Hou je van afwisseling? Ben je geïnteresseerd in de eeuwenoude Mayacultuur? Heb je een avontuurlijke spirit en een gezonde portie fysieke uithouding? Als je op deze vragen volmondig ‘ja’ antwoordt, lees dan vooral verder. Deze reis is geknipt voor jou!

 We starten en eindigen in Antigua. Een 2-daagse trektocht leidt ons naar de top van de Acatenango vulkaan. Aan het diepblauwe meer van Atitlán komen we terug op adem. 

Trektocht in de jungle

Na de kleurrijke markt van Chichicastenango begeven we ons in de bergen van Cuchumatan voor een pittige driedaagse trektocht. We gaan op zoek naar de watervallen van Semuc Champey. Een bezoek aan de wereldwijd bekende site van Tikal tijdens een 3-daagse jungle trekking maakt onze cocktail compleet met een flinke scheut cultuur. 

Genieten aan de Caribische kust

Tenslotte mag een bezoek aan de prachtige Caribische kust niet ontbreken voordat we terugkeren naar het ons ondertussen vertrouwde Antigua. 

We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De lokale bussen zitten vaak volgeladen. Dit kan vermoeiend zijn, maar het levert wel nauwe contacten op met de plaatselijke bevolking. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

waar of niet waar?

Vanuit Zaventem vliegen we naar Guatemala City, waar we in de late namiddag toekomen. We reizen meteen een uurtje verder door naar Antigua. Er wordt beweerd dat dit de mooiste stad is van Centraal-Amerika. Op een terrasje kan je voor jezelf uitmaken of je het eens bent met deze boude uitspraak.

dag
02

de bekoring van Antigua

UNESCO zal alvast niet tegensputteren, dat bewijst de plaatsing van Antigua op de lijst van werelderfgoed. Met zijn westerse bouwstijl, typische marktjes en een adembenemende ligging in de vallei van Panchoy is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Vandaag maken we voor het eerst kennis met al dat moois. Zet al je zintuigen op scherp! 

We bezoeken de prachtige kathedraal van Santiago en de kleurrijke markt. Antigua is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn jade; een bezoek aan het jademuseum mag niet ontbreken. 

We wandelen langs prachtig gerestaureerde gebouwen en romantische ruïnes. Op de marktjes proeven we versgeperste vruchtensappen en gluren we binnen in de patios, waar de bougainville in alle kleuren pronkt.

dag
03
04

de Acatenango vulkaan trotseren

Vandaag moeten we vroeg uit de veren om aan onze uitdagende 2-daagse trekking te starten op de Acatenango vulkaan. Op deze eerste dag wandelen we zo’n 4,5 uur tot aan het basiskamp, waar we genieten van een uitzicht op vulkaan Fuego. Wie wil kan nog een extra 1,5 uur wandelen naar de top van Acatenango voor een memorabele zonsondergang. We slapen in unieke gedeelde cabins. 

Op de tweede dag aanschouwen we de zonsopgang vanuit basiskamp of opnieuw aan de top van Acatenango. Na een dalende wandeling van zo’n 2,5 uur, komen we rond de middag terug aan in Antigua.

Het belooft een uitdagende en veeleisende tocht te worden, maar gelukkig worden we begeleid door een ervaren team gidsen en worden we ongetwijfeld beloond met prachtige vergezichten.

Nadien laten we Antigua achter ons en trekken we nog door naar San Pedro La Laguna, aan Lago de Atitlán.

dag
05
06

rust aan het mooiste meer

Lago de Atitlán is een helderblauw meer op zo’n 1500 meter hoogte, omringd door twaalf gezellige dorpen en drie vulkanen. In San Pedro La Laguna is het zalig vertoeven, een dagje rust hebben we nu wel verdiend. Voor diegenen die nog energie over hebben, is een boottochtje op het meer gepland om ook enkele andere dorpjes te bezoeken. 

Liefhebbers kunnen de dag nadien vroeg opstaan voor een trip naar de Indian Nose, een berg waarin je het silhouet van een gezicht kan herkennen. Vanop het hoogste punt kan je een prachtige zonsopgang over het meer aanschouwen. 

Later vandaag trekken we door naar Panajachel, waar we onze laatste nacht aan het meer zullen doorbrengen.

dag
07

de kleurrijkste markt van Centraal-Amerika

We  begeven ons naar Chichicastenango, het kloppend hart van de maya-cultuur. Het is een kleine stad gelegen op 1965 meter hoogte en is beroemd om zijn witte huizen en markt.

De markt van ‘Chichi’ is zonder enige twijfel de kleurijkste van Noord- en Centraal-Amerika, wie weet misschien wel van heel het continent? We geven onze oren en ogen de kost en laten ons bekoren door al het moois en mystieke dat het stadje te bieden heeft. We vinden hier niet enkel de K’iche Maya’s uit de directe omgeving terug, maar aanschouwen ook tal van marktkramers uit alle uithoeken van Guatemala, die de vele bevolkingsgroepen en verschillende talen representeren: Mam, Ixil, Kaqchikel en andere. Ze verkopen elk hun eigen producten in een kakafonie van kleur, dialecten, kostuums en geuren. 

Na al het shoppen, bezoeken we de Santo Thomas kerk en de El Calvario kapel. Ook een bezoek aan het wel zeer kleurrijke kerkhof mag niet ontbreken. Het toont duidelijk dat er in deze stad een bijzondere mix van religies terug te vinden is. We gaan naar de uitkijkpost Pascual Abaj, waar we hopelijk getuige zijn van een ceremonie. 

dag
08

op weg

We rijden met de bus naar Nebaj, een dorp gelegen tussen de groene Cuchumatanes bergen. Dit is de Ixil-driehoek, 2300 km² dorpen die bewoond worden door de Ixil-Maya. We bereiden ons voor op de komende 3-daagse, toch wel zeer pittige, trekking.

dag
09
11

te voet naar Todos Santos de Cuchumatán

We rijden met de bus gedurende 1,5u naar Xepiun waar de trek begint. Over kleine paadjes wandelen we naar de Parramos Grande en genieten we van het uitzicht over de rivieren tot we aankomen in het dorpje Palop waar we de eerste nacht doorbrengen bij een gezin.

Na het ontbijt bij ons gastgezin wacht ons een steile klim maar op de top worden we beloond met een spectaculair uitzicht over Palop en de omliggende groene bergen. Na 2u wandelen door dennenwoud komen we aan op een hoogte van 3320m. In de namiddag zakken we af naar de onderliggende vallei.

De laatste dag staan we heel vroeg op om de hoogste top van Guatemala te beklimmen. Boven zien we de vulkanen Santa Maria en Tajumulco liggen. De laatste 4 wandeluren brengen ons naar de weg waar we de bus naar Todos Santos de Cuchumatán nemen. Eindelijk hebben we ons doel bereikt waar we ons helemaal laten onderdompelen in de plaatselijke cultuur. Todos Santos is één van de weinige plaatsen in Guatemala waar zowel de mannen als vrouwen hun volledige inheemse kledij dragen. We overnachten nog een nachtje in dit gezellige bergdorp voordat we onze reis verder zetten. 

Gedurende drie dagen vermijden we de hoofdwegen maar trekken we langs verborgen bergpassen en hoogvlaktes. Warme kleren zijn noodzakelijk want op 3000m hoogte kan het heel koud worden.

dag
12

op weg naar Semac Champey

We laden onze spullen in een busje en trekken richting Semuc Champey. 

We zullen een hele dag onderweg zijn, maar sowieso fijn om onze benen even te laten rusten na de intensieve trekking van de afgelopen dagen.

dag
13

waterplezier in Semuc Champey

Op het menu staat caving en tubing geprogrammeerd. We ondernemen een grottentocht op ouderwetse wijze. Hoe we dat doen blijft een verrassing! Daarna staat tubing op het programma: op autobinnenbanden volgen we de stroming van de rivier. Waterpret gegarandeerd!

De watervallen van Semuc Champey genieten wereldfaam en kunnen we niet links laten liggen. Semuc Champey is een natuurlijk wonder, bestaande uit een 300 meter lange natuurlijke brug waarop verschillende vijvers liggen. De prachtige omgeving en de heldere vijvers zorgen voor een mooie afsluiter van deze schitterende dag.

dag
14

Lago de Petén Itzá

Tijdens een 5 à 6 uur durende busrit naar het noorden passeren we een fraai landschap. De schitterende natuur wordt afgewisseld met enkele kleine dorpjes. Dan komt ons doel in zicht: het meer van Petén Itzá. Hier leven vele gracieuze vogels, een ontroerend beeld.

De broeierige warmte nodigt uit tot een zwempartij in een uniek decor.

dag
15
17

3-daagse trekking naar El Zotz en Tikal

Tijdens deze 3-daagse trip trekken we door dichtbegroeide jungle boordevol wildleven. Met wat geluk kunnen we verschillende vogel- en vlindersoorten aanschouwen, troepen brul- en spinapen, slangen, schorpioenen of pekari's spotten. We wandelen ongeveer 20 km per dag.

"Zotz"  betekent vleermuis in het Maya en deze biotoop werd gecreëerd om de duizenden vleermuizen te beschermen die in de rotsgrotten diep in het regenwoud leven. Bij zonsondergang aanschouwen we de gigantische zwerm vleermuizen die uit hun grotten vliegen, een onvergetelijk natuurspektakel.

De laatste dag van onze trekking komen we in de ochtend aan in Tikal, de kers op de taart van deze 3-daagse trekking. Tikal betekent "Waar de stemmen van de geesten worden gehoord". Deze ruïnes zijn geniale bouwwerken die de Maya’s realiseerden zonder kennis van het wiel, zonder lastdieren of metalen voorwerpen. Dit is de Mayacultuur in al haar grootsheid! We zien piramides die net boven het regenwoud een straaltje zon opvangen. Op de achtergrond horen we het kabaal van apen die zich door het groen slingeren, kwakende toekans en het gezang van vreemde vogels.

Na de trekking verwennen we onszelf met een namiddag welverdiende rust. Het pittoreske stadje Flores is hiervoor de ideale plek. Dit schiereilandje wordt omgeven door het meer van Petén Itzá en is een heerlijke plek om tot rust te komen. Het straatbeeld van Flores wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes en smalle straatjes vol gezellige restaurants en bars. We sluiten deze dag ongetwijfeld af met een mooie zonsondergang.

dag
18

van meer tot meer

We laten Flores aan het meer van Péten Itza achter ons, maar niet getreurd want we trekken richting het meer van Izabal waaruit de Rio Dulce ontspringt. In het stadje met de gelijknamige naam als de rivier brengen we onze avond door. 

dag
19

Op de Rio Dulce

We varen op de Rio Dulce en begeven ons richting Livingston. De boottrip is spectaculair en we laten ons 30 km stroomafwaarts varen.  

Livinston zelf is enkel te bereiken per boot en daardoor geniet het van een sublieme setting. Het uizicht en de ligging van Livingston zijn niet alleen prachtig, het is ook de enige Garifuna stad in Guatemala. 

dag
20

De Caribische zee

We varen op de Caribische zee en settelen ons op de Playa Blanca voor een dagje heerlijk relaxen. 

dag
21

instappen

We beginnen de busritten te appreciëren. En maar goed ook! De tocht naar Antigua neemt enkele uren in beslag. 

dag
22

terug naar Antigua

In het museum La Azotea krijgen we een overzicht van de koffieteelt. We nemen een kijkje in la merced en beginnen onze souvenirs in te slaan.

dag
23
24

terug naar huis

Na een heerlijke reis is het einde aangebroken. Kort na de middag vertrekken we naar Guatemala City, waar we het vliegtuig naar Brussel nemen. De volgende dag zijn we terug in onze eigen vertrouwde omgeving, een fantastische ervaring rijker!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Guatemala City (heen en terug)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, kamperen tijdens trekking)
 • begeleide 2-daagse trekking Acatenango vulkaan
 • begeleide 3-daagse trekking Todos Santos de Cuchumatan
 • excursie Semuc Champey
 • begeleide 3-daagse trekking El Zotz & Tikal
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 550
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Actief programma met 3 zeer actieve trekkings waarbij je zelf je rugzak moet dragen.
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.
Guatemala is een bergachtig land en verplaatsingen kunnen heel traag vooruitgaan.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 53 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden