekendere buurland Belize. We laten ons volledig onderdompelen in de plaatselijke Mayacultuur, genieten van de verbluffend mooie natuur, en relaxen aan de Caribische kust. Een leuke mix die voor een onvergetelijk avontuur zal zorgen!

Yucatán

Onze reis start in Mexico, op Isla Holbox. Hier genieten we met volle teugen van het Caribische eilandleven. Vervolgens verblijven we 2 dagen in en rond Mérida, de hoofdstad van de provincie Yucatán. Naast het echte Mexicaanse leven en tradities, ontdekken we de eeuwenoude ruïnes van Uxmal. Een verfrissende duik in enkele cenotes, met zoetwater gevulde grotten of poelen, mag niet ontbreken.

De jungle van Belize

Na een bezoek aan de prachtige Lamanai Maya ruïnes, trekken we voor 3 dagen de jungle van Belize in. We genieten met volle teugen van de lokale fauna en flora, een boottocht met verschillende stops aan afgelegen watervallen, een tocht met paarden en een bezoek aan de Maya ruïnes van Xunantunich. 

Vanuit Hopkins maken we een uitstap naar Mayflower Bocawins National Park of Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary. Deze natuurparken zijn perfect voor leuke wandelingen, het spotten van wilde dieren, zwemmen in riviertjes en aan watervallen.

Caribisch leven

Het stadje Hopkins en eiland Caye Caulker aan de Caribische kust zijn de place te be om helemaal tot rust te komen. Snorkelend ontdekken we het grootste koraalrif van het westelijk halfrond met een eco-friendly organisatie.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

¡Vamos!

Vroeg in de ochtend nemen we in Brussel het vliegtuig richting Cancún, Mexico.

Nadat we ons gesetteld hebben in onze hostel in Downtown Cancún, maken we een uitstap naar Playa Delfines. Wie heeft er zin in een verfrissende duik? 

dag
02
03

puur genieten

We reizen met de bus door naar Chiquilá, waar we een ferry nemen naar Isla Holbox. We genieten met volle teugen van het Caribische eilandleven. Aan jou de keuze wat je graag doet: een goed boek lezen en luieren op het strand, snorkelen in de helder blauwe zee, een street art walking tour volgen, gaan wandelen met straathonden, het eiland verkennen met de fiets… het belooft een leuke start van deze reis te worden!

dag
04

de hoofdstad van Yucatán

We laten de Caribische kust voorlopig achter ons en reizen door naar Mérida, de hoofdstad van Yucatán. Deze mooie stad met zijn smalle straatjes en leuke plazas zal onze uitvalsbasis vormen voor de komende 3 nachten. 

Iedere zaterdagavond kan je in Mérida Juego de Pelota aanschouwen, een heus spektakel. Dit is een traditioneel balspel van de Maya’s, een ritueel waarmee ze dank betuigden voor de goede oogst en de goden om hun bescherming vroegen. Net als in de oudheid verschijnen de krijgers in Yucataanse kostuums en met beschilderde gezichten. 

dag
05
06

Mérida en Uxmal

In Mérida laten we ons volledig onderdompelen in het echte Mexicaanse leven. We ontdekken de stad, genieten van de traditionele keuken, bezoeken eventueel een museum en wie wil kan op jacht gaan naar enkele leuke souvenirs zoals een handgeknoopte hangmat.

Met een bezoek aan de ruïnes van Uxmal verdiepen we ons in de Puuc-bouwstijl. Deze site ligt pal op de Puuc-route, dus hier bevinden we ons werkelijk in het hart van de Maya-cultuur. Daarna zoeken we verfrissing op in cenotes X-Batún & Dzonbakal. Een cenote is een, met zoetwater gevulde, grot of poel en was voor de Maya’s een heilige plaats omdat het volgens hen de ingang was naar de onderwereld - het dodenrijk en één van de drie werelden waar hun goden leven.

dag
07

Trip naar Belize

Tijd om koers te zetten naar Belize. We reizen met de bus naar Chetumal, gelegen aan de grens van Belize. Eens de grenscontrole gepasseerd, reizen we door naar Corozal. Dit is een luchtig plaatsje aan de zee waar je, als de wind goed zit, overal vergezeld wordt van een reggaesound. Kapperszaken waar vlechtjes gelegd worden, restaurantjes in pastelkleurige huizen, Chinese grootwarenhuizen, Mennonieten op de markt, een lange dijk langs de zee… we komen langzaamaan in de Belize-sfeer.

dag
08

Orange Walk town

In de ochtend reizen we verder naar Orange Walk Town, waar we ons installeren in een verblijf langs de rivier. Deze stad is het centrum van de landbouw in Belize. Vanuit hier maken we een uitstap naar de prachtige Lamanai Maya ruïnes. 

dag
09
11

Jungle Martz Farm

We trekken naar het groene binnenland richting de Guatemalteekse grens. Onze slaapplaats ligt diep in de jungle die de oevers overwoekert. Brulapen, kikkers, tapirs, miereneters, rode en blauwe ara’s vergezellen ons vannacht met hun geluiden.

We genieten met volle teugen van de omgeving, de natuur en al zijn dieren. Eigenaar Joe, die zelf is opgegroeid in de jungle van Belize, deelt met veel enthousiasme zijn kennis over de lokale fauna en flora, geneeskrachtige planten en zijn zelfgeschreven gedichten. Miriam zal ons betoveren met haar kookkunsten. 

Er staat ook een boottocht op het programma. We drijven op het water doorheen de jungle, wandelen naar afgelegen watervallen, genieten van de uitzichten en het geroep van de brulapen. 

dag
12
14

San Ignacio

We staan vroeg op voor het paardrijden. We volgen een pad de bergen in, afwisselend met dichte jungle en open vlakten. Twee uitkijkposten bieden ons een prachtig panoramisch uitzicht op het Mayagebergte en een vogelperspectief op het Vaca-meer en de omliggende bosreservaten. Tijdens het wandelen zal je gids je wijzen op de traditionele toepassingen van de planten die je tegenkomt. We zien ook regelmatig apen, vogels en andere bosbewoners. Je hoeft geen ervaring te hebben met paardrijden voor deze activiteit.

Daarna brengen we nog een bezoek aan de Maya ruïnes van Xunantunich voordat we verder reizen naar San Ignacio waar we de komende 3 nachten zullen overnachten.

De volgende dag maken we een daguitstap naar de ATM Cave. Actun Tunichil Muknal herbergt prachtige geografie (stalagmieten en stalactieten), oud Maya aardewerk en was ooit een heilige begraafplaats. De grot ligt op ongeveer een uur rijden van San Ignacio. Je maakt een tocht van 45 minuten door het Tapir Mountain Reserve om bij de monding van de grot te komen, waarbij je drie rivieren moet oversteken. Eenmaal binnen baan je je een weg door de grot en leer je over de geografie en de geschiedenis van de Maya's terwijl je oude potten en skeletresten bekijkt.

De dag nadien hebben we een vrije dag in San Ignacio. Geen zorgen, we zullen ons niet vervelen. Je kan een bezoek brengen aan de markt, een chocolade tour volgen, gaan cave tuben, … de keuze is aan jou!

dag
15
17

Hopkins

Vervolgens reizen we door naar Hopkins. Onderweg maken we een tussenstop aan de St. Hermans Cave & Blue Hole voor een verfrissende duik. Bij aankomst in Hopkins installeren we ons voor de komende 3 dagen in een leuke hostel.

De dag nadien verplaatsen we ons naar een naburig Maya dorp voor een lokale kookles met lunch. Liefhebbers kunnen ook een bezoek brengen aan een klein chocolade museum en winkeltje met handgemaakte souvenirs.

In de namiddag doen we waar we zin in hebben… Fietsen, relaxen aan het strand en zwemmen, snorkelen…

Tijdens onze laatste dag in Hopkins maken we een uitstap naar ofwel Mayflower Bocawins National Park of Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, aan jullie de keuze.

Beide zijn mooie natuurparken voor leuke wandelingen, het spotten van wilde dieren, zwemmen in riviertjes en aan watervallen… Jullie zullen samen met de eigenaar van de hostel een keuze maken waar jullie het meest zin in hebben. 

dag
18
20

“No Shirt, No Shoes … No Problem”!

Via Belize City nemen we de boot naar het idyllische eiland Caye Caulker. De straten zijn kleine wegels, gevormd uit hagelwit zand. Hier rijden geen auto’s, alleen stille elektrische wagentjes.

Overal zie je ‘Go Slow’ en ‘Stop’ signalisatie, ook al zijn er in de verste verte geen vervoersmiddelen te bekennen. Trouwens, iedereen op het eiland wandelt van nature langzaam. Regelmatig stoppen voor een babbeltje is dus de boodschap.

Van de ontspannen sfeer op dit eiland word je vanzelf goedgehumeurd. Hier willen we wel wat langer blijven! Rondwandelen, kajakken, zwemmen, smullen van geroosterde kip op het strand, genieten van een fruitcocktail op een terrasje, een goed boek lezen met een verse kokos in de hand… Alles kan, niets moet.

Vanuit Caye Caulker kan je fantastische snorkeluitstappen maken. Wij gaan een hele dag op ontdekking naar Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley, Coral Gardens en de Sunken Barge. Bereid je voor op een buitengewone ervaring met een eco-friendly organisatie in het grootste koraalrif van het westelijk halfrond! 

Een ervaren gids snorkelt samen met ons in het turkooizen water en toont ons vissen, zeeschildpadden, roggen, haaien, levend koraal en ander moois. Om onze impact zo klein mogelijk te houden, zullen we hiervoor de groep opsplitsen in 2, verspreid over 2 dagen.

We overnachten 3 nachten op Caye Caulker.

dag
21

terug naar start

Vandaag staat er een laatste lange reisdag op het programma. Met een boottocht via San Pedro steken we via Chetumal de grens opnieuw over naar México. Van hieruit reizen we verder naar Cancún, waar we de nacht zullen spenderen. We vieren onze laatste avond met een heerlijke maaltijd en drankje. Voor wie zin heeft om de dansbenen los te gooien, keuze genoeg in de tientallen nachtclubs van Cancún.

dag
22

Vlucht naar huis

Deze namiddag is de tijd aangebroken om afscheid te nemen van deze onvergetelijke reis. Vanuit Cancún nemen we het vliegtuig terug naar huis. De volgende ochtend landen we in Zaventem. De relaxte Caribische sfeer stroomt nog door onze aderen de komende weken en de bekende Caribische quote “La Vida Es Chula” begrijpen we nu helemaal!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • Vluchten h/t Brussel - Cancùn
 • luchthaventaksen
 • Lamanai Maya ruïnes tour
 • Boottocht in de jungle (+watervallen) 1 dag
 • Paardrijden 1/2 dag
 • Xunantunich maya ruïnes tour
 • Daguitstap naar ATM Cave
 • Toegangsticket St. Herman's Cave & Blue Hole
 • Daguitstap Uxmal + cenotes X-Batún en Dzonbakal (inclusief vervoer & toegangstickets)
 • Mayan Cooking Class (inclusief vervoer en lunch)
 • Toegang + vervoer naar Mayflower Bocawins National Park of Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary
 • snorkeltrip Caye Caulker (1 dag - inclusief water, snacks en lunch)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 800
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

dag wandelingen, paardrijden (1/2 dag), snorkeltrip (1 dag) – door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden of lange busritten is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 95 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 3 maanden geldig na datum van aankomst)
Praktisch

 

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden